Met dank aan de LP: Déconfiture is een mooi Frans woord voor ontluistering, ondergang, verval en faillissement. Het Forum voor Democratie is zwaar beschadigd. Het “alternatief op rechts” is verscheurd onder de last van richtingenstrijd en ego’s. Het lijkt op een wedstrijdje in fatsoen. Ja, op het politiek toneel zijn er heuse olympische wedstrijden gaande met de disciplines: integriteit, vliegen afvangen, welsprekendheid, wie is de slimste, knapste, nuchterste, sympathiekste? Journalisten struikelen over hun eigen toetsenbord, zo haastig wordt er gepend en getoetst.

We krijgen de vraag gesteld hoe de LP over de ontwikkelingen bij het Forum voor Democratie denkt. Moeten we hierover wel iets denken? Moet ons antwoord niet veel meer zijn “de LP denkt er helemaal niks over“?

We gaan gewoon in vrijheid en onafhankelijkheid onze eigen weg. En die luidt: individuele zelfbeschikking en non-agressie. Daar staan we voor. Onafhankelijk van wat mensen denken. In Nederland staat de LP “progressief rechts“. Over de verschillen met “conservatief rechts” mag iedereen zelf nadenken.

Misschien is de LP wel de enige partij die geen overheid boven de mensen duldt. Die volhoudt dat ethische beginselen boven elke wet staan. Het is de partij die vindt dat je verantwoordelijk bent voor je eigen daden en niet voor die van een ander. Een partij die vindt dat je voor het gebruik van gezamenlijke diensten een eerlijke prijs moet kunnen betalen. Die vindt dat elk individu het recht heeft om uit collectieven te stappen, dat niemand een ander kan dwingen om overal aan “mee te doen”. Die vindt dat de meerderheid de minderheid niet kan beroven van haar fundamentele rechten. Die niet voor het recht van de sterkste is maar die iedereen in hun recht laat. Die vindt dat verbintenissen op vrije keuze en op de vrije wil zijn gebaseerd.

Teleurgesteld in de politiek? In het Forum voor Democratie? Omdat de slimste, knapste, sterkste leiders ook wel eens dom, lelijk en zwak zijn? Tegen leden van het FvD zeggen we: ga en help dat ding weer op te krikken. Of geloof je dat één overbelaste koploper de richting moet geven? De kracht van de Libertaire Partij komt van haar beginselen en van de mensen die in samenwerking met elkaar die ideeën vormgeven. Mensen die niet geleid hoeven te worden, die met hun eigen kompas zichzelf best wel kunnen leiden.

De LP is realistisch in haar politieke ambities. Wij weten echt wel dat er in een top-down-parlementaire democratie, waarin de meerderheid financieel afhankelijk is van de overheid, grote weerstanden tegen libertaire veranderingen bestaan. Maar de wal keert langzaam het schip. We moeten op het politiek toneel een stem krijgen, want wetten mogen het mensen niet onmogelijk maken om voor zichzelf te zorgen. Er moeten vrije alternatieven worden gebouwd om wegbrekende onbetaalbare sociale vangnetten te vervangen, Alternatieven voor het geval dat het monetair beleid uit de hand loopt. Fijnschalige alternatieven voor het geval dat supply chains het begeven en er plotseling van alles in de vertrouwde winkels gaat ontbreken. Kapitaal en weerbaarheid voor het geval dat de overheid haar beloftes van welvaart en zekerheid niet kan houden. Onderkomens bouwen wanneer gereguleerde “woningen” onbetaalbaar zijn. Als de overheid haar soevereiniteit aan de EU weggeeft, gaan wij alvast aan onze eigen individuele soevereiniteit werken: activiteit, kapitaal en inkomen om voor jezelf te kunnen zorgen, voor je kinderen, je oudjes, je naasten. Om zelf de nodige welvaart te kunnen opbouwen via onderlinge samenwerking en handel, in vrijheid en zonder dat de helft verdwijnt. We moeten er zelf voor zorgen. En als je dat nog niet zelfstandig kunt: je kunt het van elkaar afkijken. De LP biedt een platform aan voor doeners om elkaar te leren kennen, van elkaar te leren en met elkaar te ondernemen. En om een citaat van J.R. Thorbecke te gebruiken: “er is meer dan voorheen in de wereld te doen“. Denk niet dat je maar een klein deeltje bent in een groter “geheel”. Doe je ogen maar open: de wereld draait écht om jou heen. Je staat er middenin. En dat is prachtig.

19 REACTIES

 1. LP zegt: “Misschien is de LP wel de enige partij die geen overheid boven de mensen duldt.”

  Dat is een anarcho-kapitalistisch standpunt. Daarmee ben ik het helemaal eens, maar voor de meeste mensen/slaven is dit een ideaal dat veel te ver buiten hun ‘comfort zone’ ligt. Een leven zonder overheid die jou cadeautjes geeft en zegt wat je moet doen en wat verboden is, is eng voor hen.

  Dat veroordeelt een LP tot de marge van de politiek. Maar elke dag een stapje naar het ideaal toewerken is prima te doen. Wat ik mis in het betoog: Hoe denkt de LP te profiteren van de leegloop bij het FvD? Er zullen een hoop ontheemde kiezers zijn, krijgt de LP het voor elkaar om 100.000 van hen op de LP te laten stemmen?

  Mijn stem krijgt de LP misschien als de ambtenaren terug treden uit de leiding.

  • Heb je een goed idee hoe er 100’000 stemmen voor de LP te halen zijn? En dat over ambtenaren: in NL gaat de helft van het BNP via de overheid. Ik denk dat meer dan de helft van de NL bevolking direct of indirect van de overheid afhankelijk is. Meer dan 50% komt er niet onderuit. De overheid is niet afhankelijk (meer) van de bevolking. Dat krijgen ook een hoop ambtenaren door. Ambtenaar zijn is niet automatisch een diskwalifikatie om libertair te zijn. Het is ook een manier om de belasting die je vader heeft betaald terug te halen. Als je Isa Kriens serieus neemt met haar relaas over de interne strakke hiërarchie van het Ministerie van Financiën, kun je je afvragen of die mensen daar gelukkig zijn. Isa heeft haar conclusie getrokken en haar ontslag genomen. Enne…. komt ze als vrij jurist aan de bak? Baudet wilde in zijn club graag politici met “bestuurlijke ervaring”. Je ziet wat ervan komt.
   Als ik hier op Vrijspreker sommige commentaren hoor over de LP, nou, alsjeblieft, besef dat elke stem aan een andere partij de overheid in stand houdt zoals ze is. PVV en FvD gaan de macht van de overheid heus niet breken. Alle stemmen die NIET op de LP afgegeven worden zijn verloren stemmen. En er komen vast ook niet-ambtenaren op de kieslijst voor het geval dat je uit overtuiging niet op een ambtenaar wilt stemmen. Ik heb begrip voor mensen die uit overtuiging helemaal niet gaan stemmen. Maar misschien is dat niet erg praktisch zolang als alternatief voor de Partij van de Overheid nog de LP bestaat, maar toch, chapeau. Zet je dan wel in voor je individuele vrijheden. Klagen over anderen helpt jezelf geen zier. Word dan “digital nomad” of ga “on strike” als je het je permitteren kunt. Werk samen om contrôle over jezelf te kunnen houden. Waar vind ik die Agora?
   Je hoeft niet met iets mee te werken dat je verafschuwt, laat het verdorie links liggen. Dat is weliswaar passief, maar het werkt. Maar als je actief de overheid wilt verkleinen – en ik vind dat dringend nodig – dan moet je dat OOK in het hol van de Nederlandse leeuw: gemeenteraden en kamers vertellen, en aangeven hoe je dat kunt bereiken zonder geweld te gebruiken. Dan moet je het alternatief laten zien: hoe mensen zich kunnen onttrekken van de tentakels van een dwingende Staat.

   • Dromer, de regering en verkiezingen zijn feitelijk overbodig. Het is maar voor de schow. We hebben de centrale banken, de EU, de UN, het IMF, Bilderberg, NATO, WEF, en nog honderden niet verkozen organisaties met ontelbare salaristrekkers die grandioos leven op kap van onze arbeid. Zij bepalen het beleid, “onze” regering zijn slechts de goedbetaalde uitvoerders op de werkvloer. Die voor de buhne nog wat showgevechten doen omdat het anders net te hard opvalt voor de gemiddelde katoenplukker. In welk verkiezingsprogramma stond dat we Bill Gates en zijn WHO Nederland zouden laten overnemen bij een ‘pandemie’? Sorry als ik je slaap heb verstoord.

   • Aan Jack: mee eens, no problem met mijn slaap. Het is een fijne droom. Maar zorg dat je aan die salaristrekkers zo weinig mogelijk meebetaalt. En daar kan ieeneder die wakker is zelf wat aan doen.

   • “Ambtenaar zijn is niet automatisch een diskwalifikatie om libertair te zijn.” Als partijlid lijkt mij dat geen probleem. Als lijsttrekker wel. Op zo iemand stem ik niet, maar dat doe ik al jaren niet meer. Met uitzondering van sommige referenda en op de LP in 2012.

    Een ambtenaar als lijsttrekker van de LP is voor mij iets als een ‘revolutionair’ die wel verandering wil maar niet zijn ABP-pensioen en baan in vaste dienst (met gesubsidieerde halal-kroketten) wil riskeren. Ook moreel klopt het niet. Als je tegen de staat bent, moet je er geen deel van uitmaken, ook niet als papa veel belasting heeft betaald.

    Isa Kriens ken ik niet. Maar als die ergens goed in is en over de juiste contacten beschikt, en desondanks geen klanten kan vinden, dan doet zij iets verkeerd.

    Ik ben zelf ooit kort ambtenaar geweest. Per ongeluk via het uitzendbureau. In een tijd dat ‘anarchisme’ voor mij meer een intellectueel concept uit boekjes was dan iets concreets. Van ‘libertarisme’ had ik nog niet gehoord. Maar ik had al gauw door dat ik meewerkte aan iets heel negatiefs en dat ik daar snel weg moest gaan.

    Verder eens met wat ‘jack’ zegt

 2. Thierry is ook een soort ballerina dus als hij thuis naar de pijpen van zijn vriendin moet dansen verbaast mij niet. Het is sowieso iets in de NL politiek. Alle ‘leiders’ van de partijen zijn ‘beta mannen’ (m/v). Misschien Wilders niet.

  Echte leiders verspillen hun tijd niet in dat vergaderhol dat ‘parlement’ wordt genoemd. Misschien is dat ook wel het probleem in de meeste democratieën. De “kijk eens mama ik ben nu de baas hier” -types hebben de leiding over zaken die aan hen niet kunnen worden toevertrouwd.

  • @Larissa, je schrijf “dat je nooit echt leiding kunt hebben als een Nanninga loopt te wedijveren met mannen.” Waarom niet? Als vrouwen zijn gemaakt om te dienen en te volgen, zijn ze misschien wel hinderlijk, maar dat is het dan ook. Als ze niet zijn gemaakt om te leiden, zullen ze wel volgen bij iemand die kan leiden. In jouw optiek de man. En als die man niet kan leiden, kan hij niet leiden. Of bedoel je te zeggen dat een man die niet kan leiden een vrouw die niet kan leiden, maar wel van zich laat horen, blind volgt? Maar dan leidt die vrouw toch?
   En ook iemand die kan leiden, kan fouten maken. En echte leider kan omgaan met kritiek.

 3. Er is niet alleen een déconfiture van het FvD gaande – ik meen overigens dat dit geen autonoom proces is, een belangrijke partij opblazen drie maanden voor verkiezingen, middels het beproefde recept: je bent een nazi, fascist, antisemiet – in de VS is een verkiezingsfraude gaande waar een dictatoriale bananenrepubliek nog een puntje aan kan zuigen. De fraude is zo openlijk gepleegd dat het moeilijk is te geloven dat de democraten denken hiermee weg te kunnen komen. Eerder lijkt het een grootschalige opzet te zijn om later de herkozen president Trump ervan te kunnen beschuldigen dat hij de verkiezingen gestolen heeft. Om vervolgens hun door George Soros gesponsorde stoottroepen erop los te laten. Wat we voor onze ogen zien gebeuren is de déconfiture van de democratie.

  • Yip, zo denk ik er ook over. Het zou mij niet verbazen dat veel van de zogenaamde rechtse partijen gecontroleerde oppositie zijn, idem Trump. Verdeel en heers.

   • Tuurlijk, de echte macht regeert vanuit de schaduw. Die kun je niet wegstemmen. De instituten, De topambtenaren, de centrale bankiers, de IMF, De worldbank, de mediaindustrie (MSM & alternatief).

    He who prints the money rules. De BIS bank, de FED, De CFR, EU, UN, Bilderberger, Round table, Nato, Tavistock institute, Fabian society, Vrijmetselarij, Skull & bones, CIA… Rothchilds, Warburgs, Rockefellers, Gates,…
    De oude en nieuwe robberbarons(jobcreators onder newspeak) die groot worden via hun connecties met de geldcreërende instituten. https://web.archive.org/web/20200225154251/http://www.courtfool.info/nl_home.htm

    Keep voting!

 4. Los van de uiterst domme uitingen van Baudet, de Nederlandse niet-objectieve media hebben werkelijk alles gedaan om FvD en de leden in een kwaad daglicht te zetten.
  Elke uitlating van Baudet werd uitvergroot en andere leden van FvD, die daar nooit iets mee van doen hadden, werden meteen ook maar gedemoniseerd. De media hebben opzettelijk en langdurig de publieke opinie geïndoctrineerd om FvD weg te krijgen.
  Als de media dat nou ook deden met andere partijen met terroristische leden, zoals Groen Links, dan was er nog iets voor te zeggen, maar zo objectief zijn de media echt niet. Daarom weiger ik abonnementen en lidmaatschappen van de media; ik betaal niet voor hersenspoeling.
  Ik sta gewoon achter de standpunten van FvD maar als dat geen zoden aan de dijk zet zal ik PVV stemmen.

  • Vervolg: de media vervolgen iedereen die niet hun denktrant steunt; zie onderstaand artikel:
   https://www.ad.nl/binnenland/hoe-leidse-universiteit-forum-bolwerk-werd-opmerkelijk-dat-docenten-uit-een-partij-komen~a9514a77/
   Cliteur en co. zijn rechts en dat is niet verboden. Maar de media hebben zich nu op de RU Lieden gestort om Cliteur en co. weg te krijgen.
   Als media objectief zouden zijn, dan zouden ze met dezelfde argusogen kijken naar linkse universiteiten als RU Nijmegen, VU Amsterdam, enz. Maar dat is not done.
   Moraal: vertrouw media niet; hersenspoeling is dagelijks werk voor wie niet achter hun ideeën staat.

   • Vandaag in de Telegraaf een artikel dat verwijst naar een ingezonden brief over het onderzoek naar vermeend antisemitisme van Paul Cliteur bij de RU Leiden.
    De met name genoemde “aanklagers” laten weten dat een onderzoek belachelijk is omdat zij vinden dat Cliteur op geen stukken na antisemiet is.
    Het lijkt er sterk op dat Linkse activisten met hun aangifteterreur tegen een denktrant die niet Links is, een gewillig oor vinden bij de media. Alles wat niet in lijn is met de linkse denkwijze van de media moet monddood gemaakt worden.

    Kom in opstand tegen de media die op geen stukken na objectief zijn en zeg je abonnement op! En stem in Maart 2021 niet links maar rechts!

 5. LP, moet eerst maar eens 65000 stemmen hebben, dan pas kunnen ze de broek aan trekken.
  Ik denk dat ze dat niet halen. Dus niet mee doen met de verkiezingen.

  • Ik ben wel voor een wedstrijdje hier wie het dichtste bij het aantal LP stemmers komt. Ik denk 3000.

 6. Glashelder. Een mens is nooit te oud om te leren.. Je staat wel je mannetje.

 7. De media maken zich vooral druk om Thierry Baudet maar verdoezelen de echte problemen waarin onze overheid opzettelijk burgers stort:
  https://tpo.nl/2020/12/05/alexandra-van-huffelen-d66-stuurt-ongelakt-memo-naar-tweede-kamer-en-wat-er-dan-gebeurt-zal-je-doen-verbazen/
  Alexandra van Huffelen is D66-lid en de zoveelste staatsecretaris die de Belastingdienst onder haar hoede heeft. Ook zij hield aanvankelijk explosieve memo’s geheim, net als haar voorgangers.

  We kunnen zonder enige terughoudendheid de conclusie trekken dat alle betrokken politieke partijen van het kartel zich net zo smerig gedragen als degenen binnen FvD die antisemitische appjes stuurden.
  Maar de hele rel rond FvD leidt lekker de aandacht af van onze liegende en stelende overheid, toch?

  • Zoals iemand vandaag naar aanleiding van de oprmerkongen van Pieter Omtzigt in het 20.00 journaal opmerkte: de opeenvolgende staatssecretarissen en de directeuren van de Belastingdienst zijn criminelen en horen thuis in de gevangenis!

Comments are closed.