Een stratosferische opwarming op de Noordpool heeft vorige maand de polaire vortex in tweeën gesplitst, waardoor Arctische lucht Europa kon binnendringen. De temperaturen in januari op het continent waren ver onder het gemiddelde, wat resulteerde in een piek in de vraag naar energie. Door het koude weer ging de energievraag door het dak. Het Russische Gazprom meldde op 1 februari dat de gasverkoop aan Europa de hoogste ooit was in januari, met meer dan 19,4 miljard kubieke meter aardgas.

“De Europese vraag naar gas vorige maand werd gesteund door koud weer over het hele continent, waarbij verschillende landen gedurende de maand extreem lage temperaturen kenden”, aldus S&P Global Platts.

Gazprom zei dat de verkoop aan Duitsland 32,4% steeg, maar de werkelijke volumes werden niet gegeven. De omzet steeg ook in Italië (met 221,5%), Polen (89,9%), Frankrijk (77,3%), Nederland (21,2%) en Turkije (20,8%).

Vorige maand resulteerde de toegenomen vraag naar gas in stijgende prijzen in Spanje en het VK. De gasverkoop van Gazprom aan Europa zou hoog kunnen blijven, aangezien Bloomberg meldt dat kouder weer in de Scandinavische regio naar Duitsland, Frankrijk en het VK zal stromen.

Tussen 6 en 10 februari, de graaddagen voor verwarming, wordt de hoeveelheid energie die nodig is om een structuur te verwarmen, voorspeld op ongeveer 88,1, ruim boven de 10-jaarnorm van 83.

Het weerkanaal meldt volgende week ook lager dan gemiddelde temperaturen in het VK, de Scandinavische regio, het vasteland en Zuidoost-Europa.

Ondertussen heeft Frankrijk protest aangetekend tegen de Nord Stream pijplijn die Russisch gas naar Duitsland gaat brengen. Duitsland reageert dat de beslissing jaren geleden genomen is en inmiddels is 94 % van de pijplijn gereed. Nu stoppen levert een juridisch en financieel debacle op. De lengte van Nord Stream bedraagt rond de 1.230 kilometer en de pijplijn zal per jaar 55 miljard kuub aardgas gaan leveren.

Bron: ZeroHedge

5 REACTIES

 1. Frankrijk vindt het geen enkel probleem om Duitsland economisch de nek om te draaien en chanteert Duitsland en daarmee de EU. Op naar de EU overheersing met Frankrijk aan het hoofd.

  • Het griezelige is overigens wel dat de EU zich volstrekt afhankelijk heeft gemaak van China (dat bezit meer dan 50% van alle investeringen in de EU), Rusland en de USA.
   De EU is helemaal niet zelfstandig maar heeft zich volstrekt uitgeleverd; niets kunnen we nog zelf. Daarom wil men geen kritiek op China en Rusland en mogen die hun gang gaan in de wereld.

 2. De politieke eenheid in Europa is ver te zoeken, maar, de economische eenheid van Europa begint ook onder druk te komen. Dat laatste is voor Noord-Europa een ramp. Als de handel stil komt te liggen, betekent dat voor Noord-Europa een hoge werkloosheid, minder belastingen, minder welvaart en minder welzijn. Alle systemen die gebaseerd zijn, op ontvangst van grote hoeveelheden geld, zal zwaar moeten bezuinigen.
  De toekomst van Europa ligt niet meer in Europa, maar inderdaad in USA, Rusland en niet China. Frankrijk is een vreemde eend in de bijt. Want, zij hebben een eigen energiehuishouding, de productie is altijd in Frankrijk gebleven en geografisch zitten zij ook goed.
  Wil je onafhankelijk zijn en je wilt politieke macht hebben, moet je het volgende in je eigen land hebben: een energievoorraad (olie, gas en kolen), inlandse productieketens (je produceert alle producten en diensten) en een financiële markt.
  Waarom is dit zo, stel dat je omringd/omsingeld door een vijand. Als je een van de bovenstaande moet importeren, dat is het zo voorbij. Echter, als je alles in huis hebt, kun je alles zelf produceren en van je eigen land uit, de vijand aanvallen. Dan zul je winnen.
  Voor Europa is dit tijdperk voorbij. Voor energie moeten wij bij Noorwegen, Rusland en Afrika zijn. Voor productie in China en voor de financiën in Amerika. Europa is ook afhankelijk van de consumentenmarkt van Amerika. Want heel Europa moet een exportmarkt hebben, want Europa is vooral een exportcontinent. De consumentenmarkt is veel te klein. De consumenten in Europa moeten een groot waterhoofd betalen, namelijk de Overheden en haar kompanen.
  Het tijdperk van Europa is allang voorbij, alleen de Europeanen hebben dat nog niet door.

  • Dat heeft iedereen met enig verstand allang door maar de EU hotemetoten houden vast aan hun eigen machtspositie en blijven ons voorliegen dat de huidige EU zo goed is voor ons. Het politieke waterhoofd is gigantisch en MOET veel kleiner.
   Als de EU zichzelf niet transformeert in een economische Unie zonder enige politieke doelstelling, is ze ten dode opgeschreven.

 3. aux chauvins, aan de Fransen zou ik zeggen
  la chemise est plus proche que la jupe

Comments are closed.