Het bankbiljet hierboven afgedrukt, is een van de mooiste bankbiljetten ooit in Indonesië verschenen. Het werd uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de republiek op 17 augustus 2020.

Het bankbiljet is niet alleen erg mooi, maar ook uniek. Voorzover ik kan nagaaan, verscheen nog nergens ter wereld een biljet waarop als waarde 75000 gedrukt staat.

Dat de laatste drie cijfers klein afgedrukt zijn, is vermoedelijk een teken, dat in de nabije toekomst deze­­­­­ drie nullen zullen vervalllen. Al een keer eerder, in 1965, heeft Indonesië drie nullen geschrapt.

De rupiah is indertijd begonnen als equivalent van de gulden, maar dat liep al snel uit de hand, omdat men de drukpers wat snel liet draaien.

In 1950 raakte de overheid door de geldontwaarding zo in paniek, dat men een leger van scharen voorziene ambtenaren van huis tot huis stuurde om alle aanwezige bankbiljetten in tweeën te knippen. De linkerhelft kon ingeruild worden voor nieuwe biljetten; de rechterhelft gaf recht op staatsobligaties met een couponrente van drie procent: een ongelofelijk, maar waar verhaal.­

Hugo van Reijen

7 REACTIES

  1. En hoeveel euro is zo’n biljet van 75.000 rupiah nou waard?
    Verder wel een erg kleurrijk biljet.
    Ziet er beter uit dan het monopoly geld wat we hier hebben.

  2. juist bij uiterlijk schijn is het oppassen en het resultaat komt veelal ten goede aan de bedenkers.
    geeft het af?

Comments are closed.