Weer een tip uit de De Bicker 

een leuke gratis dagelijkse nieuwsbrief:

‘Toenemend reisgedrag in de 20ste eeuw heeft meer mensen vaker blootgesteld aan ziekteverwekkers dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat zou kunnen hebben bijgedragen aan de verbluffende toename van de levensverwachting in de loop van die eeuw, van 48 tot 78 jaar. We schrijven dat meestal toe aan betere voeding en betere geneeskunde, maar dat doet geen recht aan de bijdrage van goedgetrainde immuunsystemen over de hele wereld.’ Oftewel: reizen stelt ons vaker bloot aan ziektes, en dat is goed, niet slecht, want het verhoogt de weerstand van onze lichamen.

Dit uit een bespreking van ‘Pandemics: Our Fears and The Facts’ door Sunetra Gupta, epidemioloog aan Oxford (uit 2013). De kern van haar betoog: Computers moet je virusvrij houden, onze lichamen niet. Pathogenen (‘ziekteverwekkers,’ in goed Nederlands) zijn iedere dag om ons heen. We bestrijden ze door behandeling; maar het meest effectief is blootstelling aan een milde variant, zodat ons lichaam zich leert te verweren tegen de zwaardere versies. Dat inzicht lag aan de basis van het pokkenvaccin. Het verklaart waarom pluimveefokkers weinig gevoelig waren voor de vogelgriep. Het verklaart misschien ook waarom juist 20-40-jarigen overleden aan de Spaanse griepgolf: de voorgaande 20 jaar waren er geen griepuitbraken geweest. Het zou ook kunnen verklaren waarom Sars-CoV2 in China relatief weinig mensen heeft besmet: de inwoners van dat land hadden in 2003 al de voorganger, Sars-CoV1, doorgemaakt.

Lyrische recensie – door een libertarische econoom die zich wild ergert aan coronamaatregelen, dus houd dat in het achterhoofd.

3 REACTIES

 1. Zou kunnen, maar ik denk het niet aangezien ik een heel ander evrkalring heb voor de toegenomen levesverwachting, die overigens evenmin te maken heeft met de moderne geneeskunde van de laatste 200 jaar.

  Maar overtuig vooral uzelf, zou ik zeggen.
  Doe even het volgende experiment:
  Maak een lijstje van 10 beroemde oude Grieken en Romeinen, bv. Aristoteles, Cicero, … en zoek op hoe oud ze werden.
  Check hoe ze stierven, bv. in een veldslag, door een complot (zoals Julius Caesar)(*), of door veroordeling tot de gifbeker o.i.d. en schrap eenider van het lijstje die geen natuurlijke dood stierf.
  Zoek verder tot je minstens 10 gevonden hebt die een natuurlijke dood stierven.
  Bereken nu hoe oud ze gemiddeld geworden zijn.

  En wat zal blijken? Dat je dik boven de 70 uitkomt en dit reeds 2000 a 3000 jaar geleden!
  Hoe, maar … wacht … we hadden op school toch altijd geleerd dat je toen op je 40 al oud was en boven de 50 echt stokoud, Hoe zit dat nou? Hoe komt dat al die beroemdheden gemiddeld meer dan 70 werden, terwijl ze toen nog geen toegang hadden tot moderne westerse medicijnen van Pasteur’s peniciline tot heden (noch tot vaccins)?

  Wel, het is heel simpel.
  DE belangrijkste factor is basishygiene. Alleen de rijken (zoals koningen of senatoren of dichters en filosofen die zich zo’n beroep konden veroorloven omdat ze van huize uit rijk waren – en daarom dat we nu hun naam kennen i.t.t. die van een hoefsmid of timmerman) woonden in huizen met stromend water en … riolering (i.e. afvoer van vuiligheid vol microben en bacterien). Destijds woonde zowat 99% van het volk in uiterst onhygienische omstandigheden die een broehaard waren van ziektes en besmettingen. Selchts een uiterst minieme minderheid leefde in hygienische condities die … heden ten dage zowat voor iedereen beschikbaar zijn in onze contreien. Zelfs een arme sloeber in de Haagsche Schilderswijk of in de Antwerpse Seefhoek, woont in een flatje met stromend water en een toilet aangesloten op de riolering.
  Oftewel, vandaag leeft qua hygienische condities ca. 100% van de bevolking zoals destijds alleen de 1% rijksten zich konden permitteren.
  Stel dat vroeger arme lui gemiddeld 40 werden en rijken gemiddeld 75 dan was het overall gemiddelde dus zeg zo’n 41 jaar.
  Laten we dit herformuleren:
  Stel dat vroeger, mensen in onhygienische condities gemiddeld 40 werden en mensen in hygienische condities 75, dan was de overall gemiddelde levensverwachting zo’n 41 jaar.
  Als er nu qua mendische wetenschap 0,0 verandert, maar je slaagt erin om het percentage mensen uit de onhygienische groep te laten afnemen tot bijna 0 en iedereen (zelfs met een bijstandsuitkering) in een flat met stromend water en een toilet aangesloten op de riolering te huisvesten, dan zou het overallgemiddelde stijgen tot zeg 74 jaar.
  Worden we vandaag gemiddeld echter 82? OK, dan is die laatste 8 jaar toe te schrijven aan andere factoren, waaronder (doch niet uitsluitend) de medische wetenschap.
  Bovenstaande hypothese werd in de 20e eeuw ook bevestigd door observatie van toename in levensverwachting in Afrikaanse dorpen waar men plots sanitaire voorzieningen ging aanleggen.
  Landen waar men nog tot pakweg 1980 op bijna bijbelse manier leefde, zagen een sprong in levensverwachting zodra heel basic infrastructuur werd geinstalleerd.
  In de meeste Afrikaanse landen is de levensverwachting vandaag nog wel significant lager dan in Europa maar niet meer amper 35 a 40 jaar zoals tot in de jaren ’80 van vorige eeuw nog heel normaal was.

  Alleszins is het goed te realiseren dat reeds in de tijd van de Oude Grieken en Romeinen de patriciers reeds makkelijk 75 jaar of ouder werden, duizenden jaren voor onze moderne medeicijnindustrie het levenslicht zag.
  Goed, ik ben wel blij met bv. pijnstillers (vooral bij de tandarts). Het leven is alzo wat comfortabeler. Zelfs een welgestelde Romein zou het zonder Paracetamol hebben moeten stellen. Maar dat is eerder een luxe-probleem. Als het gaat om vooruitgang in gezondheid zelf, is dit m.i. maar heel bescheiden de afgelopen millenia. Wel leuk dat men nu o.a. MRI scanners heeft en DaVinci operatieprobots etc. Vooral nuttig na bv. een verkeersongeval of zo. Maar qua chemicalien die je oraal inneemt of in je lijf spuit, is de vooruitgang bedroevend laag als je het mij vraagt.

  Kortom: big farma hoeft zich niet te veel op de borst te kloppen qua vooruitgang dankzij hen.

  (*) he, complotten bestaan dus echt? Jawel, al minstend dik 2000 jaar, vermoedelijk nog veel langer…

Comments are closed.