We hebben de afgelopen week mogen genieten van een politieke kneuzenkermis. Gespeelde verontwaardiging van partijen die als coalitiepartner het afgelopen decennium geprofiteerd hebben van de unieke combinatie van leugens en gespeelde amnesie die Mark Rutte als geen ander tot in detail beheerst. De keuze van mevrouw Ollongren voor een modieus tasje met onvoldoende opbergcapaciteit bracht een natie aan het wankelen. Alles met dank aan een anonieme fotograaf.

Nederland verdient beter en JIJ kan beter. Werk aan je toekomst. Word ruifvreter. Dit artikel helpt je om een strategische keuze te maken. Van welke politieke partij je lid wordt. Waar kan je het snelste carrière maken? Op het pluche zitten in een stadsdeelraad of een gemeenteraad. Waarna je doorstoot via werkgroepen naar de provinciale politiek, of zelfs de landelijke politiek. Of als de heilige graal, Brussel.

De selectie criteria

Je wil zo snel mogelijk op het pluche komen. Dit betekent dat je niet een krimpende partij moet kiezen zoals het CDA. Je wenst dat de verhouding tussen ledenaantal en zetelaantal in jouw voordeel werkt. Daarnaast spelen financiële motieven een rol. De contributie moet niet te hoog zijn. En je moet niet voor een partij als de SP kiezen waar je bij een benoeming een groot deel van je inkomen aan de partij moet afdragen. Dat is niet wat je zoekt. Je zoekt een goed gevulde ruif om uit te eten, met weinig inspanningen.

bron: documentatie centrum nederlandse politieke partijen
van de RUG. link

CDA, is een krimppartij met heel veel leden, laat het CDA links liggen, geen kansen.
Christen Unie, heel veel leden, weinig zetels, bovendien moet je iedere zondag twee keer naar de kerk.
D66, uitstekende verhouding leden versus zetels, de gemeenteraadsverkiezingen lonken, prima kansen.
DENK, sorry, er zijn grenzen.
FvD, hier is heel veel concurrentie, partij met de meeste leden en maar 5 procent van de stemmen. Echter, als er bij de gemeenteraadsverkiezingen 5 procent op FvD stemt zijn er veel nieuwe stoeltjes die gevuld moeten worden. TIP. Zorg dat je toegelaten wordt tot de foutere APP groepen, dan komt die gemeenteraadszetel vanzelf wel.
GroenLinks. Kansloos, veel leden, weinig stemmen. Tenzij je tot een seksuele en etnische minderheidsgroepering behoort. En bij voorkeur met enkele lichamelijke beperkingen leeft
PvdA, krimppartij met een heel vervelende verhouding tussen leden en beschikbare baantjes. Daarnaast is dit een partij met een inkomensafhankelijke contributie die economisch succesvollere aspirant kandidaten kan afschrikken.
PvdD, Animal Rights Matter. Kan vrij veel stoeltjes veroveren tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen, wel veel concurrentie.
SGP. Zie Christen Unie.
SP. Je moet bij succes een groot deel van je inkomen afdragen dus valt af.
VVD. Een unieke kans, grootste partij in zetels. Er zijn echter maar liefst 8 partijen met meer leden en minder zetels. De beste kans voor baantjesjagers.

Verloop ledental politieke partijen sinds 2000. bron: documentatie 
centrum nederlandse politieke partijen van de RUG. link

De investering:

Bij de VVD ben je 180 euro per jaar kwijt, bij het CDA minder dan de helft, de PvdA maakt de uitspraak nivelleren is een feestje tot realiteit:

Je kan ook bij jezelf blijven. Een gezondere omgeving kiezen. Vasthouden aan je beginselen. Alhoewel niet iedereen het met me eens is. Kan je ook lid worden van de LP voor 18 euro per jaar. Niet dat de LP alles goed doet, maar het is een moreel beter te verantwoorden optie dan de andere partijen. Weliswaar met een heel beperkt ruifvreter potentieel.

6 REACTIES

 1. D666 heeft heel het arsenaal van knowhou uitverkocht,een partij met een zeer destructief beleid,die overal ambtenaren voor op laten draven het leven van de burger zo zuur mogelijk te maken.
  Maak mij niet wijs,dat stukje toneelspel van olliegren heeft bijna de boel naar de filistijnen geholpen,met kaag?
  Rusland ophitsen en woonbeleid stukmaken zijn haar prestaties!

  • Heel D66 is evenmin te vertrouwen, Kaag voorop; puur politiek opportunisme.

 2. Feitelijk heeft de Gristen Unie (CU) precies hetzelfde gedaan als wat CDA en VVD altijd aan de PVV verweten.
  Daar zijn CDA en VVD het over eens: achterbaks!
  Ik verwacht dat VVD en CDA elkaar vasthouden en dat het CDA niet zonder VVD in een regering zal stappen.
  Als D66 zich daar niet bij aansluit, graaft het haar eigen graf.

Comments are closed.