Kans op Corona kleiner voor witte mensen.

Hoe groot is mijn IC/overlijdenskans bij corona?

Volgens de statistieken is het risico om ziek te worden met corona ca 2%. Oftewel 98% heeft geen last.

(even los van hoe correct die corona cijfers zijn, want als er per saldo geen oversterfte is, kun je daar best wel vraagtekens bij zetten).

En van die twee % gaat afhankelijk van leeftijd een deel naar de IC en dood.

Ieder voor zich kan dan een inschatting maken van zijn kans op IC/dood.

Maar nu kwam er ondanks alle schroom een onderzoek van de hoogleraren Maria van Muijsenbergh en Armand Girbes dat volgens citaat van Nausicaa Marbe in de Telegraaf: Betaalmuur: 95% van de ic-bezetting bestaat uit bejaarde niet-westerse migranten, die ook nog 1,5 keer zo vaak sterven als de anderen.

Niet dat ik de allochtonen ergere corona toewens, is dan wel de cynische conclusie dat ik als blanke, blijkbaar veel minder kans heeft om op de IC te komen, zeker als we weten dat de niet westerse migranten, minder dan de helft van de bevolking uit maken.

Kortom voor velen is de kans op corona nog veel kleiner dan de landelijke statistieken aangeven en die kans was al klein.

12 REACTIES

 1. Ik denk dat het vooral te maken heeft met gezonder leven, minder dik zijn, minder roken en drinken, meer bewegen. Dat soort werk. Waarschijnlijk sterven er ook meer laag IQ mensen dan hoog IQ mensen aan corona omdat de eersten over het algemeen ongezonder leven en daardoor ook eerder sterven. Niet-westerse mensen leven over het algemeen ongezonder, zijn dikker, hebben gevolgmatig minder weerstand en sterven dan makkelijker aan Covid19. Het is kortom, een cultureel fenomeen. Ofschoon ik weet dat het niet populair is om dergelijk onindividualistische observaties hier te plaatsen.

 2. Het schijnt dat je bloedgroep er ook toe doet. Zo zouden mensen met bloedgroep O niet veel last hebben.

 3. Het grote aantal niet-westerse allochtonen op de IC zou te maken kunnen hebben met een gebrek aan wantrouwen richting artsen onder die groepen. Verder valt niet uit te sluiten dat artsen liever geen ‘soortgenoten’ aan de slangen leggen maar arme allochtonen wel – ‘het is toch maar een bruine’. Als je naar een arts gaat zou je eigenlijk altijd een leger van juristen mee moeten nemen. Bij een arts ben je heel vaak niet in goede handen.

  Artsen verdienen aan patiënten. Ze gaan niet zeggen ‘gaat u maar lekker thuis onder de wol’. Er is ook geen onafhankelijk onderzoek of artsen eigenlijk wel goed bezig zijn.

  Bedenk daarbij dat dieren die in de natuur leven geen arts hebben maar wel altijd kerngezond zijn. Als er ook maar iets aan mankeert worden ze meteen uit hun lijden verlost. Artsen zijn er om de ellende te rekken, en er aan te verdienen.

  • Dat geldt voor veel beroepen. Persoonlijk heb ik een diep wantrouwen tegen tandartsen ontwikkeld, maar ook de garagehouder waar je de auto naar binnen schuift is zo’n black box van noodzakelijk vertrouwen. Het schijnt dat er ooit een periode in China is geweest waar je artsen betaalt om je gezond te houden. Ik ben niet bekend met de ins- en outs daarvan, maar de incentives wijzen in ieder geval in de juiste richting.

 4. Het is duidelijk, dat wij op grote schaal met de interprestatie van de corona-statistieken besjoemeld worden en dat dit miljarden schade oplevert.

 5. Als je denkt dat het je ras is dat je beter beschermd zou zijn of alleen je statistieken interpretatie, ik kan je vertellen dat je niet zo goed bent in logica. Kijk maar naar Afrika daar zijn de minste corona gevallen. Misschien is de situatie in Nederland precaire voor allochtone en is het de achtergestelde positie van hen door het institutionele racisme? Denk daar eens over na.

 6. Allochtonen (natuurlijk niet alle, vele komen gewoon uit vergelijkbaar gebied) hebben meer kans op ‘westerse’ ziekten. Wanneer ik in een ander klimaat ga wonen heb ik ook grotere kans om ziek te worden. Iedereen kent op zijn minst die Aziatische diarree of de pokken in Amerika. De spijsvertering veranderd generationeel, mijn lichaam kan nog steeds niet fatsoenlijk maïs afbreken, maar misschien mijn kleinkinderen wel.

  Ten slotte; er bestaan geen Witte of Zwarte mensen, houdt toch op met die onzin.

  • ‘er bestaan geen Witte of Zwarte mensen, houdt toch op met die onzin.’

   Op de IC dus wel. De vraag is hoe dat komt.

 7. Ik zie de bui al hangen. BLM aanhangers hebben weer een handvat om blanken weer ergens van te beschuldigen. Bijvoorbeeld:
  1. Covid-19 discrimineert op basis van huidskleur;
  2. Covid-19 is een blanke uitvinding om anders gekleurden ziek te maken.
  Ik ben benieuwd hoe dit wordt uitgespeeld.

Comments are closed.