Alweer een goede boekbespreking uit deBicker,  van Steven Koonin: Unsettled 

In een korte samenvatting bespreekt de Bicker CO2 en wat de mensheid daarin veroorzaakte. En wordt de eerlijke vraag gesteld: hoe erg is dat dan?

Daarbij toont Koonin aan dat het Parijse klimaatakkoord om de stijging van de wereldtemperatuur onder de 2 graden te houden een farce is, Koonin: vermindering van uitstoot is een nobel doel, maar praktisch onhaalbaar.

click even op de samenvatting, want daar staat het veel beter dan ik het met mijn woorden kan herhalen, of bestel het boek.

Wel verklap ik zijn antwoord ter oplossing CO2: Geo engineering (niet zo makkelijk en welke onverwachte consequenties?),  CO2 opvang: (waar? en hoe? plus  verschrikkelijk duur) zodat overblijft : aanpassen, is de meest logische en reële oplossing: Aanpassing’ heeft veel aantrekkelijke kanten. Je kunt klein beginnen en opschalen. Je kunt maatregelen toesnijden op je eigen land. Er is geen wereldwijde consensus a la Parijs voor nodig.  We zijn het gewend: in Nederland bouwen we al eeuwen lang dijken. Er leven mensen op de evenaar, er leven mensen in de Poolcirkel. Het kan. 

Wat mij ook aansprak is dat hier nu eens niet uit het slechtste scenario, uit het meest rammelende klimaatmodel, selectief geciteerd wordt, zoals de pers zo vaak doet. Koonin gaat ‘gewoon’ rationeel te werk en komt met reële opties. Met als ‘bijkomend’ gevolg dat zo de halve wereldbevolking geen armoe hoeft te lijden vanwege stopzetting, restricties gebaseerd op een fictieve angst.

Hij schetst ‘gewoon’ een goed verhaal om aan de waan van de dag en de scorende journalisten/politici te ontkomen. Zo logisch, dat je je afvraagt waarom Brussel/Parijs en klimaattafels nog gehoor krijgen.

Koonin is professor in theoretische natuurkunde. Hij heeft een doctoraal van MIT. Hij doceerde van 1975 tot 2004 aan het California Institute of Technology (Caltech); werkte vijf jaar voor BP; drie jaar als onderminister van het Ministerie voor Energie onder Barack Obama; en sinds 2012 is hij verbonden aan New York University.

3 REACTIES

  1. Een vraag als “onwetende” burger; als de wereldbevolking morgen met 60% afneemt, is dan het CO2 probleem voorbij?

  2. Er bestaan géén “klimaat experts” noch universitaire studie naar het complexe klimaat !

Comments are closed.