Dramatis personae:

Hanny Michaelis, schoolgenote en later de vrouw van Gerard Cornelis van het Reve.

Dr. J.C. Bruijn, rector gymnasii.

Johan van Leeuwen, boerenzoon uit Zoeterwoude en leraar oude talen op zowel het Vossius als het Barlaeus.

Hanny Michaelis in 1941 in de 6de klas op het Vossius tegen Van Leeuwen:

”U geeft de Joodse leerlingen nooit een beurt.”

De klas sidderde. Van Leeuwen was sprakeloos van woede en stuurde haar naar rector Bruijn, aan wie zij het gebeurde vertelde.

Bruijn: “Kindje, wees toch voorzichtig.”

Zowel op het Vossius als op het Barlaeus had Van Leeu­­wen, mirabile dictu getrouwd met een halfjoodse vrouw, door zijn betrekkingen met de bezetter de schoolleiding volledig in zijn greep en werd hij gevreesd.

Leerling Karel van Staal, zoon van een sociaal-democraat, hielp hij om lid te worden van de WA. Karel gaf later zijn hele familie aan bij de Duitsers. Na de oorlog is hij gevlucht naar Buenos Aires.

Het bovenstaande vormt slechts een fractie van de dramata welke zich tijdens de tweede wereldoorlog op de Amsterdamse gymnasia afspeelden. Van beide gymnasia kwam een aantal docenten en leerlingen om in de gaskamer.

Na de oorlog was het trauma zo groot, dat niemand de nieuw aantredende leerlingen inlichtte over de afgrijselijke zaken die in de oorlog hadden plaatsgevonden.

In de kop van dit stukje staat een foto van Johan van Leeuwen, genomen in 1957 op het Barlaeus. Op deze foto staan van links naar rechts Ernst Hoogeveen, Hans Hettelingh, Van Leeuwen met zijn dochter Thea , Flip van Tijn en Frans de Leur.

Hugo van Reijen

3 REACTIES

 1. (Si vis pacem )para bellum

  Dit maal is het Trojaanse paard al binnen wordt goed gestald en gevoerd totdat de rapen gaar zijn

  L’histoire se repete
  En wat doet U dan?

  • Dat is inderdaad de hamvraag.
   Daar ben ik ook nou ook zo benieuwd naar. En ik vrees met grote vreze.

Comments are closed.