Dat zijn een paar grote woorden: MMT, Modern Monetary Theory oftewel het onbegrensd bijdrukken van geld, nou ja, net zo lang totdat er inflatie optreedt en Fascisme: hiervoor gebruik ik de Wikipedia definitie:

een regeringssysteem dat de natie boven het individu stelt, met als uitvloeisel een in zo’n systeem legitiem gebruik van geweld, moderne propagandatechnieken en censuur om politieke tegenstand de kop in te drukken en daarmee het bestaan van het systeem te waarborgen. Vaak worden in een dergelijk systeem de economie en de sociale maatschappij verregaand van bovenaf gecontroleerd en gereglementeerd,

een fascisme definitie die je ook op het corona kunt toepassen, maar daar zijn hier al andere artikelen over.

MMT is voor politici, overheden en Centrale Banken hét goedkoopste middel om populair te worden, problemen naar de toekomst te verschuiven en te voorkomen dat onpopulaire noodzakelijke maatregelen getroffen moeten worden.

Met MMT wordt eindeloos geld bij gedrukt, gecombineerd met kunstmatig lage rente. Zo is dit de stomste manier om de directe en indirecte, onverwachte, economische gevolgen niet vandaag maar naar de toekomst, in veel ergere mate te verschuiven.

Nooit in de hele geschiedenis van de mensheid, is door het extra uitgeven van overheidsgeld, enige economische crisis verholpen. Integendeel hoe goed bedoeld? nou ja hoe veel makkelijker is het om geld over de mensheid heen te strooien ipv het echt oplossen van de problemen? Het echte probleem is dat er teveel overheidsinvloed op de markten is en ja het zal lastig zijn overheden te overtuigen dat ipv van meer regulering en stimulering, het minder moet. Want wie vindt het nou leuk om macht af te staan? Vraag dat maar aan Romeinen, Spanje in de 17de eeuw, Cuba, Venezuela of de EU nu.

Kiezers wordt veel beloofd zonder dat zij er vandaag met MMT voor hoeven te betalen, dus die vinden dat prachtig. Maar ondertussen vindt er vanwege ruim geld en negatieve rente een enorme mis allocatie van geld plaats. Sparen werkt niet goed bij negatieve rente, dus belegt men meer in aandelen en huizen. Bedrijven nemen met goedkoop geld, andere bedrijven over, het kost toch nauwelijks wat rente. Uiteindelijk loopt de inflatie uit de klauw (de voorstanders van MMT zeggen dat je dan snel met stoppen met stimuleren, maar de economie/patiënt is dan inmiddels al zo verslaafd aan dat ruime geld, dat stoppen niet kan tenzij je nog veel meer afkickpijn dan vandaag accepteert).

Echter we hebben het ook over een principe: niet alleen of, MMT zou kunnen werken, want dat doet het beslist niet, maar of je ten koste van gemaakte afspraken over eigendom en investering, nu een wissel mag trekken op de toekomstige waarde of kosten daarvan. Het moreel foute van MMT is dat politici bepalen wat goed is voor de economie. Als we zien hoe zij omgaan met corona en hoe goed zij dat zonder leugens doen…., is het ingrijpen in de economie nog vele malen ingewikkelder….. Zodra met het marktprijs-mechanisme gerommeld wordt (dus zodra vraag en aanbod gemanipuleerd worden en dat doen ze met lage rente en ruim geld uitdelen) gaat er van alles fout. En op zijn minst wordt de geld-waarde van  ‘geld’ kapot gemaakt. Dus ook van alle pensioenen en bezittingen, laat staan wat je nog met je vaste inkomen kunt. Maar hee, de belastingen zijn niet verhoogd… toch?

4 REACTIES

  1. Misschien onderschat je de elites. Ik denk dat ze wel weten dat MMT het monetaire systeem definitief de nek om zal draaien. Dat zal dan wel de bedoeling zijn zodat ze kunnen overschakelen naar een CBDC waar iedereen een rekening heeft bij de centrale bank en deze precies weet hoeveel er binnenkomt, hoeveel er naar buiten gaat, en belangrijker, waar het aan uitgegeven wordt. Dat weten ze per persoon. Geef jij te veel uit aan drank, sigaretten, reis je te veel, lees jij insubordinante boeken, dan kan een vervolgaankoop eenvoudig onmogelijk gemaakt worden zodra jij je quotem overschreden hebt. De technocratische globalisten menen dat de wereld beschermd moet worden tegen de mensen die er wonen. Dat betekent verregaande controle. In het geval van MMT kun je er nog je voordeel mee doen ten minste.

    *** uit spambak gehaald ***

  2. Casey: Did you know that the US government has printed more money recently than it has in for its entire history? And it’s not just the US government…

Comments are closed.