Wie zich vestigt in de pittoreske stad Chitral, zal nooit een aanslag inkomstenbelasting ontvangen, want Chitral is een belastingparadijs.

Op slechts een uurtje van Islamabad per vliegtuig, met volop ruimte en frisse lucht, bevindt zich dit voormalige prinsdom dat nu een belastingparadijs is. Weliswaar wil de centrale overheid in Islamabad hier in 2023 een eind aan maken, maar de communis opinio is, dat dit geen schijn van kans heeft in dit gebied, dat op een zeer speciale plaats gesitueerd is.

De Amerikaanse erfgename en multimiljonaire die hier nu met haar dochters woont aan de oever van de snelstromende rivier met uitzicht op de omringende bergen in haar puur natuur villa, bezweert mij: “ Vertel dit toch aan niemand, wij zijn hier gelukkiger dan wij ooit waren in Californië. Als wij in de stad hier gaan winkelen, voelen wij ons volkomen veilig; er is niemand die een vinger naar je uitsteekt.”

Ook de Engelse Sunday Times journaliste en schrijfster Carey Schofield ( van haar hand zijn de hieronder getoonde boeken), heeft hier haar toevlucht gezocht.

Op haar 59ste nam zij de leiding over van het hier gevestigde Langlands School and College, met het plan hier een jaar te blijven. Inmiddels vertoeft zij hier in haar riante verblijf met uitzicht op de bergen reeds negen jaar en wil hier niet meer weg.

Zij krijgt vaak de vraag of het hier dan niet gevaarlijk is. “Minder gevaarlijk dan in London” zegt zij.

Tijdens een diner in het Hindukush Heightshotel van prins Shiraj Ulmulk waar ik logeer in de Robert de Nirosuite ( Robert verbleef hier vijf nachten), vertelt Carey mij, hoe zij na een bewogen carrière hier haar belastingvrije geluk vond in het besturen van deze school met meer dan 800 leerlingen.

De prins toont mij vol trots foto’s van de Duke of Edinburgh, die hier heen vloog om de POLO CUP uit te reiken.

Dit spel wordt hier druk beoefend en vindt zelfs zijn oorsprong hier. De Engelsen namen het over en maakten er spelregels voor. Wie aan polo niet genoeg heeft, kan aan hanggliding gaan doen; de bergen lonken alom in de rondte.

Bel nu met prins Siraj Ulmulk op +92 943 413151 en boek uw suite in dit beste hotel van het prinsdom. Vertrek op donderdag om 11.30 a.m. uit Amsterdam en arriveer de volgende ochtend om 8.35 a.m. uur Nederlandse tijd in Chitral met korte overstappen in Istanbul ( of desgewenst in Abu Dhabi, Doha of Dubai) en Islamabad. Visum? Ik vroeg het ‘avonds laat on line aan en vond het de volgende ochtend in mijn mailbox.

Vijftien minuten na de landing in Chitral bevindt u zich reeds in uw suite. De bankmanager is ter plaatse binnen 20 minuten en binnen een uur wordt uw rekening geopend in de valuta’s van uw keuze.

Hugo van Reijen

4 REACTIES

  1. Wat gebeurt er als een paar miljoen mensen dat paradijsje ontdekken en erheen willen emigreren?

  2. Klinkt goed, die dame uit Californie heeft waarschijnlijk wel haar staatsburgerschap moeten opzeggen, anders moet je als amerikaan nog aangifte doen.

    • Dit is een goed punt; ik vroeg haar daar natuurlijk onmiddellijk naar. Zij vertelde mij dat zij daarmee bezig was. Dit is in de USA geen eenvoudige zaak.

Comments are closed.