Welk geld gaat het winnen? Libertariërs staan op zich objectief tov Goud, Bitcoin of Euro’s; moge het beste geld door concurrentie winnen.

Maar Euro’s en Dollars hebben een oncontroleerbaar en marktverstorend groot nadeel in zich: overheden en u weet hoe betrouwbaar die zijn, bemoeien zich er nogal mee, of lenen en geven zoveel uit, dat overheidsschulden nooit meer terugbetaald zullen gaan worden.

De Euro/Dollar biljetten bestaan inmiddels zo’n 300 jaar, waarvan er steeds grotere hoeveelheden bijgedrukt worden en via Modern Monetary Theory exponentieel meer? Waarbij ik even in herinnering breng dat de definitie van inflatie: de toename van de hoeveelheid geld (en de omloopsnelheid) tov de hoeveelheid goederen. Met andere woorden, wanneer de Centrale Banken meer bijdrukken dan dat er geproduceerd wordt, heeft u inflatie. En zullen steeds meer mensen zich tot alternatief geld wenden.

Belangrijk te weten  is dat goud en Bitcoin , geen ‘tegenpartijrisico’ hebben: je bent niet afhankelijk van de belofte van de tegenpartij (bij geld, de overheid; bij spaargeld de bank) om zich aan zijn afgesproken waarde te houden.

En ook nog even nuttig te vermelden dat de Oostenrijkse school economen stellen, dat ‘waarde’ van iets, altijd subjectief is. Die verdwaalde reiziger in de woestijn, hecht een grotere waarde aan een paar druppels water in zijn veldfles, dan de boer waarvan het land onder water dreigt te lopen. In beide gevallen gaat het over water, maar de waardering is volkomen anders.

Goud (en zilver) wordt al zo’n 3500 jaar als waarde beschouwd. En al het goud dat ooit uit de mijnen kwam is er nog. Jaarlijks lukt het slechts om 1% van de totale hoeveelheid goud naar boven te brengen. Wat dat betreft weinig inflatie van wege toename van de goudhoeveelheid. Maar als Mars uit goud blijkt te bestaan en het kost een tientje per kilo om het daar te winnen en naar de aarde te brengen, kunt u wel raden wat er met de goudprijs gebeurt.

Bitcoins en de meeste andere crypto’s bestaan nog geen 30 jaar maar heeft een echt eindige hoeveelheid, (21 miljoen stuks) dus daar in om die reden geen inflatie van te duchten. Daarbij is crypto, iets makkelijker te delen ( tot 1/100.000.000 ste: genaamd een satoshi) Daarbij is het makkelijker te vervoeren dan goud: 1 bitcoin verplaats je discreet in een paar minuten naar een ander eind van de wereld, een daarmee in waarde overeenkomende kilo goud is wat lastiger over de grens/luchthaven te sjouwen.

Goud en ook bitcoins kunnen verboden worden door overheden. Met goud is dat al eens gebeurd, maar dan kunt u altijd nog een gat in de tuin graven. Geld is bezig om in biljetten uit gefaseerd te worden, blijft over: jawel elektronisch geld bij uw bank!

Ook Bitcoins kunnen verboden worden, zoals in Argentinië, Venezuela, Turkije en Nigeria (en China al een paar keer tevergeefs probeerde). Echter surprise: net als het verbieden van drugs en alcohol, de prijs er van deed stijgen, steeg na het Bitcoin-verbod de prijs van Bitcoins in Nigeria met 60 % Daarbij kun je je afvragen of een land dat haar burgers verbied om hun eigen geld in Bitcoins te stoppen, wel het land is waar je wilt verblijven. Maar er zijn inmiddels zoveel slachtofferloze misdrijven (drugs, straks niet-vaccineren en nu dan op een paar plaatsen Bitcoin) dat ik me nergens meer over verbaas.

En hoe is dan de ‘waarde’ van Bitcoin, na 800% stijging in het afgelopen jaar? Tsja, hoe subjectief is die waarde? Omdat het zoveel gestegen is? Alle Bitcoins bij elkaar zijn ca € 1 biljoen waard, (met de vraag hoeveel er inmiddels niet meer beschikbaar zijn omdat die van harde schijven etc zijn kwijtgeraakt). Al het goud op de wereld is ca 10 biljoen waard, zo te zien kan Bitcoin nog wel 10 keer zoveel waard worden als alternatief voor geld, helemaal als goud zoals verwacht ook zal stijgen.

Kortom met de aanzwellende stroom ‘geld’ en verdere overheidsbemoeienis, zijn goud en Bitcoin/crypto, meer dan logisch in het streven om uw waarde te behouden.

bewerking van artikel Doug Casey International Man,

 

4 REACTIES

 1. ” Bitcoins en de meeste andere crypto’s bestaan nog geen 30 jaar” op zich is deze statement waar. Ze bestaan ook nog geen honderd jaar. De eerste Genesis block van bitcoin is gemined in 2009.

 2. Schril contrast met het artikel van gisteren: https://www.vrijspreker.nl/wp/2021/05/quantum-leap/

  Denk je dat zodra ze bitcoins kunnen kraken, dit niet zullen doen om te voorkomen dat ze waardeloos worden?
  Reken ook even de transportkosten mee als je goud van Mars gaat overvliegen. Dat argument is een moderne variant van de steen der wijzen, en gewoon onzin… net als: wat als Mars uit bitcoins zou blijken te bestaan, en het kost een tientje om die over te vliegen?

  • Er zullen altijd allerlei bedreigingen voor van alles zijn. Spreiding van risico’s (en meerdere vormen/plaatsen van goud/en crypto) is een ding, maar ik probeer duidelijk te maken dat de risico’s bij geld, misschien wel groter zijn dan bij de andere twee geldvormen.
   wb ke opmerking over de transportkosten vanuit Mars, je hebt helemaal gelijk, maar dat stond er ook: Maar als Mars uit goud blijkt te bestaan en het kost een tientje per kilo om het daar te winnen en naar de aarde te brengen

 3. In 1964 had Ian Fleming al bedacht dat de voorraad goud in Fort Knox onbruikbaar kon worden gemaakt door deze radioactief te besmetten. Gelukkig wist James Bond Goldfinger tegen te houden. Risico’s zijn van alle tijden. En mensen houden daar niet van. Daarom zijn verzekeringen uitgevonden. Beleggers zullen altijd spreiden om hun vermogen te beschermen.

Comments are closed.