Stel je een computer voor die het meest beveiligde netwerk in slechts enkele seconden kan kraken. Of perfect het weer kan voorspellen.  Wat zou u doen met die rekenkracht? Nieuwe medicijnen uitvinden?  Het optimaliseren van uw beleggingsportefeuille? Bitcoins stelen? (dat zal je dan wel heel stiekem moeten doen/snel moeten verkopen want zodra de blockchain compromised is zal de waarde van een btc uiteraard naar nul dalen) 

In 2019 kondigde Google  “quantum supremacy” aan: het voltooien van een berekening die normaal gesproken 10.000 jaar zou duren op de krachtigste supercomputers in slechts 200 seconden.

Een kwantumcomputer werkt fundamenteel anders dan een klassieke computer. Bij klassiek computergebruik is een “bit” een klein brok binaire informatie: een 1 of een 0. Een “qubit” – of een kwantumbit – is de nieuwere versie van dit idee. In tegenstelling tot binaire bits, die een of / of scenario zijn, gebruiken qubits ‘superpositie’. Hierdoor kunnen ze in meerdere staten tegelijk zijn. Terwijl een klassieke computer duizenden stappen nodig heeft om een ​​moeilijk probleem op te lossen, kan een kwantumcomputer diezelfde taak in slechts twee of drie stappen uitvoeren.

De koudste plek in het universum bevindt zich in het zonnige Californië. Aan de rand van Berkeley, in een oversized pakhuis, hangt een grote witte pijp. Het is een koelkast die is gekoeld tot 0,003 Kelvin, net boven het absolute nulpunt. De pijp is van Rigetti Computing.  Het bedrijf ging van start in 2013, toen Rigetti zijn baan als kwantumonderzoeker bij IBM opgaf. Het haalde tot nu toe bijna $ 200 miljoen aan financiering op en heeft inmiddels ruim vijftig patentaanvragen op haar naam.

Als je nu naar de website van Rigetti gaat kun je hun kwantumontwikkelaarskit downloaden. De kit biedt een gebruiksvriendelijke interface voor de kwantumwereld. Hiermee kan bijna iedereen een programma schrijven en het runnen op Rigetti’s computers, variërend van 8 tot 31 qubits. Tot op heden zijn er al meer dan 120 miljoen programma’s op hun computers uitgevoerd. En andere bedrijven volgen dit voorbeeld, aangezien Microsoft, IBM en Google nu kwantum clouddiensten hebben uitgerold.

Omdat scheikunde en natuurkunde kwantumprocessen zijn, zal computergebruik in qubits ‘een gouden eeuw van ontdekking van nieuwe materialen, nieuwe chemicaliën en nieuwe medicijnen’ inluiden volgens Simon Benjamin uit Oxford. Het zal de huidige beperkingen voor kunstmatige intelligentie opzij schuiven, cyberbeveiliging fundamenteel transformeren en ons in staat stellen om systemen van ongekende complexiteit te simuleren. Al is het kraken van encryptie een bedreiging voor cryptos, sommigen zien ook de voordelen voor cryptos. 

Stel dat u een nieuw kankermedicijn probeert te maken. In plaats van een grootschalig laboratorium te bouwen om de eigenschappen van honderdduizenden verbindingen in reageerbuizen te onderzoeken, zul je veel van dat onderzoek in een computer kunnen doen.  En nu maar hopen dat onze heersers ook wat sneller de daarmee ontdekte medicijnen op de markt zullen toelaten zodat ze niet nog meer doden op haar geweten zal krijgen. 

Originele artikel

Hijseenberg, Mei 2021 

 

5 REACTIES

  1. Omdat overheden zich er ongetwijfeld mee gaan bemoeien, komt ook de vraag “What could possibly go wrong?”. Is daar al een quantumberekening van gemaakt?

    • Daar heb je nog geen telraam voor nodig: ” everything government touches turn crap’. – Ringo Starr

  2. In Cambodja heerste ooit Pol Pot, uitvinder van de Pol Pot doctrine: “wie slimmer is dan een boer is een bedreiging voor Pol Pot en werd vermoord”. Aan het einde van de periode Pol Pot leefden er nog 8 artsen op een bevolking van miljoenen, uiteraard alle 8 als lijfarts van Pol Pot. het dragen van een bril gaf aan dat je las en dat kon je doodvonnis zijn. Vandaar dat niemand daar meer en bril droeg.

    Machthebbers zijn panisch voor mensen die meer kennis hebben dan zij. Vandaar hun instelling: “wat wij niet begrijpen, mag jij niet ontwikkelen en doen”

Comments are closed.