Invest-NL een overheids invest-teringclub, geeft in haar jaarverslag aan dat zij met 60 man 4 projecten heeft gefinancierd van gemiddeld € 4,5 miljoen. Dus nog maar € 1700 miljoen te gaan.

Velen vragen zich af hoe lang dat gaat duren:

Wanneer 60 man zeg 1600 uur per jaar ‘werken’ is dat 96.000 uur, oftewel met vier projecten 24.000 uur per project! (met deze 15 manjaar per project kunnen ze het project bijna zelf doen).

Anders gesteld: als een project, 3 man 1 week van 40 uur kost; dan kosten 4 projecten 500 uur.

Blijven er 23.500 werkuren over om ‘nee’ te zeggen tegen alle overige ingediende projecten.

Ach het is maar overheidsgeld toch? Kostte iedere Nederlander slechts € 100 pp. En let op, soortgelijk commentaar als dit, leidt er toe dat er versneld, extra geld in allerlei fantastische projecten gestopt gaat worden. Hebben we over een jaar weer wat te schrijven: over verspilling.

Transparantie verklaring: het door mij ingediende project om milieuvriendelijke bekhoud-kapjes te ontwikkelen, is afgewezen. Maar mijn 24 uurs volgzaamheid-denkraampjes project, wordt al een paar maanden serieus bestudeerd.

3 REACTIES

 1. Een soort van FMO, maar dan gericht op het eigen land?
  Ja, qua interne werking precies zo…

 2. Tsja. Een fonds dat zijn eigen geld moet verdienen en dus steeds met de aflossingen van de voorgaande investeringsrondes nieuwe initiatieven kan ondersteunen. Revolving. Maar die de taak heeft politiek gewenste “groene” initiatieven die te riskant zijn voor de markt te financieren. Met andere woorden, een marktverstorend initiatief. Dat hoog risico investeringen ondersteunt en daarbij genoegen neemt met een te lage risico opslagfactor. Angel investor spelen met publiek geld. ZIEK. Ze zijn al een paar jaar aan het worstelen hoe deze spagaat in de praktijk vorm te geven.

  Hier de wet. https://wetten.overheid.nl/BWBR0042840/2020-03-01

  De spagaat, de tweespalt, artikel 3: Invest-NL heeft tot doel om, indien de markt hierin onvoldoende voorziet, bij te dragen aan het financieren en realiseren van maatschappelijke transitieopgaven door ondernemingen en aan het bieden van toegang tot ondernemingsfinanciering.

  artikel 9: Invest-NL en een rechtspersoon als bedoeld in artikel 2, derde lid, onthouden zich van uit een oogpunt van goede marktwerking ongewenste mededinging met ondernemingen.

  Kortom, markt inefficientie aannemen en veroorzaken. En vervolgens door artikel 9 teruggefloten worden. De spagaat van invest-nl. De reden waarom dit initiatief hoort te falen indien overheid en rechters eerlijk zijn.

 3. Was dit niet het vehikel waar ene Wouter Bos geparkeerd is? Zoiets las ik laatst ergens, als ik het goed onthouden heb. Waar kennen wij Wouter ook alweer van? Wouter was volgens sommigen “de beste minister (van financieën) die Nederland ooit gehad heeft”, de gedoodverfde redder des vaderlands.

  Hij klungelde er -bij mijn weten- wat op los als minister tijdens de bankencrisis. Daarna ging hij klungelen bij wat staatsbedrijven. Als je daarna nog steeds ongeschikt bent als burgemeester van een provinciestad, dan kom je blijkbaar terecht bij dit soort instellingen.

  Wat zou hij verdienen, als subsidieversie van Elon Musk of Peter Thiel? Al valt er bij dit soort instellingen natuurlijk meer uit de kas te roven, door dit soort types, dan bij de gemeenten Goes of -Emmen.

Comments are closed.