Het volgende artikel is ingestuurd door een reageerder op vrijspreker die ik anoniem zal houden. Ik heb de toestemming gekregen dit artikel naar eigen inzicht aan te passen. Dat weiger ik (Ratio). Ik sta voor een groot deel, edoch niet de volle 100 %, achter deze inzending. Dat is ook niet belangrijk. Er zijn meer dan voldoende libertarische aspecten aan dit artikel om tot plaatsing over te gaan, zonder mijn muizenissen. Bij deze de originele inzending:

Corona heeft een aantal zaken, die jarenlang op de achtergrond speelden en voor de meeste mensen verborgen bleven, opeens voor het voetlicht gehaald.

Zo is nu veel mensen duidelijk geworden, dat zij niet worden geregeerd door politici in Den Haag en Brussel, maar door een select groepje bovenbazen die zich hebben verenigd in clubs als het Word Economic Forum en de Bilderberg groep (ja, Marten Toonder zag het scherp toen hij in 1963 De Bovenbazen schreef).

met dank aan Marten Toonder

De eerder genoemde politici blijken slechts zetbazen te zijn, die voor hun leven en werken volledig afhankelijk zijn van de bovenbazen en niet, zoals je op het eerste gezicht zou denken, van de democratische stem van de bevolking. Het politieke spel dat men in Den Haag en Brussel opvoert, is dan ook slechts voor de bühne.

Het is daarom redelijk zinloos om vanuit de hoek van de politiek enige bestuurlijke vernieuwing en meer democratie te verwachten. Er zijn nog wel mensen die het systeem van binnenuit trachten te verbeteren, maar dat blijkt al jarenlang een onmogelijke opgave.

Om die reden zie je nu steeds meer mensen die hun hoop hebben gevestigd op nieuwe structuren en samenwerkingsverbanden, die volledig los staan van de gevestigde orde. In plaats van het oude te bestrijden, keert men het eenvoudig de rug toe en gaat een nieuwe weg.

Je kan met de voeten stemmen en een vrij(ere) staat kiezen, zoals momenteel veel Amerikanen doen, maar steeds vaker kiest men voor een parallelle samenleving in de eigen staat met ondersteuning vanuit cyberspace. De gevestigde orde ziet dit uiteraard als ondermijning, maar zal er, net als bij criminele activiteiten of gesloten immigranten culturen, niet in slagen deze trend te keren als voldoende mensen er toe overgaan. Geleidelijk aan zullen zo bestaande overheidsdiensten (m.n. rechtshandhaving) kunnen worden overgenomen.

Er zijn nu wereldwijd een groot aantal parallelle samenlevingen die als doel hebben los te komen van de overheid, in opbouw. Een oude bekende is de ‘Thrive Movement’ van het echtpaar Gamble uit de VS. De aanhang is enorm, maar de beweging kenmerkt zich door een overdosis aan ‘pseudo science’ en ‘conspiracy theories’.

Het is niet vreemd, dat veel van deze bewegingen een libertarisch (vrijwillig) karakter hebben. Wel opmerkelijk is, dat nu voor het eerst linkse (anarcho-socialistische) en rechtse (anarcho-kapitalistische) libertariërs elkaar lijken te vinden en wel via het agorisme als tactiek om los te komen van de overheid. Het idee is om te stoppen met belastbare transacties en zo de geldstroom naar de overheid te verminderen, met als uiteindelijke doel de staat volledig te laten interen. Opnieuw, alleen mogelijk bij voldoende participatie. Door aankoop en verkoop te laten plaatsvinden via digitale marktplaatsen en met crypto currencies of via ruilhandel, ontwijkt men de belasting.

In Nederland wordt hieraan gewerkt door o.a. de achterban van Forum voor Democratie en Lijst  30, die een groot aantal discussiegroepen hebben op Telegram.

Café Weltschmerz: Parallelle Samenleving (16 maart 2021)

22 REACTIES

 1. Toen Jean Jacques Rousseau had besloten niet terug te keren naar Geneve om zijn slavenbestaan voort te zetten kwam hij er al snel achter dat de hele wereld geclaimd is door anderen. En dat was in 1728.

 2. Theoretisch zou het mogelijk zijn om een dorp te bouwen als waarin Pippi langkous leefde, van 1.30 tot 6.15: https://www.youtube.com/watch?v=NMfkmhv11y0

  Gewoon helemaal uit niets. Maar het moet op een plek gebouwd worden. En die plek is al bezet door een groot machtsimperium. Er zijn twee opties:

  1. Je neemt die plek in en houdt het machtsimperium op afstand met geweld, daar heb je massavernietigingswapens voor nodig, en die zijn lastig te verkrijgen en heel erg duur.

  2. Je gooit het op een akkoordje met het machtsimperium. Jij je dorp, in ruil voor belasting.

  De massavernietigingswapens zijn te duur. Het akkoordje met de machthebbers is riskant. Blijft: ‘Go where you’re treated best’, de nomad-lifestyle dus. De zwerfzigeuner, het schrikbeeld voor iedere overheid. Niet te vinden voor openstaande boete’s, belasting. leer- of dienstplicht. Dan word je uitgemoord.

  Brave burgers worden momenteel ingespoten, met een nomad-lifestyle ben je ook de klos. De vraag blijft: waar ben je veilig voor moordlustige overheden? Ik heb antwoord nog niet gevonden. Maar als iedereen nou gewoon zijn mondkap af zou zetten waren we al veel verder, maar zelfs daartoe zijn ze niet in staat – is gebleken in het afgelopen half jaar.

  Samen iets doen? Vergeet het. Mijn motto: red jezelf.

  • Niet de confrontatie aangaan, zoals Pieter Stuurman zegt. Dat win je nooit. Ga je ondergronds, met een zwarte of grijze economie, dan heb je een kans. Kijk naar de georganiseerde criminaliteit, die is feitelijk onaantastbaar (in veel wereldsteden zijn er wijken waar de politie helemaal niet meer komt). Daar gelden andere wetten en regels. Ook die migranten culturen waar het artikel naar verwijst. Dat zijn feitelijk parallelle samenlevingen in één land, waar de overheid geen greep meer op heeft.

  • “Niet de confrontatie aangaan, zoals Pieter Stuurman zegt.” Daar ben ik het volkomen mee eens. Mensen die geleefd hebben in een dictatuur weten hoe je dat moet doen; niet opvallen en niet deelnemen.
   Doe wat onvermijdbaar is om niet in de problemen te komen want het machtssysteem heeft middelen genoeg om dat af te dwingen.
   Maar niemand kan je dwingen om te denken zoals het machtskartel wil, je moet het alleen niet openlijk zeggen maar dat in een parallelle samenleving in praktijk brengen.

   • Met verplichte ‘vaccinatie’ is afzijdig blijven onmogelijk.

   • @Nico de Geit 04-06-21 at 11:35
    Het is aan mij om te bepalen wat ik wens te geloven en wat niet. Het is niet “one size fits all”

 3. De parallelle samenleving, met eigen waarden en normen. Dat gaan de machthebbers nooit goed vinden natuurlijk.

  Op een Pippi Langkous dorp te bouwen heb je capabele participanten nodig. In de praktijk blijkt dat aan dat soort projecten mensen mee willen doen die platzak zijn. Dat werkt niet, kan niet. Ze willen met hun handen, met hun arbeid iets opbouwen. Maar zonder geld gaat het niet. Je ziet dat bijvoorbeeld bij de off-grid lifestyle.

  Het idee het paradijs gevonden te hebben, waar alles leuk is, en gratis. Of in ieder geval heel goedkoop. Maar hun eigen arbeid willen ze niet goedkoop verkopen. Of ze bieden iets aan waar geen vraag naar is, kunnen feitelijk niets nuttigs.

  Pol Pot had zijn parallelle samenleving. Het stuitte uiteindelijk op weerstand van de Grote Machthebbers. Dan word je zwartgemaakt en vernietigd.

  Zo’n Pippi Langkous dorp loopt het risico ook zo te eindigen. De machthebbers verderop zijn het niet eens met wat in het dorp gebeurt, en vinden dat iedereen hún waarden en normen na moet leven. Wijk je daar van af dan worden er bakken met pek over je heen gegooid.

 4. Hoe ontstaan parallelle samenlevingen? Iemand is bijvoorbeeld vaccinatieweigeraar. Wordt vervolgd. Verdient minder. Vraagt zich af: wat doe ik hier nog? Gaat zoeken naar een andere plek. Verkast. Andere vaccinatieweigeraars zien dat en gaan zich oriënteren om te volgen. Zo ontstaat een nieuwe gemeenschap.

  Niet iedereen kan volgen. Om te verkassen heb je geld nodig. Voor veel landen geldt de toelatingseis: ‘Bring value to our country’. Dat betekent dat je veel geld meeneemt en/of dat je iets moet kunnen waar vraag naar is.

 5. Als ze je het leven zuur maken op de ene plek omdat je je niet wilt laten vaccineren, en er zijn ontsnappingsmogelijkheden, dan kun je op een gegeven moment gewoon daarheen gaan.

  Zo ontstaan parallelle samenlevingen. Pioniers voorop, volgers er achteraan.

 6. De politie heeft momenteel de opdracht hard op te treden. Sommigen schrikken daarvan. Ik niet. Ik heb in mijn leven genoeg dictaturen bezocht waar dat normaal is. In die dictaturen zie je ook weerstand tegen dat beleid, en dat is niet om vrolijk van te worden. Dat zal in Nederland ook wel komen. Gefeliciteerd. Een flink aantal handhavers zal in de komende jaren ander werk zoeken, voor zover ze het ‘vaccin’ overleven/ontwijken. Nieuwe handhavers stromen in.

  De jeugd in de Nederlandse grote steden is voor meer dan de helft afkomstig uit derde wereldlanden. Harde handhaving zoals in derde wereldlanden komt er aan. Braziliaanse toestanden in Nederland, als het tegenzit Venezolaanse toestanden. De vraag is waar je jezelf wilt positioneren in zo’n maatschappij, of je daaraan deel wilt nemen, of dat je het verderop zoekt.

  Volgens Bill Gates zijn de ‘vaccins’ er om de populatie te reduceren. We wachten af. Ondertussen vraag ik me af wat de gevolgen zijn van depopulatie, en de mogelijkheden.

  Filmpje, Poetin: geen verplichte vaccinatie in Rusland: https://twitter.com/Willemvanaarle1/status/1400684030216048642

  Verschillende Amerikaanse staten schijnen ook niet staan te trappelen voor de verplichting tot het inspuiten van een experimenteel ‘vaccin’.

  • Ja, de overheid kan genadeloos optreden, maar we hebben nu meer mogelijkheden om dat te omzeilen. Twee voorbeelden: de Kalkar-heffing voor de snelle kweekractor in Kalkar en de Beweging Weigering Defensiebelasting (BWD) tegen de plaatsing van kruisraketten met kernkoppen in NL.

   Begin jaren 70 werden de mensen die de Kalkar-heffing op de energierekening weigerden te betalen midden in de winter afgesloten van gas en elektra. Dat kan je nu ondervangen door je zonnepanelen op dak niet direct aan het net te hangen, maar ze eerst accu’s op zolder of in de kelder, of in je elektrische auto op te laten laden. Zo worden steeds meer mensen energie-autonoom! 😎

   En begin jaren 80 werden de duizenden belastingweigeraars van de BWD geconfronteerd met onmiddellijke beslagleggingen en openbare verkopen, ook van hun woningen. De rechters stonden dit allemaal toe. Zo’n rechtstreekse confrontatie met het systeem kan je dus beter niet aangaan.

   Maar als je gewoon geen of veel minder belasting betaalt door zoveel mogelijk zwart of grijs te werken is het voor de staat veel moeilijker. Als duizenden mensen dit doen, ontbreekt het de overheid eenvoudigweg aan capaciteit om al die individuele gevallen uit te zoeken. Bij de meeste criminele organisaties moeten ze zich ook beperken tot het laaghangend fruit. De rest heeft er nauwelijks last van.

   Het gaat er dus om, dat je parallelle samenleving zoveel mogelijk deelnemers heeft. Het eerste begin is het moeilijkst, als het eenmaal groeit dan loopt het wel. 😎

   • Zodra ze in Nederland beginnen met gedwongen vaccineren pak ik mijn biezen. Als ik dan nog weg kom. Ik ga niet wachten op veel deelnemers. Als er te veel mensen de grens over willen gooien ze de grens zeker dicht.

    Maar misschien komt het verplicht vaccineren helemaal niet.

    Er was eens iemand die naar de Falkland-eilanden vluchtte, want dat was de veiligste plek op Aarde. En toen kwam de Falkland-oorlog.

  • “Ondertussen vraag ik me af wat de gevolgen zijn van depopulatie”.

   Ik heb de indruk dat de vaccin-freaks er vanuit gaan dan door de spuitjes de domme en lelijke mensen als eerste verdwenen zijn. Maar dat is niet zeker. Wie zei ook alweer dat intelligentie geen eigenschap is die belangrijk is voor de evolutie van soorten? De soort moet slim genoeg zijn om te overleven, g-spot vibrators kunnen uitvinden is minder belangrijk.

   Dus “wat als” de miljardairs miljarden hebben laten wegspuiten, deze campagne een succes is gebleken, en de de domme en lelijke mensen overblijven? Te dom en te lui om brave knechten te worden.

Comments are closed.