Na een reeks cyberaanvallen op bedrijven waarvan Amerikaanse inlichtingendiensten Rusland de schuld gaf, heeft het Russische staatsfonds (officieel het National Wellbeing Fund) besloten om al zijn dollars te dumpen ten gunste van euro’s, yuan – of edele metalen zoals goud, waar de Russische centrale bank steeds meer de voorkeur aan geeft voor haar eigen reserves.

Minister van Financiën Anton Siluanov maakte de aankondiging donderdag 3 juni jl. op het jaarlijkse St. Petersburg International Economic Forum.

“We kunnen deze verandering vrij snel doorvoeren, binnen een maand”, vertelde Siluanov donderdag aan verslaggevers.

Hij legde uit dat het Kremlin maatregelen neemt om de blootstelling aan Amerikaanse activa te verminderen. Dit omdat president Biden na de laatste ransomware-aanvallen dreigt met meer economische sancties tegen Rusland. De overdracht zal van invloed zijn op $ 119 miljard aan liquide middelen, meldde Bloomberg, maar de verkopen zullen grotendeels worden uitgevoerd via de Russische centrale bank en haar enorme reserves, waardoor de marktimpact wordt beperkt en de zichtbaarheid van wat het staatsinvesteringsfonds precies zal kopen, wordt verminderd.

“De centrale bank kan deze wijzigingen aanbrengen in het Welzijnsfonds zonder toevlucht te nemen tot markttransacties”, zegt Sofya Donets, econoom bij Renaissance Capital in Moskou. “Dit is in zekere zin een technisch iets.”

Jordan Rochester, valutastrateeg bij Nomura International PLC, zei: “Dit is een overdracht van euro’s van de centrale bank naar het vermogensfonds, we zullen dan zien dat de centrale bank de houder van de USD’s is en het is aan hen om het te beheren. Geen initiële marktimpact.”

Het nieuws is geen complete verrassing: de Bank of Russia, de centrale bank van Rusland, heeft de afgelopen jaren gestaag haar dollarposities verminderd onder toenemende druk van sancties vanuit de VS en Europa. Die trend zette zich voort tijdens de ambtstermijn van president Trump.

Nog maar een paar dagen geleden berichtten we dat het Russische parlement het staatsinvesteringsfonds zojuist toestemming had gegeven om via de centrale bank goud te kopen. De centrale bank rapporteert haar posities echter met een vertraging van zes maanden, waardoor het onmogelijk is om haar huidige posities te bepalen.

De goudvoorraad van Rusland overschaduwde vorig jaar zijn dollarreserves, ondanks een stopzetting van de goudaankopen. Dit was deels te wijten aan een stijging van de waarde van haar goudbezit met de stijging van de goudprijzen, en deels een functie van de voortdurende inspanningen van de centrale bank om dollaractiva af te stoten.

Het vermogensfonds heeft momenteel 35% van zijn liquide middelen in dollars, ter waarde van ongeveer $ 41,5 miljard, met hetzelfde bedrag in euro’s en de rest verdeeld over yuan, goud, yen en ponden. Na deze laatste wijziging zullen de activa van het fonds voor 40% in euro’s, 30% in yuan, 20% in goud en 5% in yen en ponden worden aangehouden, zei Siluanov.

Het vermogensfonds houdt spaargeld uit de Russische olie-inkomsten boven een afsluitprijs en wordt gebruikt om tekorten te compenseren wanneer de markt onder dat niveau zakt. Samen met illiquide activa is de totale waarde $ 185,9 miljard.

Een paar jaar geleden waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin dat Washington onbedoeld de de-dollarisering versnelde met zijn agressieve financiële sancties, die zijn geopolitieke tegenstanders dwongen hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen. Vorige maand bereikte Rusland een nieuwe mijlpaal waarbij minder dan 50% van zijn export in dollars werd betaald.

Het lijkt erop dat Rusland, na jaren van geleidelijke vermindering van zijn afhankelijkheid van de dollar, op het punt staat die inspanningen te intensiveren op een manier die Washington zal moeten opmerken.

Bron: ZeroHedge

5 REACTIES

 1. ‘RUSLAND DUMPT DOLLAR’

  Anders verwoord: ‘Roebel steeds sterker’.

  • Nog anders gezegd:
   De govcoin is aanstaande…
   Iets wat ik absoluut niet wil, maar helaas, die gaat er komen!
   Evenals een wereld-“regering” en ook een wereld-“religie”.

   T zijn bizarre en tevens interessante tijden!
   Eea begint zich te ontvouwen zoals voorspeld…
   En Jan en alleman heeft hiervan geen enkele notie!
   Nee, die zijn druk met hun ratrace en het halen van hun prikkie….

   En ik aanschouw t allemaal met lede ogen….

 2. Helaas heb ik nooit zo in de dollar gezeten, dus kan ik er ook niet met een dramatisch gebaar uitstappen. Ofschoon de USD op korte termijn wat zou kunnen stijgen doet het heel verstandig aan. Zoals veel van wat Poetin doet verstandig aandoet. Hopelijk gaan ze snel ook wat bitcoin kopen. Dat is voor mij persoonlijk beter.

  • Het is allemaal Ponzi. Maar de roebel wordt gedekt door grondstoffen. Eigen grondstoffen. Dat zou een basis kunnen zijn voor een heel sterke munt.

Comments are closed.