Artikel eerder verschenen op de site van nayakosadashi. Ik kom vaak op hetzelfde terug, maar doe even alsof dit nieuw is voor je. Doe alsof je het geheugen van een goudvis hebt. Vaak schreef ik stukjes en dan kwam ik erachter dat ik datzelfde al eerder geschreven had, een paar maanden daarvoor. Maar, ik heb ook geen tijd om het allemaal recht te zetten, te verwijderen etc. Zoals je weet hapert deze site enorm. Ik ben er nu mee bezig.

We hadden het dus vaker over markt anarchisme/mutualisme en anarcho kapitalisme, in het verleden. Beide vormen van individueel anarchisme. Concurrenten van elkaar, binnen de individueel anarchistische theorie.

De spanningspunten tussen beide stromingen, fascineert mij. Juist omdat beide stromingen op elkaar lijken en tegelijk ook totaal niet op elkaar lijken.

Goed. Anarcho kapitalisme leidt waarschijnlijk tot een vorm van feodalisme, als je het loslaat, zo beargumenteerde ik op C4SS (de site waar ik ooit voor schreef, voordat ik weer ruzie met deze lieden kreeg, wat een ander verhaal is).De accumulatie van kapitaal, in een anarcho kapitalisme, de overerving, zal leiden tot een paar zeer rijke families. Zodra deze families samenkomen, de handen ineenslaan (niet weerhoudt ze daarvan) heb je een staat. Iets dat niet ‘een staat’ heet, maar dat wel is. Een paar grootgrondbezitters slaan de handen ineen en bekostigen een gezamenlijke bewakingsfirma. Dan heb je dus ‘een staat’. Al heet het niet zo. Van de regen in de drup. De belasting heet dan huur. En de regering is een ‘board of directors’.

Op de lange termijn zal een anarcho kapitalisme vastlopen en verzanden in een staat. Hierom denk ik dus dat mijn vorm van anarchisme. Het markt anarchisme/mutualisme, een lange termijn anarchisme is. Een strategie voor de lange termijn.

Ook neem ik aan, dat een mutualisme een anarchisme is, dat voor de meeste mensen voordeliger zal zijn. Al blijft dit natuurlijk speculatief (want ik praat niet graag namens andere)

Wel denk ik dat ‘we’ vele mensen voor ons kunnen winnen. We zien nu al dat vele lieden uit de libertarische wereld overlopen naar iets als C4SS (de mutualisitsche thinktank). Wel is het zo dat ‘we’ niemand willen dwingen tot een mutualisme. Mutualisme is meer in jouw belang, maar jij hoeft niet in je eigen belang te handelen. Als ik maar geen last van je heb.

Dús. Ik ben niet eens tégen anarcho kapitalisme en anarcho kapitalisten. Hierin verschil ik van vele mensen binnen het vrije bond milieu. Deze mensen zien ancaps (anarcho kapitalisten) echt als ‘de vijand’ en ‘de slechteriken’. Ik zie persoonlijk iemand als Toine Manders niet als ‘een slechterik’, of als ‘extreem rechts’

Als individualist ben ik niet tegen anarcho kapitalisme. Want je doet maar. Zolang ik geen last van je heb, heb jij geen last van mij. Je ontwijkt als middenstander belasting, omdat grote bedrijven dat ook doen en jij vindt dat jij dat dus ook zou moeten kunnen doen? Je doet maar.

Wel leidt het anarcho kapitalisme op de lange termijn tot een vorm van staat en/of neo feodalisme. Hoogstwaarschijnlijk. Dat is dan als we uitzoomen en naar de toekomst kijken. Wat gaan deze mechanismes dan in gang zetten? Ik vrees dat het niet ‘wel losloopt’.

Daarnaast. Anarcho kapitalisten spreken vaak over een soort heilig ‘non-agressie princiepen’. Hierover zeg ik. Jouw principes, zijn niet per se mijn principes. Ik heb nooit beweert ‘non agressief’ te zijn. Je non-agressie princiepen erken ik dus niet. Ik ga uit van mijzelf en mijn eigen principes. Niet dé principes.

Dús ik ben niet tegen je, maar je bent ook niet per se ‘mijn kameraad’ (tenzij we iets aan elkaar kunnen hebben). Ik accepteer je theoretische ‘principes’ niet. Ik noem je niet extreemrechts, maar ik denk wel dat er aan je ideologie haken en ogen zitten. En mutualisme heeft beter rekening gehouden met die haken en ogen. Het probeert die haken en ogen te omzeilen. Ik denk dus dat een markt mutualisme, een veel genuanceerder individueel anarchisme formuleert.

9 REACTIES

 1. In een anarchiste staatsvorm bent u de eerste kansloze die door mij (en mijn adellijke en oligarchische vrinden in mijn netwerk) onderworpen gaat worden.

  Omdat u wat socialer bent ingesteld, en neem ik aan wat makkelijker onder de mensen beweegt, mag u de koffie zetten en serveren; voor mij graag zwart zonder suiker!

  De wat minder ingestelde sociale geesten in uw anarchistische samenleving mogen mijn auto wassen en de was doen.

  Om u niet al te veel in verwarring te brengen, nemen we de begrippen (principes voor u) ‘zelfbeschikking’ en ‘volkssoevereiniteit’ in het Handvest van Anarchistische Burgerrechten op. Uiteraard doen we daar niets mee. En als u het daar niet mee eens bent dan laat ik u opsluiten in een psychiatrische kliniek. Vrij rondlopen mag ook als u daarvoor kiest, maar dan wel graag ná het zetten van een griepvaccin dat uiteraard door mijn netwerkvrinden is ontwikkeld.

  Zelf zit ik niet zo verlegen om aandacht, want ik ben een beetje verlegen. Er is vast wel een of andere zwakbegaafde te vinden die we dan Caesar of Reichsführer noemen en waarnaar u en het anarchistische volk zo nu en dan kan zwaaien om wat om handen te hebben in uw vrije tijd.

  • kameraad

   (dat klinkt stoer hé)

   Zien we anarchisme als ‘een maatschappelijk systeem’. Of zien we het als ‘een praktijk’. Een storm van vrij leven !

   Voor mij is het het laatste. Voor mij is het een existentialisme. Het is meer dan politiek. Politiek is niets, het persoonlijke is alles.

   • In theoretische zijn we het eens.

    Echter, de praktijk is weerbarstiger. Daar hebben we te maken met een dominante overheid en een gecorrumpeerd bestuursmodel die het vrije volk in de weg staan.

    Dus, dat moet weggeorganiseerd worden. Voorts dient we een organisatie op te zetten om te voorkomen dat het vrije volk nogmaals in hetzelfde schuitje belandt.

    Dit is het wel zo’n beetje in grote lijnen.

    Samen sterk.

   • Ja, organisatie en gradualisme zijn wat mij betreft ook de juiste weg. Niet zozeer ‘de revolutie’

 2. Undeniably believe that which you stated.

  Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not
  know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

  Here is my blog post; online shopping (Ruben)

Comments are closed.