Stichting De Florijn Nederland startte in 2016 met een alternatieve valuta: de Florijn. De Florijn is er voor bedrijven en particulieren, inwisselbaar voor euro’s en geeft een rentevrij krediet. In mei dit jaar werd de duizendste Florijnrekening geopend. In de afgelopen periode zag men een snellere toename aan deelnemers voor deze alternatieve munt.

Naast cryptovaluta en ruilhandel gaan regionale en lokale betaalmiddelen als de Florijn een grote rol spelen in de nieuwe samenleving. Naarmate de oude maatschappij repressiever, dwingender en onmenselijker wordt, nemen meer en meer mensen de stap naar een vriendelijker, eerlijker en op de menselijke maat gebaseerd alternatief.

De Florijn bewijst zijn sterkte in het midden- en kleinbedrijf waar het aan ultieme klantenbinding doet. Een mooi voorbeeld is te vinden in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Veel winkels voeren hier de blauwe Florijnsticker. De betaling gaat digitaal maar er wordt ook gewerkt aan een materiële variant.

Naast de onafhankelijkheid is het voordeel voor het midden- en kleinbedrijf de mogelijkheid van extra liquiditeit via rentevrije kredieten. De consument betaald per Florijn euro 0,95 ofwel een korting van minimaal 5 % op zijn of haar inkopen.

Het is geen kwestie van of / of maar van en / en bij de alternatieve betalingsmethoden. Hoe gevarieerder het aanbod, deste beter voor de innovatie van ons financiële systeem.

Meer info of meedoen met de Florijn als bedrijf of consument ? Hier vind je meer over de door Anthony Migchels opgezette alternatieve munt.