Facebook en Google verwijderen opinies. Inlichtingendiensten weten wat burgers zeggen en denken. Politici schrijven voor welke woorden mensen mogen gebruiken. Geestdrijvers bepalen wat mensen wel en niet moeten denken. En tegenspreken? Dat is, zeker sinds het coronajaar 2020, niet de bedoeling.

George Orwell beschreef in 1984 een somber toekomstbeeld: een onvrije samenleving vol dwang. Zulke onvrijheid konden we ons in Nederland decennialang niet voorstellen. Waarom zien we in ons dagelijks leven dan toch steeds vaker autoritaire ontwikkelingen? 

In Dwingeland beschrijft Coen de Jong dat veel voorspellingen van Orwell uit 1984 sluipenderwijs uitkomen en hun intrede doen in de polder. Onze grondwettelijk vastgelegde vrijheden en burgerrechten komen daarbij steeds vaker in de knel.

Ik heb het boek tijdens mijn vakantie gelezen en was drie dagen depressief dankzij de vele herkenbare voorbeelden die worden aangehaald in elk hoofdstuk en het trieste toekomstbeeld dat wordt geschetst. Veel hoofdstukken gaan verrassend veel dieper dan mijn kennis reikte en ik kan het boek dan ook warm aanbevelen.

Coen de Jong – de auteur – is niet per se libertariër, maar wél duidelijk voorstander van een (veel) kleinere staat. In dit boek laat hij geen spaan heel van onze politici, wat sowieso fijn is om te lezen. Het boek is te koop via de website van Syp Wynia, ook geen onbekende. Kosten zijn slechts € 20 incl. verzendkosten.

https://www.wyniasweek.nl/product/dwingeland-paperback/

11 REACTIES

 1. George Orwell heeft (onder meer) 2 belangrijke boeken geschreven:
  1. Animal Farm, de opkomst van de communistische politiek, inclusief hersenspoeling.
  2. 1984, of hoe een staat haar burgers onder de duim kan houden.
  Beide boeken beschrijven precies wat er in ons land aan de hand is. Links en rechts zijn inmiddels naadloos met elkaar verweven om de burger (voor zijn eigen bestwil) het leven onaangenaam te maken.
  Weet dus wat er te gebeuren staat, en accepteer dat niet en werk niet langer mee!

   • En wie regeert uiteindelijk vanaf nu de wereld? Het klootjesvolk? De ‘volksvertegenwoordigers’?

    Pfizer maakt de dienst uit, Pfizer bepaalt het beleid en het klootjesvolk zag dat het goed was.
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1723952214/topman-pfizer-er-gaat-een-variant-opduiken-waar-vaccin-geen-grip-op-heeft

    Niets staat Pfizer in de weg en niets is nog heilig….”…Op dit moment test Pfizer het vaccin op kinderen van 5 tot 11 jaar – de resultaten worden in september verwacht. „Daarna beginnen we met kinderen onder de 5 jaar”, zegt Bourla….”

    Gelukkig maar in ‘onze’ open, vrije en democratische LHTB bullshit maatschappij, alle schaamte voorbij in alle openheid en hoeven dergelijke experimenten niet langer buiten het zicht van het grote publiek te worden gehouden, bijv. in de sloppenwijken van Zuid-Amerika of Afrika. Gewoon recht in de smoel van iedereen, achterlijk laag- tot aan achterlijk hoogopgeleid en de hele sociale ladder keurt het goed en het mooie is, mensen applaudisseren er zelfs voor en zijn blij en leven vrolijk feestvierend verder als in Jan Steen schilderijtjes. Maar waarom ook niet, anders krijg je waarschijnlijk dezelfde toestanden als 80 jaar geleden, waar het met oorlogvoeren en dwingen stiekem achter prikkeldraad in kampen gedaan moest worden. En dat natuurlijk nooit meer!!

   • @Winston

    Je kan het pad van leugens en zelfvernietiging blijven volgen, niemand die jou daaraan zal hinderen, andersom zou dat ook zo moeten zijn voor wie dat pad niet wil volgen, dan opeens wordt er met dwang, vijandigheid en afkeer gereageerd. De intolerantie komt niet van de kant van het weldenkende en vrije verstand.

    https://ibb.co/R0r7t7X

 2. Ik weet niet of ik dat boek aandurf. De realiteit kon wel eens erger zijn dan ik denk. De samenleving wordt ook steeds sektarischer. Het lijkt alsof ons hele leven moet draaien om het wel en wee van al die politici, adel en alle maffe dingen die ze zeggen en bedenken. Vooral als je de MSM volgt. De vaccins zijn de Kool Aid van de RutteClownschoen cultus.

  Maar wat moeten wij eigenlijk met die nutteloze klaplopers? Wij hebben hen niet nodig. Zij, en al hun ambtenaren zoals ene meneer Valentine, hebben ons nodig. Om hun nutteloze en dikbetaalde banen in stand te houden. Daarom wordt die controlestaat ook steeds erger. De nuttelozen worden bang om hun verworvenheden te verliezen.

  “Maar wie zorgt er dan voor de zieken/werklozen/zwakken/asielzoekers?”
  “Maar dan moeten de kinderen weer in de fabrieken werken”.
  “Maar dan staan er sinaasappelverkopers op de kruispunten!”
  Volgens mij willen veel mensen niet vrij zijn. Is te moeilijk voor ze.

 3. Did you know George Orwell was a member of the secretive Fabian Society?
  Orwell wrote of a world where the government strongly controlled communication and forbade free exchange of information.
  Orwell predicted the destruction of media and the absence of information would keep knowledge from the people.
  Orwell envisioned a future where the truth would be hidden by control of the public.
  How could Orwell write a book in 1948 telling in great detail how the mass population could be so easily controlled by the relative few elite?

  It’s believed Orwell became disillusioned with the society and released his “fictional” book about society.
  Was the book actually a script prepared for the world that Orwell released?
  Did you know his real name was Eric Blair?

  Unfolding right in front of our eyes today is the world of Big Brother and Thought Control portrayed by George Orwell in his classic book 1984.
  1984 was written over 60 years ago in 1948. It portrays a stunningly accurate and frightening picture of where we are potentially heading as a global society. Despite being released as fiction, and despite the books title, its it was almost certainly based on a vision of the future that is planned, not for 1984, but for a few years later.

  The year 1984 was used symbolically and is significant to Orwell’s secret society connection. George Orwell, (real name Eric Blair), was educated at Eton College, a well known illuminati education centre – it has produced 19 British Prime Ministers including David Cameron.

  While at Eton, Orwell was taught French by Aldous Huxley, it was here they became life long friends. Huxley, who was also the author of another interesting book, ‘Brave New World’, introduced Orwell to the Fabian society.

  Huxley wrote of a world where the government promoted mindless entertainment as a way to divert the attention of the populace.
  Huxley predicted the people would be so saturated with irrelevant knowledge, they would be distracted from anything of importance.

  The Fabian society is a secret society at its core, although anyone can join, like all of these societies there are many levels of initiation (such as with the Freemasons), meaning the majority of people involved in the organisation have no idea of the true agenda and carry out their roles creating a front for the fraud at the heart of the organisation.

  The Fabian Society has been instrumental in the global fascist agenda. It was the force behind the creation of the Labour Party in Britain but operates both officially and unofficially across the globe.

  The name Fabian is said to come from ‘Fabius’, the Roman general, Quintus Fabius Maximus Verrucosus. FabiusFabian logo employed carefully planned strategies to wear down his enemies over a long period of time avoiding battles that could prove decisive either way. And of course this is exactly how the global agenda has been planned out.

  What is more, the Fabian society has a wolf in sheep clothing for its logo, how appropriate, and its motto is “Remould it nearer to the hearts desire”, also appropriate.

  The significance in the title of Orwell’s book is the fact that 1984 is the centenary year of the Fabian society, perhaps just another tidy coincidence but it is speculated that he became disillusioned with the society and 1984 was written not as fiction but an expose of the knowledge of the Fabian agenda. And that would then explain why the Fabian Society reportedly control the copyright of ‘1984’ until at least 2025, they control the rights to his estate and they own and have sealed Orwell’s archives.

  It would also explain how Orwell could write a book in 1948 telling in great detail how the mass population could be so easily controlled by the relative few elite.….http://www.politicsforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=53151

  Eton college https://www.theguardian.com/news/blog/2008/oct/26/george-osborne-nat-rothschild

 4. Er circuleerde gisteren op LinkedIn een goede video van Tucker Carlson over dat het accepteren van een beetje “totalitarianism” zal leiden tot meer daarvan. Vreemd genoeg vind ik de video niet op andere plekken. Wel artikelen over de video, zoals deze: https://www.zerohedge.com/political/watch-tucker-carlson-warns-elitist-authoritarians-are-intent-making-us-all-shut-and-obey

  Maar in de artikelen geen link naar de video. Hebben ze de video met zo veel haast weer verwijderd?

  • Denk overigens niet dat de huidige cryptomarkt het gaat worden en zullen de door de cabal gecontroleerde centrale banken wereldwijd de handen in één slaan en hun eigen traceerbare en controleerbare digitale munt, gekoppeld aan de centrale bankrek. en aan de social credit app-paspoort op de stuur & spyphoon, uitbrengen en daarmee de huidige digitale ‘munten’ waardeloos maken. Maar slechts, kan ook de plank geheel misslaan.

Comments are closed.