De Amerikaanse firma beschikte in Amsterdam over een prachtig kantoor in een hoge toren met een riant uitzicht. De wanden waren kunstzinnig versierd en toonden taferelen uit de historie van de Nederlandse scheepvaart.

Ook de kleurrijke ­­­­­­­­­­brochures van de firma mochten gezien worden.
In een van deze zat een als financieel consultant verkleed fotomodel aan tafel met een bejaard echtpaar, dat hem spaarcentjes toevertrouwde in de hoop hier beter van te worden.

Een vriend van mij opende een rekening en kreeg van een financieel consultant die in het betreffende bedrijf tevens de hiermee onverenigbare functies van makelaar en productverkoper uitoefende, als advies geld te beleggen in het Indonesische aandeel Tripolita. Want dit aandeel was je van het en bood ongeëvenaarde kansen op winst. Na zijn aankoop begon het aandeel snel te dalen, maar de financieel consultant adviseerde het aandeel vooral vast te houden. Mijn vriend sloeg dit advies in de wind en verkocht het aandeel. Zo kon hij nog wat geld redden, want daarna daalde het aandeel tot nul.

Later kwam de aap uit de mouw. Tripolita was een mislukte aandelenemissie en tegen alle regels in had iedere verkoper bij de firma een portie op zijn bord gekregen om te verkopen, hetgeen slecht lukte.

De betreffende verkoper/makelaar/financieel consultant slaagde erin veel mensen van hun vermogen af te helpen, want hij wist financieel van toeten noch blazen en zou als eerstejaarsstudent economie vermoedelijk de propedeuse niet gehaald hebben.

Van een aantal cliënten belegde hij al hun geld in internetaandelen; zij verloren alles. Persoonlijk zijn mij twee personen bekend, die volledig geruïneerd werden. Deze hadden bij hem de verkoopsom van hun onderneming gedeponeerd, die zij gedurende hun hele leven opgebouwd hadden.

Tripolita was een les voor mijn vriend, naar wel een heel dure. De keurig gestrikte das van de verkoper had helaas niet voldoende tegenwicht gevormd voor zijn financiële onkunde.

Helaas gaan jaarlijks vele Nederlanders- ook en vooral ten gevolge van hun eigen financieel onbenul- de boot in.

De oplossing? Het bijbrengen van een bescheiden hoeveelheid financieel benul, maar eenvoudig is dat vaak niet. Tijdens mijn gymnasiumopleiding bestond van het officiële curriculum nul procent uit het bijbrengen van financieel inzicht. De enige die dit wel deed was de docent Latijn, die gelukkig onderwerpen aansneed, die in het curriculum niet vermeld waren, maar wel erg nuttig waren en sommigen van ons tot groot voordeel strekten.

Hugo van Reijen

7 REACTIES

 1. Mijn grootouders vertelden lang geleden al over de ABN Bank (nog zonder Amro) die hen vooral aandelen wilde aansmeren waar de bank vanaf wilde of veel provisie over kreeg. De ABN was ook zo’n deftig instituut waar men strak in het pak moest lopen maar de adviseurs waren eigenlijk gewoon acteurs met een CAO loontje.

  Een economie studie is toch voor mensen die uiteindelijk ambtenaar willen worden?

 2. Ja, het zijn grove schandalen. Diefstal is niet hetzelfde als bedrog, denk ik, en niet altijd even makkelijk te definieren. Maar de hierboven beschreven praktijken komen dicht in de buurt. De veelgeroemde toezichthouders geven vanzelfsprekend niet thuis. Niet in de laatste plaats omdat ze gerecruteerd worden uit dezelfde bedrijven waar ze eerder soortgelijke adviezen gegeven hebben.
  Overigens is er heel veel onderzoek gedaan naar de resultaten van beleggen en steeds weer blijkt dat je een index moet kopen. Vanguard en Blackrock zijn heel erg groot geworden met het verkopen van index producten. Persoonlijk koop ik enkel een top 20 crypto index. De rest staat te hoog met uitzondering van grondstoffen.

  • Goed advies van Youp.
   Van de vermogenstoeneming van particulieren wordt naar schatting van Warren Buffett 20 procent afegroomd doordat de financiele insdustrie kans ziet, mensen steeds te laten kopen en verkopen, terwijl het aggregaat van hun investeringen gelijk blijft.

   • Inderdaad. De dikke bonussen moeten ergens vandaan komen. En klanten zijn blijkbaar stom genoeg, of financieel analfabeet genoeg, om er aan mee te doen. Middels dollar cost averaging indices kopen is de manier en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Als je dan ook nog eens een zogenaamde seculiere trend kunt meenemen zijn je resultaten goed genoeg. Eigenlijk is het zo eenvoudig dat een algoritme het voor je zou moeten kunnen doen. Ben je meteen verlost van de beheerkosten en mogelijke winst aftopping. Ik vermoed dat de recente DeFi trend dergelijke services gaat leveren.

 3. Heb ook een paar gesprekken gehad in zo’n duur kantoor op de Zuid-as. Hun verdienmodel is een percentage over het door hun belegde vermogen. Ze zullen dus nooit adviseren winst te pakken op een portefeuille en contant aan te houden buiten de beleggingsportefeuille om. Als je ziet dat er mogelijk een recessie aankomt.

  • Vermoedelijk kun je veel beter optreden als je eigen adviseur. Dan heb je al die kosten niet.

 4. Oppassen met intermediairs, zowel banken als adviseurs. Beter om zelf enkele kleine builen te vallen en meester over je vermogen te blijven. Investeer in je eigen kennis en vaardigheden, in vriendschappen en je eigen ondernemingen, maakt niet uit hoe oud je bent. “Dig where you are as where you are is Klondike.”

Comments are closed.