De Australische centrale bank (de RBA) houdt al maanden een van haar belangrijkste beleidsrentes op slechts 0,1%. Ook in Australië is de inflatie hoog. En vorige week verloren de financiële markten hun geduld. Beleggers begonnen hun staatsobligaties in grote hoeveelheden te verkopen waardoor de rente steeg. Dit dwong de RBA om in te grijpen – zeg geld te drukken, alle overtollige obligaties op te kopen voor verkoop en de rentetarieven laag te houden.
Maar vrijdag hadden beleggers zoveel obligaties gedumpt dat de rente 7,5x hoger was dan de streefrente van de centrale bank. Dus de RBA capituleerde. Gekneusd en vernederd kondigde de RBA vanmorgen aan dat ze hun rentedoel van 0,1% lieten varen omdat “het niet langer houdbaar was om die te handhaven. . .” Met andere woorden, de alwetende, almachtige centrale bank had de controle volledig verloren.
Politici blijven economisch kannibalistisch gedrag vertonen. Te midden van een enorm tekort aan arbeidskrachten, dwingen ze bepaalde mensen te ontslaan vanwege hun vaccinatiestatus. Ze verhogen de belastingen en voeren concurrentiebeperkende regelgeving en volksgezondheidsbeleid uit die het moeilijker maken om een bedrijf te runnen of te investeren in productiviteit.
Aangezien concurrentie een van de belangrijkste elementen van de vrije markt is die de inflatie onder controle houdt, zullen deze ideeën de inflatie alleen maar erger maken. Ze zijn volop aan het uitgeven en pleiten actief voor tekorten van meerdere biljoenen dollars en programma’s voor rechten die arbeidsefficiëntie en bedrijfsvorming ontmoedigen. Al deze slechte ideeën hebben bijgedragen aan het ontstaan van het huidige disfunctioneren van de supply chain. En nu zien we dat centrale banken, die geacht worden al deze economische risico’s onder controle te houden, snel de controle aan het verliezen zijn.
11 jaar geleden zat Bernanke – toen hoofd van de FED – in een interview met de journalist Scott Pelley die zich druk maakte over mogelijke inflatie. Bernanke verwierp deze zorgen en zei Pelley dat hij “100%” vertrouwen heeft in zijn vermogen om de inflatie te beheersen, en dat “we de rentetarieven in 15 minuten kunnen verhogen als het moet. . .”
Nu stijgt de inflatie ongebreideld op een niveau dat in meer dan drie decennia niet is voorgekomen. Tekorten aan goederen, diensten en arbeid zijn er in overvloed. De toeleveringsketen loopt vast en de economie begint in te storten.
De economische groei vertraagde sterk van bijna 7% in het tweede kwartaal tot slechts 2% in het derde kwartaal. De Amerikaanse economie flirt nu met stagflatie. Wat heeft de Fed eraan gedaan? Niks. Ze doen de inflatie af als tijdelijk, net als in 2011. Als de Fed echt de instrumenten heeft om de inflatie te bestrijden, waarom hebben ze dat dan niet gedaan? Waarom hebben ze de rente niet verhoogd? Het is tenslotte maar 15 minuten werk.
In feite woedt de inflatie al negen maanden. Bovendien is de trend in de loop van de tijd erger geworden. Het is opmerkelijk dat de centrale bank dit erkent, maar tot nu toe heeft ze geweigerd actie te ondernemen. Misschien zijn ze niet zo machtig als ze beweren te zijn. Het enige dat we tot nu toe hebben gezien, zijn beloften dat ze uiteindelijk iets zullen doen. Ik vraag me af hoe hoog de inflatie moet zijn voordat ze die 15 minuten besteden aan het verhogen van de rente.
Maar de realiteit is dat ze echt niets zinvols kunnen doen met tarieven. Een groot deel van de Amerikaanse economie is nu afhankelijk van goedkoop geld, d.w.z. 0% rente. De huizenprijzen staan op recordhoogten omdat de rente zo laag is en mensen het zich kunnen veroorloven om meer geld te lenen. Evenzo staan de aandelenkoersen op recordhoogten vanwege de lage rentetarieven. De obligatiekoersen bevinden zich in de buurt van recordhoogtes. De Fed kan mogelijk een ceremoniële renteverhoging met een kwart of een half procent doorvoeren. Maar elke betekenisvolle renteverhoging zodat de rente op historische gemiddelden (zoals 5%) zou komen, zou al die markten doen crashen.
Wat nog belangrijker is, als de Fed de inflatie zou bestrijden door simpelweg de rentetarieven terug te brengen naar historische normen, zou de federale regering zeer snel haar schuld in gebreke moeten stellen. Dit is waarom: meer dan de HELFT van de Amerikaanse staatsschuld zal binnen de komende drie jaar vervallen (d.w.z. het zal moeten worden geherfinancierd). Op dit moment is de gemiddelde rente op Amerikaanse schulden slechts 1,38%. En zelfs met een rente die zo belachelijk, historisch laag is, moet het ministerie van Financiën nog steeds honderden miljarden dollars per jaar betalen om alleen maar rente te betalen.
Stel je nu eens voor wat er zou gebeuren als de rente op een zinvolle manier zou stijgen. Ik heb het niet over 18% rentetarieven uit de jaren 80. Ik zeg 4%. 5%. Plots loopt de jaarlijkse renterekening op tot meer dan $1 TRILJOEN. Gewoon om rente te betalen. Plots zouden die bestedingsplannen van meer dan 3 biljoen dollar en budgetvoorstellen van meer dan 6 biljoen dollar niet “niets kosten”. En het zou niet lang duren voordat de regering in een geldcrisis zou verkeren en geen rente meer kon betalen. De Federal Reserve weet dit. Ze beseffen dat als ze de rente verhogen om de inflatie te bestrijden, ze het risico lopen de schatkist en de Amerikaanse staat failliet te laten gaan.
Bron: Sovereign Man
Naar rato van de bijgedrukte hoeveelheid geld per land de schulden tegelijkertijd wereldwijd stapsgewijs kwijtschelden.
Het grote probleem is niet de centrale bank of de commerciële banken, het grote probleem is dat de kiezers blijven geloven dat de overheid onbeperkt schulden kan maken, en dat het geen effect heeft op de economie.
De banken moeten een failliete organisatie financieren. Onder normale omstandigheden zou de bank overgaan tot faillissement van de organisatie. Maar, de overheid failliet laten gaan betekent nogal wat.
– 925.000 ambtenaren worden niet meer betaald.
– 3,1 miljoen burgers verliezen hun AOW
– 650.000 burgers verliezen hun WAO
– 2 miljoen contractanten krijgen geen geld, ondanks de facturering naar de overheid
– 350.00 burgers in allerlei regelingen, krijgen geen geld meer.
Je kunt dus zeggen dat de overheid te groot is geworden om failliet te laten gaan. Van de 3 gezinnen, zijn er 2 gezinnen, die 1 gezin aan het eten houdt. De overheid en kiezers houden elkaar in de wurggreep. Beide hebben geen verstandig noch de kennis over ALLE producten en diensten die een samenleving maakt, laat staan de wensen kennen die iedereen heeft. Ondanks alle ellende, mismanagement, historie, zie je toch weer dat overheid en kiezers, een organisatie zitten op te bouwen, die alles moeten kunnen en doen.
Wat nu zichtbaar wordt is dat centralisme niet werkt. Decentralisatie, of te wel ondernemerschap werkt wel. Of mensen en bedrijven die willen zien, dit is iets anders. Deze situatie zal niet snel wijzigen, integendeel het gaat erger worden.
En toch streven de globalisten naar meer centralisatie. Ze hopen blijkbaar dat vergaande automatisering, robotisering en nanotechnologisering in ieder geval de productielijnen zal overnemen. Verder lijken ze te denken dat centrale planning zal verbeteren als er meer gebruik gemaakt kan worden van big data. Dit is op zijn zachtst gezegd een radicaal experiment waar ze de hele wereld aan willen onderwerpen. Desalniettemin hebben ze de verzamelde wereldleiders voor hun ideologische karretje kunnen spannen. Australië en Nieuw Zeeland voorop.
Daar komt nog bij dat reizen buiten de regio verboden gaat worden, daar spelen ze al op in, Rutte liet het bewust vallen, “Het is weer net zo druk in de spits als voor de “crisis” en hij doelde op het auto gebruik. Dit staat nu in diverse media “Het kabinet zou vooral eerste signalen willen zien dat mensen hun gedrag hebben veranderd, bijvoorbeeld door minder te reizen binnen Nederland.” Hierdoor nog meer armoede en totale afbraak, ook van sociale contacten, iedereen laat zich opsluiten.
Naar mijn mening zijn de centrale banken het spoor helemaal niet bijster.
Ze weten precies wat ze doen.
De bedoeling is dat de hele wereldeconomie in elkaar gaat storten, daarbij geholpen met lage rentes en mensen die meer bezit willen hebben, betaald met geld wat ze niet hebben.
Voor overheden en bedrijven gaat dit precies zo.
Bijna iedereen leeft op de pof alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.
De ‘Deep state’, en daarmee de Centrale banken weten precies wat ze aan het doen zijn en wat ze daarmee willen bereiken.
Wereldwijd schulden kwijtschelden en dat gelijkertijd doen, lijkt mij een mogelijkheid. Als slechts 1 of een kleine groep landen dat doen, leidt dat tot problemen. Globalisatie ligt op de loer. Als er handel komt met een andere planeet, werkt dit niet meer.
Dat kwijtschelden komt wel in de great reset. Probleem is alleen dat iedereen dan van de globalistische staat wordt.
Idd. Globalisatie ligt op de loer. Fiscale concurrentie tussen landen is al op de tocht gezet. Grote blunder. Overheden zijn nu al niet te houden als het om belasten gaat. Straks helemaal niet meer. Die 15% wordt doorbelast. En algoritmes verder ontwikkeld. Immers afnemers van die duurdere diensten willen er wel wat voor terug.
Bertuz.
Moet bedenken dat de meeste gelden vooruitgesubsidieerd worden door de Bisbank, en zolang erover rente geheven en terugbetaald kan worden is het goed, desnoods moet dan de burger met negatieve rente bijbetalen, maar hoe lang denk je dat de spaarders hierin genoegen scheppen?
Tot nu toe gedragen spaarders nogal gelaten..
Banken hebben het te druk met data koppelen. (qr)
Voor de volgende link:
Eerst even cookies toestaan.
ING respecteert je privacy
Daarom vraagt ING je naar je voorkeuren
https://www.ing.be/nl/retail/daily-banking/e-banking/helena
Comments are closed.