Juist voor ik jongstleden zaterdag naar Istanbul vloog, ontmoette ik een Nederlandse vriend, die veel pijn leed in zijn handen ten gevolge van een reumatische aanval. Zijn Amsterdamse huisarts had hem ter symptoomverlichting niet van medicijnen voorzien, maar hem doorverwezen naar een reumatoloog, met wie hij pas een afspraak kon maken voor 16 november.

Ik adviseerde de patiënt met mij mee te vliegen naar Istanbul.

Wij kwamen daar zaterdagavond aan.

De reumatoloog in het Acibadem ziekenhuis:

– nam hem zondagochtend in behandeling

– liet een uitgebreide bloedtest uitvoeren, waarvan hij dezelfde dag de uitslag kon lezen

– voorzag hem van medicijnen die de pijn aanzienlijk verlichtten

– boekte hem voor aanstaande vrijdag voor drie dagen in het ziekenhuis

Hoe is het mogelijk, dat in een land dat zichzelf geavanceerd noemt , geen kans ziet, een dergelijke patiënt eerder hulp te bieden?

Hoe is het mogelijk dat men in een land waar sinds 1945 de koopkracht van de gemiddelde Nederlander met meer dan 400 procent toegenomen is, met dergelijke achterlijke, aan het criminele grenzende, toestanden geconfronteerd wordt?

Het antwoord op deze vraag is vermoedelijk:”Overheidsbemoeiing.”

Door haar bemoeienis heeft de overheid kans gezien, de gezondsheidszorg zich te laten ontwikkelen in een bureaucratisch en zwaar overbemand systeem, waar een schadelijke, ziekmakende en soms dodelijke bureaucratie het systeem volledig gesovjetiseerd heeft.

Ik wens de overheid beterschap. Nederlanders advisereer ik de biezen te pakken en elders neer te strijken.

Hugo van Reijen

24 REACTIES

 1. Maar waarheen? Waar is de vrijheid nog vrij (en geen “vrijheid” zoals bij de VVD), kun je in het weekend naar de dokter en heeft de corona psychose nog niet huisgehouden? Het liefst met een warm (maar niet tropisch) klimaat.

  • Mexico gedraagt zich heel behoorlijk, net als de Dominicaanse republiek. Misschien dat El Salvador daar bijkomt. De president heeft duidelijk een libertarische inslag. In Oost-Europa is er Roemenië en ik dacht ook Belarus. Noorwegen en Denemarken vertrouw ik nog niet helemaal. Turkije is open voor buitenlanders. Bijkomend voordeel is dat het goedkoop is omdat Erdogan de lira kapot inflatie. Als je een huis koopt en de woonlasten vallen weg, dan heb je niet veel geld meer nodig om ro d te komen.

   • Vergeet Roemenië en de D.R. Roemenië zou een zware QR staat zijn geworden. Zonder je code zou je bijna nergens meer binnen komen. De D.R. idem dito.
    Costa Rico wil daarin spoedig volgen. Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Hongarije zijn weer vrij normaal. Maar die vertrouw ik ook niet helemaal. Blijft EU hè.
    Nicaragua daarentegen zou wel vrij zijn, voor zover ik weet. Al sinds het begin van dit theater.
    Mexico zou redelijk gaan. Maar reageerder Marnix was er minder over te spreken. En hij kende de situatie ter plaatse.
    Colombia heeft blijkbaar flink afgeschaald. Geen pcr meer nodig om binnen te komen.
    Tanzania, nota bene! zou aan het verscherpen zijn! Maar ken nog geen details. R.I.P. Magufuli!

   • De hele wereld wordt QRazy… wat een bizarre ontwikkeling. Daar ga je toch het “merkteken van het beest” in zien als het wereldwijd eenzelfde QR bende wordt.

    Dan maar Scandinavië, Colombia of Nicaragua? Maar kom je daar nog zonder QR codes voor boten en vliegtuigen? Noorwegen is geen EU lid, maar een Noor vertelde mij dat het eigenlijk lid is zonder formeel lidmaatschap. Dit vanwege alle EU regels die men daar moet overnemen.

    Bedankt voor de tips in elk geval!

   • De meeste mensen die zich uit de naad werken kunnen maar net rond komen en kunnen niet emigreren en andere landen nemen alleen “asielzoekers” op net als Nederland om ze geld en een huis te geven, wij kunnen nergens heen. Het is gewoon einde verhaal, hamster wat eten en drinken zodat je misschien nog één keer kerst kan meemaken, het zal de laatste keer zijn, met of zonder vaccin, maakt niet uit.

  • Een groep libertariers olv Marnix is bezig een vrije commune te stichten in een verlaten dorp in Galicië. Geen idee wat Spanje doet, maar met een groep kun je onderling veel regelen en ben je minder vatbaar voor de landelijke politieke wind. Ik denk dat je bij bestaande communes zoals Longo Mai ook goed terecht kunt. Hard werken, maar wel vrij.

 2. Ieder toekomstig bed wordt gezien als verspilling.
  Dat de ic bedden nu 900, moet eigenlijk zijn 1400, vol liggen is door de inhaalvraag en daar loopt dit geval nu tegen aan. Niet alleen de ic maar ook de overige bedden in het ziekenhuis liggen vol vanwege de inhaalvraag. Al dit bovenstaande wordt nu ingehaald door personeels tekort, en wat dit tot gevolg heeft laat zich raden.
  Waar heb ik dat eerder gehoord een tekort aan chips, chauffeurs etc.
  Waar heb ik het eerder gehoord een overvloed aan azc-ers
  Daarom hou u aan de beschermingsregels voor de niet gevaccineerden = afstand, mondkapje, geen vakanties, thuiswerken etc. Waarom, wel door toename van Co2 in ruimtes door de aanwezigen gaat u de afgewerkte en uitgeademde lucht van uw voorganger hergebruiken. Niets mis mee met dat recyclen hoor ik u zeggen.
  Neem de proef op de som, de gasprijs helpt u hierbij, alleen stoken in de ruimte waarin u verblijft, ramen dicht en liefst met zo veel mogelijk aanwezigen.
  Even terug waarom het begon, ziet u het aankomen dat de ic-bedden straks leeg blijven ivm gebrek zorgpersoneel, wellicht sluiting van ziekenhuizen. Nogmaals geprikten hou u allen aan de regels die gelden voor de niet-geprikten.
  Waar las ik dat de qr-code niet meer geldt als u geen 3,4,5,6,7,8,910 prik kunt tonen.

  • idd.
   ga naar de gevangenis , ga niet langs af
   lood om oud-yzer
   klaar ……
   af!

  • 60+ mag binnenkort in de rij staan voor spuit 3. Ik verwacht dat spuitjes 4,5,6,enz. er snel achteraan komen.
   Eerst 60+, dan 50+, 40+ en aftellen tot de 0. Wie is er nu wappie geworden?

   • Hugo de JOnge tegen zo’n figuur van FVD net :

    We moeten de instituten (als het RIVM) vertrouwen. En het is heel erg dat je de instituten niet vertrouwd.

    De sukkel snapt het dus niet. Dat is niet hoe vertrouwen werkt. Vertrouwen komt niet uit de lucht vallen, ineens. Stel dat ik jou iets probeer te verkopen hé, laten we zeggen, een auto. Dan is het aan mij, om jouw vertrouwen te winnen. Iedereen snapt dat toch.

    Als zo’n instituut met cijfers komt, is het aan het instituut om dat geloofwaardig te maken. Lukt dat niet, dan vertrouwen mensen de boel niet

    Sukkel de jonge zegt eigenlijk : gehoorzaam, om het gehoorzamen. Loop in de pas, als een fascist. Denk niet na, volg op, heb oogkleppen op.

   • Zouden de sukkels niet eerder de mensen zijn, die kwaadaardigheid en domheid verwisselen, of gewoon het bestaan van het kwaad ontkennen?

 3. Het YouTube algoritme schotelt mij graag video’s voor van mensen die naar Nederland zijn verhuisd en dan hoog opgeven over de gezondheidszorg. Met name Amerikanen. Het mag duidelijk zijn dat de zorgcapaciteit planmatig wordt afgeschaald binnen de Agenda2030 doelstellingen. Ergens naartoe gaan waar men minder principieel deze agenda volgt is inderdaad heel aantrekkelijk. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheden daartoe. Maar misschien gaat het beter als thuiswerken een blijvertje wordt.

 4. In principe kan een reumatoloog een dienst bieden en daarvoor geld vragen. In principe kan de reumatoloog een functie vervullen op de markt en onderhevig zijn aan vraag/aanbod.

  Hij/zij doet een reumatologie opleiding, begint een praktijk en vraagt geld voor de reumatologie diensten. Maar, dit zou ‘schandalig’ zijn,vind men, blijkbaar.

  Men kan ook een counter economie vormgeven. Men kan reumatologie studeren en mensen aan huis ontvangen, wat dan niet mag etc, maar het kan wel. Een zwarte gezondheidsmarkt, zou de verneukte zorg kunnen beconcurreren. Lees, zou kunnen.

  Het maakt de klant van de reumatoloog namelijk niet uit, of de reumatoloog wel/niet een papiertje heeft en/of officieel is en/of in een ziekenhuis werkt etc.

  • Wat misschien wel beter zou zijn is een dokter betalen om je gezond te houden ipv naar een dokter gaan als de problemen er al zijn. Voorkomen is beter dan blussen.

   • Voorkomen is altijd beter

    Maar ik vind het vreemd, dat je voor zaken als psycho therapie en fysio therapie niet direct kan betalen.

    En ik vind het raar dat er geen zwarte gezondheidsmarkt ontstaat, als de gewone zorg zo verrot is.

    Maar goed, ik kan er niet zoveel aan doen. Het zal allemaal wel

    Misschien denk ik nu als ‘een crimineel’ en de meeste mensen denken niet als ‘een crimineel’.

   • Medisch toerisme is al een tijdje big business. Zeker wat betreft tandartsen. Zal wel uitgebreid worden nu naar reguliere zorg.

   • Ja, precies

    veel mensen gaan dus naar Belgie, of Duitsland

    Maar, België heb Duitsland hebben meer sociaal democratische modellen omtrent de gezondheidszorg dan Nederland hé, vergeet dat niet.

    Ik denk dat ze in NL of terug moeten gaan naar een sociaal democratisch model omtrent gezondheidzorg. Of de markt écht drastisch open gooien. Men moet een knoop doorhakken. Of liberaal, of socialistisch. Niet iets giftigs ertussenin.

   • Dan maar liever echt liberaal. Ik ben in het verleden zowel particulier als ziekenfonds verzekerd geweest en dat laatste was geen aanrader.

    In mijn kinderjaren waren mijn ouders ‘particulier verzekerd’ (was de naam toen) en waren wij vaak snel aan de beurt bij artsen (maar niet altijd). Met ziekenfonds wist je zeker dat je vaak uren wachten moest.

    En ergens las ik dat ziekenfondsverzekerden niet eens mochten zitten in de wachtkamers. Maar dat kan ik mij niet herinneren. Zo feodaal was het niet, maar ook zeker niet goed.

   • Was het ziekenfonds zo erg ?

    Ik kan er niet over oordelen, ik heb het niet meegemaakt

    Iets dat sowieso geld voor de jaren 70 sociaal democratische tijd. Ik heb dat allemaal niet meegemaakt en kan er dus moeilijk over oordelen

   • Wel denk ik dus dat ze door moeten zetten, of een stapje terug doen

    Of écht liberalisme, of sociaal democratie

    Nu hebben we nepotisme, crony corruptie

Comments are closed.