Commentaar vertaler: En alweer zijn het truckers & boeren die het eerste protest vormen. Na járenlange links-liberale ‘groene’ energiepolitiek: kernenergie mocht niet, steenkool mocht niet, olie mocht niet, gas mag in Nederland nog steeds niet; kan Jan Modaal alwéér de rekening betalen. Deze extreme prijsexplosie van energie is vólledig veroorzaakt door de EU-regeringen, van helemaal van de realiteit losgezongen regeringen en politici die liever een heel continent in de energie-armoede willen laten zinken dan hun niet werkende groene hobbies te herzien en ook hierbij de eeuwige riedel laten horen dat de protesteerders ‘extreemrechts’ zijn. Als je tegen een compleet wereldvreemde regering bent, ben je dus extreemrechts.

Hoge energiekosten wakkeren onrust aan in Europa, met Spanje dat meer dan 23.000 politieagenten inzet te midden van een truckersstaking vrijdag en boeren in Frankrijk en Griekenland die het verkeer laten vastlopen met hun protesten.

De Russische oorlog in Oekraïne heeft de kosten voor olie en aardgas in Europa verder opgedreven, waardoor er een record-inflatie is en het voor boeren en truckers steeds duurder is geworden om hun apparatuur en voertuigen van brandstof te voorzien, kunstmest te betalen of de stijging van andere kosten bij te houden. In Europa, dat afhankelijk is van Russische olie en aardgas, verergerde de oorlog een al bestaande energievoorzieningscrisis die de kosten voor huishoudens en bedrijven al maandenlang op rij opdrijft.

Hoge energiekosten zorgen voor onrust in Europa

Spaanse truckers verlieten dagen geleden het werk vanwege hoge brandstofprijzen en andere grieven, en het heeft zich ontwikkeld tot aanvallen omdat de meeste chauffeurs blijven werken. Politie in patrouillewagens en helikopters escorteerde konvooien vrachtwagens langs snelwegen en hield stakers vrijdag tegen, in een poging ervoor te zorgen dat producten zoals zuivel en cement geleverd blijven, terwijl sommige sectoren al leveringsproblemen meldden op de vijfde dag van de staking. Stakers gooiden ’s nachts brandende autobanden op een snelweg in het noordwesten van Spanje, meldden nationale media. De politie arresteerde zes mensen en plaatste 34 anderen in onderzoek, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken. Stakende truckers zijn ook beschuldigd van het gooien van stenen naar vrachtwagens die nog steeds werken deze week, terwijl ze bij vrachtwagens zeilen scheuren, banden doorsteken en de nog werkende chauffeurs met geweld bedreigen.

In Frankrijk, dat deze week verspreide protesten heeft gezien tegen stijgende brandstofprijzen, protesteerde een konvooi boeren op hun tractoren in de westelijke regio Bretagne vrijdag door langzaam over een snelweg te rijden en een rotonde te blokkeren, waardoor files ontstonden om de aandacht op hun benarde situatie te vestigen. Franse wegvervoerders en vissersploegen hebben de afgelopen dagen barricades opgeworpen, waarbij ze hun voertuigen en brandende pallets gebruikten om wegen te blokkeren. Truckers reden vrijdag door Berlijn en andere Duitse steden, toeterend uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Intussen blokkeerden protesterende boeren het verkeer in het centrum van Athene om concessies te eisen van de regering om de torenhoge energiekosten het hoofd te bieden. Terwijl ze groenten en zwarte vlaggen omhooghielden, verzamelden de demonstranten, sommigen op tractoren, zich buiten het ministerie van Landbouw en wilden naar het parlement in het centrum van de hoofdstad trekken.

In Spanje herhaalde de regering haar claims dat extreemrechtse sympathisanten aan zouden zetten tot de staking. Minister van Financiën María Jesús Montero vertelde verslaggevers dat de walkout neerkomt op “afpersing, die extreemrechts uitbuit om te voorkomen dat producten en voedsel worden uitgedeeld.” De stakende truckers ontkennen echter extreemrechtse banden. In een verklaring donderdag op hun website zeiden ze dat de regering “probeert ze te criminaliseren en ideologische labels te plakken op een sector die alleen van zijn werk wil leven en die zich uitgesloten en niet gerespecteerd voelt door de leiders van het land.”

De zelfstandige truckers rollen hun economische spierballen met deze staking en gebruiken deze om de regering onder druk te zetten om toe te geven aan hun eisen. Bedrijven in de cement-, mijnbouw- en zuivelsector behoren tot degenen die waarschuwen dat de voorraden bijna opraken of dat ze moeite hebben met de distributie van hun goederen. De zelfstandige truckers zeggen dat wat ze wordt betaald om ladingen te vervoeren hun kosten niet dekt, die nu sterk zijn gestegen met de stijgende brandstofprijzen. De Spaanse regering zegt dat ze van plan is om later maatregelen te nemen tegen de hoge energie- en brandstofprijzen, iets dat door andere regeringen in heel Europa is gedaan, omdat de energieprijzen de sterk stijgende consumentenprijzen nog verder aanwakkeren. De onrust komt op het moment dat de premiers van Spanje, Portugal, Italië en Griekenland vrijdag bijeenkwamen om op te roepen tot een dringende EU-brede reactie op de energiecrisis die uit de Europese Raad van volgende week in Brussel zou moeten komen. 

23 REACTIES

 1. In Spanje herhaalde de regering haar claims dat extreemrechtse sympathisanten aan zouden zetten tot de staking

  De corrupte extremistisch-linkse regering in Spanje heeft niet helemaal ongelijk als je ziet wie er regeren in de Oekraïne, dan zet extreem rechts zeker aan tot stakingen in Spanje, dit in tegenstelling tot Nederland waar de Oekraïnse extreem rechtse regering de Nederlandse bevolking aanzet tot totale labiel blinde medelijden en volledige overgave, waarbij een heel volgevreten vette en opgeblazen meneer brult dat de labiel sentimentele Nederlanders van hun huizen moeten worden beroofd om deze gratis ter beschikking te kunnen stellen aan mensen die in gevaar zijn gebracht door de expansie drift van de maffia NATO.

  ….”Na het orkestreren van een staatsgreep in Kiev 2014. controleert Washington in feite een regime dat zeer vijandig staat tegenover Rusland. Een regime dat letterlijk verrot is van de nazi’s.Prominente parlementsleden in Oekraïne zijn de politieke afstammelingen van de beruchte antisemitische OUN en UPA groeperingen. Zij prijzen Hitler in het openbaar en willen de Russisch sprekende minderheid in het land verdrijven.Op 2 mei 2014 werden 41 etnische Russen in Odessa levend verbrand in het hoofdkantoor van een vakbond, terwijl de politie passief toekeek”… https://zlj13051967.wordpress.com/2022/02/22/wat-in-oekraine-gebeurt-drijft-ons-naar-een-nieuwe-wereldoorlog/

  En zijn er geen groepen spaanse WEF vrachtwagenchauffeurs ingehuurd om een staking te forceren (NWO uit choas) en onderdeel van de great reset?

  • Je weet al hoe dit gaat hé. Als Brul zegt: neem vier Oekraïners in huis, dan doen mensen dat meteen, metéén.

   Ik zie nu de schaapachtige hoofden van mijn collega’s voor me en bedenk mij, ja, ze nemen die vluchtelingen dan in huis, als dat moet, zonder twijfel. Al moeten ze zelf in een tentje slapen, buiten

   Voor zover mijn sporadische menshaat van vandaag.

   • Om zo’n Oekraïner in huis te nemen zul je toch een koophuis moeten hebben en een goede baan.
    Anders krijg je een enorm gezeik met je huisbaas en uitkering verstrekker.

  • De gebeurtenissen op 2 mei 2014 in Odessa zijn uitgebreid onderzocht. ‘s-ochtends kwam er een groep van ca 300 mensen aan op het station met oranje-zwarte bandages, pro-Russische activisten dus, die wapens bij zich hadden. Ze trokken de stad in en voegden zich bij medestanders die tenten hadden opgeslagen op het Kulikovo plein. In het centrum was echter ook een pro-Oekraïne protestmars aan de gang. Die bestond in hoofdzaak uit ruim 2000 voetbalsupporters die daar waren voor de wedstrijd van die middag. De mars werd door de activisten aangevallen met stenen, knuppels en geweerschoten. Bijna 50 mensen kwamen daarbij om.

   De confrontatie liep vervolgens nog verder uit de hand want tussen de voetbalsupporters zaten ook gewapende hooligans die keihard terugsloegen. De politie was niet in staat beide groepen uit elkaar te houden. Na uren van straatgevechten moesten de activisten tenslotte vluchten en ze verschansten zich in het vakbondsgebouw. Daar vatte een houten barricade in de hal vlam toen er een molotov cocktail naar binnen werd geworpen. Bij die brand kwamen 42 mensen om.

   • Hier spelen nog een paar zaken:

    1.het referendum over de status van de Krim werd op 16 maart 2014 gehouden. Dus nadat Rusland de Krim had bezet en op 27 february het lokale parlement had ontbonden en een pro-Russische premier had aangesteld. Daarom werd het referendum niet erkend door Oekraïne en ook niet door de meeste andere landen.

    2. de minderheid van ethnische Russen in Oekraïne zit daar vanwege de (illegale) omvolking door de Sovjet-Unie, die ook het Russisch als voertaal verplicht stelde. Die mensen een aparte status te geven in Oekraïne zou net zo vreemd zijn als de Surinamers in NL aparte rechten te geven. Die Russen horen net zo min thuis in Oekraïne als de Surinamers in NL.

    3. Er zitten nazi-partijen in het Oekraïns parlement, maar niet in de regering. Zelensky is nota bene zelf Joods. De Azov bataljons zijn neonazi’s en Oekraïne gebruikt ze om de Russen te bestrijden, net zoals Poetin de neonazi’s van de Wagner Group gebruikt om tegen de Oekraïners te vechten. De meeste Oekraïners zijn de Russen liever kwijt dan rijk, maar dat maakt ze nog geen nazi’s. Verder zijn het juist de Russische oligarchen geweest die Oekraïne in de jaren 90 hebben leeggeroofd en het land corrupt tot op het bot hebben gemaakt. Poetin heeft tonnen boter op het hoofd als hij dit het Westen verwijt.

   • Peter ik hoop dat het analyseren van geo-politieke ontwikkelingen je hobby is en niet je echte werk.

 2. Ik lees hier en daar verhalen over tekorten aan diesel door productie/distributieproblemen. Ook verhalen over mogelijk gereguleerde prijzen. Want een brood zou wel eens 5 euro kunnen kosten. Bijvoorbeeld. Dat gaat betekenen dat producenten onder hun kostprijs moeten verkopen. Ik ben benieuwd binnen hoeveel uur dat tot tekorten gaat leiden.

  Zou extreemrechtse brullende muis Bruls dan vreet-toeslag krijgen als de kosten van taart, ijs en cola stijgen? En zijn collega ambtenarren ook? Ze kregen tenslotte ook corona-toeslag hoewel zij geen noemenswaardige extra kosten maakten of gevaar liepen.
  En “extreemrechts”? Dat woord betekent toch niets meer.

  Er wordt hier en daar ook gewaarschuwd voor ‘voedsel nationalisme’. Landen zullen exportverboden instellen om de binnenlandse voedselvoorziening veilig te stellen. Zover dat kan. Dat gaat een leuke worden voor Nederland. Wat moeten wij doen met het onbebouwde land? Datacenters planten voor Mark en zijn ‘like’ zombies? Woningen bouwen voor nieuwe immigranten? Voedsel verbouwen voor de al aanwezige immigranten? Hoeveel mensen kun je voeden met voedsel dat biologisch (want geen diesel of kunstmest) verbouwd wordt? 1 miljoen? Of minder?

  Het zijn interessante tijden…

  • De Duitse nationaal socialisten zijn na de oorlog in de extreem rechtse hoek geplaatst, er is na de oorlog dus duidelijk flink gekloot bij het labeltjes plakken en daarna veel fabeltjes vertellen. Spijtig dat links Adolf en consorten uit dat extreem linkse hoekje hebben weten weg te peuteren en daarmee zichzelf konden/kunnen verschonen. Waardeloos gezeik ook om over links en rechts te ouwehoeren en niet over wat goede of slechte wijnen zijn, zonder merklabels.

   Tja, links rechts troelala https://youtu.be/K0v4Rn-mvn8 de hele wereld is bezopen met hun labeltjes.

  • Het zijn een beetje poep tijden

   Eerst het corona avontuur. En dan nu een oorlogje erachteraan. Krijgen we nog 9 miljoen Oekrainse (hoe schrijf je dat) immigranten erbij, om de woningnood te verlichten

   Als je dus financieel nadenkt, ga je ook niet aan zo’n oorlog beginnen. Ze baseren die oorlogen alleen maar op ‘nationalistische gevoelens’ en dat soort waanzin

   Oekraïne moet bij Rusland horen, want dat wil ik. Want dat was vroeger ook zo, ofzo. Muh nationalist feelings

 3. FairTrade
  de gebruiker betaald
  geen geprofiteer meer
  ik de lusten u de lasten
  build back worse
  I Love It

 4. Hey, mag ik jullie wat vragen

  Jullie zijn vaak wel financieel onderlegde lieden etc.

  Denk je dat er een crisis aan gaat komen, door de oorlog met Rusland etc?

  Nayako

  • Ik ben financieel niet onderlegd. De crisis die gaat komen is degene die al sinds 2008 is uitgesteld. Opgeblazen met geleend geld, quantitatieve expansie, afgeschreven schulden zuid Europa en een dalend vertrouwen in fiat. Alles er omheen werkt als katalysator, corona, huizencrisis, co2/stikstof/milieu, the green deal, crypto. De inflatie is enorm, huizen zijn er niet, voor de energietransitie te weinig personeel en sws te weinig werknemers die tegen een hongerloontje willen werken.

   De oorlog met Rusland heeft enorme sancties opgeleverd die ook Europa erg pijn doen … stel je voor als we stoppen met gas en olie uit Rusland. Ondanks alles zal Poetin de schuld krijgen.

   Feit is dat de hegemonie van de VS voorbij is. Het Rusland/China blok is aan zet. De (petro)dollar is in vrije val en daarmee het westen. De democratie en vrijheid uitgehold, we leven in een interessante tijd.

   • Ja, ik snap niet waarom huizen zo’n probleem is

    Waarom bouwen ze niet eventjes zevenendertig torenflats, ergens ?

    Waarom is die markt zo beknelt? Wat is de angst, voor bouwen?

    Het is wel waar, dat deze Poetin die oorlog begon. Zit niemand op te wachten. Flikker op, Poetin, met je kut oorlog.

 5. Nayako, ik denk dat de VVD stiekem vindt dat Nederland te vol is. Dat zullen ze nooit openlijk kunnen verkondigen vanwege EU afspraken, ze gebruiken bureaucratie en wetten om woningbouw tegen te houden. Tegelijkertijd profiteert hun achterban van de inkomsten uit vastgoed.

  Poetin is deze oorlog begonnen, maar ook weer niet. De USA en de EU hebben middels geheime diensten, spionnen en magistraten Ukraine losgeweekt van Rusland. Het is een proxyoorlog tussen de VS en Rusland zoals we dat eerst in Syrie zagen. Hoe vervelend ook, deze oorlog had niet voorkomen kunnen worden.

  • Tegelijkertijd profiteert hun achterban van de inkomsten uit vastgoed.

   Ja, precies, dat zat ik ook te denken

   Hou het exclusief, zodat de prijs kan stijgen.

   Maar dan is het volgende grote raadsel. Waarom, in the motherfuck, stemmen allerlei nogal arme mensen, op de VVD?

   Mensen die vakkenvuller zijn, etc.

   ze gebruiken bureaucratie en wetten om woningbouw tegen te houden. Ja en dan gebruik je gewoon de groene agenda even. Uhmm, ja, bouwen, dat is niet groen en ecologisch etc. Dat komt dan ineens goed uit. Alsof ze ooit iets om het klimaat gegeven hebben. De oppertunisten

   Hoe vervelend ook, deze oorlog had niet voorkomen kunnen worden.

   Ik vrees dat je een punt hebt. Waar grootmachten zijn, zullen proxy oorlogen gevoerd worden. Daarom wil je geen grootmachten.

  • Het is tegenwoordig moeilijk om leugen en waarheid nog uiteen te houden, vooral ook omdat de media (die intussen allemaal in handen zijn van het Grootkapitaal) daar zélf wel zeer actief aan meewerken, uit eigenbelang voor hún narratief.

   Wat me echter opvalt bij dit oorlogsverhaal zijn de dírecte Amerikaanse belangen. Biden heeft al in het begin van zijn presidentschap steeds weer protest gedaan tegen de Nordstream-pipeline naar Duitsland, op een gegeven moment zo sterk dat bedrijven die daar nog aan meewerkten maatregelen konden verwachten. Laat zijn land nu net sinds een aantal jaren flink aan het schaliegas-winnen te zijn. Een behoorlijk vervuilend proces dat ook op weinig applaus vanuit Europa kon rekenen en veel te duur, dus de afzet naar Europa liep niet, het moet verder per schip. Rusland heeft massa’s gas dat klassiek gewonnen kan worden en kan met een pijpleiding hierheen, grosso modo veel schoner en veel goedkoper, net als hun olie trouwens.
   En nu komt er deze oorlog. Precies goed: Europa gaat gas uit Rusland verminderen en gaat nu wél Amerikaans gas kopen, vandaag in de EU afgesproken, Sleepy Joe komt er helemaal voor naar Brussel. Canada is ongeveer met hetzelfde bezig in zijn immense gebieden, Trudeau ís al in Brussel geweest en dat krijgt nog een vervolg. Uiteraard is het allemaal toeval…

   • (die intussen allemaal in handen zijn van het Grootkapitaal)

    Was libertarisme niet pro groot kapitaal? Dit vind ik dus altijd een beetje vreemd aan libertarisme. Fuck het groot kapitaal, leve het kapitalisme! Fuck kapitalisme, leve het kapitalisme! Ja, maar het echte kapitalisme! Wat voor kapitalisme dan? Ja, écht kapitalisme! Dat is niet groot, dat is klein. Het kapitalisme van de schoenmaker en de bakker? En hoe word kapitaal groot? Maar goed, dat is een ander verhaal.

    De media is voornamelijk heel erg pro Oekraïne ingesteld. Dit zou niet het geval moeten zijn, de media zou in theorie onafhankelijk moeten zijn. Maar de media was altijd al anti Rusland.

    Je valt binnen de EU/VS hegemonie, dus je hoort bepaalt gekleurd geluid. Net als dat de Russen pro Rusland geluid horen. Onafhankelijke media bestaat niet meer zo, of word ‘extreem rechts’ genoemd.

    Maar letterlijk nazistische Oekrainse milities steunen, is niet extreem rechts. Dat is woke/Groen links. Mensen zijn een beetje in de war

Comments are closed.