Ik moet oppassen geen oude zeur te worden. Tijdens de covid ellende ben ik teveel youtube filmpjes gaan kijken. Een opbeurende noot in het donkere corona bestaan waren de filmpjes van de zogenaamde LockPickingLawyer. Hij liet zien dat veel hang- en deursloten de illusie van bescherming verschaften. En niets meer dan een illusie.

De LockPickingLawyer biedt producten op de website covertinstruments.com aan. Waarmee je zonder sleutels sloten kan openen. Een leuk verdienmodel. Het is hem gegund.

De LockPickingLawyer is genadeloos als het gaat om sloten die geen bescherming bieden, zijn filmpjes kunnen als vermaak worden betiteld, zeker als het gaat om de producent “Masterlock”. De producten van deze producent worden zonder genade keer op keer de grond ingeboord.

Als het gaat over de overheid kan hij ook genadeloos zijn. De Amerikaanse TSA, de organisatie verantwoordelijk voor onder meer de vliegveiligheid, eist dat bagage wordt afgesloten met een door hun goedgekeurd hangslot. De “moedersleutels” die al deze sloten kunnen openen, zijn voor 5 dollar te koop via Chinese sites. Eenieder die 5 dollar investeert kan dus je koffer openen en er smokkelwaar instoppen. Een aanvullende investering van 5 dollar kan een “partner in crime” op een andere luchthaven je koffer doen openen en de drugs, wapens of wat het ook is, eruit halen. Het is ook mogelijk dat de TSA of de douane in het land van bestemming je koffer eerder opent en dan ben je opeens de Sjaak. Zonder dat je drugs of wapens bent gaan smokkelen. Je had vertrouwen in de overheid en in je door de overheid goedgekeurd hangslot. Ga naar de gevangenis, ga niet via start.

Een soortgelijke procedure geldt in de Verenigde Staten voor brievenbussen. Bewust wordt een slot verplicht gesteld dat door eenieder kan worden geopend. Je zet het slot onder spanning, en met een “sleutel” met een golfpatroon, een zogenaamde “rake”, wordt in enkele secondes het slot geopend:

De overheid brengt haar burgers bewust in een heel kwetsbare positie. Lang leve de overheid!

Groeten van een oude zeurpiet.

10 REACTIES

 1. Apart dat je gedwongen wordt door de overheid om een zwakker slot te gebruiken omdat ze anders dan je koffer niet meenemen in het vliegtuig.
  De overheid moet dat slot tenslotte ook makkelijk open kunnen krijgen zonder teveel gefrummel.
  Iets anders kan ik er niet bij bedenken.
  Maar voor een goede slotenkraker bestaan er toch geen veilige sloten.
  Hooguit dat ze er iets langer mee bezig zijn dan met een goedkoop slot.
  Alle sloten zijn te kraken.
  Je kan het ze alleen moeilijk maken doordat ze er veel tijd aan kwijt zijn door er een heleboel te gebruiken.
  Op mijn fiets zitten altijd 2 sloten en de scooter gebruik ik 3 4sterren sloten. En altijd ergens aan vast.

 2. Vaak hoort en leest men de laatste jaren gedachten en theorieën dat alles een complot zou zijn van overheden. Dat zou kunnen, ik weet het niet, de aard van een complot is namelijk dát het geheim en stiekum is, anders is het geen complot meer, maar goed, wie zal het zeggen.

  Waar ik al jaren steeds vaker aan denk is de mogelijkheid dat het ook de totale debilisering van de overheid en de mensen die die aansturen en erin werken kan zijn.

  Wat betreft de mensen die er werken, de ambtenaren, in tegenstelling tot het bedrijfsleven zijn dat allemaal mensen die in een erg comfortabele positie zitten: ze werken bij een monopolistische organisatie die geen concurrenten heeft, ze leveren geen concrete producten of diensten (al doen ze vaak wel alsóf), er staan geen deadlines of directe sancties op niet-, late-, of slechte levering, ze hebben goede secundaire arbeidsvoorwaarden, pensioenen en ontslagbescherming. Al dit vormt een stimulans voor middelmatigheid, traagheid, onverschilligheid, het zich verschuilen achter…, het níet nemen van éigen verantwoordelijkheid van het ambtenarenbestand. Daarbij komt ook nog eens dat ze élkaar aannemen. Als je weleens geprobeert hebt om b.v. bij een Gemeente te solliciteren heb je gezien dat ze zodanige ‘functie-eisen’ opnemen in zogenaamd openbare vacatures dat het voor iemand die hun ‘systemen’ niet kent nog niet eens uitgenodigd wordt voor een gesprek, hoe geschikt men verder ook is, terwijl die systemen in nog geen maand aan te leren zijn: een feitelijk coöptatie-systeem: men neemt alleen gelijken aan. In het private bedrijfsleven zouden ál bovenstaande zaken iemand totaal ongeschikt maken, een bedrijf met veel van zulke ‘ambtenaarachtigen’ zou al snel failliet gaan.

  Wat betreft de mensen die die aansturen, de politici, ziet men al een paar decennia dat de kwaliteit daarvan steeds minder wordt. Het zijn steeds vaker mensen met maar weinig maatschappelijke ervaring, altijd komend uit de sterk gepolitiseerde partijculturen, waar men moet denken wat de betreffende partij ook denkt en waar teveel afwijking daarvan het opklimmen in die partij simpelweg blokkeert. Dit trekt vooral erg middelmatige, ambitieuze figuren aan die ook weer niet graag zélf ergens verantwoordelijkheid voor nemen en steeds vaker maar weinig inhoudelijke kennis of levenservaring hebben. Een afspiegeling van de maatschappij of het héle land zijn ze ook al lang niet meer:het zijn bijna allemaal lui uit de (breed gedefinieerde) middenklasse, meestal drs-andusjes, voor 2/3e uit de Randstad en ze kunnen allemaal goed praten en hebben weinig problemen om een leugentje of grote leugens te vertellen als ze daarmee hogerop kunnen komen.

  Als domheid, traagheid, onwijsheid, middelmatigheid, onverantwoordelijkheid, leugenachtigheid, naieviteit, onverschilligheid de gemene deler is van de mensen in ‘ons bestuur’, van politici tot ambtenaren, dan zou dát net zo goed een verklaring kunnen zijn van het kleine en gróte leed dóór de overheid, een overheid die er van hoog tot laag niet meer is voor zijn burgers, maar vooral nog voor de mooie banen en baantjes van ambtenaren tot politici.

  • Ik had het niet beter kunnen vertellen.
   Perfecte reactie Schimanski.

   • De oplossing daarvoor kan liggen in het ambtenaren gelijktrekken met werknemers in het bedrijfsleven: dus een ontslagbescherming die ook voor sterfelijke burgers normaal is en geen ‘status aparte’, worden afgerekent op resultaten, service en klantvriendelijkheid naar hun klanten (de burgers) en bij dat niet goed doen en geen verbetering ontslag wegens niet functioneren, net als in het bedrijfsleven en dan gewoon een tijd in de WW en dan bijstand.

    Wat betreft de politici: volgens de wet wordt iedere politicus op persoonlijke titel gekozen, het samenklitten in partijen staat nergens in de grondwet, het mág wel maar is niet verplicht. Politici liften zo mee op de populariteit of gladheid van de lijsttrekker en komen min of meer automatisch in een parlement. Het invoeren van een mix van evenredige vertegenwoordiging en districtenstelsel kan dan verbeteren: politici moeten dan állemaal in hun eigen district voor zichzélf stemmen gaan werven én contact houden met die regio anders is het snel afgelopen met ze. Ook de praktijk dat tegenwoordig gemiddeld zo’n 100 van de 150 kamerleden uit de Randstad komen zou dan onmogelijk zijn en daarmee ook de ‘kliekvorming’ van maar een stadsregio.
    Nadeel van een districtenstelsel is dat er veel stemmen verloren gaan, omdat er maar een wint, een mix met evenredige vertegenwoordiging zou dat weer opheffen.

  • Klopt. En tel hier bij op dat vrijwel alle politici uit de ambtenarij afkomstig zijn, of aanverwant bedrijfsleven. Ook bij PVV en FVD. Vaak met ’terugkeerregeling’ zodat ze hun oude baan (of vergelijkbeer) terug krijgen als ze mislukt zijn in de politiek.

   Je ziet ook de minachting voor mensen die niet bij hun kliekje horen. Vooral D66 blinkt daar in uit. Een partij vol met types die een normaal mens nooit op een feestje zou uitnodigen.

 3. Ik weet ook best veel van sloten, maar niet zoals LPL.
  In massa geproduceerde sloten kunnen nooit kwalitatief goed zijn.
  Het vergt veel tijd, goede en dure machines en gereedschap voor een goed slot.
  En je zult misschien een deel van je producten af moeten keuren en weg gooien.
  Firma’s als Masterlock doen dat niet.
  Daar komt bij dat 99% van de mensen het verschil niet zien tussen een slot van 5€, en een van 100€.
  Veel mensen ‘misbruiken’ ook een slot.
  De sleutel is alleen een stuk gereedschap dat toevallig dat ene stuk metaal opent.
  Vaak rammen ze de sleutel in het sleutelgat, en draaien er met kracht aan, terwijl ze de sleutel zelf het werk zouden moeten laten doen.
  Zulke mensen verdienen geen goed slot.
  Voor zulke mensen is er een Masterlock.
  Masterlock is als een PIN code met 2 cijfers.
  Veel van die sloten gebruiken dezelfde sleutel.

  • Dat klopt John,
   Ik woonde ooit in een flat waar op een gegeven moment bleek dat mensen die op oneven nummers woonden bij elkaar in de berging konden bij bewoners met eveneens oneven nummers, met hun eigen sleutel.
   Zo ook met de bewoners van de even nummers.

   • Als je een woning betrekt altijd als eerst altijd alle sloten vervangen.
    Je kan niet weten hoeveel sleutels er nog in omloop zijn of gemaakt.
    Dan had dit nooit kunnen gebeuren, dat buren mekaars berging kunnen openen.
    Dan weet je ook dat de vorige bewoners niet ineens binnen staan.
    Tenminste, dat deed en doe ik altijd.

Comments are closed.