Europees commissievoorzitter von der Leyen, beloofde Zelensky dat ‘ons doel is om de Oekraïense aanvraag deze zomer voor de Raad voor te stellen’

Een land in oorlog wordt uitgenodigd om bij de EU te komen!

Dat betekent dat de hele EU in oorlog is/komt.

En wie is von der Leyen dat zij die uitnodiging kan geven?

 • Is zij door EU burgers democratisch verkozen?
 • Is dit in de Europese commissie vooraf besproken?
 • Herinnert u zich nog de uitslag van ‘ons’ Oekraïne referendum?
 • Is het niet toevallig dat er inmiddels een EU (flits) leger wordt opgericht en de dienstplicht in Nederland weer van stal wordt gehaald?

Ik heb dit nieuws 3 x

Hier, Hier en Hier gecheckt omdat ik het logischerwijs niet kon geloven. Dit is zo dom, onpraktisch en ondemocratisch dat ik wel van haar kwade opzet tot een wereldoorlog moet concluderen.

Vrees dat een nieuw referendum of een Nexit daar niet tegen op kunnen.

50 REACTIES

 1. https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/dienstplicht-opnieuw-invoeren-panel

  Toch smerig trekje, van zweden. Dan zien we de downside, van een meer collectivistische/socialistische cultuur. Ja, ok, alles is goed geregeld met huizen en uitkeringen en dat soort dingen

  Máár, de staat beschouwd je ook gewoon als kanonnenvoer

  De helft van de Nederlanders wilt kapot geschoten worden, blijkt ook uit dit artikel. De helft van de Nederlanders wilt graag onbetaald, levensgevaarlijk werk doen.

  Typerend weer

  Anyway. Laten we niet klagen, maar responderen. Wat gaan we doen, als er straks dienstplicht komt?

  Laten we met elkaar in contact blijven, hierover. Alert zijn !

  • Voor veel figuren zou de dienstplicht geen kwaad kunnen, zowel jongens als meiden. Als je onder de 25 bent moet je er misschien gedachten over maken, anders niet. Ik heb er zelf ingezeten en als je er eenmaal inzit is het niet zo erg, je leert er zelfstandig worden en doorzetten in het dagelijks leven, iets wat veel mensen tegenwoordig missen en de kameraadschap kom je daarna nooit meer in de maatschappij tegen.
   Een bijkomend voordeel is dat een puur beroepsleger langer in het leger zit en daardoor de binding met de maatschappij gaat verliezen en dus evt. inzetbaar is tégen die maatschappij als goed betaalde ‘huurlingen’.
   Dienstplichtigen komen vooral uit de minder gegoede en middelbare lagen van de maatschappij; de rijkeren kennen de advocaten om er onderuit te komen; zitten maar 1 á anderhalf jaar in het leger, met een schamele vergoeding en hebben allemaal vrienden, vriendinnen, vaders, moeders, broers, zussen, opa’s en oma’s.
   Die zullen niet zo gemakkelijk inzetbaar zijn tegen hun eigen familie, vrienden en bekenden, het is een leger uit de ‘demos’, uit het volk. Kan handig zijn om een democratie met de wapens te verdedigen of terug te eisen van bepaalde klassen die die te niet willen doen.

   • Je wapen weigeren levert je dezelfde dag nog een treinkaartje naar huis op.
    Na 2 weken was ik er uit.
    Zo simpel kan het wezen als je geen zin in het leger hebt, en zonder advocaten.
    En zelfstandig worden daar? Misschien dat watjes dat nodig hebben.
    Op mijn 19de had ik al een huis om te onderhouden.
    Maar dan wonen de meeste nog braaf bij papa en mama, bang om zelfstandig te worden.

   • In de vorige eeuw gingen de meeste jongeren als ze 18/19 waren voorgoed de deur uit en op zichzelf wonen en leerden zo al jonger wat zelfstandigheid betekende én hun eigen rekeningen betalen…. De uitdrukking “Hotel Mamma” kent nú iedereen wel, je kunt de statistieken wel opzoeken hoevéél van die gastjes tot ver in de 20 thuis blijven wonen en daar zo goed als niets hoeven te doen, als pappa en/of mamma redelijk verdienen ook nog vaak voor niks, daarom hebben ze ook de nieuwste smartphone, mooie wagen etc., hun héle inkomen gaat op aan pretconsumptie. Als ze op eigen benen moeten gaan staan wordt dat dan een shock en komen ze in financiële problemen.

   • hun héle inkomen gaat op aan pretconsumptie

    Ik koop van mijn inkomen alleen heel veel chupa chup lollies. Daar gaat inderdaad helaas mijn hele vermogen aan op.

    Pret lollies. Maar soms ook : zure matten, spekkies en softijs

    De jeugd van tegenwoordig toch. Tuig is het !

  • Het is dwangarbeid…

   De staat zegt: doe eventjes loodzwaar, levens, levens, levensgevaarlijk werk voor mij, voor niets. Gratis…..

   The fuck…

   Waren we dan ook naar Irak gestuurd, als er dienstplicht geweest was? Hadden we daar smerige belangen moeten behartigen.

   We mogen heel,heel, heel blij zijn, dat er geen dienstplicht meer is. Dit hebben we te danken aan de eerste generatie Nederlandse anarchisten (ik ken er nog eentje, uit die generatie) en gek genoeg christenen (die er ook tegen geageerd hebben, omdat consistente christenen tegen geweld zijn)

   Als jij graag gratis en voor niets allerlei loopgraven in gejaagd word, dan is dat prima. Maar betrek mij daar niet bij, alstublieft.

   Als ze hier komen met hun dienstplicht, ga ik weg.

   • Er zitten zeker negatieve aspecten aan een dienstplicht, er waren toen ook allerlei gewetensbezwaarden, die konden alternatieve dienstplicht, wat een soort maatschappelijke dienstplicht is, doen, of bij de medische troepen gaan die niet vechten, of aan-/afvoer-troepen, ca. 1/3e die alles transporteren en je had de S5 nog……….
    De afschaffing ervan kwam trouwens niet door anarchisten maar omdat de Koude Oorlog weg was omdat de Sovjet Unie niet meer bestond, zulke grote legers waren niet meer nodig. De dienstplicht bestaat trouwens gewoon nog, maar is alleen maar niet meer actief, het wetsartikel hoeft maar geactiveerd te worden.
    Ik snap je gedachten, IK wil wil dit niet, want het betekent moeite, ook doen wat je niet altijd wil en zo, maar dat is het héle leven, als je altijd maar wil doen wat je zelf wil dan kun je beter meteen op een onbewoond eiland gaan wonen… zien hoelang je dat volhoudt trouwens als er geen winkels meer zijn. We leven met miljarden mensen en kunnen dat alleen omdat de een zorgt voor dit en de ander voor dat, dat dan onderling geruild / verkocht wordt, dát is mens zijn. Als de meeste mensen niet meer willen werken, dingen maken of verbouwen dan is het binnen 2 weken afgelopen, als de rekken leeg zijn.

    Als al die Amerikaanse en Canadese soldaten 3/4e eeuw geleden ook gezegd hadden: ik heb er geen zin in dat praatte heel Europa nu Duits, deze website bestond niet, vrij internet trouwens al helemaal niet en mensen met meningen als de onze hier waren allang vergast of in een arbeidskamp. Degene die zegt IK wil dat niet zegt dan ook meteen: laat de ander dat maar doen, de kastanjes uit het vuur halen, zodat IK mijn mooie leventje verder kan leven. Is dát de houding van jongeren tegenwoordig?

   • S5 krijg je niet zomaar.
    Ga er maar van uit dat ik verdomd mijn best gedaan heb om iets te verzinnen om S5 te krijgen. En het is mij niet gelukt.
    Ik had zelfs dikke brilglazen geveinsd door alle letters uit mijn hoofd te leren.
    Kreeg ik in de kazerne een briefje voor dikke bril glazen.
    Ik mankeerde niets aan mijn ogen dus laat die bril dan maar zitten.

   • Ja, Shimanski

    Dan ga jij lekker ‘een echte vent worden’ in het leger etc. En ‘samenhorigheid ontwikkelen’, of wat voor cliché dan ook. Maar ik ga dat dus gewoon niet doen. Ik vind wel een manier om het te omzeilen. Ik schiet mijzelf in mijn voet, ik ga onderduiken, ik weiger en incasseer een gevangenisstraf.

    Je gaat er ook vanuit, dat de oorlogen die je land begint altijd een nobel streven hebben. Vrij naïef. Meestal gaan oorlogen over macht, olie, invloed, géld. Platte zaken

    Prima als mensen zich daarin willen mengen en graag in Irak Amerikaanse belangen willen behartigen. Maar ik ga dat gewoon niet doen. Ook als jullie mij dan ‘geen echte vent’ vinden. Ik ben liever ‘geen echte vent’ dan dat ik ergens op een bermbom loop, voor niets nog wel.

    Ik doe geen werk, voor niets. Sowieso niet. Ook niet als dat goed is voor ‘de samenleving’. Dit zouden libertariers toch moeten begrijpen. Ik ga toch ook niet gratis in de bouw werken en allemaal zware balken tillen etc. Ook niet als dat mij ‘heel stoer’ maakt.

    Het afschaffen van de dienstplicht, komt wel degelijk ook door agitatie van christenen en anarchisten en socialisten en ik denk ook wel sommige liberalen.

 2. Eerst even het boostertje nemen, van vandaag

  En dan met het mondkapje op, richting Oekraïne, om te vechten voor ‘onze waarden’ etc.

 3. “Dat betekent dat de hele EU in oorlog is/komt.”
  Hoezo?
  De EU is geen militaire alliantie, toch?
  OK, er is uiteraard grote overlap met het ledenbestand van NATO, maar cruciaal voor de vraag of “we, met zijn allen” in oorlog zijn, is NATO-lidmaatschap, niet EU-lidmaatschap, me dunkt.

  Het voordeel van lidmaatschap van een arm en corrupt land as de Oekraine is dat dit de instorting van de EU verwacht mag worden te versnellen. Dat zou menig libertarisch lezer hier als muziek in de oren klinken, lijkt me.

  • De regering kon in een handomdraai het hele land platleggen, maanden land

   Dan kunnen ze ook een ‘noodwet’ opstellen, waarin staat dat jij en ik kapot geschoten moeten gaan worden, als dienstplicht soldaten

  • jawel, een ineenstorting van de EU is muziek, maar als het via zoveel menselijk leed tgv een oorlog gaat, waarschuw ik liever de libertariers om een veilig heen komen te zoeken

   • Een ineenstorting van de EU, zou één groot bloedbad zijn. één grote téringzooi

    Niet mijn soort muziek, zo’n ineenstorting van de EU

    En dan, dan val je onder Russische hegemonie. Ja, want dat is wel leuk?

  • Ik las 10 jaar geleden al bij Nostradamus dat Rusland de EU in de rug zou aanvallen. Ook voorspelde hij dat de EU binnen een jaar daarna ter ziele zou gaan aan verdeeldheid; Brexit was de eerste breuk en er zouden er meer volgen.
   Nou moet je Nostradamus met een korrel zout nemen, maar hoop doet leven.

 4. Laten we het eens hebben over de plichten die de regerings ‘leiders’ op zich hebben genomen…..

  Ze kunnen wel alles en iedereen verplichtingen opleggen maar wat doen die mooipraters zelf?
  Ik heb het al eens ergens geschreven dat die Ursula von der Leyen na het uitpoepen van 6 kinderen achter het aanrecht had moeten blijven.

 5. In de jaren ’80 zaten we op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, Amerika en Rusland hadden zoveel kernwapens dat ze de héle wereld 20 keer konden vernietigen. Er kwamen toen ontwapeningsgesprekken in Rejkjavik tussen Reagan en Gorbatsjov, heel erg moeizaam allemaal want de 2 landen hadden elkaar al decennia voor monsters uitgemaakt, ondersteund door Margaret Thatcher, de Iron Lady genaamd nota bene.

  In 1987 ging Reagan met zijn vrouw naar Moskou en werd ontvangen in het Kremlin, hij en Gorbatjov tekenden toen de éérste nucleaire ontwapeningsaccoorden ooit en veranderden de loop van de vernietigings-geschiedenis. Verslaggevers vroegen Reagan daarna toen op het Rode Plein of hij Rusland nog steeds als “the Evil Empire” zag, wat hij jaren daarvoor steeds zei.

  Hij glimlachte toen, schudde zijn hoofd en zei “No” en even later “I just want friendship between our people”.

  Het contrast met de waanzinnige ‘leiders’ nu: von der Leyen, Biden, preniers in Europa, de hele pers, grotere oorlogshitsers hebben we volgens mij al meer dan een eeuw niet meer gehad. Reagan gaf toen het voorbeeld hoe je zélfs kunt praten en onderhandelen met je állergrootste vijand met een ideologie die lijnrecht tegenover die van jou staat. Nu kunnen ze zelfs niet eens meer normaal met elkaar praten, terwijl ze 10 jaar geleden allesbehalve vijanden van elkaar waren…

 6. De belofte van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen dat Oekraïne versneld lid kan worden van de EU leidt tot een harde botsing in de Tweede Kamer. Partijen als VVD, PVV en SP noemen haar plannen ’onzinnig’ en ’onverstandig’. D66 en GL tonen juist grote waardering. Wat opvalt, is dat coalitiepartijen VVD en D66 mijlenver uiteen liggen. Toetreding van een nieuwe lidstaat kan uitsluitend als alle EU-lidstaten, dus ook Nederland, daarmee instemmen.
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/473717200/felle-kritiek-kamer-op-oekraine-actie-ursula-von-der-leyen

  En nou maar hopen dat ze het ook onzinnig en onverstandig blijven vinden.
  Ze kunnen hier ook weer met een dag van mening veranderen.

  • Opnieuw gaat Von der Leyen haar boekje te buiten door te beloven dat Oekraine snel EU-lid mag worden. Daar gaan zijn en de EU-commissie niet over.
   Dat lidmaatschap moet worden goedgekeurd door alle 27 lidstaten en er zijn er een paar die dat niet zullen doen.
   Von der Leyen gedraagt zich als de Duitse alleenheerser van de EU en dat kunnen we niet toestaan.

   • Goh, ik had juist verwacht dat jij dit een uitstekend idee zou vinden.

 7. Ik zie een kans in de dienstplicht. Wij trekken alle ambtenaren een legeruniform aan (met bloemetjes-kisten voor Hugo) en sturen ze naar het front. In staatsdienst zijn ze al en is alleen maar een “nieuwe allocatie van medewerkers”.
  Met de lege kantoorgebouwen kunnen er leuke nieuwe dingen worden gedaan.

  • Ja, politici bedenken oorlogen, maar hoeven ze zelf nooit uit te vechten. Typerend.

   Hetzelfde geld voor ambtenaren en ministers. Ze zullen ons vertellen hoe ‘belangrijk het allemaal is’, als zij maar niet hoeven.

   Ze sturen liever naïeve/idealistische jongens van 20 naar het front, die geopolitiek nog niet helemaal snappen.

  • Als Poetin zegt: Een oorlog met Oekraïne is een super goed idee.

   Dan moeten allerlei andere mensen die plannetjes gaan uitvoeren. En mensen doen het ook echt nog, is het bizarre.

   Dat is wat nationalisme met mensen doet. Het kan mensen helemaal hersenspoelen. Zo extreem, dat ze zelfs hun eigen leven ervoor weggooien. Voor ‘de vlag’ en ‘de trots van de natie’, of wat voor infantiele bullshit dan ook.

  • Ja de totale nutteloosheid van oorlog. Volgens een artikel ergens is de schade in Oekraine 1000 miljard dollar. Geld dat het kost om te herstellen/vervangen wat er al was. Menselijk leed niet meegerekend.
   Er is een goed liedje over oorlog geschreven dat ik nog maar zelden hoor. Ook de covers niet. https://youtu.be/ztZI2aLQ9Sw

   • Nog een anti oorlog nummer

    https://www.youtube.com/watch?v=CxY1B8mdGuA

    And I often sigh
    I often wonder why
    I’m still here and I still cry
    And I often cry
    I often spill a tear
    Over those not here
    But still they are so near

    Please ease my burden

    And I still remember
    A memory and I weep
    In my broken sleep
    The scars they cut so deep
    Cut so deep!

    Please ease my burden
    Please ease my pain

    Surely without war there would be no loss
    Hence no mourning, no grief, no pain, no misery
    No sleepless nights missing the dead … Oh, no more
    No more war

 8. De NAVO zit al tot over haar nek in die oorlog en heeft verloren, kan niet meer winnen. Dat wil blijkbaar niet doordringen tot bepaalde hoofden.

 9. Zoals Scrutinizer ook aangeeft is EU geen militaire alliantie. Geen artikel 5 als bij NAVO.
  Als Putin Finland binnenvalt dan kunnen EU staten achterover leunen en ‘ we send our prayers’.
  Valt hij Litouwen binnen dan zijn ‘ we’ in een oorlog beland en kan Finland er voor kiezen in de sauna te blijven zitten.

  • als ik het enthousiasme van vd Leyen zie om voor Oekraïne allerlei wetten om te buigen, komt dat artikel 5 er ook wel komend weekend.

   • Och, leg je er maar bij neer, Europa was al jaren reddeloos verloren met hun waanzinnige decadente ‘problematieken’ die ze zelf creëren (Woke/ Groen-klimaat/ MeToo), die zijn deels in de US ook maar alleen in de West-/oostkust aglomeraties, daartussenin is dat nog steeds niet beslist. Europa loopt daar echter en masse achteraan, de ‘problemen’ van een luxe verwende generatie die meestal nog nóóit met zijn handen gewerkt heeft, nog geen gordijnrailsje op kan hangen, laat staan een gevangen vis van kop en ingewanden ontdoen, want daar kunnen hun tere zieltjes niet tegen. Terwijl 80% van de wereldbevolking als hét probleem heeft: hoe kom ik aan werk, aan geld, aan voldoende eten voor mijn kinderen en aan IETS om te stoken of het eten op te koken, is het grootste probleem hier of er wel genoeg dieren-ambulances zijn, of kinderen wel ‘in het juiste lichaam zitten’, hoe snel we we van olie en gas af moeten, of we niet teveel vet en suiker eten, of men er ‘wel tegen kan’ om heel misschien in dienst te moeten, terwijl ‘uitzendingen’ naar het buitenland altijd vrijwillig zijn, ….. we zijn door en door decadent, als Europa platgegooid zou worden zou die 80% van die mensen daar maar weinig tranen voor laten geloof het maar. Maar het gros van de mensen, ook op deze site, is daar hooguit op een all-in vakantie geweest.

   • laat staan een gevangen vis van kop en ingewanden ontdoen,

    Dat doe ik dagelijks! Heb ik net nog gedaan. Echt een soort Rambo ben ik, die de hele dag vissen van hun kop ontdoet etc.

    Voor het vaderland, doe ik dat.

 10. We kunnen niet voor de derde keer op rij gered worden door het buitenland, ministerie van Defensie is daarom dienstplicht opnieuw aan het bekijken. Dan zullen wat mensen die de hele dag naief wat op allerlei forums zitten ’toetsenbordheld’ te spelen eens een keer wat moeten gaan doen.

  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ministerie-kijkt-naar-dienstplicht-volgens-zweeds-model-zo-lossen-zij-het-personeelstekort-op

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/defensiepersoneel/vraag-en-antwoord/waarom-ontvang-ik-een-brief-over-de-dienstplicht

  • Can’t you hear the war cry?
   It’s time to enlist
   The people speak as one
   The cattle, the crowd

   Those too afraid to live
   Demand a sacrifice
   A sacrifice

   Cant you smell their stinking breath?
   Listen to them. Wheezing and gasping and
   Chanting their slogans

   The grave diggers song
   Demand a sacrifice
   A sacrifice
   Can’t you smell the fresh blood
   Steaming into the soil

   As our patriots
   Fathers and mothers and lovers
   Admire the military style
   Praising God and the state
   Crying tears of pride
   For the sons and lovers
   For all the fools slaughteres
   For the maimed, the dying
   And the dead

   So the nation will live
   So the people will remain as cattle
   Demand a sacrifice
   A sacrifice

   • “Ik vind wel een manier om het te omzeilen. Ik schiet mijzelf in mijn voet, ik ga onderduiken, ik weiger en incasseer een gevangenisstraf.”, lachen die ruige praat, maar dan vooral online dat schijnt een dagtaak voor je te zijn zo te zien op deze site.
    Het gaat niet om stoer zijn of oorlog willen, alleen bankiers willen oorlog dan verdienen ze dubbel: eerst aan leningen voor de oorlog en daarna voor de wederopbouw.
    Als je denkt een probleemloos leventje te kunnen hebben met niet al teveel moeite en inspanning en vooral alléén mar doen wat je zelf wil, gerechtvaardigd door ‘anarchisten’, the Doors (goede band trouwens, die wel flink werkte om haar eigen geld te verdienen) dan zul je erg bedrogen uitkomen in de decennia die nog voor je liggen. De speeltijd waar je alles kon doen wat je leuk vond in kinderpretland EU is bijna voorbij, dat mag intussen wel iedereen die ziet en hoort duidelijk zijn. Maar in het overgrote deel van de wereld is die speeltijd nooit geweest. Die mensen die in dit werelddeel bij het verwende IK-deel horen zullen het het zwaarst krijgen voor allemaal én een grote shock dat zij dan ook afgedaald zijn op de aarde, alle mooie en stoere prietpraat helpt dan niet meer, alleen wat je écht concreet dóet.

   • Nee, jij hebt allemaal macho praatjes over ‘de dienstplicht’ en hoe mooi dat is en meer van dat soort voorspelbare clichés.

    Dwangarbeid proberen te omzeilen, is niet ‘stoer’ of ‘ruig’ maar gewoon basaal gezond zelfbehoud. Lijfbehoud. Mag dat? Mag ik proberen mijn eigen leven te beschermen?

  • Ach we geven onze wapens weg aan Oekraine en houden zelf amper over. Lijkt me een goede smoes om niets te doen.

 11. Ja die mensen die het hebben over ‘lijfsbehoud’ zijn meestal ook die die als eerste een brandend huis uitrennen en anderen daar laten stikken en mensen die staan te kijken als iemand in een gracht met ijskoud water valt want er staan toch ook anderen die kunnen helpen, maar wél verwachten dat ánderen hun helpen als er iets is.
  Het linkse cliché van ‘dwangarbeid’ en andere royaal in de mond nemend als smoes om zelf vooral niets te hoeven doen, of beter gezegd om dat álle anderen te laten doen, anderen de kastanjes uit het vuur laten halen.
  Dé Nederlandse mentaliteit in een notedop, de nazi’s gewoon laten binnenlopen en 4 daagjes ‘verzet’ bieden tegen een regime die hun buren, vrienden en kennissen naar het concentratiekamp afvoerde. De enkele tienduizenden verzetsmensen en de nog geen 2000 ‘Engelandvaarders’ daargelaten die wél wat deden.
  Maar zich wel lekker laten bevrijden door het buitenland, ook weer anderen en dat heel normaal vinden dat ánderen wel hun leven laten…. dát is hun ‘lijfsbehoud’, dat íedereen heeft, níemand wil vrijwillig dood gaan, maar er waren er altijd die hógere principes hadden en misschien meer hielden van hun geliefden dan van zichzelf. Dat is geen macho-praat, maar het verschil tussen menselijkheid en egoïsme: dat is dan de toekomst van ons land…………

  • Het was Toine Manders die zei : Belasting is diefstal, oorlog is massamoord, dienstplicht is dwangarbeid

   Manders was toch libertarier? Vind je hem dan ook links?

   Een consistente libertarier is natuurlijk tegen dienstplicht. Dienstplicht is zonder toestemming, iets moeten doen voor een ander. Het is de initiatie van agressie. Werk voor mij gratis, of anders. Het overtreed het NAP

   Uhmm, ja. Kan je van mensen verwachten, eisen, dat ze doden en gedood worden, voor niets? We hebben een instinct tot zelfbescherming. We willen niet dood gaan. Dat is heel normaal. Het is dus heel normaal dat mensen de dienstplicht omzeilde. Haast een natuurlijke reflex. Een biologische reflex.

   De eerste wereldoorlog, was het eerste grote bloedbad. Miljoenen mensen zijn toen door de gehaktmolen gemalen. En om wat? Het territorium van hun leiders, hun staatshoofden. Hoort dit deeltje grond nou wel of niet bij Frankrijk en daarvoor wordt je leven dan verwoest. Vastlopende loopgraven, eindeloze massagraven. Jonge levens, verwoest. Dat is ook je ‘stoere dienstplicht’

   Als state graag oorlog voeren en andere landen willen lastigvallen, dan moeten ze daarvoor gewoon in de buidel tasten. Dan moeten ze daar dik voor gaan betalen. Een soldaat is een professional, die extreem gevaarlijk werk doet en hij/zij behoort dus zéér goed betaald te worden

   Ik laat me niet afslachten, voor de belangen van ‘mijn’ land. Wat hebben politici ooit voor ons gedaan? Maar ik moet wel mijn leven voor ze geven? Wat denken jullie allemaal wel niet.

   En nogmaals. Als je met je ‘dienstplicht’ ellende komt, gaan vele mensen het saboteren. Je doet er niets aan. Actie, reactie.

   • Ik ben het met je eens.
    Waarom moeten onze jongeren zich opofferen om het ego en imago van onze politici in het buitenland overeind te houden, zonder zelfs maar fatsoenlijk betaald te worden voor dit riskante werk?
    Er bestaat helemaal geen landsbelang maar alleen het belang van een selecte elite, die haar eigen kinderen daar niet aan waagt.

    Vroeger ging een koning aan het hoofd van zijn troepen de oorlog tegemoet. In de moderne tijd vlucht de Koning(in) naar Engeland of een ander buitenland.

 12. Het wordt langzaamaan een beetje lachwekkend…. “Belasting is diefstal, oorlog is massamoord, dienstplicht is dwangarbeid”. Jouw wereldbeeld gaat wel erg uit van hoe het zou moeten zijn, een soort LALA-LAND.
  Met dat over oorlog ben ik het eens, maar als één partij dat vindt en de ander niet en dan dat andere land binnenvalt, mensen naar concentratiekampen stuurt, naar arbeidskampen stuurt (waar ze dan létterlijk slavenarbeid moeten doen, onbetaald, de ‘arbeitseinsatz’ zoals de nazi’s, of ze gedwongen inlijft om oorlog te voeren zoals Napoleon deed met Néderlandse jongemannen die vervolgens voor de poorten van Moskou doodvroren… Dat is wel goed, om de ‘dwangarbeid’ hier te ontlopen ga je vervolgens een nog ergere en onmenselijkere toestand aan en als je dat weigert krijg je een nekschot, of kom je dan ook weer met een uitspraak van een of ander tegen je beulen?
  Die uitspraak van die Manders is ook weer LALA-LAND, wat zou kunnen als er érg weinig mensen zijn. Belastingen kunnen veel te hoog zijn daar kun je over discussiëren ja, maar zonder belastingen heb je geen wegen om over te reizen geen treinen en bussen, geen electriciteitsnet, geen stromend water, geen ziekenhuizen, geen bijstand als je niets meer hebt, geen AOW als je oud bent en zo zijn er pagina’s vol te schrijven. Denk je dat de kleine boer in India met jouw LALA-idioterie bezig is, of de scheepswrakken-sloper in Bangladesh die iedere maand gemiddeld 8 van zijn collega’s dodelijk ziet verongelukken bij zijn werk? Of de jongens en meisjes die in Zuid-Amerika het spul uit de grond halen voor onze batterijen voor smartphones, electrische auto’s en laptops? En als ze midden 30 zijn zo ziek zijn door de rotzooi die ze daarbij hebben binnengekregen dat ze niet meer kunnen werken. En vervolgens laat de ‘vrije markt’ hen aan hun lot over, zonder zorg, zonder uitkering…. Ga daar maar eens een paar jaar wonen dan klaag je niet meer over een ‘dienstplicht’ waarbij de meeste soldaten nog niet eens in de buurt van gevechten kómen.

  • Dit is niet per se mijn wereldbeeld, maar Manders zijn wereldbeeld. Ik ben iemand die veel discussieert met libertariers, om te kijken of we iets aan hun theorie hebben en in hoeverre het aangepast zou moeten worden etc, etc. Ik ben voor open debat, met iedereen. Ik ben niet iemand die libertariers meteen ‘nazi’s’ noemt en hun ideeën niet onderzoekt. Ik vind het niet zinvol dat links debatten met hen weigert en ze alleen maar uitscheld etc. Ik denk niet dat iemand daar iets aan heeft.

   Je hebt gelijk, dat de focus van libertariers teveel is op ‘hoe het zou moeten zijn’. Het zou zus/zo moeten zijn en omdat het niet zo is, is alles slecht

   Als we kijken naar belasting. Ja, objectief gezien is het diefstal. Dan is de tweede vraag, is dat een groot probleem? Ja, zegt de libertarier. Maar stel dat ik miljonair zou zijn en relatief veel belasting zou betalen, zou me dat niet eens zoveel kunnen schelen. Je bent immers toch al super, super, super rijk. Waarom dan mierenneuken over belasting? Maar goed, dat ben ik dan. Ik denk dat geluk, levensvreugde niet echt uit geld komt. Het is niet zo dat als je eerst 1 miljoen hebt en dan 2 miljoen, dat je dan twee keer zo blij bent. Zo simpel is het niet. Libertarisme neigt naar materialisme

   Goed, dan de andere twee stellingen van meneer Manders. Ja, objectief gezien heeft hij hier gelijk. Oorlog, massamoord, uiteraard. Dienstplicht, dwangarbeid. Wat is het anders? Drie plus drie is zes. Water is nat.

   Dan is vervolgens de vraag, ga je deze dwangarbeid omzeilen, of ga je erin mee? Kom je in verzet, of buig je mee? En in wat voor omstandigheden. Als ze nu zouden zeggen: Nayako, ga naar Oekraïne om te vechten, dan ga ik dat dus niet doen. Ik maak altijd nog mijn eigen overwegingen. Uiteindelijk ligt het zwaartepunt bij mij, niet bij jou, of jouw geliefde ‘de overheid’

   We are our choices

   – Jean Paul Sartre

 13. Leuke discussies allemaal die echter altijd worden ingehaald door de realiteit van het leven, alle mooie theoriëen en filosofen ten spijt, als het er echt op aan gaat komen (en dat is binnen 10 jaar) zijn die de luxe van degenen voor wie ‘de strijd om het bestaan’ niet bestaat, die op een of andere manier zoveel geld hebben dat ze zich kunnen loskoppelen van de maatschappij en zo naar Uruguay kunnen verkassen als dat nodig is. Alle andere mensen, 99% van de bevolking zal zich vroeg of laat wél moeten aanpassen, of moeten vechten, maar dat weten we hier niet meer.

  • Je gaat er vanuit dat ik heel rijk ben. Nee, ik ben niet zo rijk. Sommige andere hier, zullen wel rijk zijn.

   Ja, ja. Als het moment daar is, dan zal iedereen de keuze moeten gaan maken. De orders opvolgen, of achter je eigen waarheid/moraliteit blijven staan?

   Ik denk niet dat 99 procent van de bevolking, achter een dienstplicht zou staan. De maatschappij is erg geïndividualiseerd geraakt hé. Dat heeft goede en slechte kanten. Ik denk dat veel mensen in verzet zouden komen, tegen een dienstplicht. Net als bij corona. Er komt dan een segment in opstand.

   Libertarisme is geen FVD ideologie. De FVD zal heel erg blij zijn met het idee van ‘een dienstplicht’ en vechten voor ‘de oranje leeuw’ en meer van dat soort onzin. Libertarisme is wat meer onderkoeld.

   Als de NL staat wilt dat ik voor ze ga vechten, moeten ze me goed betalen. En ik moet het dan ook zelf willen. Maar ik ben niet iemand die graag doodgeschoten word. Vreemd? Vind je dat vreemd?

   • “Ik denk dat veel mensen in verzet zouden komen, tegen een dienstplicht. Net als bij corona.” ……….. Dat was natuurlijk ook te zien: niemand droeg in winkels e.d. een mondkapje, ook niet in de auto of zelfs op de fiets, 80% van de mensen liet zich niet inenten en de Boosters bleven ongebruikt bij de GGD liggen, de horecazaken waren ondanks verbod bijna állemaal open, er waren massale demonstraties in steden, met 500.000 mensen op het Malieveld en nog meer op het Museumplein……
    Het was een massaal verzet tegen corona, net als er (achteraf, na de oorlog) meer dan 100.000 mensen waren die aangaven verzetsstrijder tegen de Nazi’s te zijn geweest…. Het héldhaftige Nederlandse volk zal ook de dienstplicht gewoon laten gebeuren, want hénzelf betreft het toch niet. Het conflict met Oekraïne zal volgens militaire experts een langdurige, slome oorlog worden, met af en toe pauze’s en dan weer opflakkeringen. De dienstplicht in de EU komt er dan dus echt, of beter gezegd de inwerking stelling van dat wetsartikel dat nooit afgeschaft is, wellicht al eind dit jaar, begin volgend jaar de eerste lichtingen.

Comments are closed.