Vrijspreker: De wereld lijkt er niet veel rationeler op te worden en je hoort vaak ‘niemand kon dit aan zien komen’.

Opperdienaar: Dat steeds irrationelere en emotionelere mensen de gevolgen van hun acties niet aan zien komen, verbaast op zich niet. Aangezien ze veel al marionetten zijn van machtige mensen die hun media controleren, verbazen ze zich continue over de toekomst zoals een hamster in een wiel. “Inflatie, wie had dat kunnen zien aankomen?” Als toekomstige cultureel antropologen de overblijfselen van onze beschaving opgraven en zich afvragen “Zag niemand aankomen waar het op uit moest lopen?”, dan hoop ik dat ze op 1 of andere manier mijn schrijfsels tegenkomen en vooral de zin

Sommige mensen zagen het wel degelijk aankomen, maar waren niet in staat het te stoppen

 

Mijn bericht aan de toekomst is dit: Het lijkt met de huidige technologie onmogelijk door te dringen tot een mensenmassa die in een hypnose verkeert en de ene kruistocht na de andere voert. Dan zijn het moslim terroristen, dan weer ‘klimaatontkenners’, anti vaxxers, dan weer Russen. Als een dronken aardbei is het collectief op zoek naar vijanden om te vernietigen en zich moreel superieur te voelen. Ze geloven hun eigen leugens maar al te graag.

De verschijnselen waren duidelijk voor iedereen die Animal farm of 1984 gelezen en begrepen had. Het veranderen van definities, de perversiteit, de corruptie, het naar boven borrelen van de meest slechte mensen in de samenleving omdat de stank aan de top alleen verdragen was door mensen zonder enige morele reukzin, doublethink, 2 minuten van haat, Emmanuel Goldstein, geld drukken, torenhoge schulden, permanente oorlogen die niet gewonnen dienden te worden, vijanden die in een oogwenk konden veranderen (we have always been at war with Eastasia), Big Brother die iedereen in de gaten hield, Newspeak. Het was er ook deze keer allemaal.

Bij elke ronde werden de leugens, de mediabias, de corruptie een slag groter en de mensen durfden er niet niet in te geloven.

Trouw gevolgd door ‘niemand kon dit aan zien komen’ als boontje om zijn loontje kwam. Maar de mensenmassa leek verbonden via een emotionele link van reptielenbrein tot reptielenbrein en elke poging op het rationele stuk aan te grijpen, liep op niets uit. Hoe vaak de propagandisten van de vorige ronde ook door de mand vielen, het leek geen enkel effect te hebben bij de volgende ronde.

Als jullie in de toekomst tegen hetzelfde probleem aanlopen, sla dat stuk maar over, het is tijdverspilling. Memes, humor, morele argumenten, ook allemaal geprobeerd, maar misschien dat het beter kan. Maar rationele argumenten, vergeet het maar.

21 REACTIES

 1. Drs. P bezong de economen al in zijn liedjes: als mensen die dingen zien die andere mensen al veel eerder zagen. En dan komen ze met een verklaring van hetzelfde niveau. “En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom, dan kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom.”

  Het lijkt alsof wij momenteel een herhaling zien van de geschiedenis. Als het materieel te goed gaat met de mensen, worden ze gek en breken ze de boel af. Misschien is het beter om dit op afstand te bekijken vanaf je hacienda in Uruguay…

 2. Martin North: ‘Als er een kip klem zit in het Suez-kanaal gaat de prijs van kip omhoog. Maar dat is geen inflatie’.

 3. Valt het ook iemand op dat mevrouw Elsinga groter nieuws is dan mevrouw Le Pen?

 4. Prima artikel, de in de westerse wereld zwaarbevochten manier van dingen eindelijk eens meer rationeel bekijken en zich niet laten meeslepen door de emotie van de dag (de snowflake-manier) die de mensheid al ééuwenlang door oude filosofen en theologen (in oost en west) werd voorgehouden als de énige manier om op een normale, vreedzame manier mét elkaar te leven (we leven nu eenmaal met miljérden anderen) wordt momenteel in sneltreinvaart weer verlaten: opgezweept en gekgemaakt door grote media en steeds meer politici wordt de mens voorgehouden dat snowflake-emoties goed zijn, men moet op het een principes hebben die uiteraard ‘correct’ moeten zijn en op ander vlak: oorlog voeren, conflicten opkloppen als slagroom weer niet. Waar dit toe leidt heeft de geschiedenis ons inderdaad geleerd, maar die kent niemand meer want die is al jaren uit het publieke debat, journalistiek en het onderwijs verdwenen.

  Wie schreef al weer ooit: “wie de geschiedenis niet kent is gedoemd ze te herhalen”.

 5. wb inflatie en ECB had Han de Jong een mooie uitspraak op BNR vanochtend: de jongetjes en meisje van de ECB hebben nog nooit de ervaring van renteverhoging meegemaakt. Die vinden ze met inflatie heel spannend en een renteverhoging is alsof ze de eerste keer sex gaan hebben, heel spannend.

 6. De mensen die in de financiële sector werken, weten heel goed waar inflatie vandaan komt en dat prijsstijgingen geen inflatie is, maar een gevolg van de groei van de hoeveelheid geld.
  Het probleem van de banken is dat zij te maken hebben met een schuldenaar die haar schulden niet terugbetaald, namelijk de Overheid.
  De banken kunnen de overheid ook niet dwingen de staatsschuld af te lossen. De overheid is juist degene die de banken chanteert en/of onder druk zet om de staatsobligaties op te kopen.
  Als de bankdirecteuren de Overheid onder druk zetten om te beginnen met aflossen, gaat het volgende gebeuren, in rangorde:
  – de banken moeten op bezoek bij het Ministerie van Financiën, waar zij te horen krijgen, dat er een landsbelang is, dat de Overheid hoe dan ook gefinancierd wordt door de banken. Het zijn de banken die geld lenen, niet de ECB. De ECB koopt de staatsobligaties op als het mis gaat.
  – de belastingdienst komt op bezoek bij de banken, om een zeer zwaar boekenonderzoek te doen. Neem maar aan, dat er behoorlijke boetes worden uitgedeeld.
  – de FIOD komt op bezoek, deze instantie heeft de macht om mensen 90 dagen zonder aanklacht op te sluiten, zij hebben een eigen gevangenis.
  Mochten de bankdirecteuren alsnog niet luisteren, dan:
  – worden de directeuren gearresteerd en worden opgesloten. Dit is het zwaarste middel.
  Maar, zo ver komt het niet, het enigste wat bankdirecteuren doen, is proberen zelf voordeeltjes uit de geldleningen te halen. Een lager winstpercentage, bescherming tegen faillissement etc.
  Net als de oude koningen en kasteelheren, overheden maken hun eigen munt kapot, door steeds meer geld te laten persen. De politieke partijen functioneren in een concurrerende markt en dus overal ja gezegd worden.

  • Laatst vroeg ik mij af: Wanneer is precies het omslagmoment bij inflatie? Achteraf is het meestel wel duidelijk dat het eerder kwam doordat een overheid geld bijdrukte, dan dat de bakkers en slagers hun prijzen opeens zo enorm verhoogden.

   Maar hoe weet je het op het moment dat het gebeurt? Waar zie je het? Wanneer heeft ‘men het door’ en verhoogt men prijzen als reactie?

   • Het nieuwe geld gaat eerst in financiële zaken. Huizenprijzen lieten al veel langer inflatie zien. Net als kunst, antieke auto’s, aandelen.
    Mensen gaan niet meer eten en de productie van voedsel blijft gelijk.
    Maar nu zie je dat kunstmest en alle inputs van voedselverbouw omhoog gaan plus dat de politiek ze de nek om draait. Pas met energie en voedsel merken mensen het die niet aan de aandelen en huizen hausse mee deden.
    Aan het begin van inflatie gaan al je bezittingen omhoog en je kosten niet. Je voelt je rijk. Aan het einde is het precies andersom.

   • Ik weet niet zoveel van geld dingen, helaas. Ik ben me er nu een beetje in aan het verdiepen.

    Maar stijgende huizenprijzen komt ook door inflatie, toch ?

    Want mensen stoppen hun geld dan in huizen, kopen het op.

    Is er niet altijd veel inflatie geweest? Of is dat nieuw?

   • Inflatie is er altijd geweest. Het begon met heersers die gaten in gouden munten sloegen om zo meer munten te kunnen maken. Dan beweerden ze dat de nieuwe munten evenveel waard waren als de oude. Dat geloofde niemand. Of goud werd gemengd met koper of een ander metaal.

    Huizen konden duurder worden door de kunstmatig lage rente. Stel: iemand kan per maand 1000 euro hypotheek aflossen. De rente is 100 euro, de aflossing 900. Dan is 900 euro het geld dat voor de aankoop + kosten kan worden gebruikt. Nu is de rente 10 euro en de aflossing 990, bij dezelfde 1000 per maand. Dat verklaart een deel van de prijsstijging maar niet alles. Kunstmatige schaarste drijft prijzen op.

    Maar er zijn ook psychologische factoren. Wanneer beginnen die bij inflatie en wanneer wordt het een soort van groepsbewustzijn? Want ik kan op mijn kleurenprinter euro’s printen. Niet van echt te onderscheiden. Miljarden. Maar zolang ze in de kast liggen, merkt men het niet. Pas als ik ze uitgeef gebeurt er wat. Maar hoe merkt men dat precies?

  • De banken zijn privé-instellingen. Overheden zijn in het algemeen verstrikt geraakt in een gigantische schuld die zijn hebben bij die instellingen die zij vervolgens verhalen op de belastingbetalers. Dus dit is de slavernij van de zogenaamde burgers (borgstaan) van sommige landen. Oorlogen zijn geliefd omdat die de schuld nóg groter maken.
   Inflatie wordt veroorzaakt door het bewust laten bijdrukken van veel extra geld. Inflatie is een zuigende parasiet die de armste nog armer maakt en de rijker nog rijker. En die rijke wordt zo rijk, dat hij denkt ook Koning te kunnen zijn. Zij grote ‘wijsheid’ heeft hem immers zo rijk gemaakt, dus kan hij alles opkopen als zijn eigendom en dan heersen. Met als gevolg rampen, want rijken zijn eerder slecht dan goed. Rijkdom is ook vaak verworven met diefstal en erger. Dus dat ‘karma'(schuld) van die rijken is vaak ook al niet goed. Dat wreekt zich. Op de bevolking. Het ongedekte geldsysteem en de rente zijn grote boosdoeners. Ongedekt geld is onzin. Het maakt de mens die daar gebruik van maakt een onmondig kind.

   • Koningen werden koning doordat legers ergens stopten met vechten. Ik heb nog nooit gehoord van iemand die eerst heel rijk werd met zaken doen en daarna koning werd met een eigen land

   • Pcrs,

    Ik bedoelde de aankomende ‘Koning(en)’.
    Die van de NWO. Die zijn eerst rijk geworden en menen nu Koning van de wereld te moeten worden. Letterlijk de aarde te kopen met aller erop en eraan.

 7. Ik las ook al die boeken en ben me bewust van wat er nu plaats vindt. En ook ik loop tegen ongeloof en onbegrip aan. Niet velen lazen die boeken, en nog minder weten dat ze veel waarheid bevatten. En velen zijn gezwicht voor de luie kennis via de msm. Die laten zich graag ‘voorlichten’, niet in de gaten hebbend dat ze voorgelogen worden. Dus in feite heb ik weinig aan die kennis.

  Maar er is één boek dat al die andere boeken a.h.w. in een ingedikte vorm in zich heeft. Goed en slecht worden daarin besproken, belicht, en verbeeld. En dat boek is de Bijbel. Het is een boek waarop onze Westerse cultuur is gebouwd. Vergeet dat niet.

  Het is een boek zowel voor gewone mensen, hoe behoor je je beschaafd te gedragen. Doe een ander niet dat wat jij niet wilt dat jou geschied, is zo een Christelijke leefregel.

  Maar het is ook een boek voor Koningen, Presidenten, intellectuelen. Het waarschuwt tegen de Mammon; het stapelen van geld en rente.
  Het waarschuwt tegen het geestelijk kwaad dat zich meester kan maken van mensen, families, regeringen, landen zelfs.

  Het is een oud boek, en het staat ook vol van samenzweringen, oplichterij, oorlog, verdriet, slechtheid en verraad. En de bron van dat kwaad; de boze geest, dat zich kan nestelen in slechte domme egocentrische mensen, dat noemt dat boek ‘de boze’. Een geest die zich verzet om onder de Hoogste te staan.
  Mensen die zich er voor openstellen kunnen zo hun wensen in vervulling zien gaan. Tegen een bepaalde prijs.
  De jaloerse ‘Godheid’, die zich voordoet als God zelf, maar ondertussen de mensen verleidt tot hun eigen ondergang. De mensen verleidt met seks drugs rock&roll, macht, hebzucht, eigendunk. Steeds weer die hebzucht naar macht, lust, egostrelerij wordt aangemoedigd en geholpen. Door een boze geest dus.

  En dat lees je niet in die andere boeken. Die laten het eventuele belangrijkste weg. (Ik weet weinig zeker.) Want, als het waar is dat de mens geestelijk verleid is om zich meer en beter te voelen dan andere mensen, dan verklaart dat veel van wat er plaatsvindt.

  Het lijkt alsof het werktuig van de boze nu de naam communisme draagt, Cultureel Marxisme.

  Cultureel Marxisme. (Communisme)
  Politieke correctheid: (Theodore Dalrymple)
  Het uiteindelijke doel van de communistische propaganda is niet de ander te overtuigen met informatie, maar de ander te vernederen. En daarom, hoe meer de propaganda afwijkt van de realiteit, des te beter. Hoe meer mensen gedwongen worden om te zwijgen wanneer hen de meest flagante leugens wordt verteld, des te beter. Of erger nog, als ze gedwongen worden de leugens zelf te herhalen, dan verliezen ze voor eens en voor altijd hun gevoel voor eerlijkheid. Instemmen met evidente leugens is op een bepaalde manier het kwaad zelf worden.
  Iemands moraal wordt op die manier uitgehold en zelfs vernietigd.
  Een samenleving van ontmande leugenaars is eenvoudig te controleren.

  Dus, er is misschien wel weerstand tegen de gevaarlijke dictatuur mogelijk; je houden aan wat de Bijbel daarover leert. In ieder geval biedt het wat troost en herkenning. En nee, geloof heb ik het niet over nu. Ik heb het over beschaving. Over redelijkheid en wijsheid. (Hoop ik tenminste.)

  • Rente is in vele culturen taboe, niet omdat er wat mis is met rente, maar omdat er iets mis is met geweld en overheid en als daar boontje om zijn loontje komt, vliegt de rente meestal omhoog. Zodoende krijgt de rente de schuld van de ondergang. Die rente is echter alleen een windvaan. Het is een symptoom, geen oorzaak.

   • Geld is een ruilmiddel, normaal gedekt door goud of zilver. Wie geld gebruikt om meer geld te maken, die steelt in feite uit de pot van de ruilmiddelen en men misbruikt dus dat geld voor waar het niet voor bedoeld is.
    Staten en landen zijn verwoest met behulp van de rente, volkeren in slavernij gebracht.
    Zo bezien is die rente geen windvaan maar één wortel (van meerdere) van het kwaad.
    Niet doen dus.
    Zie voor meer gedegen achtergrond daarover:
    https://www.youtube.com/watch?v=mDlnM481Gcg
    The Money Masters – The Rise Of The Bankers

    Zoek ook op “money as e debt”

 8. omdat de stank aan de top alleen verdragen was door mensen zonder enige morele reukzin

  Mooie zin.

Comments are closed.