Biolabs zijn gevaarlijke instellingen. Als er een levensgevaarlijk virus ontsnapt kan dat grote gevolgen hebben. De Andere Krant bericht dat het Erasmus MC in Rotterdam onderzoek doet naar de gevaarlijkste virussen.
[longread alert]. Aanhaling De Andere Krant: De kans op ontsnapping van een levensgevaarlijk virus uit het Viroscience-lab van Erasmus MC in Rotterdam is reëel en vele malen groter dan door ­Viroscience wordt beweerd. Dit zeggen toonaangevende internationale experts waaronder professor Marc Lipsitch, een epidemioloog van de Harvard universiteit, en dr. Lynn Klotz (ex-Harvard). Uit onderzoek van Klotz blijkt bovendien dat Rotterdam wereldwijd koploper is in levensgevaarlijke virusexperimenten. Veel wetenschappers stellen dat de baten van dergelijk­onderzoek twijfelachtig zijn en in geen verhouding staan tot de risico’s.

Professor Ron Fouchier, plaatsvervangend directeur van Viroscience achter Marion Koopmans, verklaarde tegenover de Rotterdamse gemeenteraad op 24 juni 2021 dat de kans op een gevaarlijke virusuitbraak in het Rotterdamse lab slechts “één op de miljard jaar” zou zijn. Maar Lynn Klotz, senior scientist van het Center for Arms Control and Non-Proliferation in de VS, noemt die bewering “hoogst onwaarschijnlijk”, aangezien “niet-opgemerkte infecties regelmatig voorkomen. Er is zelfs een wetenschappelijke term voor: UULAI, ofwel ‘undetected or unreported laboratory-acquired infections’.

Ook de gerenommeerde epidemioloog Marc Lipsitch van de universiteit van Harvard is van mening dat het risico op een ‘lab-lek’ veel groter is dan Fouchier beweert. Viroscience, dat in 2018 nog een nieuw hoog­risico ­biolab opende in Rotterdam, ontwikkelde in 2011 een uiterst besmettelijke variant van een levensgevaarlijk vogelgriepvirus. Dat leidde tot wereldwijde commotie. Toenmalig minister Edith Schippers beloofde de Tweede Kamer daarop om regelgeving te maken voor de veiligheid van biolabs. Het RIVM en het Nederlands Instituut voor Publieke Veiligheid (NIPV), dat werkt voor de veiligheidsregio’s, erkennen desgevraagd echter dat er sindsdien nauwelijks iets is gebeurd. Er is nog steeds geen nationale regelgeving, en “er is officieel nog geen toezichthouder aangewezen”, stelt het RIVM. “Verantwoordelijkheid ligt bij het lab zelf.”

Wereldwijde commotie
Het debat in de gemeenteraad was aangevraagd door ­raadslid Ellen ­Verkoelen van 50+, die gealarmeerd was geraakt door het artikel Frankenstein in de ­Polder van Boet ­Schouwink en Maaike van ­Charante uit mei 2021. ­Hierin wordt ­onder meer ­omschreven hoe ­Fouchier in 2011 door ­experimenten met ­fretten het gevaarlijkste ­virus uit de ­geschiedenis ontwikkelde: een nauwelijks overdraagbaar ­vogelgriepvirus, dat in 60 procent van de gevallen dodelijk is, werd door hem overdraagbaar ­gemaakt tussen mensen. Dit leidde destijds tot wereldwijde commotie. President Obama vaardigde naar aanleiding van Fouchiers vogelgriepvirus een moratorium uit op dergelijk zogeheten gain of ­function­onderzoek – onderzoek waarbij virussen doelbewust gevaarlijker worden gemaakt.

Edith Schippers, de toenmalig minister van Infrastructuur en ­Waterstaat, stuurde twee brieven aan de Tweede Kamer op 12 februari en 7 maart 2012 in antwoord op vragen van bezorgde Kamerleden. Zij stelde dat laboratoria zoals ­Viroscience “voldoen aan strenge eisen op het gebied van bioveiligheid”, maar moest ook erkennen dat er “in Nederland geen wetgeving is rondom beveiliging van hoog-pathogene stoffen”. Ze gaf daarbij aan dat “de eisen ten aanzien van bioveiligheid (safety) en beveiliging (security) die aan verder onderzoek gesteld moeten worden, op korte termijn kritisch moeten worden bekeken.”

Met deze aanbeveling is tot op heden weinig tot niets gedaan. Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem, dat onderzoek doet ten behoeve van de veiligheidsregio’s in Nederland, bracht in maart 2020 een vernietigend rapport uit over de veiligheid rondom biolabs in Nederland. Verder lezen bij de bron.

10 REACTIES

 1. Hoeveel kan er mis gaan door de arrogantie van het soort types die in dit soort labs werken of er bij betrokken zijn? Osterhaus, die Rod Steward kloon of Kuipers. Welk gevaar zijn zij en minderbekende lui uit het wereldje?

  Vinden ze zichzelf zo geniaal dat ze denken dat het nooit mis kan gaan als zij er rond lopen met hun ijdele bekken? De wet van Murphy is er nog steeds en een lab in 010 is niet onkwetsbaar voor “alles dat mis kan gaan…”

  • Murphy’s Law: “Anything that can go wrong, will go wrong” . Murphy was ruimtevaartingenieur die aan veiligheid-kritieke systemen werkte. Hij beschreef dat al is de kans op een ernstige menselijke fout bij het uitvoeren van een bepaalde procedure/handeling heel klein, als het risico maar vaak genoeg wordt gelopen, dan zal er vroeg of laat iets fout gaan, zelfs bij de allerbeste procedures / veiligheidsprotocollen. En dat wordt momenteel op grote schaal wereldwijd genegeerd. Dat het ook in Nederland gebeurde wist nog bijna niemand denk ik, ik lees het nu ook voor het eerst. Het is alsof men Russische roulette aan het spelen is en iedere keer dat men weer eens de trekker heeft overgehaald en zich géén kogel door zijn eigen kop heeft geschoten zegt: ‘het gaat toch goed?’ Zo is men dan optimist tot in de kist…..

   • Ik wist wel dat er iets was. Het is dacht ik zelfs onderdeel van de universiteit, maar dat kan ook een ander lab zijn.

    Ik wist niet dat ze er onderzoek doen dat zo gevaarlijk is dat het in andere landen verboden is. Is dat waar of een gerucht? Als het onderzoek zo gevaarlijk is, dan zou het lab midden in de woestijn ergens moeten staan. Niet midden in de stad.

    En Nederland kennende, lopen er vast een paar gefrustreerde eikels rond die hopen op een dag de Nobelprijs te winnen zodat de hele wereld eindelijk ziet hoe ‘geniaal’ ze wel niet zijn. Totdat er iets mis gaat…

   • En dan moet je maar hopen dat zulk onderzoek essentieel is. Om betere geneesmiddelen te kunnen maken of zo. Niet dat het alleen maar gedaan wordt omdat een of andere koekebakker hoopt eindelijk die felbegeerde erkenning te krigen. “Kijk eens wat ik kan!” Al is dat ook wel weer de ironie van zulke dingen.

 2. We hebben fabrieken voor gevaarlijke dingen, en er is paniek omdat er gevaarlijke dingen rondgaan.
  Misschien moeten ze stoppen met het maken van gevaarlijke dingen?

 3. Lees het boek “Het Alles” van Dave Eggers. Veel reacties zijn precies als die van de “aangepasten” in de “Every” in dit boek.
  Dan zie je hoe belachelijk veel reacties zijn; die zeggen braaf waar de overheden ons op afsturen.
  Gebruik je eigen hersens en laat je niet hersenspoelen.

  • En ik vertrouw vooral overheden, politici en media niet; die lullen uitsluitend in hun eigen belang.

Comments are closed.