De Duitse regering ligt al een tijdje onder vuur wegens haar terughoudendheid mbt het sturen van hulp aan Oekraïne.   Eerst waren het 5000 helmen.  Dat viel niet in goede aarde bij de burgemeester van Kiev.  Hij zei: ‘ what’s next, pillows?”.  De president van Duitsland was laatst niet welkom in Kiev om daar net als Boris Johnson en Nancy Pelosi zijn imago wat op te poetsen. 

Na grote internationale druk zijn ze in Berlijn toch van de pot gekomen en sturen ze wat robuuster materiaal.  Schijnt nog steeds beetje oude rommel te zijn, maar dat is al een hele zet voor Duitsland dat sinds WWII een pacifistische koers tracht te varen. 

Maar belangrijker zijn de miljarden die Duitsland stort in de oorlogskas van Putin.  Aan de ene kant een paar miljoen aan hulp sturen aan Oekraïne en aan de andere kant 40 miljard Euro (2021) aan energie inkopen uit Rusland, dat lijkt wat te wringen.  Alsof ze de een geld geven om een cruise missile mee te kopen en de ander een helm om die weg te koppen. Oud topman van Shell,  van der Veer, sluit niet uit dat Putin zelf de kraan dicht draait.  Dat zou ons in ieder geval een hoop oeverloos politieke gedraai en excuses om toch gas te blijven kopen besparen. 

Volgens Peter Schiff zullen sancties Putin alleen maar helpen.  Argument is dat daardoor prijzen omhoog gaan en hij dus meer binnen kan harken.  Van der Veer zegt dat ook, voor olie. Voor gas geldt dat misschien op lange termijn.  De boekwaarde van de gasvoorraden zijn zeker omhoog gegaan maar het is voor zover ik weet moeilijk om gas snel naar andere klanten te sturen.  Zie de Nordstream pipeline.  Dat duurt wel even.  LNG terminals bouwen duurt ook wel even en heb je vermoedelijk Westerse tech voor nodig. Ik hoor het graag in de comments als ik dat verkeerd zie.  Ik begreep dat Russisch gas nog steeds door Oekraïne naar Europa stroomt.  Er werd gegrapt dat de veiligste plek op dit moment in Oekraïne in de buurt van die pijplijn is.  Dat moet toch pijnlijk zijn voor de Oekraïners, wetende dat daar een geldkraan ligt van Putin.  Maar met het opblazen ervan maak je geen vrienden in de EU, waar je zo graag bij wilt horen. 

Overigens valt het wel mee met de sancties.  Hier een docu, van de NPO no less, waaruit blijkt dat niet alle landen in de rij staan om Rusland te mijden.  Kan ik me goed voorstellen.  Ellende in Oekraïne is toch beetje ver van je bed show als je in Hyderabad woont en moeite hebt om rond te komen.  Waarom zou meer willen betalen voor benzine om druk uit te oefenen, met twijfelachtige effectiviteit, op een dictator die verwikkeld is in een conflict dat je niet begrijpt.  Net zoals de meeste Nederlanders niet wakker liggen van de ellende waarin Jemenieten al tijden zitten.  Mede dankzij wapens geleverd aan Saudi Arabië door UK, Frankrijk en USA.  Gefund door Saudi olie die nu ingekocht gaat worden ipv Russische olie? 

 

3 REACTIES

  1. “The great virtue of a free market system is that it does not care what color people are; it does not care what their religion is; it only cares whether they can produce something you want to buy. It is the most effective system we have discovered to enable people who hate one another to deal with one another and help one another.”
    ― Milton Friedman

  2. Zwitserland breekt zich ook haar hoofd hierover. Hoe neutraal te blijven? De oplossing uit Bern: particulieren mogen wapens verkopen aan en uitvoeren naar zowel Oekraïne als Rusland.
    De Zwitserse staat exporteert uiterard geen oorlogsmaterieel. Het Zwitserse leger (alle mannen tussen 18 en – ik denk – 45 jaar) en haar middelen dienen uitsluitend ter verdediging van de eigen bevolking – die ervoor betaalt.

  3. De gas-pijp van Rusland naar China ligt er al (als ik het goed begrepen heb). Als deze genoeg capaciteit heeft dan kan het boycot-gas naar China. Maar ik kan mij voorstellen dat gas in een pijplijn onder een bepaalde druk moet staan. Dat voer je niet zomaar op.

    Ironisch genoeg heeft een Moffin in de rol van EU-Fuhrer een hele grote bek over boycotten van Rusland. Putin heeft groot gelijk als hij de gaskraan naar de EU dicht draait. Maar dat is niet handig voor wie gas nodig heeft in de volgende winter. Wat gaat er dan gebeuren met het Groningse gas? Blijft dat in NL voor eigen gebruik of wordt dat dan nog steeds voor een habbekrats aan Zuid-Europa verkocht?

Comments are closed.