Het Algemeen Dagblad meldt:
“Coronademonstraties kostten politie 44 miljoen euro, nog jarenlang minder inzet”. Is dit stemmingmakerij en manipulatie? Moet de burger bang zijn dat “het borgen van het demonstratierecht van de Wappies” zorgt dat de politie de komende jaren onvoldoende aanwezig kan zijn?

Als je het artikel goed leest dan zitten in deze 44 miljoen ook de handhavingskosten van de coronamaatregelen in de 44 miljoen inbegrepen:

Coronarellen, demonstraties en het handhaven van maatregelen bezorgden de politie een extreem druk jaar. Agenten maakten samen 800.000 overuren, die de politie 44 miljoen euro kostten en nog jaren ten koste gaan van de inzet.

De titel dekt de lading niet, politie inzet besteed aan corona maatregelen als de avondklok en de anderhalve meter samenleving afdwingen, zijn niet gekwantificeerd maar zitten wel in de genoemde 44 miljoen inbegrepen.

De boodschap is ook nog eens eenzijdig. De extra kosten worden benoemd. Echter, de politie meldt niet de besparingen door het wegvallen van inzet bij evenementen en voetbalwedstrijden met publiek gedurende het corona tijdperk.

Omvang begroting politie

Je moet een overschrijding van een begroting altijd relateren aan het oorspronkelijke budgetbedrag. En dat vermeldt het AD niet. De totale politiebegroting voor 2021 is ongeveer 6 miljard (bron):

Een bedrag van 44 miljoen is dan opeens minder groot. Het is minder dan 1 procent. Waar heb je het dan over? Deze nuancering ontbreekt in het artikel van het AD.

De impact van de nieuwe CAO

De website politie.nl meldt: De politiebonden, minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en korpschef Henk van Essen hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe politie-cao. De salarissen van het politiepersoneel worden tijdens de looptijd van de cao (van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2024) met gemiddeld 9.5 procent verhoogd.

De salarislasten in de jaarverantwoording over 2020 bedroegen 5 miljard:

Dit betekent uiteindelijk dat de personele last op jaarbasis met ongeveer 450 miljoen gaat toenemen. Die eenmalige 44 miljoen waar we het in het artikel over hebben stelt in dit kader dus helemaal niets voor.

Urenbenadering

Als de meeruren worden uitbetaald dan heeft dit geen effect op de inzetbaarheid in de komende jaren. En als ze voor de helft dit jaar niet worden uitbetaald dan heb je bij vierhonderdduizend extra uren en twintigduizend inzetbare agenten 20 uur per agent extra besteed in dit jaar dat in komende jaren moet worden ingelopen. Dat is eerder een rimpeling in een vijver dan een storm zoals het AD ons doet geloven.Temeer daar de besparingen van inzet niet zijn meegenomen en die 20 uur per agent dus te hoog zal zijn. Het zou daarom veel positiever kunnen uitpakken dan geschetst, er was weinig betaald voetbal, geen grote evenementen, en nauwelijks toeristen.

Mis- of desinformatie?

Bij een groot deel van de lezers van het AD artikel kan de suggestie zijn gewekt dat “het demonstratierecht van de wappies” de inzetbaarheid van de politie in sterke mate heeft uitgehold en blijft uithollen. (nog jarenlang minder inzet).  Is dit bewuste stemmingmakerij of gewoon een eenmalige fout? De MSM hebben de afgelopen jaren trouw de Corona angstboodschap uitgebracht, nuancerende artikelen verschenen nauwelijks. Wat dat betreft past dit artikel in een patroon.

12 REACTIES

 1. Eigenaar mediaconern zegt genoeg. wie leest overigens nog een krant, niet meer van deze tijd!
  Nieuws podcasten informeert grondiger etc. etc. etc ***Ratio, aangepast***

 2. Kranten doen dat al jaren en sinds 2020 in extreme mate, zaken worden eenzijdig belicht, oude journalistieke basisprincipes als hoor- en wederhoor en géén eenzijdigheid zijn massaal bij het grofvuil gezet, maar dan natuurlijk wel gescheiden voor het milieu…. Donald J. had het steeds over fake-news en toen dacht ik nog dat dat wel een beetje te ver ging. Maar als we het corona ‘nieuws’ hebben gezien weten we allemaal wel beter.
  Alle kranten in ons land zijn intussen van multinationals, concerns die in vele landen de pers in handen hebben en in dit geval zijn het twéé Vlaamse concerns die in handen zijn van een paar families. Als je het dan hebt over de ‘vrije en onafhankelijke’ westerse pers, pffff.

 3. De politie had helemaal niet bij die demonstraties hoeven te zijn. Zonder die politie was alles veel rustiger verlopen. Het was de politie die de boel op stelten zette.

  • @Eveline. Klopt, die nuancering had ik nog in het artikel kunnen verwerken. Ik heb dat niet gedaan om zo neutraal mogelijk over te komen.

  • Door de veranderingen bij de politie zijn er bij demonstraties agenten bij elkaar die elkaar niet kennen en van verschillende delen van het land komen. Dit maakt dat er een heel andere werksfeer is voor die agenten.
   Het zijn al agenten die meer gericht zijn op het heel sterk en intimiderend zijn.
   Als ze dan ook nog geen direkte collega’s van elkaar zijn dan wordt het bij bepaalde situaties een groep die veel gemakkelijker er op los slaat en agressief is.

   Ze zijn heel goed bruikbaar voor het steunen van dictatoriaal extremisme.

  • Kosten politie inzet
   In het jaarverslag
   van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) is een overzicht te
   vinden van het aantal uren aan politie inzet per seizoen. Op basis van
   gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Z24 een ruwe
   schatting gemaakt van wat een uur politie inzet kost. De kosten van een
   politieman zijn iets hoger dan 36 euro per uur.

   In totaal kostte de inzet van de politie om de orde te handhaven bij
   voetbalwedstrijden het afgelopen seizoen ongeveer 10,5 miljoen euro.

   Met de voetbalwedstrijden die er gespeeld worden in de eredivisie zijn de
   meeste uren en kosten aan politie inzet gemoeid: naar schatting bijna 6
   miljoen euro.
   https://www.businessinsider.nl/wat-kost-de-politie-inzet-bij-een-potje-voetbal/

 4. Die agenten hebben vaste dienstverbanden, dus die kosten worden toch gemaakt. Ze worden aan de ‘wijk’ onttrokken om ME’er te spelen in Amsterdam of Den Haag.

Comments are closed.