Om zichzelf te beschermen heeft de wereld allerlei allianties bedacht, zoals: NAVO, QUAD, AUKUS, et cetera. De vraag van $ 1 miljoen is: is dat het oplossen van het probleem of juist het alsmaar aanwakkeren van onderlinge haat en misvattingen?

Al vele jaren is de wereld getuige geweest van verschillende koude oorlogen. Of het nu tussen de VS en Rusland, de VS en China of andere grootmachten is, er zijn de laatste tijd steeds meer verschillende conflicten in de wereld aan het broeien. Iedere wereldmacht lijkt meer dan ooit met zijn spieren te rollen om invloed uit te oefenen. China bedreigt Taiwan, Rusland heeft een invasie van Oekraïne gelanceerd, Noord-Korea heeft raketten om de VS, Japan en Zuid-Korea bang te maken. Het bedrag dat wereldwijd aan defensie wordt uitgegeven steeg naar meer dan $ 2000 miljard, de NAVO geeft daarvan al bijna de helft, zo’n $ 900 miljard uit.

De meeste van de conflicten lijken juist voort te komen uit het publieke vertoon van militaire / politieke macht en zouden gemakkelijk kunnen worden opgelost in overleg en gesprekken. Maar is er nog wel iemand bereid om te luisteren?

De uiteindelijke Russische inval van Oekraïne is een goed voorbeeld dat laat zien hoe dat gerol met spieren kan leiden tot oorlog. In de komende tijd kan de wereld wellicht getuige zijn van nog meer oorlogen, omdat er juist steeds meer pogingen worden gedaan om de woede en vijandigheid aan te wakkeren tussen blokken en níet om deze te verminderen. Rusland, de VS en nu ook weer landen in Europa zijn bezig met nieuwe wapens en forse verhogingen van defensie-budgetten om ‘zichzelf te beschermen’. Maar dat is zinloos, omdat het anderen dwingt om óók weer met meer en betere wapens te komen en precies hetzelfde te doen. Dat proces lijkt nooit te eindigen, de wereld heeft immers precies hetzelfde gezien tijdens de hele Koude oorlog tussen de VS en de voormalige USSR.

Het zou goed zijn als de wereldmachten eindelijk eens leren om in vreedzamere co-existentie te leven en te gedijen in plaats van hun spiergebonden puberale gedrag te vertonen. Dat kan misschien helpen bij het voorkomen van een nieuwe peperdure wapenwedloop en oorlogen.

12 REACTIES

 1. ‘Muscle flexing’ is moeilijk te vertalen, maar ‘ spiergerol” doet de ogen rollen. Wellicht spierballen tonen?

 2. vergeet het belang van een achtertuintje niet, daar waar al deze wapens getest moeten worden.
  en zeker bij “bio” is de eigen BackYard uitgesloten

  • Behalve in centrum Rotterdam, waar ze alleen een omgevingsvergunning nodig hadden om daar hun lab te bouwen. Daar wordt ook gain of function onderzoek gedaan.
   In feite kan en mag iedereen een eigen lab beginnen.

 3. Een voor de hand liggend antwoord op die vraag is, ofschoon we het hier niet leuk vinden, een wereldregering. Verder is het mij zo langzamerhand wel duidelijk dat zo ongeveer alle oorlogen voorkomen hadden kunnen worden maar dat dit niet gebeurd omdat die oorlogen gewild zijn. Aan de ene kant omdat de oorlogsindustrie dat leuk vindt, maar ook omdat er geopolitieke doelen gehaald kunnen worden. Alle primaten zijn politieke wezens die allianties aangaan, soms samenzweren, regelmatig geweld gebruiken, om vooruit te komen op de maatschappelijke ladder zodat ze kunnen copuleren met een meer aantrekkelijk wijfje zodat hun nageslacht over beter genetisch materiaal beschikt. Darwin zal tevreden zijn.

  • De mens als primaat, Desmond Morris schreef het al in de jaren ’60.
   https://www.bol.com/nl/nl/f/de-naakte-aap/9200000035016052

   Misschien is het een oplossing als de hoofdapen onderling zélf hun dominante gedrag moeten gaan uitvechten en niet de ondergeschikte aapjes het vuile werk voor zich laten doen? Zo is het ook bij alle diersoorten, degene die de dominantie wil moet zelf gaan vechten. Dan zouden we Biden, Poetin, Xi Jinping en von der Leyen zélf zien in de boksring klappen uitdelen… wedden dat die dan van te voren zeggen dat we toch moeten proberen om de problemen in overleg op te lossen en ons niet moeten verlagen tot beesten…..
   Dat is me al lang geleden opgevallen, die lui die machtig(er) zijn door hun plek in het systeem en menen alles onder controle te hebben, zijn zelf heel erg bang voor fysiek geweld en om mógelijk klappen te krijgen. Misschien een voorstel voor het internationaal recht: leiders moeten bij conflicten zélf letterlijk in de boksring stappen als ze het niet in overleg kunnen oplossen 😉 Moet je eens zien hoe snel conflicten opgelost worden.

   • Ik ben er helemaal voor. Eerst een dementerende Joe Biden, dan meisje von der Leyen versus judoka Vlad Poetin. Dat wordt smullen. Een probleempje lijkt me wel dat Rico Verhoeven, of God verhoede, Badr Hari dan de nieuwe Minpres gaat worden. Maar het zou een hele verbetering zijn als de elite zogezegd ‘Skin in the Game’ zou hebben. Het moet pijn doen als het fout gaat. Nu worden ze eenvoudig weggepromoveerd naar een of andere supranationaal belastingparadijsclubje.

    Wat betreft primatengedrag is het werk van Frans de Waal aan te raden. Hij beschrijft ook hoe mensapen samenspannen tegen een leider die normaliter te sterk voor hun is, maar met zijn tweeën kunnen ze hem aan. Frans de Waal verbindt daar dan allerlei sociaaldemocratische conclusies aan waar je maar even overheen moet lezen. Zijn beschrijvingen van het dierenrijk zijn wel indrukwekkend. En idd, het is geheel geschreven in de stijl van Desmond Morris met zijn meer populaire biologische verhalen itt gortdroge wetenschappelijke verslagen.

   • En als ze niet snel genoeg tot een oplossing komen dan gooien we ook nog wat messen en brass knuckles de ring in.

 4. Zolang als dat er nog lul hannesen rond lopen die zich laten lenen om voor volk en vaderland te sterven of zich verhuren aan welk leger dan ook, kortom zich als kanonnenvoer beschikbaar stellen, zal dit door gaan.
  Want zelf hebben ze er geen zin om te gaan strijden, als bedenker hiervan.
  Alhoewel de technologie ook flinke vorderingen maken om “zelf denkende wapens” te ontwikkelen.
  Dan kan je thuis achter je toetsenbord een oorlog uitvechten ergens op de wereld, als een soort van pc game.

  In mijn ogen heeft niemand de macht om iemand aan te wijzen om te sterven voor iemand ander zijn belangen.

  • Maar er zijn dan weer wel mensen die dat graag voor een ander doen.
   Zoals degenen die naar Ukraine gingen om daar te vechten.
   Ze dachten dat ze genoeg geoefend hadden in Call of Duty.

 5. In de 2e helft van de 19e eeuw had je in Texas Roy Bean, die als bijnaam de ‘hanging Judge’ had, terwijl het niet eens duidelijk was of hij wel echt rechter was of zichzelf had benoemd als ‘gezag’, omdat hij toen de enige was in een heel groot gebied. Hij sprak recht in zijn saloon. Het was in dat deel van het wilde westen nog echt wild. Bean had de reputatie dat hij voor heel veel de zwaarste straf uitsprak: ophangen. Als je dan de halve ‘crooks’ ziet die nu menen dat ze de wereld wel even naar hun hand kunnen zetten en onrust en geweld veroorzaken….. daar zou die Judge wel raad mee geweten hebben.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Roy_Bean

Comments are closed.