Om een of andere reden dachten sommige mensen – met name in de media, politiek en ‘wetenschap’, dat regeringen een economie gewoon konden sluiten en weer aanzetten zonder enige gevolgen. Maar wat na de plandemie en lockdowns volgde, was een internationale crisis van ongekende omvang.
Toekomstige historici van de toekomst mogen verbijsterd zijn over deze verbazingwekkende onwetendheid. Overheden verhoogden hun uitgaven, de geldpers draaide overuren en de economie werd ‘vanwege de volksgezondheid’ stilgelegd. Handelsproblemen, ernstige disrupties in de supply chain, faillisementen, zelfmoorden en meer ellende volgde waar bewust geen aandacht aan werd besteed. Want de vaccinatiegraad en onderwerping aan het gezondheidsregime was belangrijker.
Onze ‘kundige bestuurders’ hadden twee jaar om deze zich ontvouwende ramp op te lossen. Ze deden niets en maakten de problemen enkel erger. Nu worden we geconfronteerd met verschrikkelijke, grimmige, slopende, uitbuitende inflatie, terwijl we tegelijkertijd weer in een recessie belanden, en mensen blijven zich afvragen wat er in godsnaam is gebeurd.
Ik zal je vertellen wat er gebeurde: de heersende klasse vernietigde de wereld die we kenden. Het gebeurde vlak voor onze ogen.
Vorige week schokte de aandelenmarkt door het nieuws dat de Europese Centrale Bank gaat proberen iets te doen aan de inflatievernietigende markten. Dus natuurlijk raakten de financiële markten in paniek als een verslaafde die zijn volgende dosis heroïne niet krijgt. Deze week begon al met meer van hetzelfde, uit angst dat de Fed genoodzaakt zal zijn haar easy-money-beleid verder in te dammen. Misschien wel misschien niet maar recessie lijkt hoe dan ook op handen.
Het slechte nieuws is overal. Zelfs te midden van zeer krappe arbeidsmarkten en zeer lage werkloosheid (meestal mythisch als je kijkt naar arbeidsparticipatie), zijn bedrijven begonnen met het ontslaan van werknemers. Waarom? Ter voorbereiding op een recessie en het vooruitzicht van meer economische chaos in de toekomst.
Ook de hoogvliegende techreuzen remmen hun enthousiasme. Facebook werd blijkbaar misleid om grote nieuwszenders te betalen om FB-gebruikers gratis toegang te geven tot artikelen – ongetwijfeld degenen die de overheidspropaganda versterkten, aangezien Mark Zuckerberg zijn hele bedrijf vrijwillig aanbood om regimepropaganda te fungeren in 2020.
Er was iets van een psychologische breuk afgelopen vrijdag op het nieuws van de CPI. Het was niet beter dan vorige maand. Het was niet hetzelfde als vorige maand. Het was erger: 8,6% op jaarbasis, het ergste in 40 jaar. Eerlijk gezegd wist iedereen dit al maar wilde het eenvoudigweg niet zien.
Maar laten we zeggen dat we de gegevens op twee jaar stapelen in plaats van op één jaar. Hoe ziet het eruit? Het komt uit op 13,6%. Zoiets hebben we nog nooit gezien. En het begint echt pijn te doen als nooit tevoren. Energieprijzen gaan door het dak, voedsel, huren, grondstoffen en een lange rij goederen exploderen in prijs. De loonsverhogingen op het werk komen ook niet meer binnen. Integendeel, werkgevers verwachten in reële termen meer productiviteit voor steeds minder geld.
Alles bij elkaar opgeteld, vooral met dalende financiële cijfers, breuken in de toeleveringsketen en andere economische ontwrichtingen, is dit waarom het voelt alsof het ravijn snel nadert. En er is op dit moment echt voor niemand een uitweg.
Niemand zou door dit alles moeten schrikken. Het zat er allemaal in, een resultaat dat gegarandeerd werd door een afschuwelijk beleid allemaal uitgevaardigd door een regering die niets van economie afweet en niets geeft om fundamentele commerciële en mensenrechten.
In 2020 en daarna verscheen geld als magisch op bankrekeningen in het hele land. Een derde van de beroepsbevolking was eraan gewend geraakt om thuis weg te kwijnen en te doen alsof ze aan het werk waren. Studenten begonnen te zoomen in plaats van te leren. Volwassenen die hun leven lang de normale nadelen van arbeid hadden omarmd, kregen voor het eerst een beeld van een luxe leven zonder werk.
Een resultaat was een enorme toename van persoonlijke besparingen, al was het maar voor een korte tijd. Een deel van het geld werd uitgegeven aan Amazon, streamingdiensten en voedselbezorging, maar kwam veel ervan op bankrekeningen terecht toen mensen als nooit tevoren geld gingen sparen omdat de mogelijkheden om aan entertainment en reizen te besteden opdroogden. Persoonlijke besparingen stegen tot meer dan 30 procent. Het voelde alsof we allemaal rijk waren!
Dat gevoel kon niet lang blijven duren. Toen de economie weer openging en mensen klaar waren om naar buiten te gaan en hun nieuwe rijkdommen uit te geven, diende zich een vreemde nieuwe realiteit aan. Het geld dat ze dachten te hebben was veel minder waard. Ook waren er vreemde tekorten aan goederen die ze ooit als vanzelfsprekend beschouwden. Hun nieuwe rijkdommen verdampten sneller dan dat ze die hadden opgebouwd waarbij elke maand erger was dan de vorige maand.
Het gevolg was dat mensen hun spaargeld moesten opgebruiken en zich moesten wenden tot schuldfinanciering om de daling van de koopkracht bij te houden, zelfs toen hun inkomen in reële termen dramatisch inzakte. Met andere woorden, de overheid nam weg wat ze voorheen gaf.
En wat hebben onze heersers ons hierover te zeggen? Ze vertellen ons dat we meer op wind en zon en stikstofbestrijding moeten vertrouwen. Het meest frustrerende van dit alles is het ongebreidelde onvermogen om oorzaak en gevolg met elkaar te verbinden. De oorzaak moet duidelijk zijn: dit alles werd in gang gezet door het meest flagrante, arrogante, onverantwoordelijke, roekeloze en brute beleid dat ooit op het hele westelijk halfrond is uitgevoerd, allemaal in naam van ziektebestrijding. Ik heb nog geen enkel bewijs gezien dat de mensen en instanties die ons dit hebben aangedaan, bereid zijn om de gevolgen van hun beslissingen onder ogen te zien. In tegendeel.
Het waren niet de armen, de arbeidersklasse of de mensen op straat die dit deden. Dit beleid was geen natuurlijke daad. Het werd zelfs nooit goedgekeurd door wetgevers.
Het werd verplicht opgelegd door mannen en vrouwen met ongecontroleerde bestuurlijke macht in de veronderstelling dat ze alles onder controle hadden. Dat hebben ze nooit gehad en nu ook niet.
Bron: Brownstone Institute
En weer opnieuw zijn ze de bevolking vast aan het opwarmen voor nog meer ellende.
https://www.dagelijksestandaard.nl/binnenland/rivm-ziet-flinke-stijging-coronabesmettingen-begin-van-nieuwe-coronagolf
https://www.ad.nl/binnenland/rivm-ziet-stijging-coronagevallen-als-voorbode-nieuwe-golf-al-waarschuwing-voor-zomergolf-in-duitsland~a7f691cb/
En het gaat er weer opnieuw in als zoete koek.
Ze schijnen weer in de rij te staan om een gif prik op te halen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/877881705/trappelen-voor-een-reisprik
Een typisch Libertarisch artikel dat uitgaat van “onwetendheid” van bestuurders, zonder de globale machtsgreep van de oligarchie te herkennen.
Lieve en naïeve libertariërs hebben niets te zoeken in de wereld van macht en kracht en zijn gedoemd tot een leven in slavernij, ondanks hun goede bedoelingen.
Die globale machtsgreep van de oligarchie vernietigd en passant de WEF sponsors / multinationals die meer dan gemiddeld afhankelijk zijn van het perfect functioneren van de internationale supply chain. Voor wat betreft het ‘gedoemd zijn tot leven in slavernij’; dat maakt een ieder voor zichzelf uit en is een individuele en bewuste keuze.
Seneca
Wat betreft uw eerste zin; dan zijn we het erover eens dat er meer aan de gang is dan incompetente bestuurders/regeringen.
Wat betreft uw tweede zin; gedeeltelijk eens. M.i. gaat u voorbij aan de omgevingsfactoren die een behoorlijke impact kunnen hebben op een keuze. Het onderliggende probleem hierbij m.i. is dat een individu een te kleine groep vormt en een natie een te grote groep om een eigen pad te bewandelen en een bewuste keuze te maken. Het is als het ware schipperen en een optimum of een balans trachten te vinden. Met zelfbeschikking heeft dit alles niets te maken.
Ja, het is een onnavolgbare logica die achter de Great Reset/Agenda 2030 zit. Multinationals en westerse overheden spannen samen om oa de economie te slopen, en daarmee zichzelf, in de volle overtuiging dat hun vierde Industriële Revolutie dromerijtjes hun daar weer gaan uittrekken.
Als je uit gaat van een kapitalistische/vrije markt, als systeem. Dan kan je toch niet zomaar de stekker uit het stopcontact halen. Alsof dat zomaar kan. Joh, we leggen de economie even 6 maanden plat en geven mensen geen overbruggingssteun….En we persen geld bij. Je doet kapitalisme? Ok, doe het dan! Laat het dan op zijn minst zijn dingetje doen. En zo niet, wees dan communistisch ofzo.
Ambtenaren en politici en bestuurders/regenten zijn ook geheel vervreemd van de wereld van arbeiders, middenstand, ZZPers etc. Daardoor kan zoiets ook ontstaan. Ze zitten in hun bubbeltje en zijn voornamelijk met elkaar bezig. Hun eigen ingroup. En ik kan het weten, want ik ken/kende ze. Ze hebben zichzelf verraden.
Dit is mijn wraak, fuckers. Ik vertel overal hoe ik jullie ervaren heb
Hetgeen waar ambtenaren en bestuurders en regenten/politici bezig zijn: Elkaar. Geld. Erbij horen. Dure wijn. Een buitenhuis. Seks. Drugs. Promotie. En je moet eens horen hoe ze over ‘gewone mensen’ praten. Je maag draait zich om. Ze zijn zogenaamd ‘het volk’ aan het dienen, maar je moet eens horen hoe ze over ‘het volk’ praten. Dat die toeslagenaffaire kon ontstaan, verbaast me dus niets. Want ik kende het wereldje een beetje. En het boeit ze niets, dat ‘die paupers’ kapot gemaakt zijn, in die ‘affaire’.
Het kan een ambtenaar of politicus niets schelen, dat jij failliet gaat, of zelfmoord pleegt. Ze voeren hun protocollen uit. Kil, berekenend, psychopathisch, monsterlijk.
Politici en ambtenaren hebben ook zoiets van: Iedereen failliet door de corona lockdown? Nou en, ik verdien toch gewoon goed. Dat is wat ze daadwerkelijk denken, maar wat ze je niet in je gezicht zeggen. Ze zeggen dat wel tegen elkaar op feestjes, of tegen mij, als ze denken dat ik ‘een van hen’ ben.
https://www.ad.nl/werk/slachting-onder-bedrijven-dreigt-200-000-ondernemers-op-rand-faillissement~a169892e/
Goh, we doen een lockdown. En dan? Heeft dat dan geen negatieve gevolgen op de lánge termijn? Kan dat in overweging genomen worden? Kunnen we een afweging maken? Nee, niet nodig….
Je kan gewoon niet de economie 6 maanden plat leggen. Ja, tenzij je misschien communistisch bent ofzo en uit gaat van planeconomie etc, etc. Dan kan je het vast wel min of meer in banen leiden
Mensen dachten ook helemaal niet vooruit. We moeten nú deze ziekte bestrijden. Goed, maar wat doet die bestrijding dan over 10 jaar? Vreemd dat niemand daarover nagedacht heeft en alleen maar ‘in het nu’ geleefd heeft. Sinds wanneer leven ze allemaal zo ‘in het nu’ ?
Mensen vragen mij steeds of ik gevaccineerd ben. Gaat je niets aan…
Nayo. “Dan kan je toch niet zomaar de stekker uit het stopcontact halen.”
Dat kan inderdaad niet, tenzij het probleem groter is dan de aanpak; namelijk dreiging oververhitting economie. De transactierente (van banken onderling in de USA) explodeerde indertijd, waardoor rente op uitstaande schulden zo hoog opliep dat het nationale budget hieraan opgeslokt dreigde te worden en het economische systeem op instorten stond.
Schijnbaar mag economie niet groeien?
Het gaat niet eens om groeien. Van mij hoeft het ook niet per se allemaal te ‘groeien’
Het gaat er meer om, dat dit beleid gewoon onlogisch is. Als je uit gaat van kapitalisme, kan je niet zomaar de boel plat leggen.
En leg je de boel wel plat, zorg dan vervolgens dat alles tot in de puntjes geregeld is. Zorg er dan voor, dat mensen niet failliet gaat, stel je dan sociaal op.
We zien hier weer dat schizofrene karakter van ‘onze’ politiek. Ze hinken altijd op twee gedachten. Ze weten niet wat ze willen
https://www.youtube.com/watch?v=oRrvHgGQLw8
Goed artikel! Het geeft treffend aan wat en hoe! Maar weinig mensen en tegenwoordig nóg minder politici weten nog iets van macro-economie. Wat nu gebeurd met inflatie en de recressie die ‘opeens’ zal komen was maanden geleden al klip en klaar voor iedereen weet hoe economie werkt. Mensen geven véél minder uit en móeten keuzes maken, alles kan niet meer. Daardoor zijn er minder producten nodig, hoeven er minder producten te worden geproduceerd, hoeven er minder producten worden vervoerd, is er minder brandstof nodig voor schepen, vliegtuigen en vrachtwagens om het te vervoeren, en zo natuurlijk ook ál die mensen die dat werk doen, die worden dan werkloos…. dat kun je ieder kind van 12 uitleggen, “en wat je dan krijgt jantje heet recessie”. Moeilijker wordt het als je een kind moet uitleggen dat je naast die recessie of stagnatie ook nog inflatie houdt, een stagflatie geheten, dubbel zo erg dus voor de economie. Ze kunnen dan in he tnajaar niet veel anders dan de ECB-rente verhogen naar een procent of 8 om die inflatie te dempen, ze moeten wel anders komt er dus een revolutie, niet in Nederland want het volk is te mak, maar wel in: Frankrijk, België, Duitsland, Italië, Spanje en dat zou he teinde van de hele EU betekenen, ook voor Nl. De rentes voor leningen, ook van de Staat, schieten dan ook de lucht in en nieuw beleid is dan over en uit, tot zover de maakbare samenleving. We zullen echter eerst door zeker nog een maand of 12 zwaar weer moeten, het beste kun je alleen nog maar uitgeven wat moet. Persoonlijk heb ik in april al allerlei zaken gekocht die je zo al in een jaar nodig hebt, van tubes tandpasta, blikvoer tot vuilniszakken, achteraf gezien érg goedkoop. Nu hoef ik alleen maar de wekelijkse verse dingen te kopen.
Maar onze huidige generatie politici snapt dat niet meer en meenden dat ze nu wél een hele maatschappij naar hun hand konden zetten. Zij worden dit jaar door de realiteit ingehaald: de maakbare maatschappij bestaat niet, economie gaat haar eigen weg: 7 vette jaren en 7 magere jaren zeiden ze in de oudheid al. In de vette jaren moet je bufferen voor de magere jaren, als individu kun je dat ook het beste doen als je het kunt.
Betalingsregelingen/uitstel aflossingen/ hoog oplopende niet meer te innen schulden bij banken rond hypotheken, bedrijfskredieten en persoonlijkeleningen, hoeveel “enorme aantallen” zijn het er? Het is namelijk opvallend oorverdovend stil aan die kant, van het bankwezen.
De deksel blijft nog even op de beerput??
Comments are closed.