Ga even een clickje verder naar het zeer interessante interview met wetenschapper  Marc Jacobs

Ontzettend aardige discussie over modellen overheidsmisbruik daarvan en de onzinnigheid van het klakkeloos volgen daar van.

In plaats van het korte artikel samen te vatten, verwijs ik u van harte naar het artikel zelf.

4 REACTIES

  1. Marc zegt en ik citeer; “Desinformatie bestaat in de wetenschap niet. Alles is informatie.” A contrario bestaat desinformatie wel. Bijvoorbeeld zoals in deze definitie van de Rijksoverheid; “Desinformatie is onware, inaccurate of misleidende informatie die met opzet wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen of om een persoon, sociale groep, organisatie of land te schaden.” Een hele “mond vol”, maar lastig om het in deze definitie gestelde te bewijzen, lijkt mij. Wel heeft het er de schijn van dat de overheid desinformatie verspreidt niet alleen over onwelgevallige landen al dan niet in oorlogstijd, maar ook over onwelgevallige ingezetene. En dat is bedenkelijk zeker als je bedenkt dat de vrijheid van meningsuiting een grondrecht is. Wat overheden elkaar aan doen, moeten zij weten. Maar ten aanzien van hun burgers heeft een overheid de grondwet te respecteren.

  2. Desinformatie is feitelijk andere informatie, waarvan gezagsdragers niet willen dat het geuit wordt.
    Als het echt niet waar is kun je dat onderbouwd weerleggen; wat is er tegen om dat te doen?
    Als je desinformatie verbiedt geeft dat op zijn minst aan dat je te lui bent om het te weerleggen; of dat misschien niet kunt? Mensen zijn niet dom!

Comments are closed.