Met zijn regionale buren die onlangs grote hoeveelheden goud hebben gerepatrieerd (Duitsland en Oostenrijk), of grote hoeveelheden goud hebben gekocht (Polen en Hongarije), lijkt het erop dat de Tsjechische Republiek nu ook meegaat in de Midden-Europese goudkoorts.  Op 26 mei in een interview met de Tsjechische publicatie Ekonom, zei de aantredende gouverneur van de Tsjechische Nationale Bank (CNB), Aleš Michl, dat hij van plan is de goudreserves van de centrale bank enorm te verhogen van de huidige 11 ton tot meer dan 100 ton.

In een gesprek met Ekonoms redacteur Vojtěch Wolf legde de aanstaande centrale bankgouverneur zijn benadering uit van het beheer van de reserves van de Tsjechische centrale bank:

Vraag van Ekonom: “U hebt herhaaldelijk gezegd dat het CNB de deviezenreserves die in de afgelopen jaren zijn verzameld anders beheerd moeten worden. Wat is uw visie daarop?”

Aleš Michl antwoordt: “Het reservemanagementteam is professioneel. Ik zou ze graag een nieuwe opdracht willen geven om het verwachte rendement op de reserves te verhogen.

Om dit te doen, moet u meer aandelen en meer goud hebben. En om het geleidelijk en stap voor stap te doen, is het een verandering van strategie in de loop van de jaren.”

Ekonom-vraag: “Hoe moeten de verhoudingen van de afzonderlijke componenten zich ontwikkelen?”

Aleš Michl antwoordt: “In onze Assets and Liabilities Committee zal ik voorstellen om, in de loop van de jaren, de aandelen geleidelijk te verhogen van de huidige 16 procent van de reserves tot 20 procent of meer. De centrale banken van Zwitserland, Israël of grote staatsinvesteringsfondsen , onder leiding van Noorwegen, doen hetzelfde.

En ik zal voorstellen om meer goud te hebben, van 11 ton naar 100 ton en meer. Geleidelijk, over meerdere jaren.

Goud is goed voor diversificatie, het heeft geen enkele correlatie met aandelen.”

Het Ekonom-interview geeft ook enig inzicht in hoe de nieuwe CNB-gouverneur denkt over het beheer van de goud- en deviezenreserves van de Tsjechische centrale bank, waarbij het woord ‘rijkdom’ een aantal keer opduikt.

Michl – “Mijn visie is om op lange termijn een winstgevende CNB te hebben. We hebben nu een groot verlies. Ik zou de strategie zo willen bepalen dat het verwachte rendement op activa, die deviezenreserves zijn, op de lange termijn hoger zijn dan de kosten van de verplichtingen van de centrale bank, die voornamelijk deposito’s zijn van banken waarover we rente moeten betalen.”

Ekonom: “Om welke reden?”

Michl – “Het is een visie om de rijkdom van een land te creëren die mijn termijn van zes jaar overschrijdt.”

Elders vermeldt hij opnieuw de rijkdom van een natie:

Michl – “In plaats van verwoestende gebeurtenissen te kunnen voorspellen, is het veel gemakkelijker om te concluderen dat een land, natie, bevolking, bedrijf of onderneming de gevolgen van rampen beter kan opvangen als ze spaargeld – rijkdom – hebben, in plaats van een stapel schulden… “

De 44-jarige Michl is sinds december 2018 lid van het bestuur van de Tsjechische centrale bank en begint op 1 juli 2022 aan zijn 6-jarige termijn als CNB-gouverneur, nadat hij door de Tsjechische president Miloš Zeman in die functie was benoemd.

Met het uitspreken van een plan om haar goudreserves te vertienvoudigen tot meer dan 100 ton, lijkt de Tsjechische centrale bank een actie van een van haar bondgenoten van de Visegrád Group, Hongarije, te herhalen. In oktober 2018 kondigde de Hongaarse centrale bank, Magyar Nemzeti Bank (MNB), aan dat ze haar goudreserves had vertienvoudigd van 3,1 ton naar 31,5 ton.

In 2021 verhoogde de Hongaarse centrale bank de inzet verder toen ze nog eens 63 ton goudstaven kocht. Ze verdrievoudigde daarmee haar goudvoorraad van 31,5 ton naar 94,5 ton. Evenzo stuurde Polen, lid van de Visegrád-groep, schokgolven door de goudmarkt toen de Poolse centrale bank in juli 2019 aankondigde 125,7 ton goud in Londen te hebben gekocht (100 ton in 2019 en 25,7 ton in 2018), waardoor haar goudreserves stegen tot 228,6 ton.

De Polen vlogen vervolgens in de tweede helft van 2019 prompt 100 ton van dit goud van Londen terug naar Warschau, met behulp van 8 speciale vrachtvluchten die elk 1.000 Good Delivery-goudstaven (100 ton in totaal) per vliegtuig vervoerden. En de president van de Poolse centrale bank, Adam Glapiński, verklaarde in oktober 2021 dat ze van plan waren om in 2022 om nog eens 100 ton goud te kopen.

De Visegrád-groep, ook bekend als de ‘Visegrad Vier’ of ‘V4’, is een economische, politieke, veiligheids- en culturele alliantie bestaande uit de Tsjechische Republiek, Hongarije, Polen en Slowakije, die in februari 1991 in Visegrád in Hongarije werd gevormd tijdens een ontmoeting tussen de toenmalige president van de Tsjechoslowaakse Republiek, Václav Havel, de toenmalige president van de Poolse Republiek, Lech Wałęsa, en de toenmalige premier van de Hongaarse Republiek, József Antall.

Zou Slowakije dan de volgende goudkoper kunnen zijn? Slowakije beweert 31,7 ton monetaire goudreserves te hebben, die allemaal zijn opgeslagen in de kluizen van de Bank of England in Londen. Toen Polen in 2019 100 ton goud uit Londen repatrieerde, kwamen er oproepen van de voormalige premier van Slowakije, Robert Fico, dat Slowakije hetzelfde zou moeten doen.

Een belangrijk punt dat Slowakije zou kunnen beletten goud te kopen, is dat in tegenstelling tot Hongarije, Polen en de Tsjechische Republiek, Slowakije de euro gebruikt en dus minder monetaire onafhankelijkheid heeft van de Europese Centrale Bank (ECB). Terwijl elk van Hongarije, Polen en de Tsjechische Republiek nog steeds hun eigen fiat-valuta hebben, respectievelijk de forint, zloty en kroon.

Ondanks wat Slowakije misschien wel of niet doet, weten we nu dat er een groep van drie onafhankelijk ingestelde en sterke bondgenoten is in het centrum van Europa, waarvan de drie centrale banken, namelijk de Tsjechische Nationale Bank, Magyar Nemzeti Bank (Hongarije) en Magyar Nemzeti Bank (Polen) actief en voortvarend fysiek goud kopen.

Bron: BullionStar

 

4 REACTIES

  1. Ja, we gaan een grondstoffentijdperk in. De roebel is tegenwoordig ook gedekt door goud of gaat daar naartoe. Het einde van de USD en EUR komt dan wel heel snel dichtbij.

    • als ik naar Irak en Libië kijk voorspelt dit verandering in regimes dan wel moorden door of namens andere hoofd-valuta

  2. ondertussen daalt de goudprijs weer een tijdje…wel vreemd als een aantal landen veel goud opkopen..

  3. Dit zijn nogal hoeveelheden. Ik ben benieuwd wie er heeft verkocht. En dan nog… is er wel echt verkocht of echt geleverd?

Comments are closed.