Het kan aan mijn biased perceptie liggen maar het lijkt er op dat de overdrijf cultuur de laatste tijd in overdrive mode staat. 

Het denken lijkt te zijn dat burgers te dom zijn en teveel ‘ fake news’  consumeren om nog de juiste (in de ogen van de heersers) beslissingen te nemen en dat overdrijven en fear porno (en censuur!) geoorloofd zijn om de schapen weer in het gareel te krijgen.  Covid is daar een mooi voorbeeld van.  Nu wordt er mondjesmaat toegegeven dat men eigenlijk te ver is gegaan, zoals de UK government die toegeeft dat de methodes  totalitair en onethisch waren.  Maar de vraag is of men daar wat van geleerd heeft.  Waarschijnlijk alleen geleerd dat het werkt en dus zal er volgende keer weer naar gegrepen worden ‘ for the greater good’ zoals die op dat moment – meestal foutief – wordt verondersteld. 

Het is niet nieuw.  Met klimaat wordt dat al heel lang gedaan.  Ook daar wordt wel eens gerept dat overdrijven moreel juist is om de planeet te redden. Of dat het eigenlijk gaat om kapitalisme de kop in te drukken.  De Grote climate guru Gore heeft al zo vaak foutieve voorspellingen gedaan dat het moeilijk te geloven is dat hij nog steeds serieus genomen wordt.  Paul Ehrlich idem dito.  Hij voorspelde een population bomb, terwijl Elon Musk nu juist waarschuwt voor een implosie.  Het kan verkeren, maar de overdrijf methode is een blijvertje. 

Alex Epstein noemt het ‘ catastrophizing’ in zijn nieuwe boek “ Fossil Future’.    Weet u nog dat alle bijen dood gingen en we wisten niet hoe het kwam?  En over drijven gesproken, hoe eilanden zouden zinken?  Of kapseizen.

Ondertussen sterven er steeds minder mensen door ‘ klimaat’.  Gewoonweg omdat we ons beter kunnen wapenen tegen wat moeder natuur af en toe op ons af stuurt.  Mede door het gebruik van….. wait for it….. fossiele brandstoffen.   Of overdrijf ik nu?

4 REACTIES

 1. De uitbarsting van een aardige vulkaan brengt meer CO2 in de lucht dan de mens in 100 jar kan doen.
  In het tijdperk van de dinosauriërs (tot ca. 65 miljoen jaar geleden) waren er op de aarde geen poolkappen, geen gletchers, geen sneeuw, geen ijs; omdat het veel te warm was, zelfs op de polen was het net zo warm als in zuid-europa, in Nederland groeide een tropisch regenwoud… En dat kwam door de CO2-uitstoot. Als de Ecofascisten dat zouden weten zouden ze waarschijnlijk proberen te bewijzen dat er toen ook al mensen waren op aarde die dat veroorzaakt hebben. Maar het was omdat dat nog een geologisch actieve periode was met op tijd vulkanen die overal uitbarsten. Als het hele geleuter tot zwijgen wordt gebracht in volksopstanden her en der op de wereld zal de Groene Khmer daar ook bij horen, steeds meer mensen doorzien het, behalve dan zijzelf en hun gelovigen.

   • Die wetenschap ken ik, er zijn zeker zoveel wetenschappers die de voortdurende afwiiseling tussen warme en koude periodes (met ik weet niet hoeveel bekende ijstijden) op aarde toeschrijven aan cycli in de zon, wat me erg logisch lijkt trouwens. Maar niet leuk voor de hovaardige mens, want op de zon kan hij geen enkele invloed uitoefenen.
    Zo zijn er al sinds de jaren ’90 voorspellingen dat de ‘warme’ cyclus van de zon rond deze tijd weer afloopt en er een geleidelijke afkoeling komt (geen ijstijd), wat in 2019 nog door NASA bevestigd is, een afname van een zonne-maximum geheten geloof ik.
    Het hele systeem is zo complex dat het haast onvoorspelbaar is, dat zien we op kleine schaal aan het ‘weerbericht’, zelfs een paar dagen vooruit gaat vaak mis. Maar de illusie van onfeilbare wetenschap wordt overeind gehouden, zeker in de media.

 2. Kan wel zijn dat ze nu hun fouten inzoen wat cojona aangaat.
  Miljoenen mensen hebben wel hun spuit gehaald.
  Sommigen voorspellen een oversterfte van 5000% op het einde van het jaar.
  Dat zullen ze dan wel weer aan een nieuw virus wijden.

Comments are closed.