Begin deze week gaf voormalig FED-baas Yellen “ruiterlijk” toe dat ze de inflatie die nu door de VS giert (8,26%) niet had zien aankomen. Werkelijk? Ik geloof er niets van. Sinds 2014 hou je een ZIRP aan (“Zero Interest Rate Policy”), in reële termen (inflatie mee-gerekend) zelfs een NIRP (“Negative Intrest Rate Policy”), en je doet alsof je neus bloedt?

Maak dat je grootje wijs. Ruiterlijk? Men wist perfect dat er inflatie zat aan te komen, en dit is gewoon een rondje valse bescheidenheid, uitgedacht door de spindoctors en copywriters van dienst. Onder Jerome Powell wordt het nu zo stilaan een potje, en het narratiefje dat men de goedgelovige bevolking wil opspelden is dat er in het verleden nu eenmaal fouten gemaakt zijn “waaruit we geleerd hebben”. Onzin! Ze leren niets, en bovendien: ze willen niet eens leren. Ze willen louter hun bedrog verbergen.

En bedrog, dat is centraal bankieren zeker. Sterker nog: het is gelegaliseerde diefstal, gepleegd door een maffia (“Mazzini Autorizza Furti, Incendi, Avvelenamenti”) die zich achter een economisch-klinkend discours verbergt. Dat doe je door heel gewichtige wiskundige modellen te gebruiken die dan wel impressionant zijn voor de man in de straat, maar die je met ietwat kennis van monetaire economie met één pennetrek op een hoopje kan vegen, zoals Ludwig von Mises deed in 1912.

Maar de feiten zijn de feiten: mocht ik in mijn garage een printer zetten die aan de lopende band biljetten van 50 EUR print, dan zou ik binnen de kortste keren opgepakt worden voor “valsemunterij”. Als de overheid echter hetzelfde doet, dan heet dat “monetair beleid”. Het enige verschil is dat centrale banken (die private bedrijven zijn) een publieke licentie hebben gekregen: het monopolie op de gelduitgifte. Zij mogen dus volstrekt legaal aan valsemunterij doen, en de bevolking bestelen.

De gevolgen zijn ernaar: langzaam wordt de middenklasse uitgehold, tot er alleen nog “olifanten” en “muggen” over zijn. De olifanten zijn de multinationals die zopas hebben vergaderd in Davos, en de muggen zijn de individuele burgers, die eigenlijk geen echte burgers meer zijn. Zij beantwoorden niet meer aan de oorspronkelijke betekenis van dat woord: een persoon die de middelen heeft om in een versterkte vestiging of “burg” te wonen, beschermd tegen de boevenbendes van het platteland.

Maar die boevenbendes kochten maatpakken en geraakten toch de stad in. Ze zijn erin geslaagd om Koningen te kopen, en het resultaat, na bijna 500 jaar maatschappelijke erosie (de misère begon in 1535) is dat de vrije burger gereduceerd is tot loonslaaf, of nog: een proletariër. Ziet u de VS nog steeds als “the land of the free and the home of the brave”? Dan is het tijd om wakker te worden: 64% van alle Amerikanen leeft van ‘paycheck to paycheck’, en bijna 44 miljoen mensen leven van voedselbonnen.

Dát is het resultaat van al die prachtige monetaire experimenten. Het is godgeklaagd! Terwijl miljoenen mensen verpauperen, gaan die pipo’s eens doen alsof ze niet wisten waarmee ze bezig waren? Mijn bloed kookt. Daarom heb ik besloten om in navolging van hoe Cato de Oudere elke speech afsloot met “Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam” (Lat: “Voorts ben ik ervan overtuigd dat Carthago vernietigd moet worden”), voortaan ook mijn eigen edito af te sluiten met een vergelijkbare spreuk.

Mijn retorisch talent is een stuk minder dan dat van Cato, maar misschien helpt zijn geest ons wel over de tijden heen. Hier gaat ‘ie, voor de eerste keer, maar zeker niet voor de laatste keer. Dit herhaal ik tot alle centrale banken de wereld uit geholpen zijn:

“En afgezien daarvan vind ik dat centrale banken vernietigd moeten worden.”

Beste groeten,

Brecht Arnaert

Heeft u ook genoeg van het fake news en de bakken propaganda die we dagelijks over ons heen krijgen? Wil u écht geïnformeerd worden? Sluit u dan vandaag nog aan bij MACRO Trends

6 REACTIES

 1. Helemaal mee eens op 1 ding na:

  Quote: ‘Ze leren niets, en bovendien: ze willen niet eens leren.’
  Het heeft niets te maken met leren.
  Zij weten exact wat ze aan het doen zijn, dit alles is ver van te voren bedacht en gewogenn.

  Beste lezer, trek u niets aan van wat ik zeg, want ik ben maar een wappie, met extreme waanideeën.

  • Noem mij ook maar wappie dan.
   Maar ze moeten dit wel doen, want anders verliezen ze alle controle zodra de $ en € klappen.
   Ze zijn nu razendsnel een nieuw controlesysteem op aan het tuigen, en ze hebben haast.

 2. Brecht sleept er zoals gewoonlijk veel bij. Het punt, gerelateerd aan inflatie, is dat we nooit goed geld hebben gehad. Goud en zilver kwamen aardig in de buurt. Maar ook daar waren talloze problemen mee. Seigniorage, het zweten van een munt, fractioneel reserve bankieren. Bij de Bretton Woods conferentie hebben we de goudwisselstandaard gekregen die in 1971 is geklapt en vervangen door vlottende wisselkoersen waarbij Henry Kissinger zo sluw was om de dekking van de USD door goud te vervangen door een indirecte dekking door olie. Dat stelsel staat nu op instorten. De schulden zijn eenvoudigweg te groot. Je kunt er niet uitgroeien. Je kunt ze niet kwijtschelden. Je kunt ze niet weg inflateren. De inflatie is nu hoog. Om dat te beteugelen zou de rente omhoog moeten. Maar de rente kan niet omhoog omdat dan iedereen en alles failleert met een implosie van de schuldenberg en hyperdeflatie als gevolg. Gaat de rente niet omhoog dan blijven we in de hoge inflatie, mogelijk hyperinflatie zitten. Eigenlijk is dit een uitgesteld gevolg van de crisis in 2008 toen plotsklaps alle banken failliet gingen. Men weet dit natuurlijk en heeft het zelfs aangemoedigd door de wereldeconomie plat te leggen tijdens covid19 gekoppeld aan een excessief easy money beleid. Er moet straks een goede reden zijn om mensen uit te nodigen voor een CBDC en er zeker van te zijn dat mensen daar naartoe willen overstappen.

  Dat wil overigens nog niet zeggen dat we nu de culminatie zien van een 500 jaar oude samenzwering. Zo slim zijn ze nu ook weer niet. Sterker nog, de globalisten hebben hun gezicht laten zien (sommige dan toch) en enorm veel mensen doorzien hun agenda om tot de wereldheerschappij te komen. Ze kunnen niet meer terug en moeten waarschijnlijk snel doorpakken om te voorkomen dat ‘The Great Reset’ verandert in ‘The Great Resist’. Het is een hele gevaarlijke situatie voor zowel de technocraten als de rest van de bevolking.
  https://www.frontnieuws.com/het-is-overleven-of-sterven-voor-de-globalisten/

 3. Toch veel kletskoek. Het is niet het systeem als zodanig dat faalt, maar het feit dat men er opzettelijk de poten onder vandaan zaagt.
  Ja, hier in de VS leven veel mensen wekelijks van paycheck to paycheck. Waarom? Omdat het oorspronkelijke systeem is uitgehold. Tot aan de Vietnamoorlogen was de dollar gedekt door goud. Dat had ook beperkingen, de oorlog was duur, je kunt geen goud uit het niks s heppen, dus werd die standaard losgelaten waardoor er geen limiet meer leek te zijn aan het scheppen van geld. Sindsdien schiet de staatsschuld ieder jaar verder omhoog.

  Koppel dat aan de moderne klets, waardoor zwarten en latino’s van alle gemakken moeten worden voorzien, de grenzen wagenwijd openstaan, banken aan de lopende band leningen verstrekken die nooit terugbetaald kunnen worden, mensen die worden betaald om niet te werken, voornamelijk zwarte ongetrouwde vrouwen die feitelijk betaald worden om maar meer kinderen te krijgen dmv ’tax-credits’ terwijl ze geen belasting betalen, Obama’s rampzalig slechte en dure Obamacare, de macht van gigabedrijven in informatica en de pharmaceutische industrie en het militaire complex.
  Plus dat de VS min of meer een feodaal systeem zijn geworden. De politieke klasse is de nieuwe adel, strak verweven met die industrie. Ja, het is mogelijk je in die groep in te werken, mits je maar over heel veel geld beschikt. Maar het is feitelijk niet heel anders dan de adelstand. Aparte scholen, aparte woonenclaves en een apart baantjescaroussel voor die groep.

  Wat dat betreft bestaat de ‘American Dream’ eigenlijk niet meer; het idee dat jouw kinderen het beter zouden hebben dan jijzelf, en hun kinderen nog beter. In feite zie je nu dat de kinderen minder kansen hebben op zelfs maar net zo goed een leven als hun ouders, veel juist minder.

Comments are closed.