Marineschepen.nl meldt: Minister van Defensie Kajsa Ollongren heeft vandaag Nederlandse mijnenjagers aangeboden voor mijnenbestrijdingsoperatie in de Zwarte Zee. De mijnen moeten de vaarroute voor graantransport mogelijk maken.

Dit voorstel zal velen als humanitair in de oren klinken. Ik betoog dat hier grote risico’s aan zijn verbonden. Voor de havenstad Odessa liggen immers mijnen van de Oekraïne en van Rusland. Het onschadelijk maken van de mijnen van de Oekraïne kan door de Oekraïne worden opgevat als oorlogshandeling. Dezelfde logica gaat op als de Russische mijnen worden verwijderd.

Je krijgt voor het Oekraïne conflict de volgende matrix:

De voorgestelde mijnenruim operatie brengt enorme risico’s met zich mee. Hiermee wordt het Oekraïne conflict mogelijk zoals Rutte het heeft verwoord “onze oorlog”. Op het moment dat de mijnenvelden van de Oekraïne worden geruimd ontdoen we Odessa van een verdedigingslinie. En spelen we Rusland in de kaart. En omgekeerd. Het is voor de Oekraïne zeer verleidelijk om een aanval te ondernemen op de mijnenjagers op het moment dat de Russische mijnen aan de beurt zijn. En te zorgen dat Rusland de schuld krijgt. Want dit vergroot de kans dat de NAVO mee gaat vechten.

Er is al een keer een Nederlands verkeersvliegtuig neergehaald, de vingers wijzen naar Russische rebellen, de primaire radarbeelden zijn echter nooit door de Oekraïne geleverd.

Het is daarnaast maar de vraag of dit tijdig resultaten biedt, Marineschepen.nl meldt:

Welke schepen ook gaan, er ligt genoeg werk in de Zwart Zee. De zeemijnen zijn gelegd door zowel Oekraïne als Rusland en blokkeren vaarroutes naar havens. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei bovendien tegen Reuters dat sommige havens afgesloten zijn door gezonken schepen en kranen. “Het volledig verwijderen van de zeemijnen in de havengebieden zou meerdere maanden in beslagnemen”, zei de woordvoerder.

Kortom, dit lijkt een zinloze actie, met een groot escalatierisico. Pas als de kanonnen in de Oekraïne zwijgen, en er vrede is, kan er geveegd worden, niet eerder.

6 REACTIES

 1. Accurate analyse en dito conclusie, Ratio.

  Ik borduur nog even voort op je laatste zin: “Pas als de kanonnen in de Oekraïne zwijgen, en er vrede is, kan er geveegd worden, niet eerder.”

  Met name v.w.b. het aspect “vrede”.

  Vrede dient m.i. geplaatst te worden in het grotere perspectief van het streven naar economische werelddominantie. Als we op de wereldkaart kijken dan zien we dat Eurazië het enige voor de hand liggende geografische gebied is, dat tot een positie van economische centrum van de wereld kan leiden.

  De VS/VK zagen dit al vroeg in en hebben getracht deze natuurlijke orde te verstoren met manipulatie op wereldschaal, ondersteund door militaire kracht van VS/VK en NATO. Het gebrek aan duurzaamheid van dit model is aangetoond met haar nakende failliet (inflatie, hyperinflatie en deflatie).

  Mijn punt, vrede kan uitsluitend bereikt worden als de West- en Oost-Europese landen hun positie heroverwegen en de kant van Azië kiezen, waardoor het Eurazië continent tot ontwikkeling en bloei kan komen door handel onder de infrastructuur van de zijdenroute. Eurazië is een optimale markt voor de mix van enerzijds producenten (energie en halffabricaten uit Azië) en anderzijds consumenten (bestedingen en kennis uit Europa).

  Dus, de Europese landen vormen de pivot speler in het spel van werelddominantie. Frans de Waal heeft in zijn boek Chimpansee Politiek inzichtelijk gemaakt dat een derde zwakkere partij de doorslag kan geven met het kiezen van een zijde, waardoor overmacht/overtal ontstaat.

  Ik stel dan ook dat vrede op de wereld slechts afgedwongen kan worden door eensgezind optreden van alle landen op het Eurazië-continent versus VS/VK.

  Momenteel wordt het continent Afrika eveneens ontwikkeld door de BRICS-landen en door Egypte (met stevige financiële steun van SA) als de poort tot Afrika. Op goudwinning gebied is er veel aan de hand in die hoek. Een goud gedekte Afrikaanse munt ligt m.i. in het verschiet. Dus, Afrika kan meegezogen worden in de economische kracht van Eurazië. VS/VK zien deze existentiële dreiging, waardoor zij in de periferie van de wereldeconomie dreigt te raken. Het is de kunst om de VS terug te dringen in de hoek van hun natuurlijke buren: Noord en Zuid Amerika. Het VK, met Australië en Nieuw Zeeland, kan worden lamgelegd met een corridor rond die eilanden.

  Kortom, als de Europese landen hun positie niet herzien en de kant van Azië kiezen, dan is WW3 onvermijdelijk. Allianties van alle landen op het Eurazië beslecht het globale conflict in theoretische en praktische zin een enkele dag.

  • Zagen we aankomen. Als voornaamste hervorming na ex-president Poroshenko; a digital government (in een land dat nog niet eens in staat is om de wegen te onderhouden die door de CSSR zijn aangelegd).

 2. Even een bootje in de buurt laten varen en je krijgt vanzelf bewijs dat ‘het onze oorlog is’ Desnoods herhalen we het incidentje uit de Golf van Tonkin: dat was even nodig voor de VS om zich met Vietnam te bemoeien.

Comments are closed.