In hotels word ik soms geheel onverwacht met met geenszins geanticipeerde verrasssingen geconfronteerd. Deze treden bijna uitsluitend op in hotels waarvan ik niet over een lidmaatschapskaart beschik. Reserveringen in Hyatt, Marriott of een hotel van de Accorgroep leveren zelden verrassingen op en soms ontvang je wat meer dan je verwacht had. Deze hotels doen alles om de gast aan zich te binden en op klachten wordt doorgaans prompt gereageerd.

Andere hotels leveren deze verrassingen soms wel op. Gisteravond bracht ik de nacht door in een hotel met enige sterren op een Filippijns eiland; uit voorzorg rekende ik bij het inchecken contant af. Vanochtend belde de receptionste mij met de mededeling dat zij mij ten o­­­nrechte korting gegeven had op een “non discountable roomrate” en wilde nog $ 34,40 incasseren. Ik moest haar teleurstellen.

In het bijzonder boekingen via de websites van derden kunnen tot teleurstelllingen leiden.

Een hotel in Tahiti bleek na aankomst vrijwel onvindbaar te zijn en de kamer voldeed geenszins aan de gegeven omschrijving, terwijl het parkeren van mijn auto een heksentoer was. In het Marokkanse Dakhla bleek de via booking.com gereserveerde “luxueuze suite van 70m2” te bestaan uit een spartaanse kamer van 35m2. Het hotel verklaarde dat men “op een andere wijze de maat nam.” Marokkanen kunnen blijkbaar nog slechter rekenen dan Nederlanders.

Een vijfsterrenhotel in Fiji maakte het wel erg bont. Ik had geboekt voor één nacht met een VROEGE aankomst om vijf uur. Zeven uur na mijn aankomst werd ik gebeld met de opdracht de kamer te verlaten, omdat de tijd om was. Dit werd later rechtgetrokken in een brief van de manager.

Een hotel in Jakarta waar ik herhaaldelijk had verbleven, eiste plotsklaps bij aankomst volledige betaling. Reden bleek te zijn, dat het hotel geheel verwaarloosd was en alles in de kamer zich onder een dikke laag stof bevond.

De concierge van het Hyatthotel in Fort Lauderdale was een zaak voor zichzelf begonnen. Hij eiste contant fikse bedragen van gasten die voor enkele dagen een koffer wilden achterlaten. Maar toen ik de Hyatt-organisatie hier een mail over stuurde, zag ik mijzelf beloond met een gratis verblijf voor een nacht.

Kassiers van hotels in het overigens prachtige Oman hebben soms moeite met tellen. In het kader van de Omanisering is het verplicht een aantal kinderen des lands werk te verschaffen, maar deze zijn niet altijd werklustig en slim, om het zacht uit te drukken.

Men hoede zich voor hotels die eigendom zijn van een overheid; een rampzalig verblijf is gegarandeerd.

Hugo van Reijen

61 REACTIES

 1. Ik kan aanraden altijd je eigen servies mee te nemen. Ik was eens in een hotel in Londen en verbleef overdag toevallig even op mijn kamer. Toen kwam de schoonmaakster die met hetzelfde doekje en blote handen de glazen even schoonmaakte.

  Verder veel slecht schoongemaakte kamers. Overal haren en stof. Echt schoonmaken krijgt de onderhoudsploeg geen tijd voor. Dat was in voonamelijk 4-sterrententen. 5 sterren zit ik zelden, die vind ik doorgaans te duur. Gelukkig nooit ongedierte zoals wantsen meegemaakt.

  Wat zou er van hotelkamerbeoordelingen terecht komen als je de kamers gaat inspecteren zoals in dat TV programma ooit? Met een speciale onderzoeks-kit. Dat programma ging niet over hotels maar dat zou eens moeten gebeuren.

 2. Luxe problemen noemen we dit in Nederland.
  Maar ik heb met je te doen Hugo.
  Wat een ontzettend zwaar leven moet jij toch hebben.

  • Ik heb in heel mijn leven maar een 4 tal keren in een hotel geslapen.
   Een keer in Griekenland in een hotel waar men doorgaans per uur betaalde.

  • Klopt: dank je voor het medeleven. Het is inderdaad bijna ontorsbaar. Nog net
   niet Jezus aan het kruis.

   • Ik zou er een boek over schrijven als ik jou was.
    Eentje over vliegvelden en alle tickets ellende heb je al uitgebracht, als ze van jou zijn tenminste.
    Of er moet nog een Hugo zijn die hier boeken over schrijft. Of verkopen die boeken niet zo goed.
    De hele wereld zou eigenlijk moeten weten wat jij dagelijks toch allemaal moet meemaken, als ik eerlijk ben.
    Misschien iets voor een wekelijks tv programma ter plaatsen met een camera ploeg.
    Dan kunnen de mensen ook zien wat jij meemaakt.
    Een normaal mens had allang het bijltje er bij neer gegooid, dit is gewoon niet meer te doen voor een normaal mens.

   • Hugo van Reijen, Jou opmerking van: nog net niet Jezus aan het kruis doet mij beseffen, dat jij niet weet waarvoor Jezus aan het kruis hing. Zijn leven gaf hij voor alle mensen. Dus geef je leven aan Hem die eeuwig leeft. Doen Hugo.

 3. Zonder op de naam te willen ingaan, het is bij vakantieparken niet anders.
  Vooraf betalen voor bijv. opgemaakte bedden maar dan moet je het alsnog zelf doen; slechte schoonmaak. Het ligt niet aan het personeel maar aan de tijdsdruk zodat het niet of slecht gebeurt.
  En dan te beseffen dat de prijzen aanzienlijk hoger zijn dan voor corona.

 4. Een leuk artikel over Hotels, dacht ik. Over van der Valk en Fletcher of zo.
  Maar wat gebeurt, het moest weer eens over het verre buitenland gaan. Vijf sterren Hotels, bestaan die?
  Joh, bespreek dit soort dingen in de borrelkamer van de Rotary of zo. of een VIP-lounche op Schiphol. En dan een beetje smeuïger…

  • Ben helaas niet draagkrachtig genoeg voor Rotary of vip-kamer.
   Dus de smeuigheid zul je elders moeten zoeken.

 5. Ik heb enkele jaren van mijn leven in hotels verbleven, vaak vanwege werk. Kleinere familiehotels waar de eigenaar voor zijn levensonderhoud afhankelijk is van het succes van het hotel zijn vaak een verademing. Maar niet altijd. Ik snap de zure reacties op dit artikel niet zo. Voor degenen onder ons die veel reizen is dit relevant en herkenbaar. En ja, vijf sterren hotels kunnen zeer aangenaam zijn. Het is een genoegen in een hotel te verblijven waar eigenaar en personeel passie hebben. En als er voldoende geld beschikbaar is voor service zoals bij vijf sterren hotels dan kan dit een zeer prettige ervaring zijn. Ik probeer ieder jaar een paar keer in een dergelijke gelegenheid te vertoeven. Geen massale ontbijten zoals bij van der Valk. Maar ruimte, persoonlijke aandacht en een zeer goede keuken. Het gaat overigens niet altijd om luxe, een goede hotelhouder weet sfeer te scheppen. Ik verblijf veel liever in een sfeervol gezellig 3 sterren hotel met minder luxe dan in een kil 4 sterren hotel met die luxe.

  • Ik heb ook voor mijn werk de nodige tijd (gelukkig niet jaren) in hotels verbleven.
   Als er een paar dingen zijn om te kiezen voor een bepaald hotel is het voor mij properheid en gezond vers eten. Zeker als je lange dagen maakt en niet zelf wat kan regelen.
   Elke dag biefstuk/schnitzel met patat en de uniforme hotelbuffetten met de bekende kost word ik niet blij van. Overigens geen intentie om ‘zuur’ te doen. Als het mij ergens niet bevalt zoek ik een andere plek op.

   En als iemand ervaring met Rotary/Lions e.d. hoor ik graag de ervaringen. Heb je er wat aan als ondernemer? Of is het een soort van studenten corps maar anders? Ik ben zelf ooit lid gweest van BNI maar dat is niet hetzelfde.
   Een kennis van mij komt graag in sommige luchthaven lounges vanwege rust en goed eten, mits beschikbaar. Ikzelf zit gewoon tussen het “economy vee” in de terminal. Heb ik geen moeite mee.

 6. Mijn kleine hotel leed. Een hotel van Best Western was erg slecht, kreeg andere kamer vanwege vies en kapot toilet, die andere kamer was niet veel beter en ben na een half uur vertrokken maar moest wel de hele nacht betalen. Ben in een wat goedkoper Aziatisch hotel midden in de nacht op rattenjacht gegaan om deze beestjes uit mijn kamer te verdrijven. Het Kurhaus in Scheveningen ging een paar keer niet lekker met service en ze wilden meer geld dan afgesproken. In Amerika bij een bekende keten afspraken gemaakt over facturering, tegen afspraak in toch alles op creditcard geboekt die door de hoge rekening meteen geblokkeerd was. Ook een keer meegemaakt dat ik een reservering had, maar het hotel was vol en ze vertelden me dat ik het zelf moest oplossen. Aan de andere kant tal van leuke dingen meegemaakt, zoals een hotel waar de limousine een Rolls was die je als gast gratis mocht gebruiken voor korte ritjes.

 7. Schoenen pas je toch ook eerst dus bij kamers het zelfde, eerst ff vragen of je deze mag inspecteren.
  Als je dan de kamer boven de keuken inspecteert dan snapje ook gelijk waarom deze goedkoper is.
  Of een kamer met airco maar zonder de bediening ervan!

 8. Tripadvisor kan beoordelingen weigeren als deze negatief zijn, ‘omdat ze het gemiddelde omlaag halen’. Dat zal wel te maken hebben met hun verdienmodel.

 9. Mijn laatste hotel ervaring was dat men niet leverde wat ik gereserveerd had.
  Vanuit de Eiffel heel hard naar huis gereden.
  Dezelfde dag, OudJaar, bij Interscaldis in 1 avond kapot gegooid wat anders 4 dagen had geduurd.
  Ik wil graag een Giro nummer openen zodat jullie kunnen storten. Alhoewel mijn ervaring in het niet valt bij het onnoemelijke leed wat Hugo continu overkomt.

  • Als mensen in mijn omgeving tegenwoordig gaan klagen over b.v. de prijzen, belasting, de overheid, het weer, of noem maar op.
   Dan stuur ik ze tegenwoordig een paar artikels van Hugo toe.
   Dan is het meestal heel snel afgelopen met al dat geklaag.
   Meestal krijg je dan allerlei spijt getuigenissen en veel excuus, omdat ze gewoon niet wisten hoe zwaar sommige mensen het wel niet in het leven hebben en wat sommige allemaal aan ellende moeten meemaken.
   Zoveel ellende gun je je ergste vijanden nog niet.

   • Ik heb het ooit bij een grafrede gezegd : “deze ellende is teveel voor 1 leven.”
    Helaas moet ik bekennen dat ik dit nu ook kan beweren van een persoon die nog in leven is.
    Je vraagt je trouwens af waar hij de moed en kracht vandaan haalt om er geen eind aan te maken.

 10. Nog even doorzetten en volhouden, *goyim/afval, dan is binnenkort het grote lijden in het ‘vrije’ leven, verleden tijd en zal het kunstmatige en AI geluk u allen toelachen.

  You will own nothing and will be (very, very?) happy, met je CO² footprint, wat o.a. betekent niet zomaar even meer wereldwijd mogen of kunnen reizen, een digitale ID, 24/7 uurs controle-staat bewaking + o.a. verplicht afspuiten/gechipt anders wordt onverbiddelijk de bankrekening geblokkeerd waar de maandelijkse creditscore of central bank digital currency bij of afgeschreven wordt, afhankelijk van je gedrag. Tenminste, als je één van de ong. 2 miljard overlevende wormenvreters en kakkerlakmelkdrinkers bent.

  Grote vraagtekens hoe het kan dat 7 miljard zielen zich slaafs en onderdanig, met soms grote vreugde, als vee laten knechten en ombrengen en dat door een kleine kliek van über psychopaten. Heb veel van deze zielen uit mijn cirkel verwijderd, zij die nu nog happy en feestend door het leven gaan, de blinde paarden en holle boomstammen, fie oprecht menen dat het huidige feestje met de misselijkmakende uitspraak “we mogen weer”, een teken is van een veel belovende toekomst vol gelukzaligheid en vrijheid.

  *volgens de gedachte van het WEF/Bilderberg/de-minder-dan-1%

  𝕳𝖊𝖙 𝖎𝖘 𝖓𝖎𝖊𝖙 𝖉𝖊 𝖉𝖗𝖊𝖎𝖌𝖎𝖓𝖌 𝖛𝖆𝖓 𝖜𝖆𝖙 𝖉𝖊 𝖕𝖘𝖞𝖈𝖍𝖔𝖕𝖆𝖙𝖊𝖓 𝖟𝖊𝖌𝖌𝖊𝖓, 𝖒𝖆𝖆𝖗 𝖛𝖆𝖓 𝖜𝖆𝖙 𝖟𝖊 𝖉𝖊𝖓𝖐𝖊𝖓 𝖊𝖓 𝖓𝖎𝖊𝖙 𝖟𝖊𝖌𝖌𝖊𝖓.

 11. 1 op de 3 gezinnen kan de rekening niet meer betalen….Door stijgende gasprijzen en extreme huren…..

  En waar is ‘de volksbeweging’ genaamd libertarisme mee bezig?

  Dat sommige vijf sterrenhotels je niet goed behandelen, ofzo….

  Losgezongen van de realiteit?

  Dit soort dingen, daarom krijgt de LP nooit een zetel. Rechtse vijfsterrenhotel bezoekers stemmen namelijk gewoon VVD en anarchisten stemmen sowieso niet, of gaan naar de piratenpartij, of proberen zelf dingen op te zetten, in hun directe woonomgeving. Tussen wal en schip vallen

  Sue me for this one, son

  • Maakt niet uit waarop men stemt, al stemt men op een boom. Politici en partijen zijn al ver voordat er stembusgefraudeerd wordt bekend en geïnstalleerd.

   De oude wereld is dood, welkom in de nieuwe nog viezere wereld waarin levens geen enkele rol meer spelen. Wat je nu ziet is het opruimen van het afval, dor hout, zonder WEF pardon, zonder clementie, zonder empathie. Daaraan heeft de LP part nog deel. LP maakt niet eens een schijn van kans om in de politieke drekpoel ook maar iets van gewicht in de schaal te leggen. Daar zorgt het WEF wel voor.

   En die hotel kan iedereen in de toekomst wel vergeten. Daarover hebben is ver weg staan van de huidige realiteit.

   Als je nog genoegen wilt scheppen uit het drama dat zich recht voor onze ogen ontwikkeld, dan verheug je op de nooit eerder vertoonde stille of als kanker voortschrijdende wereldse oorlog die uiteindelijk niemand, van pauper tot koning, zal overslaan en als ratten zal laten creperen. Niemand zal de dans ontspringen, is dat niet iets om blij van te worden?

   Laten geloven in de importantie van reizen, problemen rond accomodaties en andere landen verkennen, laat de gekken in vreugde leven….voor nog even.

  • Soms moet je voor je werk reizen. Maar een zakelijke reiziger hoeft echt niet in een 5* tent te zitten. Een goede 4* tent is vaak wel iets. Dingen zijn net wat beter geregeld dan anders en dat is wel fijn als je er de hele week moet zitten.
   Maar inderdaad luxeproblemen. Je kan ook op een bankje in het park slapen.

   Overigens vliegen zakelijk ook steeds meer en grote prijsverhogingen mij om de oren. De laatste prijs-topper die ik in mijn inbox trof is Moneybird (boekhouding). Die er even 20% op legt met een lulverhaal over “nieuwe en verbeterde functies” als reden. Nieuwe functies waarvan ik er veel niet gebruik want niet nodig.

  • YES, precies zo is het, 1 op de 3 gezinnen kan de rekening niet meer betalen….Door stijgende gasprijzen en extreme huren….. En waar is ‘de volksbeweging’ genaamd libertarisme mee bezig? k kan me voorstellen dat het voor de schrijver van dit artikel wat ongemakken zijn, maar meer is het ook niet en om daar dan zulke totaal losgezongen artikelen over te schrijven? Hou het voor jezelf, wat een onzin om dat hier te plaatsen, hoeveel mensen zullen zich daarin ook maar enigszins herkennen? Dat is wat ‘groenen’ op een totaal andere manier ook doen, ze hebben geen echte problemen meer en daarom maken ze de problemen gewoon zelf. Die 1/3e van de bevolking en oplopend die hun rekeningen steeds moeilijker kunnen betalen zouden blíj zijn als ze ook maar eventjes alleen maar zulke ‘problemen’ zouden hebben. Wat een flut, wat een decadentie.

   • Precies

    Het voelt als een soort middelvinger, om nu met dit soort stukjes te komen. Kan mij je kut hotel schelen….

 12. Wat een rare/nare reacties toch.
  We zijn geen klonen van mekaar.
  Hugo schrijft over de belevenissen in zijn niche van het mensdom.
  Wat is daar mis mee? Moet altijd alles zijn op maat van de grootste gemene deler?
  Voor menigeen zijn zijn stukjes mogelijk minder relevant, nou dan: haal je schouders op en lees het volgende artikel, maar breek zijn bijdrage niet nodeloos af. De meeste reaguurders hier hebben zelf nog nooit een artikel ingezonden.
  Ook al heb ik er in de praktijk niet zo veel aan, toch geniet ik altijd wel van de schrijfstijl van “onze libertarische Sjef van Oekel” 😉
  Doe zo voort Hugo! Je hebt te minste 1 fan in het zuidelijk halfrond 🙂
  Winterse groeten uit Uruguay

  • Mensen kraakte mijn brouwsels ook af, die ik hier plaatste. Prima hoor, verder. Ik zal er niet om huilen

   Wat is daar mis mee? Moet altijd alles zijn op maat van de grootste gemene deler?

   Het gaat om de timing. En, dit soort artikelen geven aan dat libertarisme iets is voor de 0,001 procent, terwijl het vaak beweert er voor iedereen te zijn. Het gooit dus haar eigen glazen in, met dit soort decadentie

   • Aan de regering van Nederland,

    Het spijt ons u te moeten laten weten dat het voor ons onmogelijk is in te schatten of wij onze belasting tot 31-12-2022 nog wel kunnen en willen betalen. Onze financiële positie is zeer onoverzichtelijk geworden, dankzij de toepassing van uw Arbeidswet, Auteurswet, Horecawet, Beurswet, Loterijwet, Motorrijtuigenwet, Warenwet, Woningwet, Drankwet, Gezondheidswet, Winkelsluitingswet, Invaliditeitswet, Vestigingswet, Flexwet, Ziektewet enz. enz., die u op ons heeft losgelaten. Door al uw wetten zijn wij zo terneergeslagen, aangeslagen, uitgeput, uitgebuit, uitgewoond, uitgetrokken en uitgeperst, dat wij niet meer weten waar wij aan toe zijn, hoe wij hier nog kunnen zijn en of wij hier nog zelfs wel willen zijn. Men heeft ons genoodzaakt te betalen voor Milieubelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Precariobelasting, Loonbelasting, Onroerendgoedbelasting, Overdrachtsbelasting, Staatsbelasting, Straatbelasting, Rioolbelasting, Grondbelasting, Wegenbelasting, Verzekeringsbelasting, Beursbelasting, Weeldebelasting, Gemeentebelasting, Dividendbelasting, Successiebelasting, Hondenbelasting, Vermakelijkheidsbelasting en Waterschapsbelasting.
    En verder voor tabaksaccijns, benzineaccijns, gedistilleerd accijns, zegelrecht, registratierecht, invoerrecht, uitvoerrecht, statistiekrecht, reinigingsrecht en wat er nog meer aan rechten zijn.
    Voorts krijgen wij de plicht om bij te dragen aan WAO, AOW, WW, WWW, UWV, VVV, BTW en tal van andere W’s als ook aan Zorgverzekering, Autoverzekering, Aansprakelijkheidsverzekering, Brandverzekering, Arbeidsongeschiktheidsverzekering, Ziektegeldverzekering, Kostbaarhedenverzekering en andere zekerheden die inmiddels allang niet meer zo zeker zijn met en door uw kabinet.
    Wij betalen liggeld, stageld, loopgeld, wachtgeld, parkeergeld, tolgeld, sluisgeld, schoolgeld, inschrijfgeld, uitschrijfgeld, lesgeld, kijk- en luistergeld en hoe dan ook: heel veel geld !!! Wij worden verzocht en of verplicht om bij te dragen aan Dierenbescherming, Vrijheidsbond, Kankerbestrijding, Astmafonds, Leprafonds, Nierfonds, Kinderbescherming, Rampenfonds, Begrafenisfonds, Geheelonthoudersfonds, maar ook het Rode Kruis, Gele Kruis, Oranje Kruis, Groene Kruis, het Witgele Kruis en een regenboog aan andere kruisen.
    De regering en anderen die in haar naam regeren, hebben ons zó geregeerd dat wij niet meer weten wie we zijn, of we er zijn en of we er nog wel willen zijn. Wij zijn verplicht, verdacht, verhoord, ondervraagd, berispt, beboet, bekeurd, bestraft, bekeken, onderzocht, nagegaan, gecontroleerd, geëvalueerd, gezuiverd, ingesloten, opgesloten, uitgesloten, verwisseld, ontbonden, gecommandeerd, gesommeerd, ingeschreven, uitgeschreven, doorgelicht, voorgelicht, uitgelicht én… door u opgelicht !!!
    Wij hebben tot nu toe ons leven doorgebracht met het invullen, inschrijven, opschrijven, overschrijven, halen, betalen, opsturen en bekrachtigen en tekenen van formulieren. Wij hebben al honderden keren verklaard dat wij zijn geboren, waar en wanneer…. waarom?
    Wij worden voorts achtervolgd door actiecomités, bonden, fondsen, verenigingen, clubs, instellingen, instituten, organisaties en stichtingen, zowel schriftelijk als telefonisch (liefst onder het eten) en zelfs thuis aan de deur. Ons enige geluk is dat wij geen geld over hebben om te kunnen steken in ING, ABN-AMRO en alle andere Rothschild banken, Palm Invest, Easy Life, Dubai Resorts, IceSave, Fortis of andere oplichters.
    Wij zijn zover dat wij onze huizen willen verkopen, maar daarvoor moet wij eerst een energiekeurmerk aanvragen en betalen, waarvoor wij dan weer formulieren moet gaan aanvragen, invullen en opsturen.

    WAT KOMT ER NOG MEER??

    Dat is dan misschien het betalen van milieuheffing op een biefstuk. Omdat het milieu vervuild wordt door de uitstoot van gassen door het rund. Dan voelen wij door onze klompen heen, dat de volgende stap zal zijn, dat wij straks verplicht zijn een snuffelpaal aan te schaffen voor ons huis, om onze eigen uitstoot te meten en daarover ook milieubelasting te betalen.
    Wij hadden eigenlijk graag een nieuwe auto willen kopen, maar dan moeten wij 42,3% belasting betalen over de netto-cataloguswaarde. Waarom is dat? Moeten wij bestraft worden? Of is dat een boete, omdat wij te hard gewerkt hebben? Daarbij worden we al beboet, als we eens ziek zijn, door de eigen hoge bijdrage !
    Een auto van de zaak wordt ook al bestraft met bijtelling. En binnenkort hebben we ook nog rekeningrijden vanwege het milieu. Wij betalen ook al slurptaks en vliegtaks. Nu moeten wij over de grens gaan rijden, is dat wel goed voor het milieu? We hebben ook nog verpakkingstaks, want ook verpakkingen zijn slecht voor het milieu. Volgens ons blijven producten juist langer vers door de verpakking en gooien we ze niet zo snel weg, want dat is pas slecht voor het milieu. En waarom ook niet, Nederland heeft brave burgers, bijna niemand maakt bezwaar.
    We hebben in Nederland voor alles een stichting, praatgroep, actiegroep, commissies van wijze mannen en vrouwen die zich bezighouden met rapporten, die uiteindelijk door niemand worden gelezen, en dit alles aangevoerd door opperhoofd Rutte en zijn vrienden die al jarenlang bezig zijn met kilometerzones, flitspalen, spitsstroken die dicht blijven, dimlicht overdag, rookverbod in de horeca, praatgroepen voor herintegratieproblemen, tolerantie van minderheidsgroepen, inburgeringscursussen, tekorten in de zorg en het gedaalde libido van de dwerg-cavia. Dat we jaren bezig waren met een HSL-lijn dwars door ons landschap, waarbij u minstens 20 miljard boven het budget bent gegaan, een nieuwe Botlek-brug heeft gebouwd die al 100 keer in storing heeft gestaan, is dat wel goed voor het milieu??? Weet u wat slecht is voor het milieu? De toegenomen criminaliteit en de excessen in de samenleving, ontvluchte tbs’ers en hangjongeren, die hele wijken en winkelcentra onbegaanbaar maken voor brave Nederlandse burgers die wél om hun leven geven.
    Uw kabinet sponsort wel banken en verzekeraars, die jarenlang casino speelden met het door ons aan hen toevertrouwde geld. En nu, na al hun blunders, moeten wij er nogmaals voor opdraaien om de boel draaiende te houden en de staatsschulden in te lopen. Maar als wij burgers omvallen, dan kunnen we nergens aankloppen!!!
    Nee, wij gaan niet nog meer belasting betalen! Anders zijn wij genoodzaakt gewetensbezwaarde te worden en gaan al sowieso niet langer akkoord met uw miljoenennota’s.
    Hierbij verklaren wij daarom – afwachtende op een nieuw en eerlijk financieel-economische systeem – niets te ondernemen tot uw gehele kabinet is verwijderd en verdwenen.

    𝐇𝐨𝐨𝐠𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞𝐧𝐝,
    𝐃𝐞 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫

    Overgenomen uit een reactie bij DSS.

 13. Uitstekend stukje, Hugo! Dat bepaalde mensen met tunnelvisie en vastgeroeste wereldbeelden de essentie blijkbaar niet vatten, zou ik niet wakker van liggen. Zolang anderen hun inzichten er maar door kunnen vergroten. Dank daarvoor! 🤓📡

  Sinds homo sapiens uit de bomen is gekomen en in het hoge savannegras rechtop is gaan lopen om zijn vijanden eerder te kunnen zien aankomen, heeft hij zijn handen vrij gekregen om gereedschappen en technologie te ontwikkelen op basis van logica en wetenschap. Dit heeft ook zijn hersenen en ratio sterk ontwikkelt. Sindsdien is de mens in essentie een technisch en wetenschappelijk wezen geworden dat zijn natuurlijke omgeving naar eigen inzicht en idee vormt. ✈️🌏

  De mens heeft zo zijn evolutie letterlijk in eigen hand genomen. Hij is niet langer afhankelijk van de natuurlijke evolutie van zijn lichaam om mee te kunnen met veranderingen in zijn leefomgeving, hij past voortaan zijn leefomgeving aan zijn bestaande fysieke mogelijkheden aan. Alleen daardoor al hebben wij de mogelijkheid gekregen de Aarde te verlaten en andere werelden te verkennen en zitten we niet langer in een tochtige grot op een houtje te bijten. ⛱️🌤️

  Vrijheid van natuurlijke beperkingen is dus onze drijfveer. Het kapitalisme en de vrije markt is hiervan een uitingsvorm. Het is daarom des te belangrijker, dat dit goed functioneert. Het delen van slechte, maar ook goede klantervaringen is essentieel om het kapitalisme te verbeteren. Mensen moeten slechte bedrijven geen geld geven, des te eerder zijn deze verdwenen. En hoe meer mensen de goede bedrijven en de goede economische en monetaire systemen steunen, des te beter het voor de vooruitgang van de mensheid is. Ga zo door, Hugo! 😎🗽
  ___________

  A socialist, a capitalist and a communist agreed to meet. The socialist was late. “Excuse me for being late, I was standing in a queue for sausages.” “And what is a queue?” the capitalist asked. “And what is a sausage?” the communist asked.

 14. Een ronduit zwakzinnig stuk. Iedereen heeft zo zijn eigen problemen maar om met zoiets juist NU te komen kan toch alleen maar komen uit de pen van iemand die behoorlijk wereldvreemd is in zijn überheben leventje. Zowel voor de mensen die in de westerse wereld wonen en hun rekeningen niet meer kunnen betalen, en dan nog te bedenken de landen waar de weledele Hugo (waar ken ik die voornaam toch van?) dan verblijft, waar de mensen al niet veel hadden en door inflatie en energieprijzen ook daar nu waarschijnlijk vaak net niet verhongeren, ook familie van het hotelpersoneel die hij 50 dollarcent fooi geeft. Het ontbreekt er nog aan dat het volgende stukje is als we het over de armoe van de overgrote meerderheid van de mensen hebben die geen brood meer kunnen betalen: “dan kopen ze toch gebak”. Mensen die hier eens even kijken wat libertairen zo schrijven zullen met zulke stukjes heel snel verdwijnen lijkt me zo. Een klein beetje emphatisch vermogen is toch niet teveel gevraagd lijkt me.

  • Laatst ging ik kaviaar eten, in een zes sterren hotel in Dubai. Kwam die ober dus letterlijk een halve minuut te laat met de kaviaar. Godverdomme, wat een tuig !

   Gelukkig gaat de libertarische revolutie dit soort problemen oplossen, met obers die te laat komen, als je kaviaar wilt eten. Ron Paul strijd er iedere dag voor, hij staat op de barricade voor ons. De held

   Heb jij nog coke bij je, of moeten we de dealer bellen ?

   • Ik was ook in dat hotel laatst en mijn ober kwam een minuut te laat en nu komt het:
    de kaviaar kwam nog niet eens uit Rusland! en alsof het niet nog gekker kon lagen op tafel nog niet eens stoffen servetten, maar papieren servetten!!! Dan kan toch niet, ik heb me daar zo druk over gemaakt en dan de taxi vanaf het vliegveld, een gewoon mercedesje in plaats van een Bentley, hoe dúrven ze met ons soort mensen (OSM) toch om te gaan, wij die zo begaan zijn met ons milieu, we komen namelijk uit een schitterend milieu…

  • @Dewaere,

   Welnee. Je hebt empathisch vermogen als je mensen duidelijk kan maken,, dat armoede wordt veroorzaakt door een verstoorde werking van de vrije markt, meestal door overheidsbemoeienis. Dat is precies wat Hugo hier doet. Een goed functionerende vrije markt verbetert zichzelf voortdurend. Het eerste waar je dit aan merkt is in de klant service.

   Zodra je met een bedrijf te maken krijgt, dat je als sh*t behandelt, of je nu werknemer of klant bent, en of je nu je afgesproken vakantie-uren niet uitbetaald krijgt, je garantie-aanspraak wordt afgewimpeld of je royal class champagne te warm is, dan weet je zeker, dat de markt niet vrij is en mensen in hun vrijheid zijn beknot.

   Dat is niet iets om grapjes over te maken. Slavernij is altijd een ernstige zaak, of dit nu in een sloppenwijk plaatsvindt of in een 5-sterren hotel.
   ____________

   “The government is good at one thing. It knows how to break your legs, and then hand you a crutch and say, “See if it weren’t for the government, you wouldn’t be able to walk”.

   ~ Harry Browne

   • Maar, we hebben nu dus een vrije markt?

    Ik dacht dat we nu corporatism hadden

    Leve de vrije markt, de vrije markt maakte alles !

    We hebben geen vrije markt en nooit gehad !

    – Libertarier

 15. Voor mensen die veel voor hun werk reizen is dit herkenbaar. Je bent weken of soms maanden gescheiden van je familie. Wellicht hebben veel reageerders dit onvoldoende in de gaten. Je brengt in zekere zin een offer. Kleine dingen worden dan groot. De kwaliteit van je hotel is dan belangrijk, kille luxe, slechte service, of opgelicht worden is het laatste wat je wenst. Als beloning zijn er loyaliteitsprogramma’s. Dan kan je een weekje gratis met je familie in vijfsterren hotels van de betreffende keten verblijven. Daarnaast is het zo dat bedrijven die om hun werknemers geven zorgen voor goede hotels, dus dan kom je meestal op viersterren hotels uit.

  Ik wil overigens wijzen op een gruwelijke gebrek en grote sociale onrechtvaardigheid, ik heb nog nooit kaviaar gegeten.

  • Ik moet toegeven dat voor mensen die voor hun beroep geregeld reizen status soms belangrijker is dan het zou moeten zijn. Denk aan de porceleine grachtenhuisjes die de KLM uitdeelde en die een prominente plaats hebben in de huiskamer van frequent business class flyers. Hoe langer het rijtje hoe meer aanzien…. Ik mocht geregeld intercontinentaal businessclass reizen. Was best wel een aardige ervaring, alhoewel het een keer niet de champagne was die te warm werd geserveerd, maar de cognac die uit de koelkast kwam (sic!), dat ik die ervaring heb overleefd is een wonder….

   Ik heb enkele keren intercontinentaal economy class gereisd voor het bedrijf omdat ik de businessclass veel te duur vond en ik als particulier goedkoper kon reizen. Die business class vond ik niet zo belangrijk.

  • Ik heb heel veel gereisd. Deels voor het werk, maar deels omdat ik altijd anderhalve baan heb gehad, lang alleen was en niets gaf om auto’s, tv’s of andere luxezooi en het geld uitgaf aan reizen.
   Hoewel dit verhaal herkenbaar is, is het toch ook echt een deel eigen schuld, tegenwoordig nog een stuk meer dan vroeger. Het internet stelt je in staat om te kijken waar het hotel is, wat de routes er naartoe zijn en wat voor referenties en beoordelingen er zijn.
   Daarnaast moet ik zeggen dat, hoewel het indien het reizen voor het werk betreft, handig kan zijn als er een goede service is om bv de was te laten doen, de kosten eigenlijk altijd voor de werkgever zijn en dus niet bepaald de eerste zorg zijn.
   Indien het om prive-reizen gaat heb ik maar weinig eisen. En hoewel ik ook slechte ervaringen heb, zoals iedereen die reist, was India toch echt met stip de slechtste ervaring. Het land is goor, geen ander woord voor. Rond de grote toeristengebieden valt het enigszins mee, maar daarbuiten is het een vies, goor land waar ik nooit meer heen wil. Slechte service? Ik heb daar meerdere keren kamers gehad waar de kakkerlakken letterlijk in drommen rondliepen. Na een opmerking kwam er iemand met een bezem om de grootste groepen letterlijk onder het tapijt te vegen om ze dan dood te trappen, maar dat was het wel. De uitwerpselen op straat doen er ook geen goed aan. Maar het maakt het wel memorabel.
   Maar al met al heb ik reizen altijd gezien als een luxe en een manier om diverse culturen te leren kennen, niet om de verwende toerist uit te hangen.
   Ja, het kan onaangenaam zijn. Maar ik durf te wedden dat de heer van Reijen ook hele positieve en interessante momenten heeft gehad tijdens zijn reizen, dingen die de gemiddelde persoon nooit mee zal maken. Leer het goede met het kwade te nemen. Dit soort jammerverhalen zijn aan mij niet besteed, het toont een mentale zwakte, tenzij het gaat over het ophalen van herinneringen om er nog eens om te lachen.
   Overigens, ga eens naar Moskow! Schoon, veilig, hartelijke mensen. Geen zwervers die in de metro slapen. vrijwel geen oerlelijke grafiti overal. Geen woke onzin. En als je de Russen een beetje leert kennen zijn er maar weinig volken die zo hartelijk zijn en zo’n gevoel voor humor hebben. (Mooie vrouwen ook, voor diegenen die daar om geven, maar mijn vrouw denkt daar uiteraard anders over)

 16. Vrije markt, die is er ooit geweest op het einde van de steentijd waarschijnlijk en daarna nooit en nergens niet meer. Zodra er grote spelers komen zijn er al verstoringen van de markt en die spelers zijn door het modernere kapitalisme na de Franse Revolutie pakweg alleen maar groter geworden: acummulatie en cumulatie heet dat in de economie, steeds minder spelers vergaren steeds meer kapitaal, dát is ook een wet van het kapitalisme.
  Door die accumulatie en cumulatie is de vrije markt zwaar verstoord en wordt een uitbuitend systeem voor de niet-rijken. Zonder de grote vakbonden eind 19e eeuw en later het wettelijk minimumloon in Europa zouden veel werklui 5 of 6 euro per uur verdienen, nu er krapte op de arbeidsmarkt is even wat meer. Maar normaliter is er in ons systeem áltijd sprake van werkloosheid, dus een overaanbod van arbeid en dus een lage prijs voor die arbeid.

  Het gepraat over ‘vrije markt’ is vrij kinderlijk allemaal, het is een laat 19e eeuws romantisch sprookje voor volwassen, er is zélfs een naam voor: ‘Economische Romantiek’. Ga je tijd aan iets nuttigs besteden, boeken lezen of zo, daar leer je nog wat van.

  • Daarom, anarcho kapitalisme. AK. De staat kan dan niet misbruikt worden door het grootkapitaal om rijker te worden zoals nu helaas het geval is. De staat is thans degene die rijken vaak rijker maakt. Dit wil links NL helaas niet inzien, ze geloven in een sprookje dat de staat juist de burgers beschermt. We hebben meer dan 50 jaar overwegend sociaal democratie, en wie worden er in dit landje beschermd?

   • OK, er zijn uitzonderingen zoals Siewertje die toch mogelijk moet hangen. Maar denk aan de dividendbelasting.

  • @Dewaere,

   Waarom kom je met een links kletsverhaal, dat hier al talloze keren is weerlegd?

   De enige reden, dat we nu niet meer in een tochtige grot op een houtje zitten te bijten, is dat de vrije uitwisseling van goederen en diensten, en de daaruit volgende accumulatie van kapitaal in de handen van productieve mensen, een gestage vooruitgang van de mensheid mogelijk heeft gemaakt. Niet dankzij, maar ondanks de voortdurende belemmering van de wensen en acties van deze vrije mensen door hun afgunstige parasieten (lees overheden).

   Kapitaal accumulatie, of die nu plaatsvindt door succesvolle grote bedrijven of door duizenden kleine investeerders die samenwerken, maakt kostbare doorbraak ontwikkelingen mogelijk, zoals de expansie van de mensheid over de ruimte en de oceanen, en de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals kernfusie, AI robotics, DNA engineering, etc.

   Vakbonden zijn een vorm van werknemers kartelvorming die de positie van vrije arbeiders alleen maar verder hebben ondermijnt en hun armoede hebben vergroot. Het minimumloon draagt bij aan grotere werkloosheid en grotere armoede en is een typisch voorbeeld van linkse Verelendungspolitiek.

   Zoiets is alleen mogelijk in een corporatistische economie, dus met steun van de overheid. In een echte vrije markt kunnen kartels en monopolies helemaal niet bestaan.
   _______

   On Minimum Wage
   https://youtu.be/x-BGi4NIFww

  • Dewaere

   Het streven naar een vrije, eerlijke markt, is inderdaad altijd een streven

   Vroege individualistische anarchisten constateerde dat de markt niet vrij was en wilde een échte vrije markt. Libertariers doen een beetje hetzelfde. Het streven naar een wereld gebaseerd op contract en consent, niet macht en dwang. Is dit naïef? Ja, dat moet je zelf bepalen. Wel en niet,zou ik zeggen.

   Over sociaal democratie

   Ratio, ik kan je het boek : a very short introduction into socialism aanraden.

   Een boek dat ongeveer 3 uur kost om te lezen

   Maar, zeer, zeer de moeite waard, ook als je een liberaal bent, of libertarier, of wat dan ook. Uit het boek constateer ik, dat utopian socialism (een vrijwillig socialisme) en sociaal democratie/sociaal liberalisme, enige houdbaarheid hebben. Maar communisme heeft totaal gefaald.

   Sociaal democratie kan, mits er een bepaalt soort maatschappelijk evenwicht is, mits het in de cultuur ingebakken is.

   Kijk, als managers het niet erg vinden om meer belasting te betalen, dan kan sociaal democratie. En of ze dat erg vinden, heeft weer te maken met de normen, waarden van een land en de cultuur van een land. Dat is mijn conclusie. In de Zweedse sociaal democratie vond iedereen het wel best en dus kon sociaal democratie daar betekenis hebben.

 17. Het is verbazingwekkend, dat mensen die geïnteresseerd zijn in vrijheid, klachten over slechte service als decadent zien, terwijl zoiets toch overduidelijk een bewijs is, dat er ergens in de keten mensen in hun vrijheid worden beknot. Door slechte bedrijven jouw geld te geven hou je dit soort misstanden alleen maar langer in stand.

  • Het gaat om de timing

   Prima dit soort stukjes natuurlijk, lekker zeiken over dingen. Maar, op dit moment hebben 1 op de 3 gezinnen het heel zwaar. Een beetje autistisch om dan te gaan klagen over je luxe leventje. Doet het liberalisme niet goed.

   • Het staat iedereen geheel vrij gezinnen die het zwaar hebben te helpen. Trek van je totaalinkomen 15000 euro af,
    koop een vliegbiljet naar het armste dorp in Afrika en geef allen die het zwaar hebben een biljet van 100 dollar. Doe dat ieder jaar. Dat is ware solidariteit.

   • Als er iets autistisch is dan zijn het wel dit soort opmerkingen. De enige reden dat zoveel mensen nu in economisch zwaar weer zitten, is de onvrijheid waarmee zij hun brood moeten verdienen en hun producten en vaardigheden moeten aanbieden.

    De slechte service waar dit artikel naar verwijst, is een regelrecht gevolg van deze onvrijheid. Er is geen haar licht tussen de rijen voor de voedselbank en lauwe champagne. De oorzaak is exact hetzelfde.
    ___________

    “Freedom is nothing but a chance to be better.”

    ~ Albert Camus

   • Trek van je totaalinkomen 15000 euro af,
    koop een vliegbiljet naar het armste dorp in Afrika en geef allen die het zwaar hebben een biljet van 100 dollar. Doe dat ieder jaar. Dat is ware solidariteit.

    Misschien doe ik dat wel

  • De overheid maakt dat het ene hotel beter is dan het andere? Huh…Ook zonder overheid zou dat toch nog het geval zijn. Een hotel is niet totaal verweven met ‘de staat’.

   En uiteraard kom je met je verhaal over dat ik aan Afrika moet geven. Daar gaat het nu niet over, daar hebben we het niet over, wie er wel/niet aan Afrika geeft

   En ga Camus niet gebruiken, om een punt te maken. Hij draait zich om in zijn graf

   • Voor de zoveelste keer, de markt is niet vrij. Dat veroorzaakt armoede en rijen voor de voedselbank.

    Overheidsregulering en corporatisme verstoren ook de normale concurrentie. Dat houdt slechte bedrijven in leven.

    Rijen voor de voedselbank en lauwe champagne zijn beide kanaries in de kolenmijn als je wil weten wat je vrijheid bedreigt.

    Ben je altijd zo traag van begrip?
    __________

    “It is difficult to free fools from the chains they revere.”

    ~ Voltaire

   • @Peter *Ben je altijd zo traag van begrip?*
    Nayako is een lichtend voorbeeld van iemand die zijn aangeleerde principes ter discussie durft te stellen. En dat meen ik. Het is gewoon zo, mensen die vanuit rechts tot het libertarisme komen hebben moeite met anarchisme, de individuele vrijheid component. Mensen die vanuit links anarchisme komen hebben moeite met economie, dat geeft Nayako ook toe. Ik ben blij met mensen die vragen stellen, als hier alleen de “echte” libertariers zouden zijn is het saai en een vorm van zelfbevrediging.

   • @Peter, Nayako is volgens mij nog steeds zoekende en heeft in die zoektocht de nodige tijd in gestoken, hij heeft veel filosofische werken gelezen, maar wellicht te weinig economie.

   • @Ratio,

    De intentie van trollen is gewoon trollen, verder niets. Hoewel ook een trol soms een interessante invalshoek kan triggeren, is hij meestal alleen maar irritant.

   • @Ratio,

    Als ik Joop.nl en soortgelijke linkse sites bezoek herhaal ik graag standpunten die 99,9% van de mensen daar provocerend en immoreel vinden. Af en toe tref ik iemand die niet onmiddellijk afknapt en in een serieuze discussie zijn linkse gedachtegoed wil verdedigen. Daar ga ik altijd serieus op in, met zo min mogelijk stellingen en veel open vragen. Meestal komen we dan vrij snel verder en groeit het wederzijds begrip.

    Uiteindelijk wil men alleen maar antwoord op heel basale angsten en onzekerheden, zoals wat gebeurt er met de armen en zieken, hoe voorkom je uitbuiting en uitsluiting, hoe voorkom je oorlog en geweld, natuurverwoesting, etc.

    Links heeft daar de sturende overheid en het moreel appel aan het individu om zich goed te gedragen als antwoord op. Het antwoord van libertariërs is individuele vrijheid, vrijwillige samenwerking en zelfbeschikkingsrecht. De gevoelsmatige angst voor te veel vrijheid en macht zit er bij links echter diep in.

    Het probleem daarbij is de totaal geperverteerde opvatting over economie en menselijke drijfveren die Marx c.s. links hebben meegegeven. Die kan je slechts weerleggen als je gesprekspartner enige basale kennis van algemene economische wetenschap heeft. Ontbreekt dat dan blijft het een geloofsdiscussie. Zoiets is zinloos, naar mijn ervaring.
    ___________

    “Underlying most arguments against the free market is a lack of belief in freedom itself.”

    ~ Milton Friedman

   • Hallo Ratio

    Thanks

    Ja, ik kan het zo samenvatten. Filosofisch gezien, heb ik een zwak voor existentie filosofie

    En politiek gezien, interesseren individualistisch anarchisme mij, mutualisme, libertarisme etc. Die stromingen wil ik onderzoeken, doorgronden. Ik ben alleen niet echt getrouwd, met een bepaalde doctrine. Ik wil niet zeggen ik bén dit/dat

    Als ik Joop.nl en soortgelijke linkse sites bezoek herhaal ik graag standpunten die 99,9% van de mensen daar provocerend en immoreel vinden.

    Moet je zeker blijven doen. Want, freedom of speech

    zoals wat gebeurt er met de armen en zieken, hoe voorkom je uitbuiting en uitsluiting, hoe voorkom je oorlog en geweld, natuurverwoesting, etc.

    Geen onterechte vragen

    De gevoelsmatige angst voor te veel vrijheid en macht zit er bij links echter diep in.

    Niet zozeer de angst voor vrijheid, meer de angst voor machtscentralisatie- door kapitaal accumulatie.

    Niet zozeer de angst voor macht, meer de angst voor een mogelijkheid tot machtsmisbruik

    Het probleem daarbij is de totaal geperverteerde opvatting over economie

    Er is niet zoiets als ‘de economie’. Er zijn vele economische scholen, die allemaal met andere assumpties, stellingen en verwachtingen komen.

 18. Ach, u moet maar zo denken: Hotel California en Hotel De Houten Lepel zijn nóg erger.

Comments are closed.