Op 11 september herdenken de Catalanen het verlies van de Catalaanse soevereiniteit, want op die dag in 1714 trok Filips V met zijn leger Barcelona binnen en annexeerde Catalonië bij een absolutistische staat, bestuurd vanuit Madrid, die alle Catalaanse instellingen nietig verklaarde en de Castiliaanse taal oplegde, waarbij de Catalaanse taal verboden werd.

In het licht van de toenemende onenigheid met Spanje hebben de Catalanen de laatste tien jaar met honderdduizenden vreedzaam gedemonstreerd om de onafhankelijkheid van Catalonië te eisen van een staat die ons als een kolonie behandelt. De demonstratie van dit jaar werd bijgewoond door ongeveer 300.000 mensen volgens onafhankelijke schattingen (700.000 volgens de organisatoren en 150.000 volgens de politie op bevel van de PSC, een Spaanse nationalistische partij). Zo blijkt de Catalaanse onafhankelijkheid de machtigste Europese beweging te zijn, die jaar na jaar de grootste demonstraties op het continent organiseert.

Het Spaanse nationalisme, dat gewend is de ETA met politie en rechters te bestrijden, behandelt de vreedzame en geweldloze onafhankelijkheidsbeweging alsof wij terroristen zijn. Vanuit Madrid voelen ze zich gelegitimeerd om ons het lidmaatschap van Spanje op te leggen, alsof we ons in een dictatuur bevinden, in plaats van te proberen ons politiek of democratisch voor zich te winnen, bijvoorbeeld door te aanvaarden dat het Catalaanse volk in een overeengekomen referendum kan beslissen wat het wil zijn.

En het is waar dat het niet nodig is dat alle statenloze naties binnen Europa nieuwe staten vormen. Elk geval moet op zijn eigen merites worden beoordeeld. De Catalaanse zaak heeft het echter verdiend om, wat de wijze en de omvang ervan betreft, als een zeer bijzonder geval te worden beschouwd, en vooral vanwege de repressie en de mishandelingen door Spanje, die bewijzen dat de Catalanen een nationale minderheid binnen de Spaanse staat zijn die een “rechtvaardige zaak” heeft, omdat zij zich als soevereine staat moet vestigen op een wijze die de democratische en sociale grondrechten van haar burgers kan waarborgen.

6 REACTIES

 1. Spanje heeft haar soevereiniteit overgedragen aan de EU! (Verdrag van Lissabon).
  Spanje is daarom géén staat doch een Natie.

  • …hoe?

   Door ‘gehackt’ van humans te maken.
   https://youtu.be/3vrkTl9Sv6Y

   Leuk, Catalanen die protesteren. Maar humanoidsering en “you own nothing” gaat beyond Catalonië. “With the surface of the planet largely documented, one must enter the depths of the sea to boldly go where no one has gone before.”

   • 🅆🄴🅁🄴🄻🄳🅆🄸🄹🄳🄴 🄺🄰🅁🅃🄴🄻 🄽🄰🅁🄲🄾 🄿🄾🄻🄸🅃🄸🄴🄺🄴 🄷🄾🄽🄳🄴🄽 🄼🄰🄲🄷🄴🄽: “🅆🄴🄵🅆🄴🄵🅆🄴🄵🅆🄴🄵🅆🄴🄵🅆🄴🄵🅆🄴🄵🅆🄴🄵”….

    En het goyim afval volgt als brave, zoete schaapjes en blèren in koor zichzelf onderdanig richting “slaughterhouse”.

   • Opmerkelijk, de film body snatchers komt aardig in de buurt van het hier en nu geestelijk zwak en afgespoten volk.

    ….Daar sta je dan als weldenkend non-OD eenling tegenover een leger van krankzinnig overdosed gifgespoten zombies die jou als bedreiging aanwijzen.

    Scène body snatchers met Donald Sutherland.
    https://youtu.be/wTP_SdjD5ms

   • Wil er mee aangeven: “hoeveel van deze Catalaanse helden hebben zich door de madrileense honden laten afspuiten?”

    Begrijp het afval sowieso niet, ook deze site kent ze, die zich onderdanig en lijdzaam hebben laten gifspuiten door de staatshonden waar ze vervolgens tegen ageren en protesteren. Het afval heeft een gigantische plaat voor het hoofd, velen zelfs nog hier en daar met Hoerkraïnse vlaggetjes boven hun account.

    Deze winter afsterven van de kou, honger en ellende, wie zal ze missen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in