Dit is een artikel uit de nieuwsbrief van de Libertaire Partij en is met toestemming overgenomen: 

Red/ED Om de koopkracht op peil te houden en te compenseren voor de hoge inflatie, heeft het kabinet besloten een pakket aan maatregelen te treffen ter waarde van bijna 16 miljard Euro. Hieronder de maatregelen op een rijtje:– Vanaf april van dit jaar betaal je al 17 cent minder voor een liter benzine en 11 cent minder voor een liter diesel. De korting op de accijns blijft ook in 2023 bestaan, voor een half jaar. De maatregel loopt af op 1 juli 2023.– De inkomstenbelasting in de eerste schijf wordt verlaagd. Daarnaast gaat de arbeidskorting, een belastingkorting voor werkenden, omhoog met 500 miljoen euro. Op die manier profiteren mensen met een baan, zodat werken aantrekkelijker wordt. (Ter relativering: dit is tussen schamele 50 en 100 Euro per jaar per baan, red.)– Het minimumloon gaat per 1 januari met 10 procent omhoog. Dat betekent dat ook uitkeringen, zoals de AOW en de bijstand, met 10 procent worden verhoogd.– Lagere inkomens krijgen dit jaar een energietoeslag van 1300 euro. Het geld wordt uitbetaald via de gemeenten. Die maatregel wordt verlengd en geldt dus ook volgend jaar.– Zowel de huurtoeslag als de zorgtoeslag gaat omhoog. De zorgtoeslag gaat volgend jaar met 412 euro omhoog, ongeveer 35 euro per maand. Het kindgebonden budget gaat ook omhoog, om gezinnen te helpen. Voor de verhoging van het kindgebonden budget wordt 750 miljoen euro uitgetrokken.– Om studenten specifiek tegemoet te komen, wordt de uitwonendenbeurs voor studenten verhoogd. Dat geldt voor een jaar. Het kabinet trekt er 250 miljoen euro voor uit.– De mijnbouwheffing wordt fors verhoogd. Dat is een belasting op de winning van olie en gas en dus specifiek gericht op energiebedrijven. Volgend jaar moet deze belastingverhoging 2 miljard euro extra opleveren. Zo worden energiebedrijven, die nu forse winsten maken, zwaarder belast door het kabinet.  – De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor zzp’ers, wordt versneld afgebouwd. Volgend jaar levert dat voor de schatkist 170 miljoen euro op – De vennootschapsbelasting, een belasting voor bedrijven, gaat omhoog. Het lage tarief stijgt: van 15 procent naar 19 procent. Dat levert de schatkist in totaal 1,5 miljard euro op.– De belasting op vermogen wordt verhoogd. Het tarief in box 3 zal stijgen. Dat levert volgend jaar 100 miljoen euro op en stijgt de komende jaren naar 300 miljoen euro structureel.– De overdrachtsbelasting op de verkoop van gebouwen gaat omhoog. Dat geldt niet voor woningen, maar bijvoorbeeld voor bedrijfspanden. Dat levert 130 miljoen euro op. Ook verhuurders van vastgoed moeten meer belasting gaan betalen. De aanpak van vastgoedconstructies en verschillende fiscale regelingen levert over een aantal jaren 500 miljoen euro op. – Ook zogenoemde dga’s, directeuren-grootaandeelhouders, gaan meer belasting betalen. Het kabinet gaat een plan van PvdA en GroenLinks invoeren om de doelmatigheidsmarge af te schaffen. Dat is een regeling waardoor dga’s minder belasting betalen over hun inkomen dan werknemers met een vergelijkbaar loon. Dat levert 540 miljoen euro op. BronLibertair perspectief op de koopkracht-en inflatie maatregelenDe herverdelingsmachine draait op volle toeren. De lijst met maatregelen begint hoopvol met allerlei belastingverlagingen en lagere accijnzen, maar hoe dat allemaal bekostigd gaat worden is zeer verwerpelijk. Alle individuele punten passen niet in een libertaire samenleving. Ze zijn stuk voor stuk schadelijk overheidsingrijpen in de economie en wordt bekostigd door het geld van anderen af te pakken, onder de dreiging van geweld. Alle punten zijn een grove schending van het Non-agressieprincipe (NAP). Voor zowel de werkgever, spaarder, bedrijven, zzp’er, vermogende, aandeelhouder en zelfs voor de automobilist omdat er nog steeds accijnzen en belastingen op brandstof zit.Deze maatregelen lijken ‘slechts’ op een herverdeling, die geen positieve invloed gaat hebben op de inflatie. En dus ook niet de koopkrachtdaling gaat oplossen op termijn. Integendeel zelfs. Hoe meer geld er in omloop is en gecreëerd wordt, hoe meer (kunstmatige) vraag er is. Dat drijft de prijzen op. Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoofdoorzaak van het inflatieprobleem en de koopkrachtdaling. De ECB ‘drukt’ teveel geld om overheidsuitgaven te financieren (opkopen staatsobligaties). Het beleid van de ECB past niet in een libertaire samenleving. Het kabinet doet aan symboolpolitiek als ze nooit kritiek heeft op de ECB. Zoals de meme boven het artikel al vertelt, gaan deze maatregelen slechts zeer tijdelijk of geen positief effect hebben. En binnen een korte tijd moet de overheid weer meer geld stelen om allerlei verkeerde koopkrachtmaatregelen te compenseren. Zeker de tijdelijke maatregelen zijn zeer dubieus. Inkomstenbelasting en paspoorten werden ook ooit aangekondigd als tijdelijke maatregelen…Hard werken wordt met deze maatregelen keihard bestraft. Van in het verleden opgebouwd vermogen en kapitaal wordt nog meer gestolen door de overheid. Het rare is dat de overheid/het kabinet denkt dat ze met deze maatregelen het grootkapitaal aanpakken door vermogen te belasten en zzp’ers het leven zuur te maken. Maar zzp’ers zijn niet per definitie grootverdieners, maar worden wel gepakt. Mensen met vermogen zijn ook niet per definitie zeer kapitaalkrachtig. Boven de 50.000 euro voor alleenstaande en 101.300 euro met een fiscaal partner ben je al belasting schuldig over je vermogen. Dat kan als een hoog bedrag klinken, maar het is niet ongebruikelijk dat dit kapitaal is verkregen door een eenmalige deal of gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een huis door samenwonen of een kleine erfenis. En je zit al aan die bedragen.

8 REACTIES

 1. Pieter Omtzigt zegt dat we in Nederland zomaar even 9 miljard kuub gas uit de grond halen, maar dat dit gas vervolgens wordt doorgestuurd naar het buitenland. 90% ervan, tenminste. Het gevolg is dat buitenlanders minder betalen voor ons gas, en wij meer voor gas dat dan weer uit het buitenland moet komen. “Wie heeft dit bedacht?” wil Omtzigt weten.
  http://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/pieter-omtzigt-we-halen-9-miljard-kuub-gas-uit-de-grond-maar-sturen-90-door-aan-het-buitenland

  Pietertje doet hier wel heel verbaasd over, alsof hij er nog nooit van gehoord had.
  Maar Pietertje zit al jaren in het CDA kartel waar ze zo iets bedacht hebben en waar hij dus zelf bij was om bij het kruisje te tekenen.

 2. De bal ligt volledig bij de overheid. De vakbonden zijn bij de werkgevers totaal aan het verkeerde adres, want loonstijgingen leiden tot prijsstijgingen en dus méér inflatie en minder koopkracht. Daarbij is het voor de meeste werkgevers volstrekt onmogelijk om 13% loonsverhoging te bieden.

  Zo werkt het wèl:

  1. Door de werknemerslasten te verminderen, stijgt het netto loon, zonder dat het bruto loon omhoog gaat. Een bruto loonstijging draagt bij aan hogere prijzen en dus de inflatie, een netto loonstijging niet.

  2. Door de werkgeverslasten te verlagen, dalen de loonkosten en kunnen de prijzen gelijk blijven of zelfs dalen.

  3. Door de BTW en accijnzen te verlagen dalen de verkoopprijzen van materialen, producten en diensten.

  Dit is allemaal prima te financieren door de hogere energie-inkomsten en door overheidstaken af te stoten naar de vrije markt. Kwestie van politieke wil! 😎

 3. Ook zogenoemde dga’s, directeuren-grootaandeelhouders, gaan meer belasting betalen

  Moet ik nu de barricade op voor grootaandeelhouders en directeuren, terwijl 1 op de 3 gezinnen hun gasrekening niet kunnen betalen? Directeur van vastgoedbedrijf verdiend slechts 9 ton per jaar? Godverdomme, wat een schande ! Onrecht ! Ik huil stilletjes. Een traan vloeit over mijn wang, een traan van mededogen.

  Niet geld bijdrukken ?

  Nah, dat doen ze dus niet, zeg aan door met bijdrukken. En ze zijn bang voor te grote ongelijkheid, want dat leidt tot revolte en guillotines etc. Dus Komen ze met herverdeling. Het is allemaal vrij simpel

  Politici en machthebbers zijn niet zo principieel.

 4. “lagere inkomens krijgen dit jaar een energietoeslag van 1300 euro” ik ga het daar niet voor gebruiken eerst maar eens de koopkracht oppeil brengen?

 5. tja, verlaging van een inkomstenbelasting-tariefschijf met 0,0x% (niet merkbaar dus) zet geen zoden aan de dijk, de verhogingen van toeslagen betekent nog meer mensen in overheidsfuik, verder is het merendeel van de hierboven vermelde maatregelen allemaal “verhoging” , meer belastingheffing, meer ambtenaren, meer controle, dit draait helemaal door

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in