Moslima’s die zelfs in het Nederlandse klimaat met omhuld hoofd de straat opgaan, bewijzen zichzelf geen dienst. Ten gevolge van het gebrek aan zonnestralen kan zich bij hen een ernstig tekort aan D3 ontwikkelen.

Als deze vrouwen hun kinderen niet op straat laten rennen en ravotten, is dat zeer slecht voor de ontwikkeling van de motoriek van deze kinderen. Deze kinderen doen grote achterstanden op, die later moeilijk in te halen zijn.

Betreurenswaardig is, dat in een aantal landen, blijkbaar ten gevolge van peer pressure, onder jonge meisjes het gebruik van verhullende hoofdversiersels toeneemt.

Dames in Indonesië, door mij gevraagd naar de grootte van haar assortiment hoofddoeken, vertellen mij vaak, dat zij wel vijftig van deze dingen in voorraad hebben.

Misschien ligt er ook voor hoofddoekzaken in Nederland een grote toekomst.

Toen ik mij onlangs richtte tot een meisje in de Starbucks op het eiland Lombok met de vraag wat haar ertoe bracht, als enige van haar groep, zich niet te sieren met een hoofddoek, richtte deze vraag zoveel paniek aan, dat de hele groep stante pede uiteenstoof onder achterlating op de tafel van een mobiele telefoon.

Hugo van Reijen

15 REACTIES

 1. Logisch! De religieuze politie ziet streng toe op het naleven van de Sharia. De koran spreekt niet uitdrukkelijk over een hoofddoek, maar wel dat vrouwen zich moeten bedekken.

  Meisjes op openbare scholen werd ook verplicht een hoofddoek te dragen, ongeacht hun religie, maar de rechter heeft dat ongrondwettelijk verklaard.

  Toch is er veel sociale druk om een hoofddoek te dragen. Het wordt van overheidswege en door religieuze organisaties volop gepromoot.

  Why do Indonesian women wear the hijab when they don’t have to?
  https://www.abc.net.au/news/2017-09-17/indonesian-women-and-why-they-wear-the-hijab/8856288

  • “they don’t feel the need to show their faces, they no longer have worldly desires because they aim for afterlife”

   Het is deze ‘wachtkamer’-mentaliteit die moslimlanden onderontwikkeld maakt. De moderne westerse houding om in het hier en nu te leven en wat van je leven te maken en ervan te genieten, omdat hierna niets is, stimuleert mensen veel meer.

 2. Ze zijn panisch dat een man hun haar zou kunnen zien.
  Sommigen gaan zo ver dat je zelfs hun huid nooit te zien krijgt.
  Ze dragen in het bijzijn van vreemden altijd handschoenen en gezichtsbedekkende kleding.

 3. In dat kader kwam gisteren naar buiten dat een opvoedwebsite voor moslimmoeders (Mammiemammie.nl) vorig jaar volstrekt helder was over de verplichting voor moslima’s om een hoofddoek te dragen.

  Een citaat uit de post ‘Tips om hijab aan te leren’?

  “Realiseer je als ouder dat het dragen van de hijab een proces is voor het leven. Het dragen ervan vergt, in tijden én plaatsen als deze, niet alleen een sterke overtuiging, maar ook daadkracht, standvastigheid en vasthoudendheid. (…) Dat is een proces waar je dochter in moet groeien. Daarom dien je haar over de hijab te leren ruim vóór het moment dat het haar verplicht wordt gesteld. Begin zo vroeg mogelijk met deze training. Het takje buig je immers als het nog jong is.”

  Gezien?

  “Daarom dien je haar over de hijab te leren ruim vóór het moment dat het haar verplicht wordt gesteld.”

  Nog een keer?

  “Verplicht wordt gesteld.”

  Einde discussie.
  https://www.briefjevanjan.nl/aan-de-hoofddoeklobby/

 4. Dat ze allemaal uiteen stoven is natuurlijk niet zo vreemd in een islamitisch land.
  Ik denk dat daar geen enkele kerel ooit zo’n vraag zou stellen uit belangstelling maar enkel bedoeld ter correctie.
  Dus dan zitten de dames al snel in een gevaren hoek in zo’n situatie.

  • Ja dat denk ik ook, waarschijnlijk vreesden ze dat hij de politie ging bellen of ter plekke wat stokslagen uitdelen.

 5. en de mensen zonder een hoofddoek maar met een donkere huid als bescherming?
  jammer dat voor Hugo het reizen slechts het doel is, geniet van de mensen en de omgeving

 6. *Antropoloog* citaat: Indiase tekst Mahabharata.
  De Sultan in een provincie van het Koningrijk Kalinga (India) ontving klachten van vrouwen dat hun mannen
  met prostituees omgingen.
  De Sultan ontbood de mannen, deze bekenden maar klaagden dat ze het verschil tussen prostituees en niet
  prostituees konden onderscheiden.
  De wijze Sultan gebood de prostituees een hoofdoek te dragen waardoor de excuses van de mannen in het water viel! En ze leefden nog land en gelukkig.

  • Koran 33:59: “O Profeet, beveel uw echtgenotes en uw dochters en de gelovige vrouwen om een deel van hun buitenste bedekkingen om zich heen te trekken. Het is waarschijnlijker dat ze worden herkend en niet worden lastiggevallen. Allah is Meest Vergevingsgezind, Meest Barmhartig.”

 7. Op dit moment wordt in Iran met protesten tegen het verplicht dragen van de hoofddoek verzet gepleegd tegen de islamistische theocratie van de ayatollahs. En dan slaat de discussie over de hoofddoek ook weer terug naar Nederland. Dat is welkom, want rond dit “stukje stof” spelen vele kwesties die van belang zijn. En ja, ik ben en witte gepensioneerde man. En toch ga ik mij hierover uitlaten. Ik laat het niet “aan de vrouwen over”. Waarom niet? Omdat het gaat om het beschermen van belangrijk constitutioneel erfgoed (jaja, een volle mond) van Nederland en westerse democratische staten in het algemeen.
  https://www.dagelijksestandaard.nl/opinie/paul-cliteur-twee-vragen-in-de-hoofddoekdiscussie

Comments are closed.