In de Beloyarsk BN-800 snelle kernreactor heeft een doorbraak in de opwekking van kernenergie plaatsgevonden. De reactor loopt op gebruikt plutonium ofwel recycled en reused materiaal. Omdat het om een Russische kernreactor gaat en om kernenergie zult u tevergeefs zoeken naar dit nieuws in de Nederlandse media.

Het plutonium hiervoor werd tijdens de exploitatie van andere kerncentrales uit uranium geproduceerd en door opwerking teruggewonnen uit de gebruikte splijtstofelementen. MOX-brandstof wordt vervaardigd uit plutonium dat wordt teruggewonnen uit gebruikte reactorbrandstof, vermengd met verarmd uranium, een bijproduct van uraniumverrijking.
“Volledige conversie van de BN-800 naar MOX-brandstof is een langverwachte mijlpaal voor de nucleaire industrie. Voor het eerst in de geschiedenis van Russische kernenergie gaan we over tot de exploitatie van een snelle neutronenreactor met een volledige lading uranium-plutoniumbrandstof en een gesloten splijtstofcyclus”, zegt Alexander Ugryumov, Senior Vice President voor Onderzoek en Ontwikkeling bij TVEL. JSC. “Dit is de oorspronkelijke reden en het doel waarom de BN-800 werd ontwikkeld en waarom Rosatom de unieke geautomatiseerde brandstoffabricagefaciliteit bij de Mining and Chemical Combine bouwde.
Geavanceerde technologieën voor het recyclen van splijtstoffen en het opnieuw vervaardigen van kernbrandstof zullen het mogelijk maken om de grondstof voor kernenergie uit te breiden, bestraalde splijtstof op te werken in plaats van deze op te slaan, en de hoeveelheden afval te verminderen.” ​De unit is een natriumgekoelde snelle reactor die ongeveer 820 MWe produceert. Het ging in 2016 van start en bereikte in 2020 een capaciteitsfactor van 82%, ondanks dat het een experimentele rol speelde bij het bewijzen van reactortechnologieën en brandstoffen.

4 REACTIES

 1. In welke mate verschilt dit van de ‘kweekreactor” bij Kalkar (over de grens bij Nijmegen)? Die zou ook op plutonium gaan draaien en gekoeld worden met natrium o.i.d. Maar ging nooit draaien en is nu een pretpark.
  Of is dit een verbeterde versie van de “kweekreactor” van vroeer?

  • Wat kweken ze daar dan? 🤣
   Dat ding staat er al zoooo lang.ik herinner me dat nog van toen ik klein was.
   De techniek was er blijkbaar wel.

   • Een snelle kweekreactor (FBR) zet uranium om in plutonium. Dat is weer goed bruikbaar als reactorbrandstof voor elektriciteitsproductie. Een gewone kernreactor (PWR) heeft een erg laag brandstofrendement (1%). Een FBR kan tot wel 30% meer brandstof produceren dan hij verbruikt.

    Met een hoger brandstofrendement kunnen we veel langer toe met de wereld voorraad uranium.

   • Kalkar is begin jaren 80 volledig afgebouwd en was klaar voor gebruik. Het was echter een zeer omstreden centrale, omdat hij plutonium kon produceren, dat ook geschikt was voor kernwapens. De Duitse deelstaat regering heeft toen de laatste twee vergunningen, nl die voor het transport van de brandstofstaven naar de reactor en die voor het laden van deze staven in de reactor, nooit verstrekt.

    NL investeerde ook in het project via de zgn Kalkarheffing op de energienota. Duizenden mensen weigerden die heffing te betalen. Zij werden hard aangepakt en midden in de winter afgesloten van gas en elektriciteit.

Comments are closed.