Duitsland heeft een consumentenhulppakket samengesteld en zoekt nu financiering daarvoor. Het inpikken van 90% van de inkomsten van de ‘schone’ stroomproducenten is een van de vernieuwde energiewende maatregelen daarvan.

De regering is van plan om inkomsten van meer dan € 130 per megawattuur af te romen voor zonne-, wind- en kernenergie, volgens een wetsontwerp dat is ingezien door Bloomberg News. Politici proberen een deel van de winst terug te vorderen die bedrijven als RWE AG maken via de hoge stroomprijzen.

De energietax zal worden toegepast op elektriciteitsproducenten op basis van de brandstof die zij gebruiken. Bruinkoolcentrales worden belast op inkomsten boven € 82 per megawattuur en oliecentrales boven € 280. De maatregelen gelden voor 10 maanden, met terugwerkende kracht tot begin september 2022, tot eind juni 2023 en kunnen worden verlengd tot eind 2024.
Duitsland heeft op 22 november een pakket van € 54 miljard opgesteld dat vanaf volgend jaar een limiet stelt aan de stookprijzen voor bedrijven en huishoudens. De steun voor rekeningen zal deels worden gefinancierd door de energiebelasting, waarmee de regering volgens ambtenaren een dubbelcijferig miljard euro verwacht op te halen (…).

Het voorgestelde niveau is lager dan het door de Europese Commissie voorgestelde niveau van € 180 per megawattuur. Hernieuwbare generatoren in Duitsland hebben gewaarschuwd dat een dergelijke heffing investeringen zal afschrikken die nodig zijn om de natie te helpen zichzelf te ontwennen van geïmporteerde fossiele brandstoffen.
Het meer dan 200 pagina’s tellende wetsvoorstel, dat vrijdag door het kabinet zou moeten komen, heeft al veel kritiek uitgelokt van energielobbygroepen. Andreas Jung, een wetgever van de oppositionele christen-democraten, zei dat de heffing duurzame energiebedrijven zal “verstikken” omdat ze veel geld hebben geïnvesteerd in nieuwe technologie.
Het is de bedoeling dat de wet op 16 december door het parlement wordt aangenomen, zodat deze op 1 januari 2023 in werking kan treden.

Duitsland lijkt het voorbeeld te volgen met de Britse maatregelen die vorige week zijn aangekondigd, hoewel de tarieven anders zijn.

En zo lijkt gidsland Duitsland zijn eigen hernieuwbare energieillusie op te souperen. Na de realisatie dat het zonder Russisch gas geen deuk in een pakje boter kan slaan met zonne- en windenergie werden de koolmijnen weer geactiveerd en bleek kernenergie ‘opeens’ een optie.  Nu wordt de gesubsidieerde energiepot leeggegeten om het volk van de straat te houden. Uiteindelijk keert de wal het narrenschip.

Bron: Notalotofpeopleknowthat 

17 REACTIES

 1. Wereldwijd gebeurt hetzelfde. Het is niet mogelijk om de wereldwijde energievoorziening zonder fossiel en kernenergie te regelen.

  De energiebehoefte wordt gestuurd door de bevolkingsgroei, de mate van economische ontwikkeling, en de technologische ontwikkeling en innovatie.

  De wereldbevolking zal nog doorgroeien tot ruim10 miljard in de volgende eeuw. Daarna zorgt de wereldwijde vergrijzing voor een afvlakking en langzame krimp. De ontwikkelingslanden zijn dan economisch op het huidige niveau van het westen gekomen en de technologische innovatie zal voor 25% efficiency verbetering kunnen zorgen.

  Deze ontwikkelingen leiden tot een verdubbeling van het wereldwijde energiegebruik rond 2050 en een verviervoudiging rond 2100.

  Zelfs al zouden we ons huidige verbruik voor 100% kunnen dekken met hernieuwbare bronnen, wat zeer twijfelachtig is, dan zullen we uiteindelijk de volledige energiemix incl fossiel en kernenergie nodig hebben om niet in een wereldwijde energiecrisis verzeild te raken. Als met het energiebeleid net zo ver vooruit werd gekeken als met het klimaatbeleid dan zouden we net als China iedere week een nieuwe kolencentrale openen en stond het land vol met kleine modulaire kerncentrales:

  Ultra Safe Nuclear’s Micro Modular Reactors
  https://youtu.be/0w01Uog4JdM

 2. Zet mensen in een tredmolen en laat ze energie opwekken. Voor dat je dat doet, vraag ze hun wensen in kaart te brengen. Het verschil zal uit andere bron moeten komen. Bij voorkeur uit bronnen waar al energie inzit. Hoef je het slechts af te tappen. Wil je dat niet zal je voor de rest van je leven in de tredmolen door moeten brengen.

 3. Briljant, nu gaan ze een wet aannemen die met terugwerkende kracht ingaat? Als mensen nu nog niet door hebben dat ze in een totalitair land wonen dan weet ik het ook niet meer. Alleen al het idee van een wet die met terugwerkende kracht ingaat zou een anathema moeten zijn voor iedere jurist, advocaat, rechtsgeleerde en wat dies meer zij. Zelfs iedere leek zou daar toch vraagtekens bij moeten gaan zetten.

  En dat alles omdat een stel randdebielen zich verbonden heeft aan een ideologie over ‘klimaatverandering’ en ‘Rusland is slecht’ en hun eigen hersens hebben uitgeschakeld.

  • Inderdaad. Het principe dat je niet met terugwerkende kracht gepakt kan worden is al zou oud als het Romeinse recht. ” Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege” . En vermoedelijk nog ouder want het is evident onredelijk en in strijd met rechtszekerheid.

   In NL hadden we recent de ‘ crisisheffing’ met terugwerkende kracht en die is gewoon goedgekeurd door de Hoge Raad, waar je toch rechtsgeleerden zou verwachten die bekend zouden moeten zijn met dit principe. Maar goed, sinds het corona fiasco weten weten we dat we niets hebben aan de Grondwet en de rechtspraak als de heersers hun zin willen doordrijven.

   Een leek zal naar dit soort noodgrepen kijken en zich afvragen wanneer hij/zij aan de beurt is. Nu zijn het nog makkelijke prooien als de rijken en bedrijven. Maar waar valt het oog van Sauron daarna op? Pensioenen? Huizenbezitters? Ik zou als huizenbezitter met een leuke overwaarde een unheimisch gevoel hebben met een dergelijke roverheid in de buurt die over lijken gaat. Letterlijk. Kijk eens naar de oversterfte waar ze geen onderzoek naar willen doen.

   • vers van de pers:

    https://fd.nl/bedrijfsleven/1459235/staat-wint-kolencentrales-krijgen-geen-schadevergoeding

    je koopt/bouwt een kolencentrale, overheid zegt paar jaar later dat je moet sluiten want zij heeft zich gecommitteerd aan absurde klimaatdoelen. POEF!! and your money is gone.

    He, bedrijven willen zich niet meer vestigen in NL, hoe vreemd?? gelukkig hebben we nog wel allerlei subsidieadvies bedrijfjes, daar gaan we de oorlog wel mee winnen. daar zit de hele wereld op te wachten.

   • Het gaat vermoedelijk om fiscale maatregelen. Het gaat zeker niet om strafrechtelijke maatregelen. Ook al voelt belasting betalen als een straf.

  • Dus straks moeten bierflesjes hervulbaar zijn. Ik kan me nog herinneren dat we statiegeld-flessen hadden voor van alles, maar daar moesten we destijds vanaf omdat die plasticflessen duurzamer zouden zijn.
   En nog maar 40% lege ruimte in dozen van webwinkels? Wie gaat dat controleren dan? Oh, wacht, met die digitale munten straks kun je gewoon niks meer bestellen als je je ‘carbontegoed’ voor de maand hebt verbruikt. En die is zo te programmeren dat je het in bepaalde hoeveelheden moet besteden om maximaal gebruik te maken van die ruimte. En je kunt dan af en toe een geopend pakket bij je deur vinden omdat de ‘wijk-duurzaamheids controleur’ pakketten gaat openen om er op toe te zien dat er niet te veel loze ruimte in zit en geen te veel aan verpakkingsmateriaal.

   • Bier flesjes worden toch ook gereinigd en opnieuw gevuld.
    Kan me ook nog wel glazen flessen melk herinneren.
    Daar mankeerde niks aan.
    Je schijnt in sommige gedeeltes van Nederland nog flessen melk te kunnen kopen.

    Wij creëren geen afval, wij kopen de afval wat je overhoud na boodschappen gedaan te hebben.
    Ik heb nooit om al die plastic troep gevraagd.
    Brood zat vroeger ook gewoon in een papieren zak.
    Net zo als alles wat je kocht en in verpakt werd.

   • Sommige flesjes worden inderdaad hergebruikt, sommige niet en belanden in de glasbak.
    Ik herinner me ook nog glazen flessen frisdrank (dat was toen een tractatie). En ja, er zijn nog glazen flessen melk te krijgen, bv https://www.veldenbeek.nl waar je deel kunt nemen. Toen ik nog in Gelderland woonde was dat waar ik zuivel en vlees kocht. Wel wat duurder, maar veel directer naar de producent en een stuk lekkerder, zeker de verse (karne)melk

  • Die lulhannes moet toch op 1 of andere manier laten zien dat ie ze loonsverhoging van 8000 euro per maand dik verdient heeft.
   Dus gooit mr. er maar een paar poppenkast maatregelingen tegenaan.
   En het is ook allemaal zo vreselijk belangrijk wat die bolle daar allemaal zit te bedenken.

   • Overigens is dit zgn afvalprobleem een totale non-issue. Het is typisch voor socialisten die zich opwerpen voor het oplossen van ellende die zij met hun regulering zelf hebben veroorzaakt.

    In een vrije markt bestaat er geen afvalprobleem. Als je een product koopt, moet je niet alleen de kosten van onderhoud en energiegebruik betalen, maar ook de kosten van verwerking als je product eenmaal afval is geworden, tenzij je het je kan veroorloven om dure m2 van je huis of fabrieksterrein vol te stouwen met kapotte spullen en verpakkingsmateriaal.

    De vrije markt regelt automatisch of het economisch verantwoord is om een grotere doos of een plastic zakje dan wel een papieren zak rond je brood te gebruiken. De markt regelt ook of en in welke mate materialen zullen worden hergebruikt. De overheid hoeft zich daar helemaal niet mee te bemoeien.

    Voor de planeet maakt het niets uit. Zolang we niet op grote schaal materiaal de ruimte inschieten, blijft alles hier op Aarde en kan het worden hergebruikt.

    Dat onze huidige (onvrije) economie een afvalprobleem met bijbehorende milieuvervuiling kent, is uitsluitend een gevolg van het afschuiven van externe kosten. Zolang de lucht, het water en grote stukken grond worden beheerd door overheden ipv particuliere eigenaren is vervuiling onvermijdelijk. Een corrupte ambtenaar zal graag afvaldumpingen toestaan, terwijl een particuliere grondeigenaar je voor de rechter sleept en compensatie vraagt als je de waarde van zijn eigendom aantast.

 4. Kan iemand zich nog herinneren dat wanneer je zo’n 50 jaar geleden naar de Chinees ging dat iedereen ze eigen pannen mee nam?
  Dat was hier in Amsterdam Oost dood normaal voor iedereen.
  Ze hadden daar niet eens bakjes waar alles in zat en je zo kon meenemen.
  Een kleine moeite om daar weer opnieuw tot over te gaan.

  • Dat klopt. Als je een grotere pan meenam kreeg je meer. Het Verre Oosten had ook een bezorgservice. Je kreeg het eten dan in RVS bakjes die op elkaar waren gestapeld met een warmhoudplaatje er onder. De volgende dag werd het lege setje weer opgehaald.

 5. Een interessant schouwspel. de groene inkeer wordt zo interessant als de covid inkeer. Alsof ze langzaam uit eendroom wakker worden.

  • Covid is niet ernstiger dan de griep, de schade door de maatregelen is vele malen groter.

   De klimaatverandering is niet erger dan wat we in het verleden aan temperatuurveranderingen hebben meegemaakt, de schade door de maatregelen is veel groter.

   Het is typisch voor de manier waarop de overheid haar bestaansrecht probeert te rechtvaardigen.

   https://youtu.be/VXPKP2LcFBo

Comments are closed.