Nadat twee raketten in een Pools grensdorp insloegen besloot het bestuur om een reactie namens de Libertaire Partij op te stellen. Het incident had het potentieel om de Oekraïene-oorlog te laten escaleren. Hier volgt de tekst, die te vinden is op de website van de LP.

De nevelen van een oorlog

Het eerste slachtoffer in een oorlog is de waarheid. Toen dinsdag in de Poolse grensplaats Przewodów twee burgerdoden vielen door raketinslagen, beschuldigde de Poolse overheid meteen Rusland. Een dag later constateerden Amerikaanse inlichtingendiensten dat de S300 raketten waarvan de overblijfselen gevonden waren geen aanvalswapens waren, maar juist luchtverdedigingswapens.

Met andere woorden: Oekraïne verdedigde zich tegen de agressie van Russische raketaanvallen, deze verdedigingswapens functioneerden niet naar behoren en zorgden voor de twee Poolse doden. Deze ontspoorde maar gerechtvaardigde defensieve actie eiste de eerste burgerslachtoffers in de EU in het conflict om Oekraïne.

De nevelen lijken te zijn opgeklaard en deze twee doden worden een voetnoot in de geschiedenis. Zoals ontelbaar vele doden voorheen.

De hoop van de LPDe LP spreekt haar hoop uit dat de dood van deze twee Polen niet tevergeefs is. En dat hun dood mag zorgen voor een vreedzamere wereld. De LP roept daarom op tot bezinning; tot een staakt het vuren. En tot een moratorium op wapenleveranties naar de strijdende partijen.

De tienduizenden Russische en Oekraïense doden en de vele honderdduizenden gewonden van deze oorlog stellen de wereld voor een keuze. Zoals bij ontelbare oorlogen voorheen accepteren van een diplomatieke oplossing of doorvechten tot het einde. De inschatting van de LP is dat Rusland Oekraïne niet kan verslaan en omgekeerd. En dat er vroeger of later een diplomatieke oplossing komt.

Hoe vroeger het besef van een diplomatieke oplossing wortel schiet hoe beter. En hoe minder zinloze doden en gewonden. De LP spreekt haar hoop uit dat dit een moment is waarop de strijdende partijen en de EU alsmede de VS deze waarheid accepteren.

Doos van PandoraDe hele wereld kan opgelucht ademhalen als er een ontspanning plaatsvindt. Rusland krijgt de mogelijkheid zielig in een hoekje de wonden te gaan likken van het totale verlies aan geloofwaardigheid in haar militaire capaciteit. De ingezetenen van Oekraïne krijgen vrede. De ingezetenen van de EU kunnen hun energierekening weer betalen. De Doos van Pandora – de dreiging van een stijging op de nucleaire escalatieladder – kan voor enige tijd worden gesloten.

Noodzaak van onderhandelingenHoe eerder het besef van de noodzakelijkheid van onderhandelingen doorbreekt hoe beter. De LP constateert dat het Oekraïense leger dapper heeft gevochten. Maar zet vraagtekens bij het nut en de noodzaak gebieden te heroveren die vooral door etnische Russen worden bewoond.

De LP is voor het recht op afscheiding. Dit geldt voor Nederlandse provincies als Groningen en Friesland, maar ook voor andere gebieden, zoals Catalonië en de Krim. Gebeurt dit niet, dan wordt daarmee de democratie ontkend; de wens van de ingezetenen hoort te prevaleren.

56 REACTIES

 1. Als de raketten bedoeld waren om te verdedigen, waarvandaan kwam dan de dreiging als ze in de richting van Polen afgeschoten werden?

  • De Russische raketten worden Oekraïne in geschoten dus de luchtafweer is naar buiten Oekraïne gericht. Maar er vinden ook Russische raketaanvallen op Oekraïense grenssteden in het westen plaats vanuit het oosten. Als die raketten hun doel missen komen ze in de buurlanden terecht.

   Dit waren restanten van een S300 raket. Dat is een luchtafweer raket van Russische makelij, die zowel door de Russen als door de Oekraïeners wordt gebruikt. Er bestaan ook aangepaste S300 systemen die tegen gronddoelen kunnen worden gebruikt.

   De NATO en Poolse verklaring is, dat het een Oekraïense S300 luchtafweer raket was die een inkomende Russische raket heeft gemist en waarvan het self-destruct mechanisme niet heeft gewerkt. De S300 is daarop doorgevlogen en neergestort in Polen. Volgens Rusland was het een S300 raket van de Oekraïense luchtverdediging.

   In Moldavië kwam op 31 oktober wèl een door de Russen afgevuurd raket neer. Die was neergehaald door de Oekraïeners.

   • Dus niet doordat de Russische raket niet functioneerde of slecht gericht was of opzettelijk daarheen werd gestuurd.

 2. De LP schat in dat Rusland Ukraine niet kan verslaan?
  Mah ik even vragen waar die inschatting op is gebaseerd? Wat voor data, analyses en kennis daarvoir is gebruikt?
  Feit is dat Rusland Ukraine al in de zomer heeft verslagen. Sindsdien is het NATO die eivenlijk de oorlog vecht door geld en materiaal te sturen, troepen buiten Ukraine op te leiden en huurlingen in te zetten.
  En niet alleen dat, het is duidelijk dat NATO die strijd aan het verliezen is.

  • *** Feit is dat Rusland Ukraine al in de zomer heeft verslagen. Sindsdien is het NATO die eivenlijk de oorlog vecht door geld en materiaal te sturen, troepen buiten Ukraine op te leiden en huurlingen in te zetten. ***

   Klopt, het is eigenlijk Rusland tegen de gecombineerde industriele macht van Amerika en de EU. Nu is er veel productie naar China gegaan maar dat geldt niet voor de militaire productie. Dit betekent dat Rusland de oorlog niet kan winnen net zoals Duitsland tot twee keer toe niet op kon tegen de macht van Amerika.

   • Daar ben ik het dus mee oneens.
    Het is juist veel van de Amerikaanse productie die naar China is verplaatst, Rusland is wat betreft defensie in principe zelfvoorzienend, terwijl de VS afhankelijk is van Taiwan voor chips en halfgeleiders en van China (en Rusland trouwens) voor zeldzame metalen. Het was ook afhankelijk van Rusland voor raketmotoren, wat de Russen hebben stilgelegd.
    Daarnaast zijn de banden tussen Rusland en China veel beter dan die tussen China en de VS. Het idee dat China de Amerikaanse oorlogsindustrie gaat helpen is bezopen. De Chinese productiecapaciteit zal Rusland ondersteunen, niet de VS.

    Dat gezegd hebbende; ik woon nu al jaren in de VS. De industriele tak die nog hier is, is absoluut bedroevend. Zowel wat betreft kwaliteit in veel opzichten, als wat betreft de instelling van de mensen.
    Kijk bv naar die verrekte F35 ‘joint strike fighter’ die nog steeds een vliegende doodskist is om een vergelijking te maken met de nieuwe generatie Chinese en Russische toestellen. Ook in veel andere zaken geldt hetzelfde; de Amerikaanse Main Battle Tank is een absoluut drama.
    De VS drijft op propaganda dat ze zo’n geweldige industrie en geweldig leger hebben, maar daar zit niet veel waarheid in. Overigens is dat ook een reden dat ze nu in Ukraine bezig zijn; de hoge energiekosten drijven bedrijven ertoe om Europa te verlaten en naar de VS te komen. Dat is nodig omdat ze hun eigen industrie hebben verkwanseld aan China en die gaat niet meer zomaar terugkomen. Maar als ze de Europese industrie voor een groot deel naar de VS kunnen halen dan zal dat flink helpen.

 3. Oekraïne is alles behalve een democratisch land.
  Eerder 1 van de meest corrupte landen die er bestaan.
  Alles wordt daar achterover gedrukt en verkocht, maar dan echt alles.
  Alle partijen met een andere mening dan zelenski hebben ze daar verboden.
  Het is de navo die daar al jaren de boel op te hitsen.
  En als je Rusland maar lang genoeg blijft treiteren dan volgt er vanzelf wel zo’n reactie.
  Maar de LP hebben zich aangesloten bij de rest van de oorlog hitsers hier zo als D66.
  Poetin is zeker geen heilige maar ik geef ‘m groot gelijk.
  En van Rusland gaan ze zeker niet winnen.
  Maar proberen kunnen ze het altijd, met alle gevolgen die het uitroept.

  Laat de LP zich maar eens bezig houden met hoe het hier er aan toe gaat en hoe we hier weer de boel kunnen redden.
  Als het hier zo door gaat krijgen we een fascistische regering met het WEF als alles bepalende wetgeving.
  Geheel naar het grote voorbeeld China.

  • Het gaat hier niet om de oorzaak van de oorlog, dit lijkt mij inderdaad een door het westen gewenste proxy oorlog te zijn. De LP zegt in haar statement niets over wie schuld heeft.

   *** Maar de LP hebben zich aangesloten bij de rest van de oorlog hitsers hier zo als D66. ***

   Waar blijkt dit uit? De LP roept juist als enige NL politieke partij volgens mij op tot een stop van de westerse wapenleveranties aan de Oekraine. Hoe kan je dit dan op 1 lijn zetten met D66? Hoe kan je dit als oorloghitserij beschouwen? Daarbij roept de LP op tot een staakt het vuren. Beide gaan hand in hand, je kan niet verwachten dat er een staakt het vuren is, terwijl het westen intussen verder gaat de Oekraine te bewapenen. Ik zie niet in hoe je dit standpunt, zeker in verhouding tot de andere NL partijen als pro-oorlog kan beschouwen. Kan je vertellen waarom dit pro oorlog is?

   • Het komt op mij over dat de LP duidelijk de kant van Oekraine hebben gekozen.
    Zo zouden ze een dapper leger hebben.
    Een leger met officieren die het eigen materiaal te koop zet.
    Ze slaan leger materiaal op in scholen en ziekenhuizen en gaan dan lopen janken als daar een bom op valt. Volgens heet dat uitlokking.
    Dat dat leger bestaat uit nazi’s die op de eigen bevolking schiet en moord hoor je ze niet over.
    Rusland zou Oekraïne nooit kunnen verslaan.
    Rusland krijgt de mogelijkheid zielig in een hoekje de wonden te gaan likken van het totale verlies aan geloofwaardigheid in haar militaire capaciteit.

    Ik denk dat ze nog niet eens echt begonnen zijn.
    En als er 1 in een zielig hoekje moet kruipen dan is dat wel zelenski, VS, EU en de NAVO.
    Rusland heeft ze allemaal bij de kloten te pakken terwijl ze zelf denken dat ze slim bezig zijn.

   • @Bert. Ik zie dat je wel een paar punten hebt. De woordkeuze voor wonden likken en dapper geeft een oordeel aan.

    Gedurende de eerste weken van het conflict toen er nog geen hulp was door militaire zendingen uit het westen, kon tegen ieders verwachting Rusland de Oekraine niet verslaan. Iedereen dacht dat het in een paar weken voorbij zou zijn. Dus niet. Hier is volgens mij het Russische leger door het ijs gezakt.

    Als ik de filmpjes zie van Oekrainers die vanaf hun balkon op Russen schieten, tsja, dan maak je burgers inderdaad tot een doelwit en is dat niet dapper.

    De inhoud van de boodschap is echter oproepen tot onderhandelingen waarbij de wapenleveranties vanuit het westen per heden moeten stoppen icm een wapenstilstand. Dan is de LP hier vrij neutraal.

   • Ratio, dat laatste zijn inderdaad standpunten van de LP.

    De LP wil dat Defensie een nieuwe focus krijgt die gericht is op het uitvoeren van een kerntaak: de verdediging van het eigen grondgebied.

    We streven naar een neutrale rol op het wereldtoneel. Dit betekent een slagvaardige en betaalbare strijdkracht, bedoeld voor het verdedigen van Nederland. De LP steunt het onderhoud van een leger dat de Nederlandse belangen verdedigt tegen concrete dreigingen. Het leger mag nooit ingezet worden tegen landen die ons niet eerst hebben aangevallen.

    Dit doet de LP door:
    Defensie een focus te geven
    Defensie terug te laten gaan naar het uitvoeren van een kerntaak: het eigen grondgebied en dat van bondgenoten verdedigen;
    Te stoppen met ons te mengen in andermans conflicten.

    Ga je je dan ook verder niet bemoeien als partij, denk ik dan.

  • De LP wil graag 0 kiezers hebben. Dan helpt het wel om dit soort wereldvreemde standpunten in te nemen.
   Maar ik krijg de indruk dat niemand de LP serieus neemt, inclusief de LP zelf. Misschien hebben ze ook een leuke mening over de prijs van boerenkaas bij de Jumbo

   Hoe gaat het overigens met de ‘leider’ van de LP? Is hij nog steeds gemeenteambtenaar in Amsterdam? Dan zijn de “libetariers” die lid zijn van de LP toch ook een stel schapen. “Anarchisten” die zich laten leiden door een raamambtenaar, wie is er dan echt gek?

   • Robert is volgens mij ambtenaar af en zit nu in projectontwikkeling. Maar wat zou dan wel het standpunt moeten zijn?

   • Kobus, en welke partijen maken daar de dienst uit in Amsterdam.
    Daar zou je niet eens mee gezien willen worden.
    Dat laat inderdaad een hele vieze smaak achter als je beweerd met een eigen partij te moeten komen.
    Wat doet hij daar dan? Mee huichelen met de rest?
    Tussen al dat schorem waar meneer tussen werkt. Ik zou het niet kunnen.
    Maar goed dat je dit even laat weten, ik wist het niet.
    Het geeft direct een geheel andere kijk op deze partij voor mij.

   • @Ratio
    Over Oekraine? Misschien gewoon geen (officieel) standpunt? Er zijn al zaken genoeg in NL om een standpunt over in te nemen. Rutte 4 is het cadeau dat aanleiding blijft geven. Of doelde je op een ander standpunt?

    Mooi dat Robert wat anders doet. Dat draagt bij aan zijn geloofwaardigheid. Alle andere partijen zitten al vol met hele en halve ambtenaren. Daarom valt er ook geen enkele echte verandering van te verwachten.

    Los daarvan is een baan als ambtenaar gewoon een terurig iets. Van de zomer zat ik toevallig in een avondspitstrein van Den Haag naar ergens. Naast mij zat een gezelschap van verse ambtenaren van midden 20. Die zaten (op een heerlijke zomerse dag) al na te denken over hun pensioen want ze gingen doen als 65 waren of zo. Daar hadden zij over en duidelijk hoorbaar. Nog zoveel jaren te gaan tot die tijd… Zou het aangeboren zijn?

   • @Bert
    Toevallig heb ik het onthouden van die ambtenaar. Hij maakte er zelf eerst geen geheim van. Maar later omschreef hij zijn baan algemener.

    Dan hoop ik dat hij nu ondernemer is geworden en niet “””ondernemer””” (in naam zelfstandig maar met de overheid als enige/belangrijkste klant)

  • klopt, volgens mij heb ik een dergelijk plaatje ook al eens op de site gezet. Zelfs navo land Turkije doet niet mee, evenals Mexico.

 4. Een andere video waarop de massa-executie van Russische krijgsgevangenen door Oekraïense nazi’s te zien is, werd online gedeeld. De precieze datum en plaats van de oorlogsmisdaad blijven onbekend, bericht Southfront.org.

  De video laat zien dat er geen wapens bij de lichamen lagen, wat betekent dat ze niet in een gevecht aan het front zijn gedood. Russische militairen werden eerst gevangengenomen en ontwapend, maar daarna doodgeschoten. Bijna alle lichamen liggen op hun buik omdat ze in hun rug en hoofd zijn geschoten.
  https://www.frontnieuws.com/in-video-18-opnieuw-bewijs-van-massa-executie-van-russische-krijgsgevangenen-door-oekraiense-nazis/

  • Toen ik in dienst zat werd duidelijk verteld dat krijgsgevangen een blok aan het been zijn, je hebt er veel last van. Met andere woorden, doodschieten was een stuk praktischer. Ik weet niet of dat ook door andere beroepsmilitairen aan de dienstplichtigen werd verteld of dat dit een incident was.

   • Er zijn nog veel meer van dit soort video materiaal te vinden.
    Ook dat ze op de eigen bevolking schieten of ze ter plekke dood schieten.
    Oekrainse bommen op eigen woonwijken is daar ook niet ongebruikelijk zolang ze maar denken dat ze er Rusland de schuld voor kunnen geven.
    Je hebt daar met nazi’s te maken waarbij alles geoorloofd is.
    Maar om nou alles hier direct te plaatsen wanneer het hier geen onderwerp is leek mij ook weer een beetje overdreven.
    Dan blijf je aan de gang.

    Maar dat jij in het leger gezetten heb.
    Hoe heb je het ooit volgehouden daar.
    Na 2 weken had ik al door dat ik daar weg moet wezen, wat ook gelukt is.

   • @Bert, ik geloofde in democratie, ik geloofde in de Russische dreiging. Ik vond dat ik gewoon in dienst moest. Ik zat in het leger gelukkig bij een onderdeel met een beperkte rottigheidsfactor. Geen zandhaas onderdeel. Dus ik kon het volhouden.

   • Ratio, ik zou opgeleid worden om alle rijbewijzen te halen en verder alleen maar met een pistool rond te rijden als chauffeur. Een luizenbaantje dus.
    Ik zat ook 2 weken lang in een opleiding centrum,in Blerick.
    En direct les op een landrover of een jeep vanaf dag 2.
    En toch heb ik mijn principes voorrang gegeven.
    En ik woonde toen net samen dus het kwam ook helemaal niet goed uit
    Ik mag nu alleen maar op een scootertje rond rijden waarvan ik het rijbewijs gekocht heb op het postkantoor voor 25 euro.

    Maar ik denk dat jij iets ouder bent dan ik zelf ben. Uit 1963 , lichting 1981
    Toen hadden ze het niet meer over een Russische dreiging.

   • Wel degelijk. De grootste anti-kernwapen demonstratie die er ooit in NL is geweest, was in 1983. Tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 hing de Russische dreiging als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.

    Overigens heeft Rusland geen enkel recht van spreken. Het land is al ruim een eeuw 1 groot strafkamp. De Russische burger weet niet beter. De LP zou er goed aan doen ieder beleid van de Russische overheid ten stelligste af te wijzen, aangezien het met vrijheid en zelfbeschikkingsrecht van individuele burgers niets te maken heeft. Dat geldt uiteraard voor meer landen.

   • Beste Peter. Libertarische adviseurs hebben na de omwenteling een flat tax voorgesteld. En Rusland is inderdaad een land met een flat tax geworden. Volgens mij betaalt eenieder 13 procent inkomstenbelasting. Dus niet alles van Rusland is fout. Op sommige gebieden lopen ze ver vooruit op andere landen.

   • Hou toch op, Ratio! Je suggestie, dat die flat tax er is omdat Rusland zo vrijheidslievend is, is belachelijk.

    Rusland is een walgelijke dictatuur waar de staat dissidenten al sinds jaar en dag bedreigt, gevangen zet, martelt en vergiftigt. De gewone Rus is door de oligarchen van alles wat maar enige waarde heeft beroofd en heeft geen roebel meer om aan te krabben. Bejaarden gaan er dood van de honger met hun pensioen van omgerekend een paar honderd euro per maand. Het is een volstrekt barbaars land en hun wetgeving weerspiegelt dat.

    De staat is niet afhankelijk van de inkomstenbelasting. Ze verkoopt genoeg olie en gas. Zonder die flat tax waren er miljoenen Russen van de honger doodgegaan. Dat was een onnodig risico voor het regime geweest. Anders dan in Noord-Korea
    waar er wel miljoenen onschuldige burgers sterven, hebben ze in Rusland wel ervaring met revoluties.

   • Bij mij idem en ik zat bij de Marechaussee. Krijgsgevangenen zijn een blok aan het been, wat natuurlijk niet het officiele standpunt is.

 5. Hier een onderbouwing: *** Yet in Russia, President Vladimir Putin — the former head of the Soviet KGB — implemented a flat tax in 2001. Not only a flat tax, but a flat tax with a 13 percent rate, four percentage points lower than the supposedly “radical” plan espoused by Steve Forbes and former House Majority Leader Dick Armey. And it’s been a big success.*** https://www.heritage.org/europe/commentary/russias-flat-tax-miracle

  Dus, welk land geeft blijk van beschaving?

  Natuurlijk scoort Rusland op andere vlakken een onvoldoende

  • De per capita GDP groei heeft het onder Putin slechter gedaan dan onder de oude Sovjet-Unie. Rusland is sterk verarmd. Na de klap van de financiële crisis in 2008 kwam de economische recessie door de inval in Oekraïne in 2014. Nu is het gemiddelde per capita GDP weer op het niveau van 2010 net na de crisis. Een complete ramp dus.
   ______________

   “Norwegians and Russians had the same average income back in 1970. Today Norwegians are three times as rich. People in Taiwan and Korea have much higher incomes today than people in Russia. In 1970 it was the other way around – back then they were 3- and 5-times poorer.”

   https://twitter.com/MaxCRoser/status/1290592106516557825

   • gesproken door iemand die hoogst waarschijnlijk nooit zelf in Rusland is geweest.
    De meeste westerlingen denken dan altijd nog aan Sowjet Rusland in 1970 of zo.
    Als een lid van de steeds kleiner wordende groep mensen die delen van het oostblok (Oost Duitsland, Polen, Rusland) zowel voor de val van de muur als na 2000 heeft gezien kan ik je zeggen dat dat verschil enorm is.
    Rusland is een heel modern land, met moderne steden. Wel anders dan het westen en niet zo verslaafd aan gemak, luxe en woke idioterie.
    En ja, het achterland, wat enorm is, blijft daarbij achter. Ik kan he echter ook vertellen dat dat ook geldt voor het achterland hier in de VS.
    Misschien iets om over na te denken; rijkdom is niet alleen maar geld. Dat is een heel westers idee.

   • Johan, zeg dat tegen die paar procent rijke Russen. De enige cultuur die Rusland heeft is die van alcoholisme, winterdepressie, vrouwenmishandeling en oligarchen-wansmaak. Die wanstaltige communistische roomtaart-architectuur is naadloos overgegaan in de patserige gouden kranen en kroonluchters van de oligarchen superjachten. Geen wonder, dat die tweedehands geen cent meer waard zijn.

    Dat sommige Russische topambtenaren miljarden bij elkaar hebben gestolen zegt niets. Rusland is als land is al jaren failliet. Net als de VS trouwens.

    Onder Jeltsin was de economische groei nog 10.5%. Onder Putin kwakkelde het jarenlang +/- 1.5% rond de nullijn. Dat zal de komende jaren niet beter worden met deze oorlog en sancties.

    https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?locations=RU

 6. En hoe is dat anders dan in de VS? Of in Nederland trouwens? Nederland is in veel opzichten net zo corrupt, alleen is Nederland veel schijnheiliger en houdt het ervan met een vingertje te wijzen. Idem voor de rijke 1%.
  Rusland is als land niet failliet, verre van. Wie dat gelooft heeft duidelijk helemaal geen idee van economie.
  Wat betreft Jeltsin, dat was een echt drama. Onder Jeltsin was er misschien economische groei, maar die kwam ook niet bij de bevolking terecht.
  Wat betreft de huidige sancties; als u echt denkt dat Rusland daar last van heeft dan moet u een keertje proberen logisch na te denken. Europa wil geen Russisch gas. Dus koopt Europa gas van China, die dat van Rusland koopt en omzet naar LNG en het vervolgens met enorme winst verkoopt. (En gas van de VS tegen woekerprijzen trouwens). Europa wil geen Russische olie, dus koopt het van India, die het van Rusland koopt, in India raffineert en dan vervolgens met enorme winst aan Europa verkoopt. Rusland heeft daar hoegenaamd geen last van. In feite verkopen ze minder, voor meer geld. De Europeanen betalen heel veel meer en krijgen heel veel minder. Dat ligt niet aan Rusland, dat ligt aan Europa zelf.
  Het feit dat men in Rusland nou geen Franse kaas kan krijgen, of wat andere zooi uit het westen is misschien even naar en ongemakkelijk, maar verbleekt totaal bij de complete instorting van de gehele westerse economie.

  Verder wens ik niks te horen over vrouwenmishandeling in Rusland voordat de pedofilie in het westen, de kinderhandel in het westen, en de discriminerende behandeling van vrouwen door islam in het westen wordt aangepakt. Het Russische alcoholisme idem met de pharma-verslaving en drugs in het westen.
  Dat eindeloze geblaat van iemand die wel vanachter een bureau wat roept over landen waar hij nog nooit is geweest en heeft gewerkt wordt vermoeiend.

  Maar goed, ik zal ook hier wel een weddenschap op aangaan; als Rusland het opgeeft en instort voordat de EU dat doet, dan stuur ik u een goede fles Europese wijn (Frans, Duits, Italiaans, Spaans, kies maar). Mocht de EU het opgeven (en instorten) voordat Rusland dat doet dan zie ik graag een goede fles Russische Vodka tegemoet.
  En al zou Rusland de nullijn handhaven dan is dat nog vele malen beter dan de onvoorstelbare economische depressie die nu naar het westen op pad is.

  Dat gezegd hebbende; ik ben meerdere malen in het oostblok geweest, zowel voordat de muur viel als nadien. En niet alleen als toerist trouwens. Ik heb heel wat mensen gesproken. Putin kan rekenen op veel meer steun van de bevolking dan welke westerse leider dan ook.
  Het land is op vrijwel alle vlakken zelfvoorzienend, wat het bijna onmogelijk maakt om het te sanctioneren. Rusland kan rekenen op internationale steun van bijna 2/3 van de wereldbevolking, terwijl het westen dankzij hun eigen acties steeds meer respect en steun verliest.

  • Johan, Rusland is de facto failliet. Zie de credit ratings. Volgend jaar ligt het land op zijn gat als de oorlog doorgaat en komt er een revolutie.

   Rusland heeft in 1991 zijn kans gehad om een leidende wereldmacht te worden. Die hebben de rovende ex-topambtenaren laten lopen om er zelf beter van te worden. Sindsdien is het in alle opzichten downhill gegaan met het land. Het is helemaal niet zelfvoorzienend. Vrijwel alle belangrijke chips en software om de militaire apparatuur en vitale industrie draaiende te houden komen uit het westen.

   Dat is geheel volgens WEF plan en Putin werkt daar graag aan mee. De Russen staan in meerderheid achter hem, omdat ze geen alternatief hebben en ze niet weten hoe hij het land naar de afgrond helpt.

   Om dezelfde reden wint Rutte iedere keer weer de verkiezingen in NL. Mensen die wijzen op het afbraakbeleid van de NL-overheid worden hier weggezet als wappies. In Rusland worden ze gewoon opgesloten. De wereldwijde afbraak van het financiële stelsel door het WEF is in volle gang. Rusland werkt daar net zo graag aan mee als de EU, de VS en China.

   https://www.reuters.com/business/finance/sp-cuts-russias-ratings-cc-debt-default-risk-2022-03-17/

 7. De creditratings? Je bedoelt de ratings van de westerse kredietbeoordelingsmaatschappijen die niks geven om het feit dat heel Europa en de VS al decennialang verzuipen in de schulden?
  De verlaging van de kredietwaardigheid van Rusland door hen was te verwachten; Rusland heeft aangegeven niet te willen betalen voordat de in beslaggenomen tegoeden worden teruggegeven en dat ze tot die tijd hun schulden daarmee zullen verrekenen. Dat het westen dat niet wil accepteren zal best, maar zal de Russen aan de reet roesten.

  Ik zal het nog 1x proberen uit te leggen; Rusland is ZELFVOORZIENEND in vrijwel alles. Dat betekent dat het geen ene drol geeft om westerse beoordelingen, die beoordeling is namelijk gewoon irrelevant voor hen. Je kunt een land dat zelfvoorzienend is namelijk niet ruineren met sancties, al helemaal niet als je zelf al lang failliet bent.
  Wat Rusland niet zelf kan produceren kan het simpelweg krijgen door handel met China en India, daar heeft Rusland het westen niet voor nodig. Het zou in veel opzichten makkelijker zijn, maar niet noodzakelijk en daar zit nogal een verschil tussen. Het westen aan de andere kant kan niet zonder goedkope Russische energie. Iedereen die anders beweert heeft zijn ogen dicht en de vingers in de oren.

  Het westen heeft zo’n 300 miljard aan Russische tegoeden ‘bevroren’ maar wil dat gewoon confisqueren. Dat heeft een enorme weerslag gehad in de rest van de wereld, die het westen nu niet langer vertrouwt als handelspartners, wat hen dichter bij Rusland brengt (zie bv ook Turkije dat gewoon hardop tegen Duitsland heeft uitgesproken dat ze hen daardoor niet meer als betrouwbare partner zien). Het betekent ook dat de niet-westerse landen steeds minder zullen geven om de westerse kredietbeoordeling van wie dan ook. Al helemaal omdat er een nieuw model in opkomst is.
  Het westen heeft namelijks vrijwel geen grondstoffen, vrijwel geen industrie meer en is nu hun landbouwsector ook aan het slopen. Wat betekent dat er niks van werkelijke waarde wordt geproduceerd en dus ook niet werkelijk van belang meer is.
  Het westen draait op ‘diensten’ en schulden. Maar die diensten kunnen ook elders worden verleend en nog meer westerse schulden die nooit en te nimmer kunnen worden afbetaald (en nooit zullen worden afbetaald) is ook niet iets waar ze op zitten te wachten.

  Rusland kan prima overleven zonder handel met het westen want India, China en Iran zitten te springen om Russische grondstoffen (en voedsel trouwens). Dat het volkomen failliete westen Rusland een slechte credit-score toekennen zal hen niet veel kunnen schelen.
  BRICS+ is al hard onderweg en zal er binnen afzienbare tijd voor zorgen dat de dollar niet langer de internationale reserve-valuta meer is. Op dat moment stort de dollar in en die trekt de euro mee het ravijn in. En dat zal, als ze het een beetje coordineren, van de ene op de andere dag gebeuren. Als alle BRICS landen op dezelfde dag hun dollars dumpen dan is het spel voorbij.
  China en Rusland zijn al belangrijke partners van diverse Afrikaanse landen die, niet bepaald onverwacht, een pesthekel hebben aan de Amerikanen en Europa. Wat meer handel tussen die landen betekent, met toenemende welvaart en alweer inkomsten voor Rusland.

  Wat betreft dat opsluiten; ik zou je toch een keer aanraden Rusland te bezoeken en met mensen te spreken. Nederland en de VS kennen op veel gebieden veel meer repressie dan Rusland. Volg eens een keer een (3 tot 4 uur durende) sessie waarin Putin heel open allerlei vragen beantwoord van Russen, ook de kritische en vergelijk dat dan eens met hoe Rutte, of Scholtz, of Macron, of Biden, of Trudeau omgaat met kritische vragen.
  Uiteraard is Putin geen heilige, maar het -sorry voor de woordkeuze- ontstellend domme, oeverloze gelul zonder enig bewijs of onderbouwing van de media, politici en domme schapen die hen volgen in het westen is zover bezijden de waarheid dat je bijna letterlijk kunt spreken van een parallel universum.

  • Aanvulling. Nee, de belangrijke chips komen niet uit het westen. Het westen haalt al jarenlang zowel de grondstoffen als in de meeste gevallen de chips zelf uit Japan, Zuid Korea en Taiwan.
   Als de westerse chips werkelijk noodzakelijk zouden zijn dan had men dat al wel gemerkt. Het westen heeft een hele hoge dunk van zichzelf en het eigen kunnen, maar die is gebaseerd op overmoed en propaganda, niet op werkelijke prestaties.
   Ooit was de VS de wereldleider in chips, maar dat zijn ze al lang niet meer.

  • Johan, je kan kletsen wat je wilt maar Peter de beter bed weter heeft het zelf bij het NOS journaal gezien en gehoord dat Rusland failliet is en het gaat verliezen.
   En mark rutte zegt het ook.
   Wie zijn wij dan om daar tegenin te gaan. Kansloos.

   • Hahaha, ik weet het, het is waarschijnlijk tegen dovemans-oren gericht.
    Het blijft mij echter verbazen hoe mensen die nog nooit in Rusland zijn geweest denken te weten hoe het er in Rusland aan toegaat. Ja, er is corruptie, maar dat is in Nederland niet anders, en hier in de VS waarschijnlijk ook niet, hier heb ik er echter niet mee te maken omdat ik op een lager niveau werk en achteraf leef en niet veel geef om de rest.
    Maar ik weet nog heel goed hoe de mond letterlijk openviel bij collega’s toen we voor het werk in Rusland waren (hun eerste bezoek), omdat die nog steeds min of meer het beeld van de grauwe jaren ’70 Sowjet-achtige toestanden in het hoofd hadden. Nu kan/kon ik hen dat niet kwalijk nemen, het is het beeld dat ook nu nog steeds door de media en de filmindustrie wordt geschetst. Dat we intussen 50 jaar verder zijn en de tijd ook daar niet heeft stilgestaan alsof het Doornroosje betreft komt toch als een schok bij veel mensen.
    Ook nogal verbazingwekkend hoezeer ze hem als een dictator afschilderen terwijl hun eigen vrijheid willekeurig steeds verder wordt beperkt maar daar blijkbaar mee ok zijn. Russische leiders blijven niet lang aan als het volk niet meer achter hhun beleid staat, anders dan bv Rutte.
    Maar ik zou het voor zowel Europese landen als voor de VS een zegen vinden als ze hun versie van Putin zouden vinden. De man is veel opener dan westerse politici, intelligent en stelt de eigen nationale belangen boven die van andere landen, iets wat iedere politicus zou moeten doen. Dat het dan geen aardige kerel is, nou ja, dat zal dan wel, dat is niet zijn taak

   • Peter,
    Omdat het nogal overkomt alsof er maar 1 waarheid bestaat, de jouwe.
    En al het andere is dan uiteraard niet waar of uit de lucht gegrepen.
    Terwijl je net zo als de rest, ook niet meer info binnen krijgt dan wat je zo tegen komt op het internet.
    We hebben geen van alle een lijntje naar welke regering leider dan ook om precies te weten hoe het nou allemaal in mekaar zit.
    Dus raden we allemaal maar een beetje naar wat wel of niet waar zou kunnen zijn.

  • Johan, voor je credit rating doet het er niet toe hoeveel schuld je hebt. Het gaat er om of je aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. De VS en de EU kunnen dat nog steeds. Rusland niet meer.

   de Sovjet-Unie was een wereldmacht. Rusland is een triest ontwikkelingsland. De NATO geeft jaarlijks 12x zoveel uit aan bewapening. Ook economisch is het land minuscuul. De economie van Californië is tweemaal zo groot en van de VS zelfs 14 (!) maal. Ten gevolge van de sancties en het wanbeleid van Putin ondervindt het nu een recessie van 4%.

   China en India nemen net zo min genoegen met roebels als Rusland met roepies. Internationale handel is in oliedollars, een klein deel is in natura (bartering). Die oliedollars heeft Rusland niet meer dus inefficiënte ruilhandel is het enige dat ze nog kunnen doen.

   Russische wapensystemen zijn onbruikbaar zonder westerse onderdelen. Zo maken hun drones gebruik van Japanse motoren en Amerikaanse flight control electronics. Door de sancties is de aanvoer van deze onderdelen stilgevallen.

   Voor een ontwikkeld land zijn grondstoffen onbelangrijk. Burgers hebben immers alle spullen al. Informatie daarentegen is goud waard. Creatieve ideeen vormen het hart van iedere moderne economie. Rusland heeft de wereld hier niets te bieden

   Nogmaals, de positie van Rusland doet er niet toe. Het land volgt het WEF-beleid, net als de EU en de VS en China. Over 1 a 2 decennia is het wereldwijde financiele systeem uiteen gevallen en hebben we een WEF wereldregering met bijbehorende politiestaat naar Chinees model. De Russen zullen het verschil niet eens opmerken.

   • De Russen maken al jaren gebruik van westerse componenten voor hun wapensystemen.

    Russian drone Orlan-10 consists of parts produced in the USA and other countries
    https://informnapalm.org/en/russian-drone-orlan-10-consists-of-parts-produced-in-the-usa-and-other-countries-photo-evidence/

    Ook de Iraanse drones die door Rusland worden gebruikt in Oekraïne bevatten allerlei westerse onderdelen.
    https://hungarytoday.hu/scandal-in-bratislava-over-parts-found-in-russian-drones/

   • Als ik u was zou ik toch echt even kijken naar wat BRICS aan het doen is. China en India hebben absoluut geen probleem met het handelen met Rusland, dus de creditrating is voor hen niet echt van belang, ik heb het eerder gezegd, dat is iets wat alleen voor het westen echt telt. En zoals OOK al eerder gezegd; aangezien het westen meer dan 300 miljard aan Russische tegoeden heeft bevroren, plus nog eens bijna 100 miljard aan andere zaken heeft Rusland gesteld dat zij hun schulden daarmee verrekenen. Dat het westen dat niet accepteert doet er voor de Russen niet toe en de rest van de wereld (als we even buiten de westerse waanzin kijken) ook niet, die zien het als het westen dat geld steelt en vervolgens weigert dat gestolen geld als betaling te nemen voor geleverde diensten.

    En zoals ook al eerder gezegd; het is voor Rusland makkelijker om westerse onderdelen te gebruiken, maar niet noodzakelijk, net zoals het voor de meeste mensen makkelijker is om bv een ikea-bed te kopen dan zelf een boom om te hakken en een bed te maken. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan, het kost gewoon wat meer moeite.
    De VS gebruikte Russiche raketmotoren voor van alles. Het feit dat dat is stilgelegd had werkelijk van de ene op de andere dag gevolgen. Het feit dat Rusland geen zeldzame metalen aan het westen verkoopt idem; dat is 1 van de redenen dat de VS nu schoorvoetend toegeven dat de F35 niks wordt.

    De opmerking dat een ontwikkeld land geen grondstoffen nodig heeft is van zo’n onbenulligheid dat ik nauwelijks weet waar ik moet beginnen. Maar u gaat het nog wel merken wanneer er straks geen gas meer is om de huizen te verwarmen, of te koken en wanneer benzine 10,- per liter gaat kosten. Of als u straks insecten moet vreten omdat de weinige overgebleven boeren geen kunstmest meer hebben. Of heel veel andere zaken, want ‘mensen hebben alles al’ betekent niet dat er nooit iets vervangen hoeft te worden. En als bedrijven zoals BAS-F vetrekken omdat ze geen grondstoffen meer hebben en u uitvindt dat die chemicalien zo ongeveer overal voor nodig zijn.
    Overigens merkt de defensie industrie nu ook dat ze niet zonder grondstoffen kunnen. De metalen en chemicalien die nodig zijn voor de stealth-coating komen uit China en Rusland. Titanium voor de pantsers van voertuigen idem en ga zo maar door. En als (of beter gezegd wanneer) Taiwan straks weer bij China hoort dan gaat het westen merken dat ze afhankelijk zijn van de chips en halfgeleiders die daar vandaan komen.
    Want veel van die ‘westerse’ chips komen daar vandaan. Er worden bepaalde onderdelen geleverd die dan in de VS worden gecombineerd waarna het het stempel van ‘made in the US’ krijgt.

    Het feit dat het westen werkelijk vrijwel niks van waarde zelf produceert omdat ze in Europa geen grondstoffen hebben en in de VS vanwege de klimaatwaanzin niet willen delven wat ze wel hebben zal nog wel een weerslag krijgen.

    Dat terzijde; ik heb nog geen antwoord van u gehad op mijn aanbod van een weddenschap. Bang dat Rusland toch gaat winnen?

   • Johan, een credit rating geeft aan of je je aan je betalingsverplichtingen kan voldoen. Rusland kan dat niet meer en China en India zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

    Als Rusland werkelijk de vitale onderdelen van haar wapensystemen kon maken zou zij de productie van de Orlan-10 drones weer opstarten met Russische componenten en geen Iraanse drones hoeven kopen. In werkelijkheid is Rusland volledig afhankelijk van het Westen voor haar defensie.

    De raketmotoren die SpaceX gebruikt (Merlin, Kestrel, Draco en SuperDraco) zijn volledig in de VS ontwikkeld en gemaakt. NASA’s maanraket Artemis (de krachtigste die ooit is gebouwd) gebruikt 4 RS-25 raketmotoren voor de 1e trap en een RL-10 voor de 2e trap, plus 2 solid rocket boosters (SRBs). Deze raketmotoren worden gebouwd door Aerojet Rocketdyne in Californië en in Florida. Zij leveren al 60 jaar raketmotoren voor NASAs ruimtevaartprogramma’s, wo Gemini, Mercury en Apollo. Rusland heeft hier niets mee te maken.

    De Amerikaanse defensie industrie gebruikt rare earth elements uit China, niet uit Rusland. China bezit 80% van de wereld voorraad. Er zijn echter alternatieve bronnen en materialen, zoals grafeen. Als China wegvalt, nemen de kosten toe, maar de wapensystemen kunnen gewoon worden gebouwd.

    Iedere moderne economie kan volledig zonder grondstoffen. Zij verdient immers haar geld met informatieverwerking en creatie, niet met materiële productie. Als mensen in de VS en de EU een elektrische auto nodig hebben waar rare earth elements in zitten dan bouwen ze die niet zelf, maar kopen dit product in China.
    Ik vertel je niets nieuws, want zo werkt het kapitalisme al eeuwen. Arbeidsdeling is de kern van een kapitalistische economie.

    Rusland wil helemaal niet winnen. Putin voert slechts zijn WEF opdracht uit. Het WEF wil een schone lei. Dus Rusland gaat met zo hard ten onder als de VS, China en de EU. Ik vind dat prima. Aan een barbaars land als Rusland is niets verloren.
    _____________

    “The Greatest Happiness is to scatter your enemy and drive him before you. To see his cities reduced to ashes. To see those who love him shrouded and in tears. And to gather to your bosom his wives and daughters.”

    ~ Genghis Khan

 8. Wij blijven het duidelijk fundamenteel oneens op verschillende punten. Rusland heeft de grootste voorraad grondstoffen ter wereld. Zolang ze die hebben zijn ze niet failliet. Einde verhaal.
  Om even wat aan te geven; Rusland heeft in de eerste 6 maanden van 2022 minder olie ge-exporteerd dan in de eerste 6 maanden van 2021 en 2020. Maar de opbrengsten van de eerste 6 maanden van 2022 waren hoger dan de totaalopbrengsten van de volledige 2 jaren 2020 en 2021. Zo slecht gaat het dus niet.

  Misschien is het u ontgaan, maar de VS onder Biden lopen China ook al te jennen. China aan de andere kant werkt steeds nauwer samen met Rusland en zal zich echt niet onderwerpen aan het Amerikaanse systeem, net zo min als Rusland dat zal doen.
  De VS is gewoon uitgespeeld als de wereldmacht die alles voor iedereen bepaalt. De enige vraag is of ze dat zullen accepteren en zich naar binnen keren om hun eigen ineenstortende samenleving proberen te herstructureren of dat ze alles op alles zetten om een grote oorlog te riskeren in de vage hoop daar als winnaar uit te komen. Maar zelfs een blinde kan de tekenen aan de wand zien; de VS kunnen dit helemaal niet winnen.
  De Amerikaanse staatsschuld is ruwweg $31.400.000.000.000. Dat is bijna $95.000 voor iedere ingezetene. Aangezien veruit de meerderheid van de bevolking (ver) onder modaal ($32.000/jaar )verdient kan men rustig stellen dat vrijwel niemand dat op zal kunnen brengen. Die schuld kan en zal dus nooit en te nimmer worden afgelost. (en dat baseer ik op het feit dat men pas boven de $12.000 inkomsten belasting gaat betalen, maar dat ivm allerlei ’tax-credits’ dat bedrag feitelijk nog hoger ligt, zeg maar bijna $20,000 en ruwweg 50% van de bevolking helemaal geen inkomsten belasting betaalt omdat ze gewoon onder die marge zitten).
  Om even te vergelijken; de Nederlandse staatsschuld is 360.700.000.000, oftewel bijna 22.000 per burger. De VS heeft dus een schuld per persoon die meer dan 4x zo hoog ligt als Nederland, maar het modale inkomen ligt ongeveer gelijk en in Amerika zijn er vele malen meer mensen die ver onder modaal zitten, wat wordt gecompenseerd door een handjevol superrijken. Alleen al het idee dat die amerikaanse schuld ooit kan worden afgelost is bezopen en dat weten de kredietregistratiebureau’s ook wel.

  Daarnaast hoor ik het westen al sinds april roepen dat Rusland failliet is, dat ze zonder munitie zitten, dat hun raketten op zijn, dat hun leger uit elkaar valt, dat Ukraine de oorlog wint. De werkelijkheid is toch even anders en je hoeft maar te kijken naar de ineenstorting van de Ukrainse defensieve lijnen deze week om dat te zien.

  En dan het waanidee dat een ontwikkeld land kan leven op ontwikkeling en informatie. Ik zal maar stellen dat die informatie en ontwikkeling niet zo hard gaan als de mensen niet te vreten hebben, hun huis niet kunnen verwarmen en geen electriciteit kunnen betalen. Daarnaast kan ontwikkeling en informatie overal worden gedaan, daar heeft de rest van de wereld het westen niet voor nodig.
  We zien nu het einde van de westerse era, Europa zal, tenzij ze de VS een schop geven en zich nederig tot Rusland wendt, vervallen tot een 3e wereld status. De VS zal instorten en mogelijk in verschillende delen uit elkaar vallen, of op zn best (voor hen) een verslagen mogendheid zijn die nog decennia zal zwoegen om hun schulden beheersbaar te maken, maar is uitgespeeld als (enige) wereldleider.
  Veel van de blanke middenklasse van Europa zal vertrekken, de rest wordt vermengd met de afrikanen die worden binnengehaald. Maar over 30 jaar is Europa onherkenbaar veranderd, met slechts wat toerisme voor vergane glorie en wat landbouw, zeg maar zoals Griekenland er nu aan toe is.

  Dus ik herhaal mijn aanbod voor een weddenschap: ik stuur een fles Europese wijn naar keuze voor u op als Rusland de verliezende partij blijkt te zijn, als u bereid bent een fles Russische Vodka op te sturen als NATO het niet langer kan bolwerken en de strijd opgeeft, met een enorme winst voor Rusland in terrein en hetzij een neutrale Ukrainse rompstaat, hetzij een enorme gedemilitairiseerde zone niemandsland tussen Ukraine en Rusland.

  • Johan, je post bevat zoveel onjuistheden, dat ik er een paar uitpak:

   1. Je bent failliet als je niet aan één of meer betalingsverplichtingen kan voldoen. Het doet er dan niet toe hoeveel schuld je hebt en hoeveel assets, je krijgt geen nieuwe financiering meer rond en al je schuldeisers zullen hun tegoed opeisen. Een bedrijf kan op enkele duizenden dollars failliet gaan ook al staat er een fabriek van honderden miljoenen.

   2. China en India kopen Russische olie tegen bodemprijzen (kopersmarkt), terwijl Rusland hoge productie en transportkosten heeft. Veel omzet en nauwelijks winst dus. Russisch gas blijft in de grond. Rusland heeft slechts capaciteit om 10% vloeibaar te maken voor tankertransport. Het meeste moet via pijpleidingen. Die lopen allemaal naar Europa of buurlanden waar ook sancties gelden. En tankers doen er een maand over om in India of China te komen. Pijpleidingen naar China en India zijn in de maak, maar de eerstvolgende tien jaar nog niet operationeel. Geen snel geld verdienen dus.

   3. De Russische economie is in recessie (-4%). Putin runt het land en het leger op reserves. Van de 600 miljard oliedollars die Rusland had is de helft bevroren en zal worden gebruikt voor de wederopbouw van Oekraïne. De oorlog kost Putin een half miljard per dag. Straks nog meer, want Rusland begint door zijn voorraad raketten heen te raken. Putin moet dan dure wapens in het buitenland gaan inkopen. In de zomer van 2023 is hij door zijn geld heen. Einde verhaal Putin.

   4. Als Oekraïne de Krim verovert verliest Rusland de toegang tot de Zwarte Zee. Dit is zowel voor de Russische militaire inzet als voor de Russische economie de doodklap. De VS heeft al aangekondigd hierbij te zullen helpen.

   5. De Europeanen vormen al drieduizend jaar de leidende economische en culturele macht die de mensheid vooruit helpt. Niet de Russen, de Arabieren of de Chinezen.

   De Europeanen hebben de VS opgebouwd en hebben met hun koloniën in Azië, Afrika en Zuid-Amerika ook die delen van de wereld opgestuwd in de vaart der volkeren. Bijv Singapore is van een door malaria verziekte moerasstad veranderd in een van de rijkste steden ter wereld met zeer veel inwoners die miljonair zijn geworden.

   Je vergist je zeer als je denkt dat anderen die leidende positie kunnen overnemen. De essentie van de Europese cultuur is immers het creatieve vrijdenken. Dat helpt de mensheid verder en ontbreekt volledig in de BRIC landen.
   ____________

   “The work of the individual still remains the spark that moves mankind ahead even more than teamwork.”

   ~ Igor Sikorsky

 9. U beweert dat ik onjuistheden plaatst en komt dat met de bewering dat Rusland door haar voorraad raketten heen is? Werkelijk? U bent zo ongeveer de 50 miljoenste leunstoelgeneraal die dat beweert, zonder daar ook maar het geringste bewijs voor te hebben.

  Dan over het failliet van Rusland. U bent zo ongelooflijk beperkt door de tunnelvisie van het westerse perspectief dat u niks anders ziet. Kijk nu gewoon even naar de feiten over de financiele opbouw van BRICS en de landen die staan te popelen om zich daarbij aan te sluiten. Als Rusland werkelijk zo failliet zou zijn dan zou die aandrang er niet zijn. Rusland heeft een enorme steun van de werkelijke internationale gemeenschap, zeg maar de 70% -80% die niet ‘het westen’ is. Ook hier geldt dat u maar blijft herhalen wat het westen aan propaganda spuit, zonder ook maar een centimeter verder te kijken.
  Rusland heeft de reserves en heeft het vertrouwen van dat deel van de wereld. In feite zal die westerse propaganda hen alleen maar sterken en zullen meer landen zich gaan afzetten tegen de Amerikaanse hegemonie nu Rusland laat zien dat dat kan. Dat alleen al zal hen veel steun in de rest van de wereld opleveren. China, India en Iran zijn Ruslands grootste handelspartners en er is geen enkele aanwijzing dat die ook maar het geringste probleem hebben met Rusland’s solvabiliteit.
  Dan de pijpleidingen naar China en India. Ja, die zijn in de maak en zullen sneller klaar zijn dan u denkt. Tot die tijd is er transport over weg en spoor, hoewel dat een stuk minder efficient is. Aangezien Europa de pijpleidingen niet wenst te gebruiken tellen die niet meer mee.
  Maar alweer geldt dat die pijpleidingen in de maak zijn. Als China en India er geen vertrouwen in zouden hebben dan zouden ze geen verdragen hebben afgesloten om ze in gebruik te nemen. Dus alleen al het feit dat ze worden aangelegd geeft al een blijk van vertouwen, niet op het idee dat ze verwachten dat Rusland failliet gaat.

  Rusland mag dan een flinke inflatie hebben en de economie kan in een recessie zitten. Echter, die moet men vergelijken tegenover die van het gezamenlijk westen aangezien de NAVO feitelijk Rusland de oorlog heeft verklaard. Biden beweert dat de VS niet in een recessie zitten, omdat hij opeens de definitie van ‘recessie’ heeft veranderd. Maar de werkelijkheid is dat het gehele westen in een recessie zit en dat die veel ernstiger is, met minder mogelijkheden om daar uit te komen. De inflatie in het westen wordt veel lager afgeschilderd dan hij werkelijk is door allerlei onzinnige producten erbij te betrekken, producten die vrijwel niet worden verhandeld. Voor de gewone werkende gaat het om huisvesting + verwarming + electriciteit + eten + vervoer + kleding + ziektekosten. Alle andere zaken zijn bijzaken. En het zijn juist die zaken die de hoogste stijgingen laten zien.
  Hier in de VS beginnen er nu ontslagen te vallen en dat is pas het begin. Veel grote bedrijven proberen dat uit te stellen tot na de kerst, maar het begin is er al. In Europa zie je dat bedrijven beginnen te sluiten vanwege de energiekosten. Die recessie in het westen zal een depressie worden die zeer wel mogelijk erger wordt dat die van 1929.

  Als Ukraine de Krim verovert? Laten we even serieus blijven. De Ukrainse linie storten met de dag verder in. De Krim is al sinds minimaal de jaren 1600 deel van Rusland. De bevolking is voor 85% Russisch en zal zich nooit bij Ukraine aansluiten. Ukraine heeft ook niet de manschappen om die onwillige bevolking te bezetten.
  Beide zijden onderscheppen elkaars radioberichten aan het front waar ze kunnen. De Russen onderscheppen steeds meer engelstalige berichten; wat inhoudt dat de Ukrainse eenheden ofwel uitgeschakeld zijn, ofwel naar achteren worden gedrongen en het steeds meer (NAVO)huurlingen betreft aan het front. Maar dat is slechts korte tijd vol te houden aangezien de meeste burgers in Europa helemaal niks met Ukraine ophebben.
  Kijkend naar de kaarten zie je nu de Ukrainse verdedigingslinie per dag verder in elkaar storten. Bakhmut was een zwaar versterkte spil en staat nu op het punt van vallen. Ukraine heeft enorme aantallen reserves daarheen gestuurd, want als Bakhmut valt is er geen houden meer aan, en ondanks dat rukken de Russen steeds verder op.
  Alleen al het idee dat Ukraine de Krim weer zal innemen is een wensdroom, maar geen werkelijkheid.

  En nee, de Europeanen vormen niet al 3000 jaar de leidende economische macht. Als u had gezegd 1000 jaar zou er nog enige discussie over mogelijk zijn, maar 3000 zeker niet. Als u dat werkelijk denkt zou u er goed aan doen de geschiedenis van de rest van de wereld een keer te bestuderen. U geeft hier alweer blijk van de enorme westerse tunnelvisie die niks anders ziet.
  Daarnaast geldt dat wat nu is, niet automatisch altijd zo zal zijn. Paarden en ossen waren meer dan 2000 jaar het middel om land mee te ploegen, maar dat is nu ook niet meer zo.

  Dan even een apart stukje over de hulp van de VS bij de ‘herovering van de Krim’. Het defensiebudget van de VS is dan wel het grootste ter wereld, maar het wordt bij lange na niet efficient besteed. Het Amerikaanse leger is ook echt niet het ‘beste leger ter wereld’. In de laatste 50 jaar heeft de VS overal ter wereld haar leger ingezet, voornamelijk tegen tegenstanders die zowel qua techniek, manschappen en materiaal enorm achterliepen. En toch hebben ze sinds WO2 geen enkele oorlog werkelijk gewonnen. En zelfs WO2 is maar de vraag. De VS kwam daar als ’top dog’ uit, maar feitelijk was het Rusland dat Duitsland de oorlog deed verliezen, tegen enorme kosten aan levens aan hun eigen kant.
  De strijdmachten van de VS leunen op propaganda en luchtoverwicht, maar zijn absoluut niet toegerust voor een grondoorlog. Zelfs al zouden ze troepen willen sturen, dan hebben ze daar geen luchtoverwicht.
  De VS weten dat zelf ook. Sinds WO2 hebben ze hun macht over de hele wereld geprojecteerd dmv hun ‘carrier battle groups’ oftwel hun vliegdekschepen. Zo’n unit bestaat uit 1 vliegdekschip 1-2 (aegis)kruisers, een aantal destroyers minimaal 1 onderzeeer en wat begeleidende schepen. De VS heeft van die 10 Carrier groups.
  Maar hoewel ze nu feitelijk in oorlog zijn met Rusland EN tegen China lopen te stoken hebben ze er slechts op zee. De Ronald Reagan die buiten de Chinese wateren patrouilleert (en er verdomd zeker van is die grens niet te overschrijden) en de George H W Bush die in de Middellandse zee ronddobbert, waar deze wordt beschermd door de luchtafweer van in ieder geval Italie en Griekenland (de NAVO kan niet meer vertrouwen op Turkije, die overigens Russische systemen hebben gekocht die door Rusland uitgezet kunnen worden).
  De andere 8 eenheden liggen in hun thuishavens, omdat Carriers gewoonweg outdated zijn. Ze hebben geen bescherming tegen een hypersonische raket. Zodra de VS ook maar een voet aan de grond zet, of een vliegtuig over Ukraine laten gaan verliezen ze de carrier in de Middellandse zee, wat zo’n 6.000 – 8.000 levens betekent.
  De aantallen troepen die de gehele NAVO in Europa zou kunnen optrommelen zitten al na een of twee weken max zonder munitie. En al zou men dat doen dan zullen veel landen terugkrabbelen. Om maar niet te spreken van het feit dat Rusland dan zeker een algehele mobilisatie zal afkondigen en de gemiddelde Russische soldaat is veel gemotiveerder en harder dan het gemiddelde westerse watje in uniform.
  In Afghanistan en Irak vuurden de Amerikanen tussen de 200 en 500 granaten per dag en dat werd gezien als heel veel. Dat is ook waar hun productie op was afgestemd. Ukraine vuurt 2000 granaten per dag af, de Russen bijna 15.000. Dat is waar de binnenlandse Russische productie nu ook op is afgestemd.
  De VS hebben geen zware artillerie meer om aan Ukraine te leveren, je ziet nu steeds ouder materiaal van steeds kleiner kaliber geleverd worden. De VS heeft gewoon niet de middelen om een oorlog met Rusland aan te gaan, tenzij het nucleair is. Dat is een hele aparte discussie maar ook in dat geval heeft Rusland veel betere kansen.

  Dat alles gezegd hebbende ben ik nu wel klaar met de discussie. De Amerikanen hebben een gezegde ‘put your money where your mouth is’. Aangezien u niet bereid bent uw standpunten kracht bij te zetten door dat te doen moet ik constateren dat u zelf ook wel weet dat uw standpunten zwak zijn.

  • Korte aanvulling:
   Zowel Duitsland als Frankrijk hebben nu toegegeven aan het einde van hun voorraden heen te zijn en niks meer te hebben om naar Ukraine te sturen. In Duitsland is een rapport uitgekomen dat de Bundeswehr voor slechts 2-3 dagen munitie heeft voor een situatie die zo intensief is als in Ukraine.
   De VS proberen nu in de rest van de wereld 155 mm granaten voor de artillerie te kopen omdat ze zelf door hun voorraden heen zijn tot een niveau dat ‘gevaarlijk laag is voor eigen gebruik’. De Amerikaanse toezegging voor meer HIMARS systemen betreft systemen die nu nog gebouwd moeten worden en op zijn vroegst pas half 2023 klaar zullen zijn. Hun voorraden stingers en javelins zijn ook al zodanig laag dat het naar hun eigen schatting 3-5 jaar zal duren om die weer aan te vullen naar het niveau van voor Ukraine.

   Rusland aan de andere kant is nu bezig met de opbouw van troepen waarbij 1.000 eenheden artillerie zijn betrokken, plus ergens tussen de 1.000 en 1.500 tanks, waarbij er nu openlijk wordt gesproken om het aantal raketaanvallen te intensiveren. Niet verminderen, intensiveren.
   Hun laatste aanvalsgolf was iets van 120 raketten op 1 dag. Luisterend en kijkend naar de gegevens die gewoon openbaar zijn verwacht ik een nieuwe golf voorafgaand aan een groot offensief, en die golf zou heel goed 250 raketten op 1 dag kunnen zijn.

   Leg uzelf nou nog eens uit waarop u baseert dat de Russen zonder munitie zitten, wat (zoals ik al stelde) al zo ongeveer sinds April wordt beweerd.

   • Johan, de Krim is pas sinds de verovering op de Ottomanen (Turken) door Catherina de Grote in 1783 in Russische handen. In 1917 hield het Tsaristische Rusland op te bestaan en werd de zelfstandige Volksrepubliek Oekraïne opgericht waar de Krim onderdeel van was. Rusland had er toen niets meer mee te maken.

    De Sovjet-Unie pikte in 1922 heel Oekraïne in, inclusief de Krim. Stalin moordde miljoenen Oekraïners uit tijdens de Holodomor in de jaren 30. Hij zorgde daarna voor grootschalige omvolking, waarbij ook in andere delen van Oekraïne veel Russen kwamen te wonen en Russisch werd de verplichte taal. Putin doet er nu nog een schepje bovenop door Russisch sprekende Oekraïners Russische paspoorten te geven.

    Logisch, dat de Oekraïers deze lange Russische bemoeienis met hun land nu zat zijn. De Russen hebben in Oekraïne niets te zoeken, net als de Duitsers in 1940 niets in NL te maken hadden (zij werden toen bedreigd door Engeland en Frankrijk, niet door NL).

    De Oekraïers staan dus in hun recht. Zij willen in meerderheid dat alle mensen met een Russisch paspoort het land verlaten. Die kunnen zonder probleem even verderop in Rusland gaan wonen. Dat geldt dus ook voor de Russen in de Krim en de Donbas. Deze oorlog stopt niet voordat Oekraïne weer een soeverein land is met controle over haar volledige grondgebied.

    Dat ging met Duitsland in WOII net zo. Het klopt, dat de Sovjet-Unie nazi-Duitsland heeft verslagen, maar niet nadat de Duitsers het Rode Leger met de staart tussen de benen hadden verjaagd. Pas door massale steun van de VS en het VK kon de Sovjet-Unie weer een vuist maken en de Duitsers bij Stalingrad verslaan.

    Rusland zal de steun van de hele niet-westerse wereld nodig hebben om niet volgend jaar in Oekraïne te worden verslagen. Maar die steun is niet gratis. En Putin is door zijn geld heen. Yevgeny Prigozhin (Wagner Group) neemt het dan van hem over als president en stopt deze oorlog, want voor de Russische economie is het ‘bad for business’.

   • Je gaat verder voorbij aan de onderliggende oorzaken van de menselijke vooruitgang.

    Voor welvaart en welzijn is innovatie essentieel. Daar is de Europese mentaliteit voor nodig. Europeanen zijn unieke, creatieve vrijdenkers. Geen enkele andere cultuur ter wereld heeft dat. Wij-culturen, zoals van de Aziaten en de Afrikanen zullen het altijd afleggen tegen ik-culturen, die het zelfbeschikkingsrecht van het individu voorop stellen en mensen zich tot het beste van hun kunnen laten ontwikkelen.

    Als de BRIC landen deze mentaliteit niet overnemen, kunnen ze nog zoveel grondstoffen en arbeidskracht bezitten, ze zullen niet in staat zijn om deze in gelukkige en succesvolle samenlevingen om te zetten. Het zijn nu reuzen op lemen voeten, want mn China is één groot strafkamp. De situatie in Rusland is niet veel beter. Je kan er op wachten tot de wal het schip keert.
    ___________

    “No dictator, no invader can hold an imprisoned population by force of arms forever. There is no greater power in the universe than the need for freedom. Against that power, governments and tyrants and armies cannot stand. The Centauri learned this lesson once. We will teach it to them again. Though it take a thousand years, we will be free.”

    ~ Babylon 5

 10. De Russen kunnen geen moderne chips maken, het Nederlandse NXP is een grote speler op die markt, TSMC in Taiwan is de grootste speler. En zolang China geen gebruik kan maken van ASML machines kunnen zij ook niets.

  • johan p lullt maar wat, Peter de Jong ziet het correct. De vrijspreker is verworden tot een vraag het maar aan mona platform Zelden zo’n stel debielen gezien als kobus, bert en johan,niets in te brengen en dom blijven zuigen met stompzinnig geraaskal. Hulde aan al die verveel bejaarden, die werkelijk niets anders kunnen dan dom ouwehoeren.

   • Mijn domme gelul zit anders toch vrij dicht op de werkelijke ontwikkelingen, wat anders is dan de droomwereld van het westen waarin men nog steeds denktcdat Ukraine dit gaat winnen. Of dat men in staat is een geavanceerde samenleving draaiend te houden zonder grondstoffen.

    Opvallend dat ondanks herhaaldelijk aanbod dat soort dromers ervoor terugschrikken een weddenschap aan te gaan. Makkelijk praten als men niet bereid is er gevolgen aan te verbinden die men zelf zou moeten dragen.

    Ook opvallend hoe figuren als een of andere graftak direct beginnen met (uit)schelden zonder zelf zelfs maar met een enkel argument te komen. Zal wel aan die hersenspoeling door de media liggen.

    Nog zoiets; de meeste van die figuren zijn nog nooit geweest in de landen waar de discussie over gaat, maar zullen wel even uitleggen hoe en wat.
    Ik heb diverse oostbloklanden bezocht voor en na de val van het Ijzeren Gordijn. En niet alleen als toerist.

 11. Je hebt geen idee waar ik geweest ben, ik gaf een voorbeeld dat jij niet weet waar je over lult. In Rusland maken ze voor de productie van chips nog steeds gebruik van de 90nm technologie, iets wat ze in het westen al in 2003 verlaten hebben. Lul dus maar prettig dom verder. Nogmaals, de vrijspreker is verworden tot een klaagbank voor niet al te snuggere bejaarden die zich vervelen.

 12. Begrijpend lezen is duidelijk niet uw sterkste kant. Ik stelde dat voor DE MEESTE reageerders geldt dat ze nog nooit zijn geweest.
  Ik stelde wel dat figuren als u direct beginnen met uitschelden, wat u net weer hebt bevestigt.

  Rusland gebruikt misschien verouderde chips, so what? Ik kijk naar resultaten en die laten overduidelijk zien dat Rusland al die ‘gamechanging superweapons’ gewoon door de gehaktmolen haalt.
  Nieuw is niet per definitie beter.

  • Johan, heb je nou nog niet door dat takkie gewoon Winston is die op een achterbakse manier nog even ze gram probeert te halen als takkie.
   De voorkeur, meningen en praatjes zijn exact gelijk.
   Wat mij betreft is het vrij lang duidelijk.
   Als Winston kreeg mr. er al de pest in dat iemand een andere mening had, toen begon het kankeren op alles en iedereen. Toen vond ie zich al ver boven iedereen verheven met een air om van te kotsen.
   Maar het blijft nou eenmaal een achterbaks laf mannetje.
   En nog steeds een voorkeur voor een nazi land.
   Negeren lijkt mij het best, geef die laffe hond geen aan\dacht, daar geilt ie op.

Comments are closed.