Vrijspreker: Vandaag een kijkje in de keuken van dwaze economische ideeën.

Opperdienaar: Vandaag: “dumpen” Vanderbilt was een spoorweg tycoon in de VS. Hij was in competitie met Jay Gould. Om de grootste te worden kwamen de twee in een prijsoorlog terecht. Daarbij werden de prijzen zo laag dat ze verlies leden op verscheping van vracht. Door antikapitalisten wordt dat neerbuigend ‘dog eat dog’ kapitalisme genoemd. De ondernemers eten elkaar op, een soort bedrijfs kannibalisme. Het is zo’n term die erg moet klinken, zodat je er verder niet teveel over nadenkt maar wel om regulering schreeuwt. Om te beginnen zou je kunnen nagaan of honden elkaar opeten in een natuurlijke situatie. Of je zou het kunnen leggen naast de theorie dat graaiende ondernemers hun prijzen juist omhoog doen en de lonen omlaag om meer winst te maken. Is de natuurlijke situatie zonder overheid nu moordende concurrentie met dalende prijzen of ongebreidelde winsten met stratosferische prijzen?

Afijn het standaard tarief voor vrachtvervoer over spoor was $125 voor een wagon tussen New York en Buffalo in 1867. Dat daalde naar $100, $75 en uiteindelijk vervoerde Vanderbilt koeien voor … $1. Zijn treinen zaten vol met koeien, maar hij hield er snel op met deze stunt toen hij ontdekte dat Gould alle koeien in Buffalo had gekocht om naar New York te sturen voor slacht via Vanderbilt zijn treinen.

 

Je hoort ook vaak het fabeltje dat ondernemers hun product dumpen met verlies om zo de concurrentie uit te schakelen waarna ze dan de prijzen torenhoog kunnen maken omdat ze nu een monopolie hebben. Als iemand ook maar een beetje aan een onderneming geroken heeft, weet je dat zo’n plan geen enkele kans van slagen heeft zonder overheid. De concurrent kan gewoon deze producten in zulke aantallen kopen, dat de bedenker van dit plan failliet gaat omdat hij met een groter volume meer verlies maakt.

De overheid met al zijn academisch geschut heeft deze propaganda bedacht om hun rol te rechtvaardigen. Helaas geloven ze hun eigen onzin op een gegeven moment. Nu willen ze een olie prijsbegrenzing doorvoeren voor alleen Russische olie. Ze hebben duidelijk niet geleerd van de gas boycot, die de prijs van gas zo opdreef, dat Rusland meer verdiende ipv minder, zelfs met korting en de kosten van sjoemelen. De landen met de meest ‘flexibele/corrupte’ ambtenaren, krijgen goedkope energie.

Vrijspreker: Hoe zal dit zich verder ontwikkelen?

Opperdienaar: Ik zie nog geen kentering op komst. De overheid probeert nog steeds bijvoorbeeld mensen die het ‘vaccin’ namen te overtuigen dat het niet werkt en ze de booster moeten nemen, terwijl ze tegelijkertijd de mensen die het ‘vaccin’ niet namen, proberen te overtuigen dat het wel werkt. Niet erg verschillend van onderdanen overtuigen dat de ondernemers in het wild de prijzen tegelijkertijd de grond en de stratosfeer in jagen.

De reden dat ik geen kentering zie is dat magisch denken zich ook tot de harde wetenschappen is doorgedrongen. Het begon al met Frans Timmermans die een eredoctoraat kreeg van de TUDelft. Er worden nu ook belachelijke motoren ontwikkeld, bijvoorbeeld waterstof motoren die je niet in de garage kunt zetten omdat de tank met vloeibare waterstof leeg moet lopen omdat de enorme koude temperatuur te handhaven zodat de tank niet ontploft.

De medische wetenschap was al eerder onder politieke invloed gebracht en lijkt hopeloos verloren, maar als het woke volk ook de bruggen, vliegtuigen en wolkenkrabbers gaat ontwerpen, dan kan het nog wat worden. En denk maar niet dat de schuld wordt neergelegd waar die thuishoort.

 

 

 

8 REACTIES

  • dat is op zich verklaarbaar als het management van de koper beter is dan van de opgekochte partij.

   • V reemd dat deze zaak
    & juist dit deed en
    D aardoor nu niet meer bestaat, de reden?

 1. Eerlijk gezegd kan ik niet wachten om inclusieve en diverse bruggen, vliegtuigen en wolkenkrabbers te zien. Hoe zouden die er uit gaan zien? Of de anti-racistische fietspaden, waar die Amerikaanse koekwaus over zeurde. Welke kleur zouden de fietspaden dan krijgen? Negerzwart, Wokiewit, of wat anders?

  Interessante video over waterstof. Misschien kan Timmerfrans, ergens tussen zijn vele eetmomentjes in, een decreet uitvaardigen dat de natuurwetten herschrijft. Dan werkt waterstof wel en kun je het tanken alsof het LPG is.

 2. “The first lesson of economics is scarcity: There is never enough of anything to satisfy all those who want it. The first lesson of politics is to disregard the first lesson of economics.” – Sowell

  ” Natuurwetten trekken zich niets aan van regelgeving. Het negeren van deze realiteit door politici is constant” – De constante/wet van Opperdienaar.

 3. Het is verbazingwekkend hoe slecht het brede publiek op de hoogte is van het functioneren van van een vrije markt. Dus zonder overheidsinterventie en -propaganda.

  De typische schrikbeelden, die consequent worden aangeduid als ‘marktfalen’, dat alleen kan worden opgelost door gerichte overheidsinterventie, zijn er zo ingehamerd, dat een markt zonder enige interventie van partijen die helemaal niets met een bepaalde deal te maken hebben tot een van de meest extreme denkbeelden behoort.

  Moet er op scholen niet een vak komen dat uitlegt wat ‘vrijheid’ eigenlijk is?
  ___________

  “If you want government to intervene domestically, you’re a liberal. If you want government to intervene overseas, you’re a conservative. If you want government to intervene everywhere, you’re a moderate. If you don’t want government to intervene anywhere, you’re an extremist.”

  ~ Joseph Sobran

  • Het economische principe van een vrije markt is uiterst simpel. Als een aanbieder je behoefte goed vervult, geef je hem je geld. Doet hij dat niet of slecht en doet een ander het beter dan geef je die ander je geld.

   Zo groeien goede bedrijven en verdwijnen slechte bedrijven automatisch. De vrije markt is dus zelfreinigend en vernieuwt zichzelf onder de druk van de concurrentie voortdurend, zonder dat daarvoor enige invloed van buiten voor nodig is.

   In tegendeel, iedere interventie, in de vorm van dwingende regelgeving of afgedwongen subsidies, verstoort de normale werking van een vrije markt en leidt uiteindelijk tot echt marktfalen, dus het niet goed op elkaar afgestemd zijn van behoeften en aanbod.

   Als zich dus ergens ‘marktfalen’ voordoet, is de aangewezen actie niet om de regulering nog verder op te voeren, maar om deze te verminderen.
   ___________

   “Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”

   ~ Albert Einstein

 4. geen kentering opkomst?
  2 landen, waarvan de dictators vermoord, omdat zij het zwarte goud liever in een andere valuta willen ontvangen dan de $.
  1 land die liever gas afgerekend ziet in zijn eigen valuta.
  maar nu willen ze ineens slechts goud in ruil voor dit energiedrankje.
  waar gaat dit toch heen en hoe lang nog, wedden dat u allen het nog steeds niet door heeft, laat staan het begrijpt? wie gaat deze wereld- c(o)up winnen denkt u?

Comments are closed.