Na het ter discussie stellen van de meeste klimaatdogma’s

Hier een stukje over de EU elektriciteitsbehoefte en de droom dit via renewables te realiseren.

Ik citeer, cursief, uit een rapport van The Macro Strategy Partnership, Andy Lees: Living in a false narrative van 29 dec jl.

Zelfs met de enorme subsidies van het gebruik van energie met een hoge transformiteit om de zonnecellen en windturbines te produceren, en het kapitaal daarvoor, is de intermitterende elektriciteit (opbrengst) nog steeds vrijwel waardeloos.

Gecorrigeerd voor zijn lage transformiteit is zonne-energie, en vrijwel zeker ook wind, een netto energie-verbruiker, met een EROI (Energy return on energy investment) minder dan één. In plaats van de economie aan te drijven, put het de economie uit van energie, waardoor de bbp-groei wordt vertraagd. Hij heeft het nog niet over de waterstof beloftes, maar daar is de EROI zo mogelijk nog lager.

Bij een EROI van minder dan 1, gebruiken we meer (fossiele) energie dan dat de groene energie zelf oplevert, zeg maar dat we zo nutteloze pyramides aan het bouwen zijn.

De groei van het primaire energieverbruik in de Europese Unie is sinds de piek in 2006 met 12,6% gedaald. —. In die periode is het aandeel van Europa in het reële bbp in de wereld met 7 procentpunten gedaald. De “overgang” van Europa naar hernieuwbare energiebronnen gebeurt door de-ïndustrialisatie.

Nog verdere energie vergroening, leidt tot grote de-industrialisatie. Vergroening komt neer op verarming. En laten we ons wel realiseren dat economische groei, vooral effect heeft op verbeteringen van het lot van de armen. De EU is dit jaar al een netto importeur van chemicaliën. Die de-industrialisatie betreft niet alleen kunstmest/aluminium en chemische fabrieken maar ook datacenters.

Volkswagen kan nu al geen batterijfabrieken bouwen, vanwege:….. te hoge energieprijzen.

31 REACTIES

 1. Het probleem met zon en wind is, dat vraag en aanbod niet gelijk lopen. Je moet de opgewekte energie dan bufferen om er efficiënter gebruik van te kunnen maken.

  Tot nu toe kon het lichtnet als buffer worden ingezet. Bij maximaal aanbod van zon en wind wordt dan de fossiele energie productie teruggeschroefd, terwijl de duurzaam opgewekte stroom wordt doorgeleverd. De particuliere opwekkers krijgen daarvoor een zgn terugleververgoeding, die per kWh overeenkomt met de normale kWh-prijs. Ze hebben dan ‘s-avonds en ‘s-winters, als hun eigen productie laag is, gratis (fossiele) elektriciteit (deze zgn salderingsregeling wordt echter binnen enkele jaren helemaal afgebouwd).

  Naarmate het aandeel zon en wind in de elektriciteitsmix stijgt, wordt deze vorm van bufferen echter steeds moeilijker. Wil je duurzaam helemaal zonder fossiel kunnen gebruiken dan heb je echte buffers nodig. Deze grote externe buffers, zoals home battery packs voor dag/nacht buffering en stuwmeren voor zomer/winter buffering zijn echter kostbaar en verdubbelen de prijs van een kWh. Dit maakt de EROI nog slechter.

  • Wellicht nog aanpassen: de gesubsidieerde particuliere opwekkers. Buiten gesubsidieerde niet particuliere opwekkers.
   Ik vermoed dat, behalve politici, die gelovers in de kerk zijn, de commerciële wereld het vaak aan hun water voelt dat er op zijn zachts gezegd iets niet klopt. Ik meen me een artikel te herinneren over een 500 miljoen euro kostend windpark in Zeeland dat ontmanteld moest worden omdat de windmolens niet meer onderhouden konden worden, omdat de fabrikant niet meer bestond.
   In Engeland was er een groot schandaal omdat er grote problemen waren met een leverancier van zonnecellen, waarna men ook op zoek moest naar nieuwe beheerders, daar was ook nogal wat belastinggeld bij betrokken.
   Hit and run business? logisch, wat de gek wil, wat afleveren, en wegwezen met de poet, vaak belastinggeld.

 2. Je maakt mij niet wijs dat onze “Lijders” dit allemaal niet weten.
  Kijk naar wat er de afgelopen tijd allemaal aan crises over ons heen is gekomen, en nog gaat komen.
  Als de gewone boer en gewone huisvrouw dit allemaal snapt, dan moet degene die de beslissingen neemt al helemaal snappen.
  Ze handelen er niet naar, dus is het allemaal zo bedoeld.
  Gas tekort? De oplossing is kerncentrales sluiten.
  Capaciteit tekort? De oplossing is budget voor de zorg verlagen.
  Inflatie? De oplossing is meer geld printen.
  Honger in de wereld? Oplossing is boeren verminderen.

  • De enigen die er echt in geloven, de dreiging van een ‘klimaatramp’, dat zijn de kinderen, die geïndoctrineerd worden, en er wellicht wakker van liggen. De volwassenen liggen er geen nacht wakker van, van het zogenaamde gevaar wat dreigt. Kan je nagaan door wat voor types we worden geleid. Men is niet alleen bereid toy het saboteren van de economie, maar ook het indoctrineren van degenen die nog weerloos zijn. Als het maar verdient, als men maar een carrière heeft, als men er maar bij hoort, als men er maar goede sier mee kan maken, etc.

 3. Tsja. gezien de stijgende energieprijzen ben ik gaan kijken naar zonneenergie, van het voorjaar zelf een deel installeren. Dat is haalbaar voor mij, met een terugverdientijd van zeg maar 10 jaar.
  18 panelen van 385 watt x 5 uur (wat ik reken als maximale zonnetijd, terwijl 6 uur dichter bij de waarheid ligt) x 80% effectief (ik ga altijd uit van een lager rendement dan wordt aangegeven) maakt 27.7kw per dag.
  Dat is iets minder dan ik momenteel gebruik en dan komt het verbruik van de omvormers zelf daar nog eens bij. (2 omvbormers van 6.5kw ieder).
  Batterij van 20kw zou me dus door de nacht heen moeten helpen.
  Omdat dit minder is dan ik nu verbruik zal ik vermoedelijk nog 2, misschien 4 extra panelen aanschaffen EN een deel van het verbruik terugschroeven. Het zal van het voorjaar wel een hoop tijd vragen om de zaak grotendeels zelf in elkaar te zetten, maar dat spaart behoorlijk veel geld uit.

  Dit alles niet omdat ik geloof dat zonne-energie de oplossing is voor bedrijven, echt niet. Voor huishoudens en kleine schaal…misschien.
  Maar ik wil graag minder tot niet afhankelijk zijn van het reguliere net (en de overheid). Omdat er nu zo kwistig wordt gestrooid met belastinggeld hier in de VS zie ik ook geen reden om daar zelf van te profiteren. 30% van de aanschaf+verzendkosten terugkrijgen via de belasting maakt het dan aantrekkelijk.

  • Johan,

   Voor een off-grid systeem heb je door allerlei verliezen altijd zo’n 25% meer accu-opslagcapaciteit nodig dan het totale verbruik dat je wil overbruggen.

   Reken op een investering voor je home battery gelijk aan die van de kosten van de panelen (9 mille?)

   Houd er wel rekening mee, dat een home battery alleen geschikt is voor dag/nacht buffering en je er hooguit 5 zonloze dagen economisch mee kan overbruggen.

   s-zomers heb je bij een goed gedimensioneerd systeem veel meer opbrengst dan je gebruikt en kan opslaan. ‘s-winters heb je nauwelijks opbrengst, dus dan ben je bij een off-grid systeem afhankelijk van windturbines en je eigen generator op benzine. Of je moet plek hebben voor een heel grote watertank met pomp/turbine generator als lange termijn buffer.

   Laat een expert je systeem doorrekenen voordat je iets aanschaft. Het is zeer afhankelijk van de lokale zon/wind opbrengst en je verbruikspatroon, beide over de dag en het jaargetijde, en van de geldende subsidie regelingen.

   NB
   Capaciteit (totale energie) is in kWh. Vermogen (energie per tijdseenheid) is in kW.

   https://unboundsolar.com/solar-information/battery-bank-sizing

   • Dank, maar laat me uitwijden hier.
    Ik leef in de VS, vrij achteraf. In de VS lopen buiten de grote steden alle kabels bovengronds; het risico op stroomstoringen is dan ook reeel, daarnaast is het netwerk sowieso verouderd en zeer kwetsbaar, indien men wil is het hele netwerk in de VS gemakkelijk neer te brengen.
    Ik heb een aantal keer per jaar stroomstoringen. Om die op te vangen heb ik 2 benzinegeneratoren. Een grote, die vrijwel alles draaiend houdt maar uiteraard veel verbruikt en een kleine die de meest essentiele zaken draaiend kan houden. De grote gebruik ik in eerste instantie, totdat ik een inschatting kan maken over de duur van de storing. Als ik verwacht dat het meer dan 2 dagen zou duren schakel ik na een tijdje over op de kleine. In eerste instantie wilde ik een solar system als een extra backup, maar momenteel krijg ik 30% terug van de belasting hier in de VS bij de aanschaf van een solar system.
    Ik heb 2 verschillende bedrijven over de vloer gehad om een offerte te maken, ze verschilden maar weinig van elkaar wat betreft prestaties en kosten, maar kwamen beiden uit rond de $67.000, met extra kosten als (een deel van) de panelen verder van het huis geplaatst zouden moeten worden. Dat is een enorme kwak geld dat ik gewoon niet zomaar heb liggen.
    Het systeem dat ik nu op het oog heb is ruwweg hetzelfde, maar door het zelf, samen met een kennis met een aannemersbedrijfje en hijzelf een electricien, is te installeren spaar ik meer dan de helft uit.
    Als ik stel dat ik aanschaf+verzendkosten op $30.000 uitkomt dan krijg ik dus $9.000 terug van de belasting (en ja dat heb ik al uitgezocht). Die $9.000 kan ik dan volgend jaar gebruiken om een paar extra panelen aan te schaffen, of een extra batterij.
    het systeem dat ik nu bekijk heeft 18 panelen van 385w, een 20kwh batterij en 2 omvormers, plus een lading kabels. Ik zal vermoedelijk nog $600,- uitgeven om zelf een paar (in hoek verstelbare) stellingen te bouwen.

    Het is er voor mij niet om te doen om nu a-la-minute een systeem neer te zetten waardoor ik me volledig los kan koppelen, maar om de basis daarvoor op te zetten. Dus ik zet dit op en kijk dan een jaar lang, inclusief winter dus, hoeveel extra ik nog nodig heb om echt onafhankelijk te zijn, ik kan op deze opzet makkelijk uitbreiden tot 36 panelen, en als ik er nog een omvormer bij zet nog meer, maar dat is gewoon niet nodig.
    Het is in principe gemakkelijk om extra panelen neer te zetten om winter tekorten te compenseren en eventueel in de zomer een serie panelen af te koppelen als er gevaar zou zijn voor overbelasting. Panelen zijn relatief goedkoop. Wel wil ik op den duur een 2e en misschien 3e batterij aansluiten. Daarom kies ik ook voor een systeem met 2 omvormers ipv 1 grotere; als er 1 defect raakt kan ik in ieder geval nog een aantal zaken draaiend houden.
    Mijn verbruik ligt op ruwweg 32kw/dag. Het systeem dat ik nu in gedachten heb komt daar al heel dicht bij en die ene batterij zou in principe voldoende moeten zijn.
    Mijn bereking inmijn eerste bericht gebruikt al lage schattingen en zit net onder mijn verbruik. Maar zoals ik al zei, ik sluit me nog niet af van het netwerk voordat ik een vol jaar heb gekeken hoe het uitpakt.

    En noem mij maar Malle Eppie de prepper; ik zal zeer waarschijnlijk op den duur wat extra panelen aanschaffen, een extra omvormer en een extra batterij die allemaal netjes in een faraday cage worden opgeslagen. Net als mijn veel kleinere solar-back-up/kampeer unit, reserve ham-radio, noodradio’s en ga zo maar door. 😉

    Je kunt niet alles ineens doen, of in ieder geval ik niet. Dus doe ik het stapsgewijs.
    Dat heb ik met mijn groentetuin ook gedaan; ieder jaar wat verder uitbreiden.

   • Prima, Johan. Als je niet direct van het net hoeft en eerst een basissysteem kan installeren, kan je uitproberen hoeveel van je verbruik je daarmee daadwerkelijk kan dekken. Dan kan je later altijd nog uitbreiden met een extra home battery en wat extra panelen. Je weet dan ook hoe je ‘s-winters uitkomt. Hier in NL kan het dan heel lang zwaar bewolkt zijn waardoor je niet veel hebt aan extra panelen. Een paar kleine windturbines (ieder 400 W vermogen) kunnen dan je home battery wel vol houden. Het helpt uiteraard als je je verbruik kan minimaliseren.

    Hoe verwarm je het huis? Heb je een houtkachel? Hier in NL zijn er maar weinig mensen die de mogelijkheid en het geld hebben om volledig off-grid te gaan en zo onafhankelijk te worden van de grote energiebedrijven en de overheid.

   • Ik woon in PA, de staat met de grootste voorraad anthracietkool ter wereld. Ik stook nu kool, kan eventueel ook houtpellets stoken.
    Maar de electrische voeder en blazer vragen wel electriciteit. Ja, het kan eventueel handmatig, maar dat is niet ideaal.
    Doel is om deze op den duur te vervangen door een moderner combi-systeem waar ik kool, pellets of hout kan stoken.
    Ik gebruik ongeveer 3,5 ton per jaar (gemiddeld, ligt aan hoe koud het is). Met $280,- /ton (huidige prijs, maar ik koop meestal in de zomer een jaarvoorraad in tegen veel lagere priijs) zijn mijn stookkosten nog geen $900 per jaar.
    In het voorjaar/zomer ga ik de kelder aanpassen zodat ik daar voor 3 jaar voorrraad kan opslaan, omdat ik graag zaken op voorraad heb.
    En ja, in NL zeker lastiger. Mijn voordeel hier is dat ik wat ruimte heb en dus makkelijker meer panelen neer kan zetten dan op een klein achtertuintje in NL.
    Idealiter zou ik willen verhuizen naar een stuk grond met eigen waterbron/stroom omdat het dan eenvoudig is hydro te gebruiken en de panelen mee te nemen.
    Maar dat zit er nu even niet in.
    Windturbine zou ik eerst moeten onderzoeken.

   • @Johan,

    Je verwarming op kolen is erg economisch! Dat hadden we in NL kunnen realiseren met ons eigen aardgas, maar dat geven we tegen bodemprijzen weg aan het buitenland. En we laten de Groningers stikken. Als die begin jaren 60 zich hadden afgescheiden, waren ze nu rijker geweest dan Dubai en hadden ze allemaal in een aardbevingsbestendige woning kunnen wonen.

    Die windturbines vergen meer onderhoud dan panelen, maar ze zijn nodig als je geen lange termijn opslag kan realiseren, dus om daarmee off-grid overtollige zomerstroom in de winter te kunnen gebruiken. Elektrische accu’s zijn heel efficiënt, maar houden energie niet zo goed vast over een maandenlange periode. Een grote watertank of een flink gewicht op hoogte (potentiele energie) doet dat beter. Het handigst is echter het gebruik van waterstofgas als opslagmedium.

   • De kosten van elektrolysers dalen gestaag en hier in NL zie je nu ook combiketels die op waterstof werken op de markt verschijnen. De meeste mensen met zonnepanelen gebruiken echter een elektrische warmtepomp om hun huis mee te verwarmen (en ‘s-zomers te koelen).

    Waterstofgas is wel beter geschikt voor hoge temperaturen, zoals bij veel industriële processen. En je kan er auto’s, vliegtuigen en schepen op laten werken. Elektrische accu’s zijn daarvoor niet zo geschikt.

    Het grote probleem met waterstofgas is echter het lage rendement van dit opslagsysteem. Dat is ook de reden, dat Elon Musk met Tesla alleen voor BEVs (battery electric vehicles) kiest en niet voor FCEVs (fuel cell electric vehicles), zoals de Toyota Mirai.

    Om de NL industrie helemaal te laten overschakelen van fossiel op groene waterstof voor hun industriële processen moeten we de hele Noordzee vol zetten met minstens 6000 windturbines van 3 MW vermogen. Er zou dan geen windstroom meer beschikbaar zijn voor andere toepassingen. Geen geld meer ook trouwens, want een volledig groene waterstofeconomie voor NL kost duizenden miljarden.

    Dat is ook de makke van de groene lobby, ze pushen een transitie die nooit gerealiseerd kan worden. Dat kan je op de achterkant van een bierviltje uitrekenen.

   • Jazeker, en de anthraciet is veel ecomischer dan de steenkool of bruinkool. In Polen stoken ook nog aardig wat mensen kool, maar ik heb horen zeggen dat ze daar bijna 30 ton per huishouden per jaar gebruiken. Dat is OF onjuist, OF ontzettend onrendabel vergeleken met anthraciet, zelfs als we in aanmerking nemen dat hun winter daar vermoedelijk langer en kouder is, maar een factor 9 in verbruik is wel erg veel.

    Waterstof is veelbelovend. De extra opbrengst in energie is er met zonnepanelen toch, dus een lager rendement maakt dan niet zo veel uit. Maar dat vraagt nu toch een stuk meer kennis dan ik momenteel heb. En opslag van waterstof voor gebruik als particulier…ik heb gewoon de kennis niet dat zelf te doen.
    Voor mij is het in ieder geval momenteel vermoedelijk gewoon gemakkelijker om wat extra panelen en een extra batterij neer te zetten, de ruimte heb ik tenslotte. En in het ergste geval zouden die leeg kunnen raken en de omvormers niet draaien, maar zou ik ze mbv de benzine generator kunnen starten. Of, als het echt nodig is, dmv mijn oude fiets (riem over het achterwiel naar een autodynamo om daarmee een auto-accu op te laden, ik heb dat al eens geprobeerd en ja dat werkt. Vraagt wel eventjes fietsen, maar het blijft wel een mogelijkheid).

    Mijn punt was meer dat het vermoedelijk kleinschalig mogelijk is om zonne-energie in te zetten, maar ik dat zie een bedrijf nog niet zo gauw doen.
    En de vogelgehaktmolens ben ik ook al niet zo van onder de indruk.

    Even een leuk SF ideetje; zonnepanelen in de ruimte die de energie in de vorm van licht/laser al dan niet via tussenstations naar een aantal centrale verzamelpunten sturen, die in een vaste orbit om de aarde cirkelen. Die kunnen dan een zeer sterke laser naar de aarde sturen om hier weer in energie om te zetten.
    Natuurlijk kunnen we blijven fantaseren, maar in feite is er gewoon al lang de mogelijkheid om nucleair te gaan, wat mij betreft bij voorkeur met thorium. Dan heb je voor eeuwen genoeg schone, goedkope, veilige energie. En omdat die zo ruim voorhanden is, is het verlies bij het aanvullend gebruik van waterstof niet meer zo van belang.

   • @Johan,

    Ja, als je op termijn off-grid wil gaan kan je beter een technology kiezen die je zelf goed kan behappen. Richt je het eerst op het zoveel mogelijk terugdringen van je verbruik. Dus isoleer je huis goed (warmteverliezen zijn: dak 30%, ventilatie 20%, gevel 20%, ramen 15%, vloer 15%,; daar kan je met isolatiemaatregelen minstens de helft op besparen) en gooi stroomverbruikers die je niet echt nodig hebt er uit. Let ook op sluipverbruik. Een paar watt stand-by is een fors verbruik op jaarbasis. Het ergst zijn waterbedden. Die houden een flinke hoeveelheid water het hele jaar op kamertemperatuur, net als tropische aquaria. Grote vriezers vreten ook stroom. Daar loont het een nieuwer en zuiniger exemplaar te kopen.

    Zonnecentrales in de ruimte zijn extreem duur. Dan is het nog gunstiger om ze op Aarde rond de evenaar te zetten en de energie via kabels en waterstof naar de gematigde zones te transporteren. Zo zou de Sahara voorzien van zonnecentrales heel Europa van energie kunnen voorzien. Toch kiezen we liever voor een lokale oplossing en leggen we ons eigen dak vol met panelen en maken we van onze weilanden zonneparken. Zon en wind zijn natuurlijk per definitie decentraal, dus bij uitstek geschikt voor de individuele burger om off-grid te gaan en onafhankelijker te worden.

   • Kernenergie is idd een prima alternatief, maar niet favoriet bij de groene lobby.
    https://youtu.be/0w01Uog4JdM

    En de Amerikanen hebben kernfusie inmiddels ook werkend.
    https://youtu.be/gI4rWcu9LIg

    Dit is in een fusie demonstratiereactor die brandstof pellets met sterke lasers samendrukt en zo de fusiereactie start. Dat is een goedkopere en simpeler oplossing dan de grote torus demonstratiereactor ITER die een superheet plasma mbv sterke elektromagneten opsluit en laat fuseren. ITER wordt momenteel in Frankrijk gebouwd, maar werkt nog niet.

   • Ik heb nog nooit een waterbed gehad, nooit wat in gezien. Maar ik heb wel de neiging de pc op slaapstand te laten staan, maar dat is het enige.
    Ben net alle gloeilampen die we nog hadden wezen vervangen door led op de meeste plaatsen en wat fellere spaarlampen op een paar andere plekken.
    Isolatie van het dak heb ik al gedaan. De muren…tsja…buiten de grote steden zijn de meeste huizen in de VS van hout. Houten frame, houten planken aan beide zijden met wat isolatiemateriaal ertussen in, dan latjes aan de binnenkant, stuc en behang, en een ‘siding’ aan de buitenkant, valt verder helaas niet zoveel mee te doen, tenzij iemand een extra laag isolatiemateriaal wil aanbrengen en dan een nieuwe binnen of buitenmuur plaatsen en zo een 3-muurs systeem te maken. Dat is me toch echt te gortig.
    Mijn grootste verbuik zijn de 2 vrieskisten en de 2 koelkasten (en in de winter uiteraard de kolenkachel). En in de herfst de dehydrators en het pressure-canning systeem. Maar ik heb net dit jaar de vriezers en koelkasten vervangen door veel zuinigere apparaten. Op de to-do lijst staat nog het uitgraven van een ‘rootcellar’ (gewoon geen idee meer van de Nederlandse term daarvoor), maar er gaan maar 24 uur in een dag.
    Dit voorjaar is al volgepland;
    1 – opzetten van een kas (8×20 ft, dus vrij behoorlijk),
    2 – solar opzetten, inclusief het graven van een sleuf voor de kabels.
    3 – nog een uitbreiding van de groentetuin, dan het omspitten, compost inmengen, wieden en het beplanten ervan (totaal komt na de uitbreiding dan op 10 bedden van 4x20ft ieder, plus 3 stroken met bessen/bramen/frambozen/aardbeien en een aantal kleine fruitbomen),
    4 – kippenhok vernieuwen en uitbreiden
    Ik denk niet dat ik dan nog meer doe komend jaar, ik heb al een 48-urige werkweek met mijn normale baan en ik ben ook geen 20 meer. 😉
    Maar ik moet zeggen dat ik verrekte blij ben met mijn eigen groente en fruit, eieren en vlees.

  • Iedereen in zijn eigen bootje, en collectief op kosten van een ander, dat is inderdaad het rekenmodel. Men zit diep in het statisme, een systeem van plukken waar je kan, soms begrijpelijk om het door de staat geplukt worden te compenseren, dat houdt het ook in leven, en zo blijft iedereen een slaaf van de overheid, en wordt men nog meer een slaaf.
   Biden is overigens van zin om anderzijds het terugbetalen van de leningen van studenten massaal te schrappen, lees: van uw rekening af te schrijven in de komende x jaren. Zo blijft men heen en weer schuiven, en uw uiteindelijke voordeel zal steeds verder in uw nadeel oplopen, tenzij het lukt om weer een greep uit de overheidskas te doen, ieder voor zich. Is het niet absurd allemaal.

   • Tsja. Het schuiven met geld op die manier is wel absurd. Maar als je alleen maar wordt geplukt wordt het er ook niet beter op. Ik heb nu een keer een kans om in ieder geval een graantje mee te pikken. Aangezien ik door de overheden mijn hele leven al ben geplukt zou ik toch wel gek wezen als ik er geen gebruik van zou maken

  • Je zal als monteur daar toch maar net bovenin iets aan het repareren of aan het nakijken.
   Dan was de man/ vrouw nu morsdood geweest.

 4. Kan dit landje enkel functioneren met wind- en zonne-stroom?
  NEE, dat kan pertinent niet. Krachtcentrales, die constante LINEAIRE stroom leveren,
  kunnen nooit gemist worden. Want wat doe je zonder wind en zon, vooral als de zon
  nu op z’n laagst staat, het is winter, op dit halfrond kennen we de seizoenen.
  Zonnepanelen op alle daken(die lang niet altijd geschikt zijn)gaat evenmin werken.
  Zonnepanelen kunnen nooit constante krachtstroom leveren.
  Ze slijten en moeten na verloop van tijd ook vervangen worden.
  Nieuwe grote kostenpost. Voor de versleten zonnepanelen is(vooralsnog)
  geen oplossing.
  En windenergie is ook geen oplossing.
  Die hele energietransitie is logistiek en financieel totaal onhaalbaar.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ep_GZFJ_QMI

  • Exact. Er was trouwens ook een goed reden dat zeilschepen rap verdwenen toen de stoomschepen opkwamen; de betrouwbaarheid is vele malen groter.

   Toen ik in Nederland woonde (flatgebouw) waren er bij de VVE-vergadering iedere keer weer dezelfde idioten die wilden dat we zonnepanelen zouden installeren en daar maar over bleven emmeren, iedere vergadering weer. We hebben dat als bestuur eens uit laten zoeken, maar met 8 verdiepingen x2 woningen per etage per ingang zou het rendement/besparing per woning maar minimaal zijn. Daartegen over stond dat het dak er niet voor geschikt was, dus dat er dan eerst maar eventjes 40.000 per ingang (dus per 16 wooneenheden) opgehoest zou moeten worden om het dak geschikt te maken en dan de panelen zelf nog. Dus zomaar even bijna 2.500 extra bijdrage per wooneenheid voor de aanpassing aan het dak en dan nog eens 2x-3x dat bedrag voor de panelen, omvormers en installatie. En dat voor een minimale besparing per jaar, waardoor de terugverdientijd per woning al gauw 20 jaar zou zijn, onderhoud niet meegerekend.
   Linkse ideologie en cijfers, niet zo’n beste combinatie. Ze bleven er maar over doorzeiken, zelfs met alle cijfers aangeleverd dat het financieel gewoon niet haalbaar was.

   Zoals ik al eerder stelde is zonne-energie op kleine schaal te doen. Maar op grote schaal niet, zeker niet in Nederland. En zowel zon als wind zijn niet regelmatig genoeg om er op te kunnen rekenen.
   In theorie zou Nederland meer waterkracht kunnen opwekken, er zijn meer dan voldoende waterwegen, maar het verval is slechts minimaal, dus moet het komen van de massa. Dit optimaliseren zou de meeste rivieren onbevaarbaar maken en de meeste mensen hebben geen idee van de enorme hoeveelheid vracht die door de binnenvaart wordt vervoerd, wat dan opeens over de weg of het spoor zou moeten.

   Nu moet ik stellen dat panelen (in ieder geval tot nu toe) ieder jaar goedkoper zijn geworden, terwijl de opbrengst is gestegen en de levensduur is verbeterd. Maar zeker op dit moment met de verstoring van de leveringsketens en de boycot van Rusland en China gaat dat waarschijnlijk veranderen.
   Overigens zou ik het eerder geopperde idee van panelen in de Sahara zelf niet serieus nemen. Dat gebied heeft dan wel veel zonne-uren, maar is niet bepaald stabiel. De kans op grote beschadigingen is zeer reeel, en dat houdt geen rekening met de lokale bevolking die erg geneigd is alles te slopen voor eigen gebruik. Zelf zie ik het ook niet zo zitten om een park met zonnepanelen uit te moeten graven na een zandstorm die enkele zandduinen een paar km verplaatst. Het deel rots-woestijn is dan beter, maar dan heb je kans bij hevige storm dat de panelen door de stenen/steentjes worden beschadigd. En pas als je een dergelijke storm een keer hebt meegemaakt besef je hoe destructief die kan zijn.

 5. Mijn computer, inclusief randapparatuur, verbruikt zo’n 70 Watt, inclusief verlichting en cv-ketel. De zon schijnt nu niet, dus ik kan het niet opwekken met zonnepanelen. En als de zon schijnt zit ik niet op mijn computer, brandt het licht niet en slurpt de cv-ketel ongeveer niks. Dus dan heb ik niets aan de opbrengst van de zonnepanelen.

  Het enige wat zou renderen is in de zomer de koelkast laten draaien op zonnepanelen. Voor de rest draaien zonnepanelen op een zeer gunstige salderingsregeling, die een keer ophoudt. De koelkast laten draaien op een zonnepaneel is meer hobby dan efficiëntie.

  Zonnepanelen zijn misschien leuk voor op je zeilboot of camper. Niet als je een vaste aansluiting hebt en een verbruik onder het plafondtarief.

  Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto en moet je na zonsondergang ermee rijden, dan zouden zonnepanelen misschien kunnen renderen. Maar zoiets moet je van te voren goed doorrekenen, en niet iedereen is daar even goed in.

  • Oneens. In de nacht kan je apparatuur nog steeds op zonne-energie draaien mits je die hebt opgeslagen. Dat kan een batterij zijn, of zoals Peter de Jong stelde op andere manieren.
   Trouwens, of de zon wel of niet schijnt heb je kosten voor je koelkast bv en heel veel andere zaken. Nog even daargelaten dat je betaalt voor de aansluiting op het netwerk, of je er nu wel of geen gebruik van maakt.
   Mijn plan is om mijn gehele huis, schuur en straks kas op zonne-energie te laten draaien. Ik zal mijn verbruik wat terugdringen, hopelijk tot 27-28kw / dag, maar ben niet van plan om mezelf het gemak van gebruik van apparatuur te ontzeggen voordat dat nodig is. Dat vraagt uiteraard wel ruimte voor voldoende panelen en voldoende batterijcapaciteit, maar anders dan in NL is dat voor mij wel haalbaar.
   Een off-grid systeem ontvangt ook geen saldering; mijn systeem zal geen energie leveren aan het grid. Niet tijdens de test- en uitbouw fase en niet wanneer het compleet is en ik mezelf volledig los kan koppelen van het stroomnetwerk. Het enige wat ik ‘ontvang’ is een eenmalige 30% belastingteruggave. En dat alleen van het systeem waar ik mee begin, het geldt niet voor uitbreiding, onderhoud en vervanging. Maar dat maakt het voor mij slechts eerder haalbaar, het is niet doorslaggevend, mijn hoofdreden is dat ik onafhankelijker wil zijn van de overheid en de buitenwereld. En als ik daarvoor dan eindelijk ook een keertje een graantje mee kan pikken van dergelijke regelingen dan zie ik geen reden dat niet te doen aangezien ik mijn leven lang al ben geplukt door overheden.

   • Dat opslaan is heel duur. In principe kan je koelkast ’s nachts zonder stroom. En als het allemaal zo’n gedoe is zou je ook gewoon afscheid kunnen nemen van je koelkast. Dan loop je een keer extra naar de supermarkt. Vroeger bracht de melkboer iedere ochtend vers. Tot in de jaren ’70 met paard en wagen.

  • Dan loop je een keer extra naar de supermarkt? Ja, als je in Nederland woont misschien wel. Als je in een landelijk (of zoals ik anderszins wat afgelegen) gebied in de VS woont dan is de dichtstbijzijnde supermarkt 30-40 minuten enkele reis met de auto. Of nog verder, dus dat doe je dan niet zomaar even.

  • @Nico de Geit
   Ja, lang werd er nog bezorgd met paard en wagen. Ook is er heel lang geploegd en geoogst met ossen, paarden en (muil)ezels.
   De opkomst van se verbrandingsmotor gaf een enorme stijging van de landbouw-opbrengsten. Niet alleen waren die krachtiger, het betekende ook dat er een enorm areaal extra opbrengsten leverde; waar voorheen een flink deel van het land gebruikt werd om voer voor die dieren te produceren kon dat opeens worden gebruikt om eten voor mensen te verbouwen.
   Veel mensen lijken te vergeten dat al die dieren ook moesten eten en al met al ging dat om een flink deel van de voor landbouw beschikbare grond.

 6. Er wordt enorm ingezet op ‘alternatieve’ energie, er wordt heel weinig gedaan en nagedacht over het besparen van energie. Wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken.

  • Hoewel besparing uiteraard belangrijk is, is de eerste instantie opwekking van belang. Het gaat erom een goedkope, betrouwbare en regelmatige bron te hebben, die bij voorkeur ook nog eens niet te veel ruimte inneemt. Zon en wind voldoen aan geen van die 4 criteria.
   Maar besparing gaat pas een rol spelen wanneer er een bron is die constant kan leveren. Zolang die er niet is is besparing minder interessant omdat er enorme pieken zijn bij het opstarten van vanalles.

   Ik ben begonnen met het invoeren van besparende mogelijkheden. En nu dus aan het kijken naar een alternatief. Maar niet zo gek om mezelf al direct af te sluiten en dan maar af te wachten wat ik wel of niet kan doen. Eerst testen en zien in hoeverre ik mezelf kan bedruipen. Dan overwegen wat er eventueel gekort kan worden of dat het systeem uitgebreid moet worden en of dat financieel haalbaar en rendabel is.

   • Met een energiemeter kun je precies in kaart brengen wat een apparaat gebruikt. Alles netjes in Excel gezet. En van daaruit gekeken waar gestreept kon worden. De meeste mensen zijn zich niet bewust wat ze gebruiken. Ze klagen alleen over een hoge energierekening, niet vooraf, maar achteraf. Dat soort mensen zijn niet te helpen.

  • @Nico de geit
   Oh, ik ben het eens dat er best bespaard kan/mag/moet worden.
   Daarom ben ik daar zelf ook mee bezig. Maar dat belet me niet volledig onafhankelijk te willen worden

Comments are closed.