Een nieuw jaar is begonnen en de vooruitzichten zijn niet echt bemoedigend te noemen. Naast de oorlog in Oekraine hebben we te maken met politieke corruptie, sociale polarisatie, morele decadentie, economische vernietiging en de-industrialisatie via de klimaatagenda.

De p(l)andemie lijkt op zijn retour maar kan ook ieder moment weer terugkomen. Overheden zijn uitgegroeit tot monsterlijke micromanagementmachines. Instituten als wetenschap, het juridische rechtssysteem, de media en multinationals blijken hun vertrouwen verspeeld te hebben. We zitten duidelijk vast in deze voortdurende cyclus van politieke destabilisatie, economische en sociale achteruitgang en voortdurende oorlogvoering.

De levensstandaard van Europa daalt sterk door extreem stijgende (zelf veroorzaakte) energiekosten en -beperkingen, inflatie, massamigratie, oversterfte en een verslechterde volksgezondheid. Ook bedreigen centralisatieplannen en oplopende staatsschulden de vrijheid en welvaart van burgers.

Dat zijn slechts enkele voorbeelden van de Derdewereldisering die overal plaatsvindt. Om nog maar te zwijgen van de toename van plotselinge sterfgevallen overal, de aanhoudende oorlog in Oekraïne, klimaatterrorisme, COVID-uitbraken (en de bijbehorende ‘maatregelen’) in China en vele andere kwesties die op de achtergrond borrelen en op een gegeven moment hun weerslag zullen hebben.

In traditioneel stabiele en democratische landen worden enkele verbijsterende initiatieven en beleidsmaatregelen genomen, waaruit blijkt dat niemand veilig is voor de waanzin en tirannie van regeringen en bureaucraten. Nogmaals, of dat nu een top-down elitecomplot is of een bottom-up sociale beweging, doet er niet toe. Het is er en we moeten er mee zien te dealen.

Of er in 2023 of in de komende jaren een grote wereldwijde ramp zal plaatsvinden, weet niemand. Er zijn een aantal internetsites met honderdduizenden of zelfs miljoenen volgers op sociale media die elke dag in een of andere vorm het einde der tijden aankondigen. Ze blijven beweren dat we van een of andere catastrofe slechts dagen of weken verwijderd zijn.

Het internet en de stroomvoorziening zal crashen. Eten zal schaars worden. Er komt een nucleaire oorlog tussen Rusland en de VS. Pure doemporno die vooral dient om kijkers bang te maken en dingen te verkopen die niemand nodig heeft. Ondanks het feit dat de situatie verslechtert en er dagelijks kritieke dingen gebeuren, heeft geen van de catastrofes die ze steeds voorspellen zich voorgedaan.

Hoe dan ook, het is belangrijk om te beseffen dat dit allemaal niet nieuw is. In de jaren tachtig voorspelden experts en doemdenkers dat het Amazone-regenwoud in een woestijn zou veranderen, de poolijskap zou smelten, kuststeden zouden worden overspoeld door de zee en dat vervuiling de helft van alle soorten op aarde zou wegvagen. Al die onzin werd uitvergroot door de media en die doet dat nog steeds. Dat is allemaal niet gebeurd.

Als het slecht gaat, worden mensen mystieker en pessimistischer. En als je je eenmaal realiseert hoe besmet en verrot het hele systeem is geworden, is het moeilijk om niet voor te stellen hoe alles eindigt in een grote rokende puinhoop. Maar alles heeft een keerzijde en het leven gaat hoe dan ook door.

Iedereen die niet direct slachtoffer is van de huidige repressie (politiek gemotiveerd gevangen zit bijvoorbeeld) of op een slechte plek (oorlogszone Oekraine) heeft redenen om dankbaar te zijn.

Om 2023 positief door te kunnen brengen, kunnen deze tips mogelijk helpen:

Besteed aandacht aan het grote geheel en de oorzaken van de onderliggende trend. Maar richt uw praktische en mentale inspanningen op uw situatie en omgeving.

Houd je emoties onder controle en beheers je zo goed je kan. Reageer niet overdreven, maar negeer ook niet wat er gebeurt. Maak de ellende niet groter dan hij al is.

Je overwinningen zullen niet zo goed aanvoelen als je had gehoopt.
Je mislukkingen zullen niet zoveel pijn doen als je vreest.

Om depressie te voorkomen, doe iets voor je lichaam (een sport of andere fysieke activiteit), voor je geest (lezen, meditatie), voor je ziel (genieten van de natuur), en voor iemand anders (vrijwilligerswerk, directe ondersteuning, enz.).

Mentale weerbaarheid wordt vaak afgeschilderd als vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Maar het kan ook flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn.

Je bent stabiel als je humeur niet afhankelijk is van je omstandigheden. Je kunt overal gelukkig zijn en werken met wat je hebt. Je kunt een goede dag hebben met iedereen ook als het tegen zit.

“De slachtoffermentaliteit leidt tot een slachtofferrealiteit” (David Icke).

Richt je op je eigen koers, blijf alert en blijf doorgaan.

Bron: The organic prepper 

7 REACTIES

 1. Interessant dat je het woord waanzin liet vallen. Ik heb mijn leven zodanig op orde dat ik het me kan veroorloven het domein van de waanzin met grote regelmaat te betreden, of daar zelfs langdurig te verblijven. Op verzoek keek in gisteren in mijn glazen bol. Al een tijdje niet meer gedaan en het kostte wat moeite om hem aan de gang te krijgen.

  Sabine was weer lekker bezig in mijn glazen bol en weet als geen ander de waanzin gestalte te geven: https://www.youtube.com/watch?v=KAIjlRl5Al4

  Ze zingt een deel van Ravel, ‘Het kind en de toverspreuken’:

  ‘Naar achter! Ik verwarm de goeden maar verbrand de slechten. Kleine onvoorzichtige barbaar, je hebt alle welwillende goden beledigd! Je zwaaide met de pook, gooide de ketel omver, verspreidde de lucifers, pas op! Pas op voor het dansende vuur! Pas op! Pas op jezelf!’

  Ik geloof dat mijn glazen bol het nog steeds uitstekend doet. ‘Naar achter, let op jezelf’. Heel logisch advies als de boel in de fik staat. Ook leuk dat ze een schuldige aanwijst.

  • Iedereen alsnog een Happy new Year of the Water Rabbit 2023. Het vorige waterkonijn kwam voorbij in 1963, het volgende in 2083, het jaar waar Breivik het over had. 1783 – 1843 – 1903 – 1963 – 2023 – 2083. heel wat graafwerk dus om patronen te ontdekken in de 60-jarige cyclus van het waterkonijn. Opmerkelijk overigens dat Kondratieff een golf/cyclus zag die enigszins overeen kwam.

   In het Westen hebben we een lineair tijdsbegrip maar ik vind een cyclisch tijdsbegrip eigenlijk veel mooier. Die 60-jarige cyclus zal ook wel weer in een grotere cyclus zitten.

   • Toen ze begonnen met het corona-gedoe, toen de wereld onderste boven werd gezet, heb ik meteen een exemplaar van Alice in Wonderland besteld, met de originele tekeningen. Als je strak in dat boek zit vind je niets vreemd. Het was uitstekend tegengif tegen de waanzin in de echte wereld.

    Alice loopt achter een wit konijn aan: https://c8.alamy.com/comp/ERFJD3/alice-and-the-white-rabbit-from-alice-in-wonderland-by-lewis-carroll-ERFJD3.jpg
    Ik was meer gefocust op de kat en op Alice. Dat konijn wordt steeds met en horloge afgebeeld, ik vrees dat ik het boek opnieuw moet lezen om alles even goed op de plek te zetten nu het jaar van het waterkonijn voor de deur staat.

   • Peer Gynt, nog meer waanzin. Peer Gynt is geboren in een dorpje in Noorwegen. Aan het begin van het verhaal beleeft hij allemaal avonturen met vrouwen, waaronder de dochter van de trollenkoning.

    ‘In de hal van de bergkoning’ is wel de muzikale topper. Daar wordt Peer opeens wakker, al bijna zelf een trol, maar dat gaat niet door. Niemand weet wat er zich precies afspeelt in de Hal van de Bergkoning, maar ik vermoed een orgie van geweld. https://www.youtube.com/watch?v=PBsFYKzhk5E

    Peer ging verder, kwam in Afrika terecht en belandde uiteindelijk in een gekkenhuis in Egypte. Na enige tijd wilde hij terug naar huis, naar Solveig die op hem wachtte en een bezwering over hem had uitgesproken: https://www.youtube.com/watch?v=snpr7xlF9Sw

    Het schip leed schipbreuk, Peer moest een ander onder drukken om zelf te overleven. Meer dood dan levend spoelde hij aan. De dood kwam naar hem toe: ‘Jij bent niemand, geef nou maar op!’ Peer krabbelde overeind: ‘Ik ben wel iemand’, waarop een discussie volgde. Uiteindelijk keerde Peer terug naar zijn geboortedorp, naar Solveig.

   • Ik heb sterk het idee dat de uitdagingen die het lot ons toewerpt in ‘de echte wereld’ alleen met een stevige dosis waanzin zijn te pareren. Vorig jaar 5,4 % rijker en uitstekend geleefd, deels in een waanwereld. Als ik die lijn verder kan zetten, prima.

    Sabine heeft natuurlijk volkomen gelijk met haar ‘ARRIERE!’ (naar achter), als de boel in de fik staat moet je wegwezen. Wat moet je in de echte wereld als het in de waanwereld veel leuker is, en als die waanwereld ook nog antwoorden heeft die je niet vind in de echte wereld?

   • De muziek van Edward Grieg over Peer Gynt draai ik nog regelmatig hier.
    En dan op een stevig hard volume.
    1 van mijn lieveling CD is het geworden in de loop der tijd.
    De hele CD is helaas niet te vinden op youtube, alleen delen van allerlei orkesten.

    Maar leuk dat je hiermee aankomt bij dit artikel.

   • Waanzin als tegengif voor de waanzin. Ik ben blij dat ik het mezelf kan veroorloven. Er zitten wel risico’s aan. Je komt op een andere golflengte terecht. Kom je in aanraking met mensen met een heel andere golflengte, dan kan er onbegrip optreden bij die anderen.

    Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die waanzin als tegengif gebruiken voor de waanzin die het zichzelf niet kunnen veroorloven en daardoor in de problemen komen. Het gebruik van waanzin als medicijn, tegengif of drug geschiedt op eigen risico.

Comments are closed.