In januari 2021 begon de vaccinatiecampagne voor corona. In 2022 zijn er relatief weinig mensen aan corona gestorven. Maar er werd wel gesproken van een oversterfte. Hoe zit dat nu? Oversterfte is een vrij complex verhaal. Ik houd het zo simpel mogelijk. Hoeveel mensen zijn er in de pre corona jaren gestorven en hoeveel in 2020, 2021 en 2022.

Kort door de bocht gesteld stierven er in de drie pre corona jaren rond de 150 k Nederlanders per jaar. In de eerste coronajaren stierven er rond de 170 k. Er is dus een duidelijke toename in het aantal sterfgevallen. In 2022 had iedereen die dat wenste zijn prikken gehad. En nam de sterfte aan corona fors af. Mede door de omikronvariant. Wat is nu het totaal aantal sterfgevallen in 2022? CBS loopt twee weekjes achter dus we hebben de jaarcijfers nog niet. Maar we kunnen natuurlijk wel een inschatting maken. Zie tabel hieronder:

De sterfte tot en met weeknummer 50 is 162 k. Tel er 13 dagen bij op, en je komt op ongeveer 168 k sterfgevallen in 2022. In het eerste corona jaar vielen er ook 168 k doden en in het tweede coronajaar stierven er iets meer, 170 k. Als er dan in 2022 168 k mensen sterven dan is er duidelijk iets aan de hand. Het laatste pre corona jaar stierven er 152 k mensen.

Nuancering

Het is te verwachten dat er meer dan 152 k mensen in 2022 sterven door de gevolgen van de toenemende vergrijzing. Van 2010 tm 2019 zie je een stijging van zo’n 1600 sterfgevallen per jaar. Dit zou betekenen dat er in 2022 dan ongeveer 157 k mensen zouden sterven (152 k plus 4800). Het zijn er echter 11 k meer. De nuancering werkt ook de andere kan op. Na een fors griepjaar sterven er minder mensen omdat iedereen die al op omvallen stond door de griep in dat jaar is omgevallen. Vanuit die redenering zou er in 2022 juist sprake moeten zijn van een enorme afname van sterfgevallen. De referentie is dan niet 157 k of 152 k maar nog veel minder.

Conclusie

Er zijn in 2022 veel meer mensen overleden dan verwacht. Misschien tienduizend, misschien twintigduizend. Wat mij persoonlijk steekt is dat men er nu het zwijgen toe doet. Zijn de vaccins dan toch schadelijker dan gedacht? Was het beleid van voorkomen van infecties (afstand, handen wassen, etcetera) fnuikend voor ons afweersysteem? Zijn de mondkapjes dan toch schadelijk? Zijn het effecten van uitgestelde zorg? Of is het een combinatie van factoren? De wetenschap die gedurende de coronacrisis zo zeker was over Covid en hoe dit te behandelen, en iedereen die durfde te twijfelen te vuur en te zwaard bestreed, die is nu wel heel erg stil. Je zou een levendige wetenschappelijke discussie verwachten. Waarin het RIVM gedetailleerde analyses maakt van de oversterfte en daarin vaccinstatus en vaccinvariant meeneemt. Niets van dit alles. Het is oorverdovend stil. Er is niet eens bekend waardoor de oversterfte plaatsvindt, dus kan er ook niets aan gedaan worden. Waar de wetenschappers eerst bevlogen profeten waren voor de coronamaatregelen en vaccinaties, lijken het nu apathische nietsnutten. Je zou bijna wappie worden en gaan geloven dat de waarheid bekend is maar te pijnlijk om naar buiten te brengen.

25 REACTIES

 1. Van elke dode is er 1 teveel naar een oorverdovende stilte. Maurice de Hond heeft er enkele interessante analyses aan gewijd.

 2. Gelukkig Nieuwjaar voor het Vrijspreker team!
  Goed dat jullie er zijn!

 3. Auteur gaat voorbij aan een van de grootste problemen bij de oversterfte waar veel mensen overheen kijken.
  Het eerste jaar van ‘corona’ laat een flinke oversterfte zien. Dat is vaak zo in jaren met een wat heviger griepseizoen. Maar die oversterfte treft/trof voornamelijk ouderen met een toch al kwakkelende gezondheid. Om het maar heel grof te zeggen, griep/corona doodde een aantal van die mensen een paar maanden eerder dan ze zeer waarschijnlijk toch al overleden zouden zijn.
  Maar als die extra vatbare, kwetsbare personen in de eerste golf komen te overlijden dan zou men daarna juist een ondersterfte moeten zien, of minimaal een terugval naar het normale gemiddelde; de zwakste exemplaren zijn namelijk al uitgewied en de rest zou normaal gesproken door eerdere blootstelling hun afweer hebben versterkt waardoor er misschien wat meer zieken zouden zijn, maar zeker niet meer overlijdens zouden zijn.
  Echter, wat we nu zien is dat de oversterfte hoog blijft. Niet alleen dat, de oversterfte is ook (of misschien wel voornamelijk) hoog onder de bevolking in de werkende leeftijd, niet alleen bij ouderen. En hoger onder kinderen terwijl die maar zelden overlijden aan luchtweginfecties.
  Heel interessant ook; het zijn de landen met een hoge prikgraad die hoge oversterfte hebben, landen met lage prikcijfers niet. En de meeste landen hebben nu opeens besloten geen cijfers te leveren (of zeggen het niet te kunnen) om te bepalen of de oversterfte vooral ongeprikten of vooral geprikten betreft of dat het gelijkelijk verdeeld is.
  Daarnaast lijkt het erop dat het aantal ziekenhuisbezoeken om alle redenen krankzinnig veel hoger ligt dan voorheen. En ook hier beweert men nu geen cijfers te kunnen geven over welk percentage daarvan geprikten betreft.
  Feitelijk is het net als in een oorlog; voor iedere dode kun je in principe op 3 gewonden rekenen. Met een flinke oversterfte onder de bevolking in de werkende leeftijd kunnen we daar dus ook een enorme toename van (deels)arbeidsongeschikten verwachten.
  De vraag is nu in hoeverre die oversterfte en het aantal gewonden aan blijft houden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het enorme aantal extra doodgeborenen, de toegenomen aantallen geboorteafwijkingen en de aantasting van de vruchtbaarheid.

  • Johan. Goede analyse, je eerste zin is niet geheel juist, ik wijs er juist wel op: De nuancering werkt ook de andere kan op. Na een fors griepjaar sterven er minder mensen omdat iedereen die al op omvallen stond door de griep in dat jaar is omgevallen. Vanuit die redenering zou er in 2022 juist sprake moeten zijn van een enorme afname van sterfgevallen. (er waren eigenlijk twee forse griepjaren op rij, dus als er toen 20 k bejaarden voortijdig zijn gestorven zou je er in 2022 juist 20 k minder verwachten. Ik ben dan ook erg voorzichtig met de 10 tot 20 k oversterfte die ik aan 2022 toereken, je kan ook stellen dat het meer dan 30 k gevallen van oversterfte betreft.

   De analyse per leeftijdsgroep heb ik nog niet uitgevoerd maar ga ik mogelijk wel uitvoeren. Ik heb intussen geleerd niet teveel grafiekjes en gegevens in een artikel te stoppen

   • Dat klopt, u vermeldt dat, maar het werd helaas niet uitgewerkt en de meeste mensen staan niet stil bij het idee dat wanneer de zwakke exemplaren worden uitgeroeid door een ziekte de sterfte daarna flink zou moeten dalen. Mijn excuses als dat verkeerd overkwam, het was geen aanval op uw artikel, maar meer op het feit dat de meeste mensen niet geweldig zijn in statistiek en dergelijke zaken makkelijk missen. En daarom vond het jammer dat dat punt niet wat nadrukkelijker werd gemaakt.
    Persoonlijk zet ik ook nog wel wat vraagtekens bij het idee van opeenvolgende zware griepjaren. Ik zie de lockdowns eerder als reden voor het tweede jaar aangezien lockdowns het immuunsysteem verzwakken door het niet (of ten minste veel minder) in contact te laten komen met invloeden van buitenaf, evenals het binnen blijven zitten een negatieve invloed heeft op de vitamine D huishouding.

    Maar als ik nu af en toe eens kijk naar de data van levensverzekeringsmaatschappijen, of de drukte in de uitvaartbranche, of kijk naar de toename van het aantal ambulanceritten dan zijn die cijfers in absolute tegenspraak met alles wat men zou verwachten als men het verhaal van corona en de prikken gelooft.

 4. De covid19 injecties veroorzaken Fibrosis. Met andere woorden, je Immuunsysteem is totaal vernietigd. Uitvoortkomende ziekten, Reuma, kanker, Parkinson, Ontstekingen van elk denkbaar orgaan er komt geen eind aan de lijst. Medicijnen ervoor staan nog in de kinderschoenen. Meer info: igG4 – Fibrosis.

 5. De eerste vaccinatieronde was in 2021. Ook veel van de sterfgevallen uit dat jaar worden veroorzaakt door de prikjes. Zeg dat het de helft is van de oversterfte, kun je er nog eens 10k bij optellen

 6. Na een flinke oversterfte volgt er logischerwijs ondersterfte. Dat die achterwege blijft is zorgwekkend.

  • @J. de Boer. Klopt, en ik en blij dat vrijspreker lezers dit beseffen, de rest van de sites en zeker de MSM hebben het vooral over de oversterfte zonder te beseffen dat er nu ondersterfte zou moeten zijn! Ook RIVM en co hebben het hier niet over…. Wie is er nu wetenschappelijk bezig?

   • ………………………..zonder te beseffen dat er nu ondersterfte zou moeten zijn. Denk eerder dat het een gevalletje is van doodzwijgen.

 7. Maart 2020 kwam Hugo de Jonge met ’tot er een vaccin is’. Toe gingen bij mij meteen de alarmbellen af. Ik had toen al ‘Covid’ gehad en was er niet bang meer voor. Half Brabant had toen ‘Covid-19’.

  Januari 2021 begonnen ze met prikken. Ik dacht toen nog dat er een of andere club achter de schermen op de rem zou gaan trappen in Nederland: ouderen, zwakkeren prikken, prima, maar niet de gezonde werkende bevolking. Maar er werd niet op de rem getrapt, en dit is allemaal ná Tiffany Dover. Het was toen dus gewoon bekend.

  Ik snap niet zo goed waarom mensen vrijwillig en massaal in een rij zijn gaan staan voor een levensgevaarlijke experimentele injectie. Een verklaring zou kunnen zijn dat het om volkomen achterlijke personen gaat – Nietzsche noemt het ‘kuddedieren, het lagere type mens’ – en dat de selectie perfect is verlopen voor zover het om 18+ gaat. Dit achterlijke volk gelooft blijkbaar alles wat de TV vertelt.

  Nietzsche gaat behoorlijk los op ‘dit lagere type mens’, en heeft het erover ‘dat ze ten onder horen te gaan en je ze daarbij nog moet helpen ook’. Hoe dan ook: dit was groot, er is goed over nagedacht en georganiseerd.

  • Eerst was een masker ‘dringend advies’, vanaf 1 december 2020 verplicht. Later werd het advies gegeven om twee maskers over elkaar heen te dragen of zelfs drie. Mensen deden het nog ook.

 8. Mooi hoor, die berekeningen en zo.
  Maar ik hoef alleen de verhalen te horen van begrafenisondernemers die nog net geen 24/7 werken omdat ze het anders niet meer bijhouden.
  En verzekeringen merken het ook.

 9. https://www.youtube.com/watch?v=ObSgZNefoCc
  Er zijn grof gezegd drie groepen die NIET mee doen om spontaan dood te gaan en dat zijn:
  – high profile politicians
  – De weffertjes, pak de lijst erbij en niemand is of gaat op korte termijn spontaan dood
  – De grootste helden van allemaal, de niet gevaccineerden

  • Het schijnt een grap te zijn maar ik vind het geen leuke grap.

Comments are closed.