Iedere week verschijnen er artikels op de Vrijspreker over de snode plannen die bekokstoofd worden door het WEF, Washington, EU of Den Haag. Tegelijkertijd zijn er tenminste DRIE initiatieven om libertarische gemeenschappen te stichten. In Nederland is dit het Hanzedorp. In Noorwegen zetten Karl en Lisette het WaldenWoods op. Er zijn 34 aanbetalingen gedaan en over een paar jaar kan er gebouwd worden. En natuurlijk de colonistas (Nederlanders en Vlamingen) die een libertarisch dorpje in Noord Spanje willen opzetten. 

De colonistas zijn Nederlanders en Vlamingen die werken aan een vrijere toekomst in Galicië, in het noord-westen van Spanje. De eerste stappen zijn gemaakt om een volledig verlaten dorp te restaureren. Deze week is de makelaar betaald die de aanschaf van een pand in werking zet. Woorden worden omgezet in daden.

We proberen het pand hierboven aan te schaffen. Het is niet moeders mooiste maar wel 216 vierkante meter groot. De eigenaren hebben aangegeven het pand te willen verkopen voor een schappelijk bedrag, en we hebben onze makelaar opdracht gegeven dit te accepteren. Maar ook wanneer iedereen meewerkt blijven er enkele mogelijke knelpunten. Kloppen de erfenis papieren? Staat alles goed geregistreerd bij het kadaster? Mogen erfgenamen op afstand tekenen? Moeten wij als kopers allemaal een belastingnummer in Spanje hebben? Tevens willen wij het pand splitsen voor het creëren van meerdere appartementen. Kan dit zowel horizontaal als verticaal?

Er zijn dus nog wat zaken waar we over kunnen struikelen.

Nu zullen sommigen denken: “Waarom doen jullie alles volgens de regels van de Spaanse overheid, jullie zijn toch libertariërs?” Het klopt dat we in principe veel zaken onder elkaar willen regelen. Zo staat een groot deel van het dorp niet geregistreerd in het kadaster, of zijn de rechtmatig eigenaren lang geleden overleden. Voor veel percelen en ruïnes geldt dat het onmogelijk is om überhaubt nog te achterhalen wie de rechtmatig eigenaren zijn, omdat deze meer dan vijftig jaar geleden zijn geëmigreerd. Een libertarische aanpak is in deze niet alleen gewenst, maar zelfs noodzakelijk.

Desalniettemin willen we voor het eerste huis wél alles volgens de geldende regels doen. We moeten immers goede relaties bouwen met de lokale bevolking en de gemeente & parochie. Dat doe je niet door een huis dat nog eigenaren heeft te kraken of anderzins regels aan onze laars te lappen.

Vandaar dat we beginnen met het formele traject. Daarna is de planning: een nieuw dak aanbrengen, water en elektriciteit aanleggen, een septic tank en nog wat zaken. Allereerst willen we de bovenverdieping weer leefbaar maken. Wellicht lukt het nog vóór eind augustus om de meest basale zaken te realiseren en nieuwsgierige lezers te kunnen ontvangen.

Vervolgens is het mogelijk om het huis op te delen in vier appartementen, welke verhuurd of verkocht kunnen worden. Deze appartementen zijn dan 40 tot 60 vierkante meter groot met één of twee slaapkamers en een kleine (moes)tuin. We streven naar een verkoopprijs van 35k voor het kleinste appartement, minder dan de prijs van een nieuwe Volkswagen Golf. Dit zal wél eigen geld moeten zijn, of Bitcoin, want een hypotheek verkrijgen is onwaarschijnlijk.

Daarnaast opent dit mogelijkheden voor mensen die liever een eigen huis willen dan een appartement: Vele ruïnes zijn te koop voor een appel en een ei. Wanneer het eerste pand stromend water, electriciteit, een keuken en badkamer heeft, wordt het een stuk makkelijker om jouw droomhuis te realiseren.

Ook voor deelnemers die niet zitten te wachten op het bouwen van een huis is er goed nieuws: zodra het eerste huis hersteld is, hebben we de broodnodige ervaring, gereedschap en contacten verworven om een volgend huis te doen voor iemand anders.

Zo werken we steen voor steen aan onze vrijheid. Want alleen samen krijgen we de overheid onder controle 😉

Interesse? Mail naar info@vrijspreker.nl

UPDATE

We hebben zojuist te horen gekregen dat de splitsing mogelijk is, zowel horizontaal als verticaal. De benedenverdieping heeft nu nog bestemming opslag maar dat kan gewijzigd worden. Het lijkt erop dat we het allemaal volgens de regels kunnen doen.

10 REACTIES

  • Ja, staat ook in het kadaster geregistreerd, er hoort nog een tweede pand bij, dat ook goed is geregistreerd, en er is overwoekerde landbouwgrond dat niet goed is geregistreerd

 1. Prachtig! Goede strategie om eerst netjes binnen de lijntjes te kleuren. Doen we bij Hanzedorp ook. Er moet eerst een stevige en legale basis staan, anders leef je constant op het vinkentouw. Ook daarna geen reden om moedwillig de autoriteiten tegen de haren in te strijken. We willen in vrijheid wonen en werken, geen oppositie voeren.

 2. Gaan jullie ook libertaire weken organiseren? Weekje natuurlijk bouwen of isoleren met natuurlijke materialen, gezondheid uit de bossen, ontspannen met… bewustwording volgens methode, etc….??

  • Jazeker! Zo zal er een jaarlijks festival zijn, en ja waarom niet, we kunnen ook workshops houden, conferenties enzovoorts.
   Voor de bewoners van ons dorp die geen virtueel werk hebben is libertarisch toerisme een mogelijke bron van inkomsten. Plus het brengt leven in de brouwerij en nieuwe aanwas.

   • Wat moet ik mij voorstellen bij , libertarisch toerisme?

    Aapjes kijken?
    Overal bij iemand even binnen kijken?

Comments are closed.