Door Stefan Gleason, Money Metals Exchange. Volgens de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, neemt de inflatie af. Dit is dezelfde persoon die zijn belachelijke uitspraken uit 2021 en 2022 moest intrekken dat inflatie “van voorbijgaande aard” was. Hij wil ons nu doen geloven dat de inflatie gestaag aan het dalen is.

Powell heeft woensdag een renteverhoging van een kwartpunt doorgevoerd. Zijn opmerkingen werden door de markten algemeen als mild geïnterpreteerd. Hij suggereerde dat de Fed op het punt stond de overwinning op de inflatie uit te roepen.

“Het is verheugend om te zien dat het desinflatieproces nu op gang komt”, zei Powell.

Hij voorspelde “een afnemende groei, een minder krappe arbeidsmarkt en een gestaag, maar niet snel dalende inflatie”.

De focus van de Fed verschuift van het bestrijden van inflatie naar het bewerkstelligen van een zachte landing voor de economie. Bijgevolg groeien de verwachtingen dat centrale bankiers binnenkort hun verkrappingscampagne zullen beëindigen en mogelijk later in het jaar zullen overgaan tot renteverlagingen.

Dat zou een formule kunnen zijn voor verdere dalingen van de (papieren) Federal Reserve ‘dollar’. De Dollar Index zakte woensdag naar het laagste punt in 9 maanden. (We plaatsen het woord dollar tussen aanhalingstekens omdat een echte dollar wordt gedefinieerd als 0,7734375 troy ounce zilver.)

Goud steeg ondertussen naar een hoogste punt in 9 maanden naar $1.950/oz.

Edelmetaalmarkten weerspiegelen zeker geen afnemende inflatie. Nogal Het tegenovergestelde.

En te hoge overheidsuitgaven, een van de belangrijkste aanjagers van geldschepping, zullen niet afnemen. Hoewel technisch gezien de leencapaciteit van de overheid tegen een wettelijk plafond is gelopen, zorgen bureaucratische trucjes van het ministerie van Financiën ervoor dat Uncle Sam zijn broekriem niet hoeft aan te halen.

President Joe Biden had deze week een ontmoeting met House GOP-leider Kevin McCarthy om de formele verhoging van de schuldlimiet te bespreken. Er is nog geen deal bereikt.

Sommigen media zien in de schuldcrisis een potentieel staatsbankroet.

Maar de obligatiemarkt, die veel ervarener is dan journalisten en zogenaamde experts, ziet thans de kans op wanbetaling als nihil en rekent met een kans van 100% dat de overheid meer valuta zal lenen om haar rekeningen te betalen.

Het komt erop neer dat er geen “desinflatie” van de geldschepping zal zijn.

Jerome Powell heeft misschien gedeeltelijk gelijk als hij voorspelt dat de prijzen bij een afkoelende economie zullen dalen. Dit zien we met de huizenprijzen en de autoprijzen. We zouden ook een neerwaartse druk kunnen zien ontstaan op bepaalde grondstoffen.

Edelmetaalmarkten bewegen zich vaak in de tegenovergestelde richting van de economische cyclus en van conventionele financiële activa.

De edelmetalen vertonen nu tekenen van outperformance. Die outperformance zou kunnen aanhouden naarmate de Federal Reserve haar beleidskoers blijft verschuiven van inflatiebestrijding naar het redden van de economie.

Stefan Gleason is President of Money Metals Exchange, the company recently named “Best Overall Online Precious Metals Dealer” by Investopedia. A graduate of the University of Florida, Gleason is a seasoned business leader, investor, political strategist, and grassroots activist. Gleason has frequently appeared on national television networks such as CNN, FoxNews, and CNBC and in hundreds of publications such as the Wall Street Journal, TheStreet, and Seeking Alpha.

 

 

7 REACTIES

  • Fijn, want ik blijf het nog wel even kopen.
   Maar u vergeet wel te melden dat het de afgelopen tijd enorm is gestegen.
   Ik zie zilver en goud trouwens niet als een investering die perse winst moet opleveren, maar als een verzekering tegen waardeverlies. En uiteraard als een verzekering tegen noodsituaties aangezien zilver en goud in zulke situaties eigenlijk altijd en overal kunnen worden gebruikt.

 1. Je moet het eigenlijk over 10 tot 20 jaar bekijken: https://www.goldrepublic.nl/goudprijs en https://www.goldrepublic.nl/zilverprijs

  Volgens mij wordt met name de goudmarkt gemanipuleerd. De zilver en goud hoeveelheid waarin gehandeld wordt zijn niet langer beperkt tot fysieke metaalhoeveelheid en wordt enorm opgeblazen door de termijncontracten. Zonder extra elektronisch aanbod van edelmetaal zouden de prijzen vele malen hoger liggen. Thans hebben de grote financiële instellingen de mogelijkheid middels hun elektronische goud te profiteren van de waardestijging.

  Met andere woorden, WallStreet kapitaal en de Fed beheersen de geldhoeveelheid van de dollar en manipuleren deze middels QE en rente. Hiermee romen de een groot deel van de vooruitgang van de economie af. En WallStreet beheerst evenzeer de virtuele goudvoorraad en roomt daarmee de waardestijging van goud af. Een ziek systeem. Een systeem dat maar weinigen snappen.

  • wat dus ook al een reden is om fysiek zilver en goud te kopen.
   Net als met de fiat valuta gaat dat een keer mis en blijkt dat er op papier veel meer is dan in werkelijkheid.

 2. Sarafu crypto wordt steeds populairder als local currency in Kenia, vergelijkbaar met LETS
  https://en.wikipedia.org/wiki/Local_exchange_trading_system

  Het stimuleert de locale economie en vult de inflatoire nationale munt aan. Anders dan bij Bitcoin is het hier mogelijk om er een onderliggende economische waarde aan toe te voegen, zoals de hoeveelheid kobalt erts in de grond of de toekomstige fruitoogst opbrengst.
  _________

  Sarafu Cryptocurrency
  https://youtu.be/9grb9_XXr3I

 3. Het inflatieverhaal hoor ik nu al zeker 20 jaar. In die tijd is het complete inflatoire rampscenario uitgerold: rente naar nul en negatief zelfs, serieuze en seriële kwantitatieve verruiming op meerdere continenten. Gedurende Covid is er zelfs meer geld bijgedrukt dan ooit tevoren. Toegegeven, er is wat inflatie, maar beslist niet een alles vermorzelende inflatie, of zelfs hyperinflatie. Nu begrijp ik dat ook in Weimar Duitsland de inflatie pas echt doorzette toen het grote gelddrukken al was opgehouden. Dus het is niet helemaal een 1 op 1 relatie. Er zit vertraging op.
  Echter, het meeste geld is krediet en krediet is uit het niets gecreëerd en zal ook weer in het niets verdwijnen wanneer afgelost of verdwenen wegens faillissement. Maw het leeglopen van een kredietbubbel is deflatoir, niet inflatoir.
  Het deflatoire scenario is anders dan het inflatoire. Bij de laatste gaat alles goed wat de overheid niet kan bijdrukken: goud, aandelen, onroerend goed, crypto. Bij de eerste gaan alle banken plat en gaan alle prijzen omlaag omdat alles verkocht wordt om maar aan cash te komen. Mensen met schulden hebben het speciaal moeilijk.
  Goud is in beide gevallen goed, ofschoon het nog niet zo eenvoudig is ermee te betalen. Crypto denk ik ook.

  • Wordt goud dan niet tegenwoordig door de termijnhandelaren “bijgedrukt”? Er is intussen veel meer elektronisch goud dan echt goud. De fysieke goudhoeveelheid is constant, de hoeveelheid goudvorderingen neemt enorm toe.

Comments are closed.