Rutte volgt de volgende cyclus:

Mark Rutte is een groots politicus. Zijn taak is de coalitie bijeen houden en dat doet hij over het algemeen zeer effectief. Hij heeft het met Rutte IV een stuk gemakkelijker dan iedereen denkt. Alle coalitiepartijen staan fors in de min en dat zorgt ervoor dat het een stabiele coalitie is. Iedere coalitiepartij verliest macht als er nieuwe verkiezingen zijn dus dat zullen de “kartelpartijen” zoveel mogelijk proberen uit te stellen. De kans dat Rutte IV de eindstreep haalt is best groot.

Dit wil uiteraard niet zeggen dat Rutte IV een zegen voor het land is, verre van dat. Velen zien Mark Rutte dan ook graag verdwijnen. Zelf heb ik vele malen liever Mark Rutte als premier dan bijvoorbeeld Omtzigt of de dame van BBB. Mark Rutte toont het ware karakter van een politicus. Pieter en Caroline zouden de politiek een nieuw menselijk gezicht geven. En daarmee wederom een fundamentele discussie over het falen van de Haagse politiek uitstellen. Pieter en Caroline kunnen niet tegen het systeem op. En geloven in collectivisme. En geven daarmee het collectivisme een nieuw elan.

Het is hoog tijd om het niet langer over personen te hebben maar over het systeem. Mark Rutte toont het ware gezicht van een systeem dat draait om controle en macht. Hoeveel langer moet de Nederlandse burger zo gemanipuleerd en onderworpen worden als nu het geval is? Of Rutte, Omtzigt of van der Plas me mijn verantwoordelijkheden, geld en vrijheid afnemen maakt me niet zoveel uit. Nooit meer een covid of stikstof of CO2 dictatuur.

19 REACTIES

 1. Het is niet zo vreemd, dat mensen uit hun behoefte aan zekerheid en veiligheid liever gemakzuchtig kiezen voor een collectivistisch systeem dan voor een leven dat ze moeten vullen met eigen initiatief en eigen verantwoordelijkheid.

  Dat er dan ook nog mensen zijn die zo’n systeem graag gebruiken om hun drang naar macht en controle te bevredigen en er zelf beter van te worden, steeds over de ruggen van anderen, is ook niet verwonderlijk.

  Toch zou je iets meer moreel besef verwachten, zowel bij de lethargische burgers als bij de politici. In die zin verschilt een moderne democratie niet fundamenteel van het Derde Rijk. Uiteindelijk werkt iedereen er aan mee en maakt er gebruik van.

  Het maakt in principe weinig uit of je zelf niets doet en je verantwoordelijkheid uit handen geeft aan politici, die vervolgens de misdaden (laten) plegen, dan wel dat je zelf slachtoffers bedreigt.

  Rutte is als de ambitieuze SS-er Heydrich, die heel efficiënt de Endlosung in gang zette en er geen minuut minder om sliep.
  ______________
  Conspiracy (2001)
  https://youtu.be/aqPWDG5TyZU

  • U bent broodjes ‘endlosing’ aap aan het verkopen. Ik zou zeggen dat wat betreft het verkopen van broodjes aap, u niet zoveel onderdoet voor Rutte en vele andere politici.

   • Haha, geef maar aan wat er niet klopt aan de vergelijking, Johannes. Jij bent net zo goed iemand, die van het systeem profiteert en er geen minuut minder om slaapt. Rutte kan je vast wel inhuren als zijn Eichmann hulpje.

    ___________

    “Hypocrisy can afford to be magnificent in its promises, for never intending to go beyond promise, it costs nothing.”

    ~ Edmund Burke

 2. Lastig. Ja, Rutte is een groot politicus, zolang men zich maar herinnert dat een politicus altijd liegt. En dat hun doel is om aan de machtvte komen/blijven, en niet zozeer het landsbelang.
  Het probleem is dat we veel te veel politici hebben en geen staatslieden.

  • Eens, er is maar 1 groot staatsman en dat is de persoon die NL minarchistich weet te maken, met eventueel een aantal reservaten waarin verstokte socialisten wensen en kunnen wonen.

 3. Er is er maar 1 die rutte de beste premier van Nederland vind.
  En dat is rutte zelf, en echt niemand anders.
  En wat er omheen hangt aan meelopers doen dat met maar 1 doel.
  Namelijk er zelf wijzer van worden, hopend op een mooi toegeschoven baantje waar nog meer valt te halen.
  Als ze teveel praatjes beginnen te krijgen kunnen ze elke kans wel vergeten om in het netwerk van een elite baantje te belanden.
  Als je ook maar een heel klein beetje geweten en fatsoen is je lijf hebt zitten negeer je deze man volkomen.

  Met die Omzigt ben ik wel helemaal klaar mee.
  Dat is net zo’n klein blaffend keffertje met een hoop praatjes.
  Hij kan het goed brengen en weet precies aan te geven wat er allemaal mis is hier.
  Maar zodra er iemand dan een motie indient om er iets aan te veranderen verschuild Pietertje zich weer achter ze vriendjes en stemt, zo als het kartel ook van hem verwacht, overal tegen.
  Dus uiteindelijk heb je er helemaal niks aan.

 4. Toch zijn er nog altijd hele volksstammen die denken dat je alleen Rutte hoeft te vervangen om de problemen op te lossen.

  • Klopt, en dat is de belangrijkste boodschap die ik in het artikeltje probeer over te brengen. En daarnaast eerlijkheid, dat Rutte een groot politicus is, waarbij de term politicus uiteraard een negatief gevoel kan oproepen. Een politicus is immers een leugenaar, draaikont en volgens libertariers een crimineel die allen onderwerpt en besteelt.

   • Het hele principe van een land of volk besturen is al moeizaam. Maar goed, we zijn een microscopisch kleine minderheid. Soms hoop ik dat de revolutie van de elites, waar we nu inzitten, bij meer mensen de ogen gaat openen. Alleen, veel meer dan hopen is het niet.

   • Een politicus in een democratie is iets anders dan een politicus in een systeem dat geen democratie is. In een democratie heeft een politicus veel meer direct met het kiezerspubliek (en media) te maken, de politicus moet dan dus kwaliteiten als demagoog bezitten. En in een systeem waar partijpolitiek heel belangrijk is, moet hij leren om daar een slaatje uit te kunnen slaan.
    Men krijgt simpelweg wat men verdient, wat het systeem produceert. Rutte, als politicus, is een product van het systeem.

   • Overigens moet een demagoog in een democratie vooral veel simplistische slogans kunnen produceren, veel catchphrases, magische formules en bezwerende woorden. Er zijn aardig wat lieden onder de libertariers die dus eigenlijk heel geschikt zijn als politicus in een democratie.

   • Ieder politiek systeem zorgt voor mensen die het graag in stand houden, omdat ze er goed gebruik van kunnen maken. Dat heeft met de morele grondslag van het systeem niets te maken. Rutte zou het 80 jaar geleden net zo goed hebben gedaan als Heydrich.

  • Nog zo 1. Precies hetzelfde verhaal.
   Belasting betalen over je spaargeld.

Comments are closed.