Minister Wopke Hoekstra van het CDA pleitte onlangs in een interview voor het herinvoeren van de militaire en maatschappelijk dienstplicht. Hij hoopt hiermee de polarisatie en personeelstekorten in Nederland te verminderen. Nederland zou daar volgens hem beter van worden.

Allereerst goed nieuws voor Wopke, de dienstplicht is er al en bestaat nog steeds. Slecht nieuws voor vrouwen, het geldt ook voor jullie. Alleen de oproepplicht is voorlopig afgeschaft.

Dat Hoekstra voor activering van de oproepplicht pleit past bij het idee dat grote problemen om vergaande (vrijheidsbeperkende) oplossingen vragen, en problemen heeft het kabinet genoeg. Zo ervaren steeds meer Nederlanders toenemende onrust in de samenleving en staan veel sectoren onder druk door de vele crises. Maar kan een actieve dienstplicht die oplossen?

Al vele jaren kampen vele werknemers in verschillende sectoren met een te hoge werkdruk en een weinig lonend salaris dat achterloopt op de inflatie. Dat de hoge inkomstenbelasting ervoor zorgt dat de lage inkomens de hoogste belastingdruk ervaren, helpt daar ook niet bij. Deze problemen leiden tot personeelstekorten, maar in plaats van ze te erkennen zetten politici zoals Hoekstra liever het leger in.

Zo werd het leger ingezet in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis, bij opvangcentra tijdens de asielcrisis en werd recent nog een poging gedaan om soldaten in te zetten als beveiligers voor Schiphol omdat die door slechte arbeidsvoorwaarden niet genoeg personeel kon vinden.

De afgelopen jaren is het leger steeds vaker ingezet om niet de traditionele taken van landsverdediging en veiligheid uit te voeren, maar om de binnenlandse problemen die de politiek veroorzaakt heeft op te lossen.

De timing van Hoekstra is dus geen toeval met al die vervelende polariserende crisissen, en daarbij komt ook angst voor oorlog in Europa. Toch zijn dienstplichtigen daar geen oplossing voor. De dienstplicht zou volgens Hoekstra een half jaar tot een jaar moeten duren, een veel te korte tijd om ingewerkt te worden voor de militaire of maatschappelijke. Het idee van grote legers is achterhaald, tegenwoordig worden oorlogen gevoerd met geavanceerde technologie die jarenlange opleiding vereist en hetzelfde geldt voor werk in de zorg. Daarom werken we in Nederland met beroepsmilitairen en opgeleid zorgpersoneel. Als zelfs Schiphol dus volgens sommige politici een maatschappelijk doel is, dan zal de dienstplicht waarschijnlijk weinig goeds opleveren.

Ook speelt de mythe van “de luie jeugd van tegenwoordig” mee in de discussie over dienstplicht. Ondanks dat Nederland één van de meest actieve jongeren heeft op het gebied van arbeid, vrijwilligerswerk en studie in de EU, blijven er mensen hangen aan het achterhaalde idee dat jongeren een “schop achter de kont” (dwangarbeid) nodig hebben.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt nu door opportunistische politici gebruikt om draagvlak voor de dienstplicht te creëren. In het beste geval is Hoekstra’s oproep slechts een goedkoop verkiezingspraatje, in het ergste geval een nieuwe poging om jongeren te dwingen te werken voor een fractie van wat een acceptabel loon gevonden wordt.

De ironie is dat buitenlandse conflicten gebruiken als excuus voor het uitvoeren van vrijheid rovende maatregelen om falend binnenlands beleid in de doofpot te stoppen vrijwel hetzelfde is als wat Poetin in Rusland doet. Hoe vaker we deze dwangmatige maatregelen nemen, hoe meer we richting de kant van autocratie gaan, dezelfde weg die Rusland nu bewandelt. Als Nederland en de rest van het “vrije westen” zich wil profileren als de juiste keuze in internationale conflicten zullen we onze beleidskeuzes ook wel moeten baseren op de idealen van vrijheid en zelfeigendom: vraag de Russen maar wat het alternatief is.

Dus nee Hoekstra, van de dienstplicht wordt Nederland niet beter.

21 REACTIES

 1. Ik heb dit al eerder hier een keer geschreven.
  Ik heb dus nog een beroeps soldaat als broertje in het leger die daar al zo’n 40 jaar rond hangt.
  Ondanks dat ik een fanatiek weigeraar was heb ik toch nog wat gesprekken hierover met ‘m gevoerd.
  Hij beweerd dat je niks hebt aan een verplichte soldaten.
  Degene die er toch geen zin in hadden daar kan je niet op rekenen als het er op aan komt in het veld.
  Omdat het moet zullen ze van alles bedenken om ergens onder uit te komen, je hebt er dus niks aan.
  Hij had liever dat iemand dan weigert dan tegen iemands zin mee moet doen in een leger.
  Een beroeps leger is dus vele malen betrouwbaarder dan 1 uit dienstplichtige soldaten.
  Daar is wat voor te zeggen natuurlijk, ik denk het zelf ook.

  • Klopt! De praktijk van de Vietnam oorlog liet dit ook zien. Dienstplichtige soldaten deden alles om er onderuit te komen, tot het vermoorden van hun eigen commandanten aan toe.

 2. De indianen zijn weer op oorlogspad. Ze dragen nu nette pakken en stropdassen.

 3. Ach wanneer je inclusief accijnzen ca. 70-80 % belasting steelt oftewel 20-30% vrijheid overlaat, is de stap naar volledig slaaf = dienstplicht, niet zo groot en onlogisch meer.

 4. Ik zit hier een beetje dubbel in.
  Het idee om dienstplichtigen naar het front te sturen is absurd; daar zijn ze slechts een gevaar voor diegenen die wel bereid zijn de wapens op te nemen, iets wat in de geschiedenis al herhaaldelijk is bewezen. Dus wat dat betreft kan ik het eens zijn met die stelling.
  Nou ben ik zelf dienstplichtig geweest en heb er nooit een probleem mee gehad. Zelfs toen al had ik mezelf de vraag gesteld of ik bereid zou zijn een ander te doden. En indien het een ‘hij of ik’ of een ‘zij of wij’ situatie betreft was ik daar toen al van overtuigd dat te kunnen doen. (en nu nog veel meer). Ik heb destijds ook getekend voor 4 jaar langer en Bosnie heeft me laten zien dat alles niet zo zwart-wit is als het lijkt 9of wordt voorgeschoteld),en heeft me duidelijk laten zien dat de overheid niet te vertrouwen is, nooit, in niks, op geen enkele manier. Maar het heeft niks afgedaan aan de bereidheid een ander te doden indien nodig.
  Maar je kunt rustig stellen dat de ‘opleiding’ destijds al gewoon een lachtertje was en van wat ik nu hoor is dat nog veel meer zo.

  Dan de andere kant; MITS de opleiding goed is kan het waardevolle vaardigheden en kennis opleveren. En is er in mijn ogen niet veel mis met een beetje vaderlandsliefde (hoewel dat vandaag nauwelijks is op te brengen, mijn punt is dat het land/cultuur dat wel zou moeten verdienen). Dat hoeft ook niet perse militaire dienst te zijn, maar een bepaalde tijd ‘geven’ aan de eigen samenleving kan zeer zeker een punt zijn waar goede argumenten voor zijn.

  Zoals ik het momenteel zie zijn er twee enorme problemen; de huidige samenleving verdient geen respect, verdient geen verplichte opoffering en wordt steeds verder een nikszeggende brij waarin immigranten en andere volkeren ver weg blijkbaar meer rechten hebben dan de eigen bevolking. Feitelijk IS er geen samenleving meer, niet in de oorspronkelijke betekenis. En daardoor ook niks waar iemand zich voor wil inzetten. Nou kunnen we het hebben over alle fouten van islam, maar die verbondenheid geeft wel een kracht en die verbondenheid is er niet meer in het westen. Heel anders dan bv in China, Rusland, Japan, Thailand etc.
  Daarnaast is de bevolking te zwak. Lichamelijk, mentaal, spiritueel. Bang voor alles en voor alles afhankelijk van de overheid en in geen enkel opzicht onafhankelijk of zelfvoorzienend en mist daardoor ook de trots op eigen kunnen en prestaties.

  Zelf maak ik me geen zorgen meer over een dienstplicht, maar ben wel blij met een lokale militie hier in de VS. En ja, uiteraard zitten daar van die ‘gung-ho’ types bij, maar over het algemeen is het een redelijk hechte groep van doeners die elkaar ook bijstaan in geval van nood. Iets wat in ‘de samenleving’ als geheel nogal ontbreekt.

 5. Een paraat leger is nogal inefficiënt om het zacht uit te drukken. Je hebt er alleen wat aan als een vijand het land binnenvalt en dat gebeurt niet zo vaak. Het Zwitserse model doet verstandiger aan. Alle mannen krijgen een militaire training waarna je je wapen mee naar huis neemt en oproepbaar bent, zo mocht dat ooit nodig zijn. Af en toe een opfriscursus is voldoende. Een beroepsleger is te duur en een leger van huurlingen is onbetrouwbaar. Wat gaan ze doen als een ander het dubbele salaris biedt? Bovendien is het nog maar de vraag hoe een volgende oorlog wordt gevochten. Oorlogen zijn ook een afspiegeling van de stand van de techniek. Dus na de Tweede Industriële Revolutie van 1870, een revolutie ook van zware metaalindustrie, kreeg je massief destructieve oorlogen met grote kanonnen en industrieel geproduceerd wapentuig. Nu we aan de vooravond staan van de Vierde Industriële Revolutie, zal het eerder een biotechnologische oorlog worden. Misschien hebben we daar al wat van gezien met Covid19 en de string biolabs in de Oekraïne.

 6. Ik heb destijds ook mijn dienstplicht vervuld. En was ook zeker bereid om mijn land met mijn leven te verdedigen. Probleem is nu: wil ik dit Nederland nog wel verdedigen? Ik zie steeds minder dat ons land het verdedigen waard is helaas.

  • Idem dito hier Jan.
   Bij mijn keuring(1970) werd ik gevraagd of ik interesse had om jachtvlieger te worden
   Ik mocht mijn studie eerst best af maken en dat deed ik dan ook
   Groot gebracht op een veehouderij bedrijf (wat in ww2 in 1945 volledig vernietigd werd, en een vader die eerst gevangen genomen was in 1940 en daaropvolgende jaren gefrustreerd verzet heeft gepleegd vanwege het ontbreken van wapens etc, wist ik niet beter dan vechten/verdedigen voor en van wat je hebt
   En dat heb ik een aantal jaren gedaan als tweede luitenant bij klu tot i1977
   Teleurgesteld in ontwikkelingen in Nederland ben ik vertrokken in 1980
   Nederland , voor mij :van Utopia naar dystopia, en nu van intensieve veehouderij naar intensieve menshouderij, helaas

  • De kop van het artikel deugt niet.
   65+ers zijn hier dus voor, 74%
   Niet de groep (18 – 35 jarige) waar het over gaat, die zijn over het algemeen tegen een dienstplicht, 51%
   En die kleine meerderheid onder de ouderen zullen toch nooit opgeroepen worden, dan is het ook makkelijk om voor te zijn.

   Ik zag ‘m ook staan, maar vond het niet de moeite waard omdat het niet klopt.

 7. Zitten er op deze site alleen maar brave burgers die allemaal zijn komen opdagen voor hun nummer toen ze opgeroepen werden?
  Of zitten er ook nog enkele weigeraars hier op de site.
  Tot nog toe ben ik de enige die bewust alles geweigerd heb in alle reacties.

  • Ik wou wel maar werd uitgeloot, “buitengewoon dienstplichtig”. Ben toen naar het franse vreemdelingen legioen vertrokken, daar werk ik ook na een kort maar heftig interview weggestuurd. achteraf ben ik er wel blij om dat het zo is gegaan. maar toendertijd was ik nog jong en dom.

   • Waarom hebben ze jou daar weer weg gestuurd, als ik vragen mag.
    Ik dacht dat ze daar iedereen aannemen die graag in een leger wou.
    Niet gemotiveerd genoeg of misschien zelf te agressief voor het legioen?

  • Ik had mij voorgenomen om dienst te weigeren. Lui die er meer van wisten (ik hing toen veel rond in alternatieve kringen) zeiden dat ik daar zo snel mogelijk mee moest beginnen. Maar ik dacht “eerst de oproep afwachten en dan zie ik verder”. Maar in plaats van een oproep kreeg ik een brief dat ik (ook) “buitengewoon dienstplichtig” was. Probleem opgelost.

   Hoe ik daar precies in stond weet ik niet meer zo goed. Een beetje opportunistisch. Aan de ene kant leek een opleiding omgaan met wapens mij wel interessant. Maar de tijdverspilling en nutteloos rondhangen ergens op een kazerne stonden mij tegen. Meedoen met een ambtenarij met militaristische neigingen beviel mij ook niet.

   Dan had je keuze uit “dienstweigeren” en dan verplicht een vrij vadsig/nutteloos baantje in de collectieve sector als alternatief accepteren. Of totaalweigeraar worden en een juridisch gevecht aangaan. Geld om iemand als Toine Manders in te huren had ik niet. Maar die knoop heb ik niet hoeven doorhakken.

   • Ik ben 2 weken in dienst geweest.
    Ik wist het toen ook niet hoe je er veilig weg kwam.
    Daar waren 2 bonden aanwezig met tips.
    1 bond voor het leger en 1 tegen, de namen weet ik niet meer.
    1 kwam er mee om het wapen te weigeren en die had ik na 2 weken nog niet gehad.
    Ik was daar om chauffeur te worden met hooguit een pistool op zak.
    Met nog 5 jongens die er ook geen zin in hadden besloten we om elke dag 1 iemand een bezwaar in te dienen, niet wetende of het ook zou werken.
    Met 5 man tegelijk maakte de kans kleiner, dachten we.
    Maar 1 voor 1 kwamen ze niet meer terug en hadden dus een kaartje naar huis gehad.
    De vervangende dienst ben ik onderuit gekomen door ze wijs te maken dat ik niet zonder mijn bouvier kon slapen en heimwee had naar mijn hond.
    Wat boeide mij het nou wat ze van mij dachten daar, als ik daar maar weg kwam.
    En dat werkte, zo achterlijk als een deur dus. Mooi opgelost dus.

   • De kazerne was in Blerick bij Venlo, en daar was een soort van mllitair opvanghuis in de buurt waar je kon biljarten en andere dingetjes om je bezig te houden.
    Geen idee meer of ze er ook bier verkochten.
    Het heeft een naam maar die ben ik ook vergeten.
    Niet toegankelijk voor burgers, alleen met je groene paspoort kwam je daar in.
    Ik weet niet of het ook van het leger was maar ik dacht dat er een kerk organisatie achter zat. Die je verder niet lastig vallen over een geloof daar.
    En daar waren die 2 bonden aanwezig voor raad en tips over het leger en alles wat je daar over wilden weten.

  • @Bert. Heb je ook geweigerd om naar de dienstkeuring te gaan? Daar ben ik wel geweest en heb mijn best gedaan om afgekeurd te worden op mentale gronden. Wat uiteindelijk niet gelukt is maar een oudere broer van mij wel. Misschien heeft e.e.a. er wel aan bijgedragen om “buitengewoon dienstplichtig” te krijgen. Ze liepen niet graag risico.

   • Afgekeurd worden lukten mij ook niet, ondanks alle voorbereidingen.
    Ik ruilden gevulden koeken en koffie voor de ogentest letters en om ze te kennen waar wat staat en om alle andere antwoorden bij een test.
    Eenmaal in de kazerne kreeg ik een brief voor een oogarts om een bril te laten aanmeten.
    Dat heb ik niet gedaan omdat het bij de keuring hoorden maar dus niet gewerkt had.

   • Buitengewoon dienstplichtig wordt o.a. je als je 2 broers boven je goed gekeurd zijn.
    Dan hoeft de derde niet in het leger.
    Die mazzel had mijn jongste broertje.

 8. Ik wou wel maar werd uitgeloot, “buitengewoon dienstplichtig”. Ben toen naar het franse vreemdelingen legioen vertrokken, daar werd ik ook na een kort maar heftig interview weggestuurd. achteraf ben ik er wel blij om dat het zo is gegaan. maar toendertijd was ik nog jong en dom.

Comments are closed.